Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Perete despartitor: cum il ridici la tine acasa?

Actualizat: 25.05.2023 / Publicat: 13.03.2020 / Timp lectură: 5 min

Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. 

In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA. 

Cuprins

Am nevoie de autorizatie pentru ridicarea unui perete?

In cazul in care se doresc modificari ale compartimentarii noii locuinte, fie ridicarea unui zid (din placi de gips carton, BCA sau caramida), fie demolarea unui perete, este important sa stii ca este necesara autorizatia de construire sau desfiintare. 

Prin urmare, daca te afli in situatia in care vrei sa ridici un zid despartitor, intre zona in care gatesti si cea de luat masa (asa numita zona de dining), pentru a inchide o debara sau pentru a amenaja o baie cu spatii delimitate, este important sa stii ca in primul rand ai nevoie de autorizatie de construire. 

Chiar daca te gandesti ca nu modifici structura de rezistenta, pentru ca nu darami, ci ridici un zid, nu inseamna ca esti lipsit de obligatii. Doar compartimentarile nestructurale, realizate din materiale usoare si care se pot demonta rapid sunt permise fara emiterea unei autorizatii. 

Dupa ce ai intreg dosarul, proiect tehnic, certificat de urbanism, autorizatie de constructie, ai instiintat si asociatia de proprietari, atunci poti trece la treaba! 

Solutii pereti despartitori

Pentru ridicarea unui perete in interiorul locuintei, sunt doua optiuni devenite deja populare, placile din gips carton sau BCA-ul. De asemenea, poti alege compartimentarile din caramida. 

Perete despartitor din gips carton 

Perete despartitor din gips carton O solutie practica si des intalnita pentru constructia peretilor despartitori o reprezinta placile din gips carton. Compartimentarea se realizeaza pe o structura metalica din profile. Se pot crea usor goluri pentru usa sau geam. 

Folosite de regula la constructia de pereti despartitori pentru interior, placile din gips carton se compun dintr-un miez de ipsos si invelis din carton special, foarte rezistent. Spre deosebire de peretii traditionali din caramida/BCA, placile de gips carton permit o montare curata, in urma careia nu rezulta moloz. sunt mai usor de transportat, de manevrat si au costul de montare este mai mic. 

Constructia unui perete despartitor din rigips, asa cum sunt cunoscute placile de gips carton in mod uzual, poate fi realizata de o echipa profesionista sau in regie proprie, daca sunt respectate cu atentie etapele de montaj. 

Afla mai multe despre beneficiile acestei solutii si cum se monteaza un perete despartitor din gips carton din articolul nostru special documentat pentru aceasta tema. 

De stiut: 
•    peretele din gips carton necesita vata minerala pentru o buna izolare termica si fonica; 
•    in cazul corpurilor de mobilier foarte grele, ele trebuie fixate cu sisteme speciale de prindere pe structura metalica a peretelui; 
•    profilul metalic este important sa fie bine prins de pereti, pentru ca ulterior sa nu apara fisuri ale peretelui despartitor. 

Perete despartitor din BCA 

Perete despartitor din BCA Daca iti doresti o rezistenta sporita a peretelui despartitor, o izolare fonica de nivel superior ori proiectul implica montarea instalatiilor sanitare sau electrice, inseamna ca atentia ta se va indrepta asupra unui zid din BCA. 

Betonul celular autoclavizat (BCA) se foloseste atat in interior, cat si in exterior, ofera un bun finisaj peretilor, dar si rezistenta si izolare termica buna. Dat fiind faptul ca dimensiunile blocurilor din BCA sunt mari, ridicarea peretelui despartitor se va face in timp scurt. 

Afla mai multe din articolul: Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material? 

De stiut: 

•    lucrul cu blocurile din BCA implica un deranj mai mare, se face mizerie; 
•    greutatea blocurilor din BCA este mult mai mare decat a placilor de gips carton, implicit si sarcina asupra structurii de rezistenta; 
•    costul este mai ridicat in cazul BCA-ului. 

Perete despartitor din caramida 

Perete despartitor din caramida O alta solutie de ridicare a unui perete despartitor este zidaria din caramida plina, care poate fi finisata in mod clasic, cu glet si vopsea lavabila, ori lasata ca atare, pentru un efect estetic deosebit: chituita sau varuita, pentru a pune in evidenta textura.  

Daca iti doresti un zid despartitor cu proprietati foarte bune de izolare termica si fonica, opteaza pentru caramida cu goluri orizontale, folosita in general pentru compartimentari.  

In acelasi timp, daca iti doresti un perete fals din caramida, poti recurge la aplicarea de panouri decorative sau de tapet care imita acest material de constructie. 

