Găsește repede ce ai nevoie

Cum ridic un zid despartitor in casa?

Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Ridicarea unui zid despartitor poate oferi un mare plus in proiectului de design interior. Un apartament in bloc vechi implica de multe ori lucrari de anvergura, precum schimbarea instalatiei electrice, ridicarea unui perete sau montarea ferestrelor din termopan. In acest articol iti dezvaluim cum sa duci cu brio la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.

Am nevoie de autorizatie pentru ridicarea unui perete?

In cazul in care se doresc modificari ale compartimentarii noii locuinte, fie ridicarea unui zid (din gips carton sau BCA) sau demolarea unui perete, este important sa stii ca este necesara autorizatia de construire sau desfiintare.

Prin urmare, daca te afli in situatia in care vrei sa ridici un zid despartitor, intre zona in care gatesti si cea de luat masa (asa numita zona de dinning), pentru a inchide o debara sau pentru a amenaja o baie cu spatii delimitate, este important sa stii ca in primul rand ai nevoie de autorizatie de construire. Chiar daca te gandesti ca nu modifici structura de rezistenta, pentru ca nu darami, ci ridici un zid, nu inseamna ca esti lipsit de obligatii.

Dupa ce ai intreg dosarul, proiect tehnic, certificat de urbanism, autorizatie de constructie, ai instiintat si asociatia de proprietari, atunci poti trece la treaba!

Perete despartitor din gips carton sau BCA?

Pentru ridicarea unui perete in interiorul locuintei, sunt doua optiuni devenite deja populare, placile din gips carton sau BCA-ul.

Solutia cu placi din gips carton:

O solutie practica si des intalnita pentru constructia peretilor despartitori o reprezinta placile din gips carton.

Folosite de regula la constructia de pereti despartitori pentru interior, placile din gips carton se compun dintr-un miez de ipsos si invelis din carton special, foarte rezistent. Spre deosebire de peretii traditionali din caramida/BCA, placile de gips carton permit o montare curata, in urma careia nu rezulta moloz, sunt mai usor de transportat, de manevrat si au un costul de montare este mai mic. Afla mai multe despre beneficiile acestei solutii si cum se monteaza un perete despartitor din gips carton din articolul nostru special documentat pentru aceasta tema.

De stiut:

 • peretele din gips carton necesita vata minerala pentru o buna izolare termica si fonica;
 • in cazul corpurilor de mobilier foarte grele, ele trebuie fixate cu sisteme speciale de prindere pe structura metalica a peretelui;
 • profilul metalic este important sa fie bine prins de pereti, pentru ca ulterior sa nu apara fisuri ale peretelui despartitor;

Solutia cu BCA:

Daca iti doresti o rezistenta sporita a peretelui despartitor, o izolare fonica de nivel superior ori proiectul implica montarea instalatiilor sanitare sau electrice, inseamna ca atentia ta se va indrepta asupra unui zid din BCA.

Betonul celular autoclavizat (BCA) se foloseste atat in interior, cat si in exterior, ofera un bun finisaj peretilor, dar si rezistenta si izolare termica buna. Dat fiind faptul ca dimensiunile blocurilor din BCA sunt mari, ridicarea peretelui despartitor se va face in timp scurt. Afla mai multe din articolul: Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material?

De stiut:

 • lucrul cu blocurile din BCA implica un deranj mai mare, se face mizerie;
 • greutatea blocurilor din BCA este mult mai mare decat a placilor de gips carton, implicit si sarcina asupra structurii de rezistenta;
 • costul este mai ridicat in cazul BCA-ului;

Cum ridic un zid despartitor?

 • Traseaza pe podea pozitia peretelui despartitor de BCA cu o rigla lunga de zidarie din aluminiu. Apoi continua sa trasezi pozitia acestuia si pe peretii de sprijin. Marcheaza linia peretelui despartitor si pe tavan cu ajutorul sforii de trasare. Nu in ultimul rand, fixeaza pe podea deschiderea usii.
 • Sapa cu dalta un sant de incastrare in perete pentru o mai buna fixare a blocurilor de BCA. Pentru podea fixeaza un profil de plastic in U (lipit cu adeziv), care va primi primul rand de BCA.
 • Pregateste mortarul. Toarna continutul sacului intr-o galeata cu apa. Amesteca cu un mixer electric pana cand obtii o consistenta pastoasa. Lasa compozitia in repaos pentru 5-10 minute si apoi amesteca din nou. Mortarul este gata sa fie aplicat pe blocurile din BCA.
 • Ia primul bloc de BCA si cu mistria dintata intinde mortarul (intr-un strat de aproximativ 1-3 mm) pe latimea care se fixeaza in podea si pe cea care intra in contact cu peretele de sustinere. Urmeaza aceeasi procedura. Asaza un al doilea bloc de BCA, intinzand mortarul cu o grosime constanta pe latura de intalnire cu podeaua si cu blocul de zidarie anterior. Foloseste un boloboc si un ciocan de cauciuc pentru a pastra orizontalitatea si a crea un bun contact intre blocurile de BCA. Repeta operatiunea pana ajungi la celalalt capat al zidului.
 • Slefuieste, daca este cazul, denivelarile rezultate dupa montarea primului rand de blocuri BCA. Foloseste o placa de slefuit, apoi curata praful rezultat. Continua cu montarea randului urmator.
 • Aplica mortar in pat subtire, uniform, pe intreaga lungime a laturilor superioare de BCA deja instalate. Apoi, rand pe rand asaza blocurile de BCA si fixeaza-le foarte bine cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Nu uita sa verifici orizontalitatea cu bolobocul. Continua sa asezi blocurile din BCA, iar surplusul de mortar curata-l cu mistria.

Nota: Blocurile de BCA se taie cu usurinta la dimensiunile dorite, folosind un fierastrau de mana.

 • Realizeaza ancorarea peretelui de interior cu fiecare rand de BCA pe care il montezi. Astfel, va trebui ca in cazul blocurilor care se sprijina de tocul usii si de peretele de sustinere, sa fixezi echere metalice cu ajutorul suruburilor (utilizeaza o surubelnita electrica). Ai grija sa le pui de fiecare data la colturi, un surub in cadrul de lemn si un surub in blocul de BCA, lucru pe care il vei face pentru fiecare rand. In cazul ancorarii dinspre peretele de sustinere, vei pune echere metalice o data la trei randuri de BCA.
 • Umple micul spatiu ramas sus, intre ultimul rand de BCA si plafon, cu spuma poliuretanica.
 • Finiseaza peretele - aplica amorsa si in final lavabila.

Tu ce avantaje ale compartimentarii doresti sa obtii cu ridicarea peretelui despartitor?

Te-ar putea interesa și: