Informatii generale despre compozitia betonului
Betonul este un amestec omogen alcatuit din ciment, apa si alte agregate, precum nisip sau pietris. Cimentul reprezinta ingredientul principal al oricarei retete de beton si este regasit sub forma de pudra. Este un material de constructie foarte des folosit, iar in compozitia cimentului mai poti regasi calcar, pentru sporirea rezistentei, argila, cu rol stabilizator, gips pentru a regla timpul de intarire al cimentului si alte substante chimice si minerale cu rolul de agenti de intarire, fluidizare sau plastifiere.
Prin amestecarea tuturor ingredientelor cu apa, are loc un proces care se numeste hidrolizare. In contactul cu apa, cimentul se transforma intr-o pasta lianta care acopera suprafata agregatelor, legandu-le intre ele. La final, pasta se intareste si devine o masa solida, cunoscuta sub denumirea de beton.
Pentru obtinerea unui beton de calitate este necesara verificarea calitatii materialelor utilizate, in special a agregatelor. In acest sens, trebuie sa te asiguri ca acestea au fost extrase dintr-o sursa certificata, de incredere.
Atunci cand alegi un tip de ciment trebuie sa iei in calcul rezistenta la compresia initială „R” (la 2 zile), rezistenta la compresiune finala (la 28 de zile), precum si de proprietatea acestuia de a asigura durabilitatea constructiei respective, in conformitate cu normele in vigoare. De exemplu, unul dintre tipurile de ciment, cu specificatia CEM II A-LL 42,5 R este recomandat pentru retetele de beton expuse la ciclul inghet - dezghet.
Materialele agregate
Agregatele folosite in compozitia betonului pot fi sub forma de granule de nisip sau pietris. Acestea au o pondere de 80% din masa betonului si influenteaza direct gradul de rezistenta al acestuia.
Agregate (sorturile) recomandate pentru prepararea betonului obisnuit sunt urmatoarele:
● nisip cu diametrul granulelor între 0 - 4 mm (sort 0 - 4);
● nisip cu diametrul granulelor între 4 - 8 mm (sort 4 - 8);
● nisip cu diametrul granulelor între 8 - 16 mm (sort 8 - 16);
● nisip cu diametrul granulelor între 8 - 22,4 mm (sort 8 - 22,4);
● nisip cu diametrul granulelor între 16 - 31,5 mm (sort 16 – 31,5).
Iata cum poti sa verifici daca tipul de agregat este potrivit:
● nisip - trebuie sa fie aspru si colturos atunci cand il freci intre degete. Nu trebuie sa contina argila, adica sa nu aiba aspect pamantos si sa se scurga usor printre degete. De asemenea, nu trebuie sa contina granule plate stralucitoare, humus, reziduuri petroliere sau resturi vegetale. Mai exact, acesta nu trebuie sa lase murdarie atunci cand il freci intre degete, insa trebuie sa se scurga usor. Nisipul folosit nu trebuie sa fie extras din zona litoralului deoarece contine saruri care pot afecta durabilitatea betonului;
● pietris - granulele trebuie sa aiba o forma rotunjita, nu aplatizata, fara imperfectiuni pe supfrafata acestora. Cand le lovesti cu ciocanul, granulele de pietris trebuie sa se sparga usor. De asemenea, ai grjia ca acestea sa nu fie acoperite cu argila si alte impuritati precum praf, resturi vegetale sau carbune;
● balast - este un amestec intre pietris si nisip si trebuie sa respecte criteriile prezentate mai sus.
Este obligatoriu sa te aprovizionezi cu agregate dintr-o sursa certificata (balastiera sau cariera). In acest mod poti avea siguranta ca au fost indepartate resturile de argila si alte substante care pot influenta negativ procesul de intarire al betonului.
Agregatele recomandate pentru betonul obisnuit
Indiferent de reteta de beton folosita, orice compozitie de acest fel contine doua agregate esentiale:
Aditivii
Aditivii sunt substante chimice (solide sau lichide), adaugate in compozitia betonului cu scopul de a-i imbunatati proprietatile, inainte si dupa turnare, dupa cum urmeaza:
● imbunatatirea proprietatilor amestecului ca sa poti lucra mai usor;
● impermeabilizarea betonului;
● reducerea timpului de intarire in diferite conditii climatice (frig sau caldura);
● reducerea necesarului de apa din amestec;
● utilizarea aditivului corespunzator, dozat dupa prescriptia indicata de producator, asigura durabilitatea betoanelor turnate in conditiile in care apa din compozitia betonului este dozata la minim.
Apa
Apa folosita pentru prepararea betonului trebuie sa fie dozata corespunzator si este strans legata de cantitatea de ciment folosita. Aceasta initiaza reactiile chimice care duc la intarirea betonului, iar folosirea unei cantitati prea mari de apa poate duce la scaderea rezistentei si calitatii betonului. Apa trebuie sa fie limpede si fara impuritati, provenita dintr-o sursa de apa potabila.
Utilaje necesare pentru prepararea betonului
O modalitate simpla pentru prepararea betonului este folosirea unei betoniere mici de santier, denumita si betoniera conventionala. In cazul in care ai nevoie de o cantitate mai mare de beton, poti folosi un model de betoniera semi-profesional, ideale pentru mixarea mai multor materiale sau chiar betoniere profesionale, perfecte pentru un spectru larg de activitati.
De exemplu, in cazul in care ai o lucrare de mici dimensiuni sau un proiect de consolidare, poti folosi o betoniera electrica de 150 l, cu un motor puternic de 850 W si o cuva din otel cu coroana din fonta. In situatia in care doresti o cantitate mai mare de beton, care urmeaza sa fie turnata intr-un element al structurii de rezistenta (ex. planseu, stalpi, grinzi) este recomandat sa procuri betonul dintr-o statie de betoane.
Pe langa betoniera, mai ai nevoie de o lopata sau o galeata de 10 litri, astfel incat sa poti masura cu exactitate cantitatile de materiale necesare pentru prepararea betonului.
De altfel, in continuarea articolului vei afla cum faci necesarul de materiale si cum trebuie sa prepari retete de beton ca un adevarat profesionist.
Tipuri de beton, retete si utilizarea acestora
Regasesti mai jos cateva retete de beton pentru un ciment de clasa de rezistenta 42,5R. Cantitatile recomandate se folosesc pentru prepararea unui metru cub de beton (1000 litri), după cum urmează:
Beton C8/10
Cantitati necesare:
● ciment - 220 kg/m3 (51,7 lopeti de ciment/m3);
● nisip 0-4 mm – 587 kg/m3 (154 lopeti de nisip/m3);
● nisip 4-8 mm – 257 kg/m3 (55 lopeti/m3);
● nisip 8-16 mm – 413 kg/m3 (94 lopeti/m3);
● nisip 16-31,5 mm - 545 kg/m3 (88 lopeti/m3);
● apa - 130 de litri/m3;
Utilizare: poate fi folosit pentru betoane simple nearmate, betoane de egalizare, elemente de umplutura.
Beton C12/15
Cantitati necesare:
● ciment - 236 kg/m3 (56 lopeti de ciment/m3);
● nisip 0-4 mm – 530 kg/m3 (138 lopeti de nisip/m3);
● nisip 4-8 mm – 230 kg/m3 (55 lopeti/m3);
● nisip 8-16 mm – 370 kg/m3 (94 lopeti/m3);
● nisip 16-31,5 mm - 494 kg/m3 (88 lopeti/m3);
● apa - 140 de litri/m3;
Utilizare: poate fi folosit pentru betoane simple nearmate, betoane de egalizare, elemente de umplutura, sape neexpuse abraziunii.
Beton C16/20
Cantitati necesare:
● ciment - 280 kg/m3 (65,8 lopeti de ciment/m3);
● nisip 0-4 mm – 567 kg/m3 (147 lopeti de nisip/m3);
● nisip 4-8 mm – 252 kg/m3 (56 lopeti/m3);
● nisip 8-16 mm – 400 kg/m3 (91 lopeti/m3);
● nisip 16-31,5 mm - 525 kg/m3 (84 lopeti/m3);
● apa - 161 de litri/m3;
Utilizare: poate fi folosit la fundatii din beton simplu si armat, sape neexpuse abraziunii.
Beton C20/25
Cantitati necesare:
● ciment - 300 kg/m3 (70,5 lopeti de ciment/m3);
● nisip 0-4 mm – 507 kg/m3 (131 lopeti de nisip/m3);
● nisip 4-8 mm – 215 kg/m3 (49 lopeti/m3);
● nisip 8-16 mm – 350 kg/m3 (83 lopeti/m3);
● nisip 16-31,5 mm - 473 kg/m3 (75 lopeti/m3);
● apa - 173 de litri/m3;
Utilizare: poate fi folosit la fundatii din beton simplu si armat, sape neexpuse abraziunii.
Beton C25/30
Cantitati necesare:
● ciment - 352 kg/m3 (83 de lopeți de ciment/m3);
● nisip 0-4 mm – 552 kg/m3 (140 de lopeți de nisip/m3);
● nisip 4-8 mm – 237 kg/m3 (53 de lopeți/m3);
● nisip 8-16 mm – 381 kg/m3 (88 de lopeți/m3);
● nisip 16-31,5 mm - 500 kg/m3 (83 de lopeți/m3);
● apa - 201 litri/m3;
Utilizare: poate fi folosit la elemente din beton simplu si armat ca fundatii, stalpi, grinzi, plansee, stalpisori, centuri, sape neexpuse abraziunii.