De stiut: 

•    ridicarea zidariei din caramida este consumatoare de timp si, prin urmare, manopera este mai costisitoare decat pentru peretii din BCA sau gips carton. 

Descopera avantaje, pasi de urmat si sfaturi practice in acest ghid de realizare a zidariei din caramida

Cum ridic un zid despartitor din BCA?

Cum ridic un zid despartitor?

  • Traseaza pe podea pozitia peretelui despartitor de BCA cu o rigla lunga de zidarie din aluminiu. Apoi continua sa trasezi pozitia acestuia si pe peretii de sprijin. Marcheaza linia peretelui despartitor si pe tavan cu ajutorul sforii de trasare. Nu in ultimul rand, fixeaza pe podea deschiderea usii.
  • Sapa cu dalta un sant de incastrare in perete pentru o mai buna fixare a blocurilor de BCA. Pentru podea fixeaza un profil de plastic in U (lipit cu adeziv), care va primi primul rand de BCA.
  • Pregateste mortarul. Toarna continutul sacului intr-o galeata cu apa. Amesteca atent cu un mixer electric pana cand obtii o consistenta pastoasa. Lasa compozitia in repaos pentru 5-10 minute si apoi amesteca din nou. Mortarul este gata sa fie aplicat pe blocurile din BCA.
  • Ia primul bloc de BCA si cu mistria dintata intinde mortarul pentru zidarie (intr-un strat de aproximativ 1-3 mm) pe latimea care se fixeaza in podea si pe cea care intra in contact cu peretele de sustinere. Urmeaza aceeasi procedura. Asaza un al doilea bloc de BCA, intinzand mortarul cu o grosime constanta pe latura de intalnire cu podeaua si cu blocul de zidarie anterior. Foloseste o nivela cu bula si un ciocan de cauciuc pentru a pastra orizontalitatea si a crea un bun contact intre blocurile de BCA. Repeta operatiunea pana ajungi la celalalt capat al zidului.
  • Slefuieste, daca este cazul, denivelarile rezultate dupa montarea primului rand de blocuri BCA. Foloseste o placa de slefuit, apoi curata praful rezultat. Continua cu montarea randului urmator.
  • Aplica mortar in pat subtire, uniform, pe intreaga lungime a laturilor superioare de BCA deja instalate. Apoi, rand pe rand asaza blocurile de BCA si fixeaza-le foarte bine cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Nu uita sa verifici orizontalitatea cu nivela cu bula. Continua sa asezi blocurile din BCA, iar surplusul de mortar curata-l cu mistria.

Nota: Blocurile de BCA se taie cu usurinta la dimensiunile dorite, folosind un fierastrau de mana.

  • Realizeaza ancorarea peretelui de interior cu fiecare rand de BCA pe care il montezi. Astfel, va trebui ca in cazul blocurilor care se sprijina de tocul usii si de peretele de sustinere, sa fixezi echere metalice cu ajutorul suruburilor (utilizeaza o surubelnita electrica). Ai grija sa le pui de fiecare data la colturi, un surub in cadrul de lemn si un surub in blocul de BCA, lucru pe care il vei face pentru fiecare rand. In cazul ancorarii dinspre peretele de sustinere, vei pune echere metalice o data la trei randuri de BCA.
  • Umple micul spatiu ramas sus, intre ultimul rand de BCA si plafon, cu spuma poliuretanica.
  • Finiseaza peretele - aplica amorsa si in final vopsea lavabila.

Tu ce avantaje ale compartimentarii doresti sa obtii cu ridicarea peretelui despartitor? Intra pe MatHaus.ro, comanda online materialele de constructii, accesoriile si uneltele de care ai nevoie si incepe proiectul de reorganizare a spatiului locuintei tale! 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.
Atunci cand iti construiesti o casa, iti doresti sa folosesti materiale de calitate, pentru a asigura o durata lunga de viata locuintei. Daca ai optat pentru zidaria din caramida, felicitari! Are foarte bune proprietati de rezistenta si izolatie termica. In plus, pentru materialele de constructie care asigura rezistenta casei, se recomanda a nu se face rabat la calitate. Doar ca pe piata exista multe tipuri de caramida, lucru care poate face dificila misiunea ta de achizitie. Daca te intrebi cum sa alegi corect caramida, in acest articol te vom ajuta cu 7 sfaturi, tocmai pentru a lua decizia potrivita conform proiectului tau. Cuprins: Tine cont de tipurile de caramida existente in piata Alege caramida in functie de tipul peretelui (structural, de compartimentare) Cunoaste grosimea zidului Intreaba inginerul proiectant despre rezistenta la compresiune Pune pret pe confortul termic al casei Verifica pe eticheta clasa de calitate Intreaba care sunt conditiile de livrare