Găsește repede ce ai nevoie

Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material

BCA-ul, unul dintre cele mai populare materiale de zidarie ale zilelor noastre, a schimbat, la vremea sa, felul in care sunt realizate constructiile.

Pentru a intelege de ce si-a mentinut populariatea de-a lungul timpului, vom analiza in continuare avantajele si dezavantajele folosirii acestui material.

Ce inseamna BCA

Betonul celular autoclavizat (BCA) este un material de constructie prefabricat, usor si aerat. Este realizat dintr-un amestec standard de nisip, ghips, var, ciment, apa, dar si o cantitate mica de pasta de aluminiu, pentru a crea gazele care determina structura poroasa a materialelor.

Deoarece este foarte usor de modelat, BCA-ul este comercializat in diferite forme, gandite special pentru diverse nevoi de constructie: blocuri pentru ziduri interioare sau exterioare, panouri sau buiandrugi.

Scurta istorie a BCA-ului

BCA-ul a fost creat de arhitectul si inventatorul suedez Johan Axel Eriksson in 1924, impreuna cu profesorul Henrik Kreuger, de la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm. Desi inventia a fost patentata in acel an, productia materialului a inceput abia cinci ani mai tarziu, in 1929, in orasul Yxhult.

In suedeza, BCA-ul poarta numele de Gasbetong (beton gazos). Astfel, din combinarea cuvintelor Yxhult si Gasbetong a rezultat Ytong - prima marca inregistrata a unui material de constructii. Chiar daca brandul a fost mai tarziu cumparat de o companie germana, numele de Ytong inca este sinonim cu BCA-ul de calitate.

Care sunt avantajele oferite de acest material

Exista numeroase motive pentru care BCA-ul a ramas, de atata vreme, unul dintre materialele preferate de constructori. Cele mai importante avantaje ale BCA-ului sunt:

  • usurinta montajului - aceasta se traduce in costuri mai mici ale lucrarilor si un timp redus de montaj;
  • buna izolare termica si fonica - spre deosebire de alte materiale de constructie, BCA-ul nu necesita straturi suplimentare de izolatie;
  • permite permeabilitatea vaporilor - structura poroasa lasa peretii sa „respire”, prevenind aparitia condensului, a igrasiei si mucegaiului;
  • rezistenta la incendiu - chiar si in cazul unui foc puternic, BCA-ul ramane imun la ardere timp de cel putin patru ore;
  • rezistenta la cutremure - datorata structurii durabile si greutatii reduse;
  • nu este poluant - BCA-ul este realizat in mare parte din materiale naturale, nonpoluante, si poate fi reciclat.

In comparatie cu beneficiile pe care le ofera, dezavantajele BCA-ului sunt reduse la numar. Cel mai semnificativ dezavantaj tine de rezistenta sa redusa, in comparatie cu alte materiale.

Deoarece blocurile si panourile vin la dimensiuni standard, ele trebuie adesea taiate pentru a fi adaptate la nevoile constructiei tale. Desi poti taia BCA si cu un simplu ferastrau, trebuie sa o faci cu grija, pentru a preveni sfaramarea placilor.

Se vorbeste des si despre posibila toxicitate a BCA-ului, ce poate fi cauzata de pasta de aluminiu din compozitie. Cantitatea de aluminiu continuta este insa prea mica pentru a cauza probleme oamenilor sau mediului.

Retine si faptul ca BCA-ul trebuie depozitat intotdeauna pe suprafete drepte si lipsite de umezeala si trebuie protejat de intemperiile care ii pot afecta calitatea.

 

Pretul BCA-ului

Desi exista o opinie generala conform careia BCA-ul este un material ieftin, aceasta este destul departe de adevar. Producatorii afiseaza preturile pe metru cub; acestea incep de la 200 de lei, dar pot urca pana la 600 de lei.

Asa cum am mentionat deja, simpla utilizare a BCA-ului reduce semnificativ costurile ridicarii unei case.

Asta nu exclude insa betonul armat, care trebuie folosit pentru construirea fundatiei si a structurii.

Sfaturi pentru montarea corecta a BCA-ului

Zidaria din BCA poate fi realizata cu usurinta si cu minime cunostinte in domeniu. Totusi, este important sa retii cateva principii de baza, care fac BCA-ul diferit de orice alt material de constructie.

Structura poroasa a BCA-ului face ca blocurile sa absoarba apa destul de repede, ceea ce inseamna ca mortarele obisnuite se pot usca repede, facand dificila sau chiar imposibila lipirea blocurilor.

Pentru a evita aceasta problema, poti folosi un adeziv special pentru BCA, care se va aplica intotdeauna in strat subtire (de maximum 5 milimetri grosime).

Inainte sa incepi montarea blocurilor, asigura-te ca sunt uscate si lipsite de praf. Pregateste patul subtire de mortar special si plaseaza primele blocuri.

Atentie: orice neregularitate a primului rand de blocuri de BCA poate duce la deformarea intregului zid! Este foarte important sa te asiguri inca de la inceput ca blocurile sunt drepte si nu exista denivelari.

O metoda de lucru consta in montarea blocurilor la fiecare capat de jos al viitorului perete, pentru a fi folosite drept reper.

Aplica mortarul folosind o drisca zimtata si, cu ajutorul unui dreptar, verifica planeitatea dupa fiecare bloc pe care il montezi.

O sfoara de zidarie montata intre stalpi poate fi si ea de ajutor la ridicarea unor ziduri drepte. Adezivul special pentru BCA iti lasa un timp de cinci minute pentru a pozitiona corect fiecare placa.

Nu in ultimul rand, incearca sa reduci la minimum puntile termice dintre blocurile de BCA, pentru a evita pierderile de caldura ale viitoarei locuinte.

Stratul exterior de tencuiala ar trebui sa fie gros de 15 milimetri, iar cel interior - de 5 milimetri.

Ce alegi intre BCA si caramida

BCA-ul exista de aproape un secol, in timp ce caramida este folosita de milenii in constructii. Totusi, ambele sunt materiale populare si des recomandate, astfel ca decizia beneficiarilor nu este intotdeauna una usoara.

Adesea, alegerea este facuta in functie de inclinarea spre traditie (in cazul caramizii) sau modernitate (in cazul BCA-ului), nicidecum pe criterii tehnice.

Ambele materiale prezinta avantaje si dezavantaje: BCA-ul este usor, in timp ce caramida este portabila. Altfel spus, caramida poate prelua o parte din rezistenta structurii unei cladiri.

In schimb, BCA-ul nu are aceasta proprietate, dar greutatea sa redusa inseamna si o structura mai usoara. Inainte de a lua o decizie, tine cont nu doar de proiectul cladirii, ci si de terenul pe care va fi amplasata.

Chiar daca BCA-ul este considerat „ieftin”, costurile materialelor sunt, de fapt, asemanatoare, singura economie pe care o poti face cu BCA-ul fiind legata de costul de montaj.

De aceea, doar un specialist (precum un arhitect sau un inginer structurist) iti poate recomanda exact materialul de care ai nevoie pentru cladirea pe care vrei sa o ridici.
 

Te-ar putea interesa și: