Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tot ce trebuie sa stii despre caramida refractara - Structura, utilizare, forme variate de produs

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 2 min

REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile.

Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.

Cuprins

Unde se utilizeaza caramida refractara?

Unde se utilizeaza caramida refractara?

Caramida refractara este un material utilizat adesea pentru captusirea si construirea cosurilor de fum sau a cazanelor.

Acest material se utilizeaza adesea pentru realizarea de cuptoare pentru panificatie, a gratarelor din gradini sau in diverse constructii ornamentale.

De asemenea, caramida refractara este ideala si pentru realizarea gratarelor, semineelor si a sobelor de teracota.  

Cuptor cu caramida refractara

Din ce este realizata caramida refractara?

Caramida refractara este realizata preponderent din argila refractara arsa. Din compozitia sa, predominant, se regaseste oxidul de aluminiu sau alumina, in proportie de maximum 30%.

Cate tipuri de caramida refractara exista?

Cate tipuri de caramida refractara exista?

1. Caramizi refractare cu dimensiuni standardizate:

  • N64 - 250 X 124 X 65 mm;
  • N40 - 250 X 124 X 40 mm;
  • N32 - 250 X 124 X 32 mm;
  • N20 - 250 X 124 X 20 mm;
  • R - 230 X 114 X 64 mm;
  • R32 - 230 X 114 X 32 mm;
  • E25 -  400 x 200 x 25 mm;
  • E30 -  400 x 200 x 30mm;
  • F30 - 500 x 400 x 30 mm;
  • I40 - 500 x 250 x 40 mm;
  • D50 - 550 x 200 x 50 mm.

Caramida refractaraAlte doua tipuri de caramida refractara sunt: caramida refractara - pana lunga si caramida refractara - pana scurta. Acestea sunt utilizate pentru realizarea boltelor cuptoarelor industriale, precum si a altor structuri expuse unor temperaturi ridicate:

2. Pene lungi (caramizi refractare cu forma de pana dispusa pe verticala)

  • Dimensiuni: intre 114-250 mm si 230-350 mm - cu diferite raze ale deschiderii.
  • Grosimi: partea superioara - 65-73 mm / partea inferioara - 35-62 mm.  

3. Pene scurte (caramizi refractare cu forma de pana dispusa pe orizontala)

  • Dimensiuni: intre 230-250 mm si 114-150 mm;
  • Grosimi: partea superioara - 65-73 mm / partea inferioara - 35-57 mm.

Ce este samota?

Ce este samota?

In termeni populari caramida refractara poarta si denumirea de samota. Mortarele refractare se folosesc numai acolo unde temperatura de lucru depaseste 1250 grade celsius, temperatura care nu este atinsa de sobele uzuale sau cosurile de fum.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează site-ul, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Ridicarea unui zid despartitor poate oferi un mare plus in proiectului de design interior. Un apartament in bloc vechi implica de multe ori lucrari de anvergura, precum schimbarea instalatiei electrice, ridicarea unui perete sau montarea ferestrelor din termopan. In acest articol iti dezvaluim cum sa duci cu brio la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli. Dupa modul de prelucrare, exista urmatoarele tipuri de tencuieli: 1.Tencuieli sclivisite si gletuite Aplicate in 2 straturi (grund si tinci) pe elemente de zidarie. Sunt compacte, impermeabile si garanteaza suprafete netede. La tencuielile sclivisite, stratul vizibil se netezeste cu o drisca din otel. La cele gletuite, stratul vizbil se executa cu un strat subtire din pasta de ipsos, netezindu-se ulterior cu o drisca pentru glet. 2.Tencuieli pe beton Tencuiala de var pe beton nu adera bine si poate cadea in timp. De aceea, pe beton se aplica o tencuiala in 3 straturi: sprit, grund, tinci. Inainte de a se aplica grundul, se aplica (prin stropire) un spirt mortar fluid. Tencuiala pe beton reprezinta astazi o tehnica din ce in ce mai putin utilizata. 3.Tencuieli pe rabitz Aplicate pentru obtinerea unor suprafete plane (ex: tavanele planseelor cu nervuri din beton armat, zidarie din caramida). Plasa de rabitz se aplica peste suprafata cu cea mai mica variatie de volum, executandu-se apoi tencuiala. Astfel, tencuiala pe rabitz nu va fi expusa variatiilor de volum ale celorlalte elemente din structura constructiei. Tencuiala pe rabitz se executa tot in 3 straturi: spirt, grund, tinci. 4.Tencuieli impermeabile Se aplica pe elemente de constructie aflate in contact permanent cu medii in care umiditatea atinge valori ridicate, precum peretii subsolurilor, peretii canalelor, soclurile, tuburile de scurgere si interioarele rezervoarelor. Mortarul pentru tencuieli impermeabile se utilizeaza drept liant: ciment aluminos. 5.Tencuieli decorative Tencuielile decorative sunt paste predozate, utilizate pentru realizarea tencuielilor subtiri structurate (cu santuri sau zgariate). Se aplica pe peretii interiori si exteriori ai cladirilor civile si industriale, noi sau in curs de renovare. Se aplica folosind varul stins in praf, cimentul alb (se poate poate utiliza si cimentul colorat), agregate din roci colorate (cum sunt deseurile din marmura ori cele din ceramica).
Atunci cand iti construiesti o casa, iti doresti sa folosesti materiale de calitate, pentru a asigura o durata lunga de viata locuintei. Daca ai optat pentru zidaria din caramida, felicitari! Are foarte bune proprietati de rezistenta si izolatie termica. In plus, pentru materialele de constructie care asigura rezistenta casei, se recomanda a nu se face rabat la calitate. Doar ca pe piata exista multe tipuri de caramida, lucru care poate face dificila misiunea ta de achizitie. Daca te intrebi cum sa alegi corect caramida, in acest articol te vom ajuta cu 7 sfaturi, tocmai pentru a lua decizia potrivita conform proiectului tau. Cuprins: Tine cont de tipurile de caramida existente in piata Alege caramida in functie de tipul peretelui (structural, de compartimentare) Cunoaste grosimea zidului Intreaba inginerul proiectant despre rezistenta la compresiune Pune pret pe confortul termic al casei Verifica pe eticheta clasa de calitate Intreaba care sunt conditiile de livrare
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.