Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Zidaria portanta: Ce inseamna si cum se realizeaza?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 7 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/04/qin5ukea3h3fcafglkrixz1rcluivrzm-tlu8faqc-4hrbda7ry5odgbcetllydzwgs8fcevw2y9ooodlwzcsaw96gth6rp48apl1rsud3ikl7bp-mir0hc_nangfztqqk5bqyj-jpeg-4.jpg

Structura de rezistenta a unei cladiri este un aspect esential al oricarui proiect de constructii, una dintre optiunile de constructie fiind peretii din zidarie portanta. Afla din acest ghid ce este zidaria portanta, cum se realizeaza, care sunt avantajele si dezavantajele acesteia, ce materiale pot fi folosite in zidaria portanta, care sunt diferentele intre zidaria portanta si structura in cadre si cum sa alegi tipul potrivit de zidarie.

Cuprins

Ce inseamna zidarie portanta?

Constructia din zidarie portanta ofera cladirilor viata lunga si pereti puternici. Fiecare element din structura portanta transporta sarcina catre fundatie, sarcina ce este apoi “transferata” in sol. Asta inseamna ca fortele gravitationale si seismice care actioneaza asupra constructiei sunt preluate de peretii din zidaria cladirii respective.

Fara un acord venit din partea unui expert tehnic, intr-o astfel de zidarie nu se pot realiza gauri in pereti pentru a face legatura dintre doua incaperi - acest lucru ar deteriora structura cu pereti portanti din zidarie. Greutatea peretilor respectivi ajuta la mentinerea cladirii stabile si rezistente impotriva factorilor externi cum sunt cutremurele si vantul. Zidaria portanta este utilizata in principal la constructia cladirilor rezidentiale de dimensiuni mici si medii.

 

Ce materiale pot fi utilizate in zidaria portanta?

Materialele cu care se vor realiza peretii portanti sunt alese de proiectant si de beneficiar. Criteriul principal de care se tine cont in luarea deciziei este tipul cladirii ce urmeaza a fi construita. Iti prezentam in continuare materialele ce pot fi utilizate in zidaria portanta.

Caramida portanta

Caramida portanta este materialul cel mai des folosit pentru ridicarea zidariei structurale. Are un bun coeficient de izolatie termica, iar blocurile ceramice sunt recunoscute ca elemente calde, ce in majoritatea cazurilor nu necesita completarea cu sisteme speciale termoizolatoare si fonoizolatoare.

Un aspect ce trebuie avut in vedere este ca durata executiei pentru peretii portanti (si neportanti) din caramida este mai lunga, iar manopera mai scumpa in comparatie cu alte materiale.

Formand un suport solid pentru structura de rezistenta, peretii din caramida sunt o alegere recomandata pentru case rezidentiale, anexe gospodaresti, case de vacanta, cladiri mici pentru firme si hoteluri cu capacitate mica sau medie.

Beton armat (prefabricat sau monolit)

Constructia cu pereti din beton armat este practica datorita rezistentei de lunga durata si a rigiditătii mari. Zidaria cu pereti din beton armat va avea o rezistenta apropiata cu cea a celorlalte piese incluse in structura, precum otelul beton.

Ridicarea zidariei cu pereți din beton armat poate fi facuta direct pe santier, prin turnarea peretilor in cofraje armate cu bare de fier, ori se pot folosi pereti prefabricati. Constructorul va face alegerea in functie de productivitate si cost. De obicei, zidaria portanta cu pereti din beton este folosita la cladiri mari de birouri, blocuri de locuinte, depozite si mai rar la casele rezidentiale.

Metal

Zidarea unei structuri din profile metalice este un sistem permisiv, potrivit pentru tipuri de finisaje interioare si exterioare. Astfel, structura metalica este potrivita pentru realizarea unor hale si spatii industriale, cladiri de productie, garaje sau ateliere.

 

Avantajele si dezavantajele zidariei portante

O analiza atenta a principalelor avantaje si dezavantaje a acestui tip de zidarie te ajuta sa iei, impreuna cu proiectantul, o decizie informata. Citeste mai jos care sunt argumentele pro si contra pentru alegerea unei structuri portante.

Avantaje

  • Asigura o buna rezistenta, inclusiv pentru montarea prin suspendare pe pereti a mobilei sau a altor dispozitive.
  • Asigura un indice ridicat de protectie termica si fonica a camerelor din cladire.
  • Daca vrei sa optezi pentru protectie suplimentara, poti aplica la interiorul si/sau exteriorul peretilor portanti sisteme de termo, hidro si fonoizolatie.
  • Permit extinderea pe plan vertical a cladirii pana la 4 etaje inaltime. Materialele pentru constructia noilor etaje se aleg in functie de cota de inaltare cat si a domeniului de activitate pentru care este construita cladirea. Totodata, acestea se recomanda a fi inaltate in zone seismice cu activitate redusa.

Dezavantaje

  • Cand se folosesc blocurile ceramice, se pot produce pierderi in timpul construirii, deoarece caramizile se pot deteriora mecanic usor daca nu sunt manevrate si depozitate cu atentie.
  • In functie de materialul ales, costurile vor fi diferite la punerea in opera. Asadar, pentru aceeasi suprafata construita, se va plati mai putin pentru zidaria portanta cu pereti sau stalpi din beton armat fata de alt tip de structura, cea din blocuri ceramice, de exemplu.
  • Zidaria portanta necesita mai mult timp si mai multa atentia pentru realizarea proiectului final.
  • Zidaria portanta realizata din structuri metalice nu poate oferi o termoizolare eficienta si un nivel de atenuare fonica de calitate.
  • Peretii structurali nu pot fi demolati si nici nu se pot executa lucrari de taiere a anumitor portiuni ale acestora fara acordul unui expert.

Avantajele si dezavantajele zidariei portante

Cum se realizeaza zidaria portanta?

Pasii de realizare a unei zidarii portante, precum si costurile pentru aprovizionare, depozitare, manopera si finisare sunt decise in functie de materialul folosit. Insa pentru a sti la ce sa te astepti.

Iti oferim un exemplu de realizarea a unei constructii din piese de caramida prin zidaria portanta:

Pasul #1: Pregatirea unui suport de lucru

  • Aici materialul joaca un rol esential.
  • In cazul peretilor portanti din beton armat ce vor fi turnati in santier, trebuie realizate cofrajele si inserata armatura. La zidaria structurala prefabricata, se va avea in vedere ca stalpii si planseul sa fie finalizati.
  • In cazul peretilor portanti din blocuri ceramice, planseul sau centura fundatiei trebuie sa fie turnata, iar peste aceasta se vor zidi caramizile.
  • In cazul peretilor portanti din metal, acestia trebuie sudati de stalpii metalici de rezistenta.

Pasul #2: Construirea peretilor portanti

Exemplul oferit este specializat pe zidarea portanta a unei structuri de blocuri ceramice.

  • Se respecta procedura standard de lucru specifica materialului folosit.
  • Zidaria portanta se poate obtine prin ustensile modular, prin aparate de trasare si de control pentru blocurile ceramice. Trebuie folosite utilajele si echipamentele potrivite pentru ca structura finala sa fie exact cea dorita.
  • Inainte de inceperea lucrului propriu-zis de zidarie, este necesara realizarea unei hidroizolatii impotriva umezelii ce reiese din procesul de zidarie, de exemplu, se poate folosi o solutie pe baza pe apa.
  • Corpurile de zidarie trebuie sa aiba o umiditate optima pentru ca aderenta mortarului sa se poata realiza. Acestea pot fi udate..

Pasul #3: Conectarea structurala a peretilor de piesele de rezistenta

  • Trebuie sa existe posibilitatea ca fiecare parte de perete portant sa fie legata structural de piesele de rezistenta care-l incadreaza. De cele mai multe ori, se foloseste metoda sudarii acestor piese cu arc electric, urmata de turnarea de beton pentru inchiderea suprafetelor de contact.

In exemplul oferit anterior ce prezinta construirea unui structuri din caramida:

  • Dupa ce caramizile au fost aduse la temperatura si umiditatea dorita, ele se vor aseza pe patul de mortar nivelat in prealabil.
  • Se recomanda folosirea unui ciocan de cauciuc in defavoarea ciocanului clasic pentru ca materialul de caramida sa nu se deterioreze.
  • Elementele de zidarie se aseaza pe orizontala, unul langa celalalt pentru a exista o structura egala.
  • Mortarul va fi aplicat atat in gaurile dintre piesele de caramida, cat si in rosturile acestora. Excesul de mortar va fi curatat.

Pasul #4: Lucrarile de finisare

  • Finisarea trebuie sa fie unitara cu celelalte finisaje realizate pentru piesele de rezistenta. In ceea ce priveste tipul de tencuiala si vopsea lavabila, trebuie avut in vedere ca produsele potrivite pentru spatiul interior sunt diferite fata de cele pentru spatiul exterior.

Ce diferente sunt intre zidaria portanta si structura in cadre?

Diferenta principala intre cele doua structuri, structura pe cadre si structura pe zidarie portanta, este reprezentata de elementul de rezistenta.

  • In cazul structurilor portante, elementele de rezistenta sunt peretii portanti, in timp ce rolul stalpisorilor acestor structuri este acela de a prelua o parte din forta seismica.
  • In cazul structurilor in cadre din beton armat, elementele de rezistenta sunt grinzile si stalpii.

Mai exact, la structurile portante, caramizile sunt elementele ce preiau incarcarile. Din acest motiv, conform normei de proiectare seismice aplicate in Romania, Codul P100-1/2006 impune un minim de  rezistenta la compresiune a elementelor de zidarie pentru peretii structurali.

O alta diferenta este ca, la o structura in cadre, peretii de compartimentare pot fi realizati atat din materiale usoare (cum sunt gips cartonul si BCA-ul), cat si din zidarie (caramida cu goluri sau plina), iar pentru peretii exteriori se poate opta si pentru BCA. In schimb, cand vine vorba de structurile portante, peretii interiori sunt de obicei construiti din caramida, la fel ca cei exteriori, care nu pot, insa, fi realizati din caramizi mai mici de 24 de cm.

La structurile in cadre este consumata o cantitate mai mare de beton (implicit de fier beton). Pe de alta parte, la zidaria portanta, desi se folosesc samburi si centuri sau plansee facute din beton armat, acestea sunt in numar mai mic si au dimensiuni mai reduse. Zidaria intarita cu samburi, centuri sau plansee se numeste zidarie confinata, care poate fi si din BCA (zidarie portanta BCA) si include tevi si profile pentru contructii.

Daca la cladirile cu structuri in cadre imobilele pot fi recompartimentate, fiind posibila renuntarea la peretii interiori, la zidaria portanta renuntarea la orice perete portant trebuie facuta, asa cum am mentionat si mai sus, doar in urma acordului unui expert tehnic.

Pentru a alege tipul de zidarie potrivit proiectului tau, citeste acest articol in care iti prezentam criteriile principale de care este bine sa tii cont atunci cand iei aceasta decizie.

Vrem sa-ti fim de ajutor si cu materiale, unelte si sfaturi, acum si pe viitor. Cu MatHaus poti construi o cladire de la fundatie pana la acoperis cu produse comandate exclusiv online, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.

Ramai la noi pe site, completeaza adresa de livrare (trimitem oriunde in Romania) si cumpara online tot ce ai pe lista facuta de tine sau intocmita de meseriasi.

Gasesti pe MatHaus.ro orice material, unealta sau obiect de decor. In plus, beneficiezi de transport specializat, cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.