Atentie!
Informatiile prezentate au fost redactate pe baza retetelor oferite de mai multi producatori si sunt cu caracter informativ. Va rugam, inainte de inceperea lucrarii sa consultati cu atentie retetele inscriptionate pe ambalajele produselor!
Reteta beton la betoniera
Asa cum am stabilit deja, in functie de proiectul pe care il ai in desfasurare, poti obtine un beton cu rezistente initiale si finale diferite. Iata o reteta de preparare a betonului la betoniera de 130 de litri:
● 70 kg de nisip - 16 lopeti;
● 17 kg de ciment - 4 lopeti;
● 10 litri de apa.
Atentie, chiar daca betoniera are capacitatea de 130 l, aceasta nu trebuie umpluta complet niciodata. Sarja de beton trebuie sa fie de 4:1.
Citeste si: Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare
Prepararea betonului la mana
Ai nevoie doar de o cantitate mica de beton? Iata cum poti prepara beton la mana cu un singur sac de ciment! Sa luam fiecare clasa de rezistenta al betonului:
Clasa C8/10
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 7.4 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 5.7 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 5.7 galeti de 10 l;
● 3.2 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.166 mc, ideal pentru egalizare.
Clasa C12/15
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 6.7 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 5.2 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 5.2 galeti de 10 l;
● 3 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.153 mc, perfect pentru egalizare si fundatii.
Clasa C16/20
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 5.2 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 4 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 4 galeti de 10 l;
● 2.6 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.125 mc, perfect pentru fundatii, stalpi, grinzi, centuri, pereti si plansee.
Clasa C20/25
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 4.6 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 3.6 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 3.6 galeti de 10 l;
● 2.4 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.114 mc. Il poti folosi la stalpi, prinzi, centuri, pereti si plansee.
Clasa C25/30
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 3.7 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 3 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 3 galeti de 10 l;
● 2 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.095 mc. Este un beton mai rezistent, pe care il poti folosi la stalpi, grinzi, centuri, pereti si plansee.
Clasa C30/37
Ingrediente:
● 40 kg ciment;
● nisip 0-4 mm: 3.7 galeti de 10 l;
● pietris 4-8 mm: 2.6 galeti de 10 l;
● pietris 8 - 16 mm: 2.8 galeti de 10 l;
● 1.8 galeti de 10 l de apa.
Volumul de beton rezultat: 0.090 mc, perfect pentru alei.
Atentie!
Informatiile prezentate au caracter informativ. Inainte de inceperea lucrarii, te rugam sa consulti cu atentie retetele inscriptionate pe ambalajele produselor.
In primul rand, pentru prepararea betonului la mana trebuie sa asezi agregatele intr-un loc plat. Apoi, intinde-le usor cu o lopata pentru a crea un strat de 20-25 de cm.
Adauga cimentul peste agregate si intide-l peste nisip si pietris pana cand le-ai acoperit complet. Urmeaza sa amesteci cimentul cu agregatele cu ajutorul unei lopeti, apoi sa formezi o albie in centru pentru adaugarea apei.
Toarna apa in albia formata si asteapta circa 15 minute pentru ca aceasta sa se infiltreze in agregate. Nu-ti ramane de facut decat sa incepi sa amesteci cu o lopata pana cand toate componentele uscate s-au combinat perfect.
Sfaturi practice pentru turnarea betonului
Dupa ce ai preparat betonul, trebuie sa respecti cateva sfaturi importante care vor asigura rezistenta si durabilitatea betonului.
Conditiile optime pentru turnarea betonului
● Betoanele obisnuite pot fi turnate la o temperatura cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius, asigurandu-se toate masurile necesare pentru tratarea acestora, in principal impotriva pierderii de apa prin evaporarea sa din compozitie.
● In cazul in care temperaturile pe timpul zilei depasesc 30 de grade Celsius se recomanda turnarea betonului seara sau pe timpul noptii, astfel incat sa se previna cat mai bine evaporarea rapida a apei.
● De asemenea, pe timpul noptii, temperatura optima trebuie sa se mentina intre 5 si 7 grade Celsius. Daca temperatura de afara scade sub 5 grade Celsius (pe timpul iernii), trebuie sa iei cateva masuri de protejare a betonului impotriva frigului.
Modalitatea de turnare a betonului
● Betonul trebuie turnat de la o inaltime maxima de 60 de cm si in niciun caz nu trebuie aruncat cu lopata deoarece, in unele locuri, betonul nu se va lega si nu va fi omogen.
● Nu trebuie sa adaugi apa in plus daca ti se pare ca betonul este prea gros. Betonul va deveni poros si mai putin rezistent. Orice abatere de la reteta de beton va afecta calitatea si durabilitatea lucrarii finale.
● La elementele structurale cu armaturi dese (pereti diafragma, stalpi sau grinzi) poti sa folosesti un aditiv plastifiant pentru obtinerea unui beton mai fluid cu care sa poti lucra mai usor.
Vibrarea si uscarea betonului
Timpul de uscare a betonului variaza in functie de temperatura de afara, dozaj, tipul de ciment si aditivi. Dupa turnare este necesara vibrarea betonului. Prin vibrare se mareste gradul de compactare, procedeul fiind de mare ajutor pentru distribuirea betonului in locurile mai greu accesibile.
Durata vibrarii betonului este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde. Vei sti ca vibrarea este finalizata atunci cand suprafata betonului este uniforma, usor lucioasa si nu mai apar bule de aer la suprafata.
Nivelarea suprafetelor betonate trebuie facuta cat mai repede dupa turnare, recomandat in primele doua ore. Dupa acest interval betonul incepe sa se intareasca.
Metode de vibrare a betonului:
● vibrarea interna - se face cu un vibrator cu o forma alungita (lance sau bula) care este introdus in masa betonului. Este folosit pentru structuri de rezistenta (grinzi, stalpi, pereti diafragma, radiere. etc.);
● vibrarea externa - se face cu vibratore electrice pentru cofraje, care se ataseaza pe exeriorul acestora. Este folosit pentru elemente prefabricate (grinzi, dale, borduri, placi de gard);
● vibrare de suprafata - se face cu o rigla/grinda vibranta care are atasat un mecanism pentru vibrare care intra in contact cu suprafata de beton, in timp ce este deplasata pe aceasta. Este folosit pentru dale de beton si la pardoseli.
De ce este important să prepari corect betonul?
Nerespectarea recomandarilor privind cele mai bune practici in timpul prepararii betonului poate duce la multiple probleme. Fisurarea generata de tensiunea la tractiune este una dintre cele mai frecvente probleme. De asemenea, poate aparea si desprinderea betonului. Fenomenul presupune separarea unei bucati semnificative de beton de pe structura principala.
Orice abatere de la reteta recomandata de producatorul de ciment poate conduce la rezulate nefavorabile proiectului de constructii. De exemplu, daca betonul este prea lichid, probabilitatea ca acesta sa se crape imediat dupa ce se usuca este deosebit de mare.
Întrebări frecvente
Cat ciment intra la un metru cub de beton?
Cantitatea de ciment necesara unui metru cub de beton depinde de clasa de rezistenta din care face parte acesta. De exemplu, pentru un beton de tip B75, folosit pentru fundatii, poate intra 173 kg/mc, adica 13 galeti de 10 l sau 40 de lopeti de ciment. Insa, pentru un beton de tipul B150, atunci vei folosi 279 kg/mc de ciment, respectic 22 de galeti de 10 l sau 65 de lopeti de ciment.
Afla mai multe detalii aici!
Cat nisip se pune la un sac de ciment?
In general, la o parte de ciment, ai nevoie de 2 parti de nisip si 4 parti de agregat. Un sac de ciment are 40 kg, iar daca avem in vedere raportul amintit anterior, atunci ai nevoie de 80 kg nisip.
Cat beton se face dintr-un sac de ciment?
Cantitatea de beton produsa dintr-un sac de ciment depinde de clasa de rezistenta a acestuia. De exemplu, poti produce 0.166 mc de beton B150, 0.153 mc de beton B200, 0.125 de beton B250, 0.114 de beton tip B350, 0.095 de beton B400 si 0.090 mc de beton B450.
1 metru cub de beton cate kg are?
Un metru cub de beton cantareste intre 1800 si 2500 kg.
Cate roabe are un metru cub de beton?
Exista roabe de 70, 80, 85 sau 100 de litri. Daca un metru cub de beton are intre 1800 si 2500 de kg, atunci vorbim despre 25, respectiv 35 de roabe de 70 de litri, intre 22 sau 31 de roabe de 80 de litri si intre 18 si 25 de roabe de 100 litri.
La ce temperatura se poate turna beton?
Temperatura optima pentru turnarea betonului este cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius. Aceasta temperatura asigura uscarea treptata a betonului si evitarea aparitiei fisurilor pe suprafata sa. In cazul in care trebuie sa executi un proiect de constructie vara, este recomandat sa torni betonul seara, cand temperaturile incep sa scada.
Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.