Găsește repede ce ai nevoie

Sfaturi pentru iluminatul casei - Idei pentru fiecare camera

Iluminatul casei are un rol semnificativ in designul de interior, determina atmosfera unui spatiu si are efect asupra starii noastre de spirit.

Exista o varietate de optiuni prin care poti proiecta o iluminare potrivita camerelor si a le face astfel mai placute, pentru a te bucura de o senzatie sporita de confort.

Tendinte in iluminatul de interior

Iluminatul interior este in concordanta cu stilul mobilierului. Prin urmare, daca o amenajare moderna inseamna forme clare, linii drepte, vom regasi aceste trasaturi si in cazul corpurilor de iluminat. Preferintele se schimba de la o generatie la alta, in plus, tehnologia este si ea un motiv al schimbarii (dispozitive si becuri avansate). Iata care sunt trendurile in ceea ce priveste corpurile de iluminat:

 • finisajul auriu cromat
 • stilul retro si industrial, dar cu prezenta unor forme mai rafinate - lustrele suspendate (tip pendul)
 • becuri vintage, tip Edison
 • solutiile eficiente si ecologice - becurile LED

Galerie

Sfaturi pentru iluminarea casei

Inainte de a trece la achizitia propriu-zisa a corpurilor de iluminat, este important sa cunosti cateva aspecte generale care te vor ajuta sa proiectezi in mod eficient lumina artificiala la tine acasa.

Trei tipuri de iluminare in functie de scop

Iluminatul casei se realizeaza tinandu-se cont de cele trei tipuri de proiectare a luminii artificiale:

 • iluminat general (de ambient) - reprezinta de regula 75% din lumina camerei, iti ofera o foarte buna vizibilitate cand intri in incapere, fara sa risti sa te lovesti de vreo piesa de mobilier;
 • se folosesc de regula lustre, plafoniere
 • iluminat de lucru - te ajuta sa iti indeplinesti activitatile cotidiene, precum cititul unei carti, taierea legumelor, periajul dintilor sau machiajul; scrie pe o hartie toate actiunile intreprinse in fiecare camera si planifica iluminatul in jurul lor;
 • se folosesc de regula aplice, lampadare, veioze
 • iluminat de accent - serveste ca element decorativ si pune in evidenta detalii arhitecturale sau obiecte decorative;
 • se folosesc de regula spoturi incastrate, spoturi de perete, aplice cu led

Reglarea intensitatii luminii

Pentru iluminatul casei tale este important sa iei in considerare un variator de lumina (cunoscut si sub numele de variator electric sau dimmer). Acesta te ajuta sa controlezi intensitatea luminii ori de cate ori simti nevoia, sa treci de la o lumina calda si stralucitoare la una intima.

 • reglarea treptei de intensitate se face prin rotire sau apasare, in functie de modelul variatorului;
 • variatoarele sunt de mai multe tipuri, in functie de sursa de iluminat (becuri incandescente, becuri cu halogen, becuri fluorescente), astfel achizitia trebuie sa respecte compatibilitatea intre cele doua;
 • montarea variatorului poate fi facuta cu doza si cablaj in montaj ingropat, in cazul lucrarilor de renovare sau cu montaj in doza aparenta, daca nu este posibila spargerea peretilor;

Pastrarea temperaturii de culoare (gradele Kelvin)

Nu toate becurile dau o lumina alba. Becurile au mai multe nuante de culoare (galben, alb, albastru), lucru datorat diferentelor de temperatura. Daca becul are o temperatura a filamentului ridicata, lumina devine rece, iar culoarea este in nuante de albastru. Daca din contra, becul are o temperatura scazuta, lumina devine calda, iar culoarea este in nuante de galben.

Asadar, in cazul in care te intrebai ce inseamna temperatura de culoare, este vorba de lumina rece sau calda.

Pentru proiectul de iluminare al casei este recomandat sa pastrezi in toate camerele aceeasi temperatura de culoare. Astfel, la alegerea becurilor va trebui sa citesti gradele Kelvin de pe eticheta.

Explicatie gradele Kelvin

 

Temperatura de culoare

 

(Kelvin)

 

2000K - 3000K

 

3100K - 4500K

 

4600K - 6500K

 

Lumina produsa

 

alba - calda

 

alba - rece

 

lumina naturala rece

 

Ambianta

 

confortabila, linistita, primitoare, intima

 

luminoasa, vibranta

 

vioaie, invioratoare

 

Potrivita pentru

 

living room, bucatarie, dormitor, baie

 

subsol, garaj, birou, (inclusiv veioze), baie

 

a face vizibile diferite corpuri de mobilier sau zone ale incaperii, garaj, veioze

Galerie

Cum se construiesc in prezent casele cu zidarie confinata? • Caramizile clasice (120 X 270 X 40 mm), utilizate in trecut pentru ridicarea constructiilor, au fost inlocuite de caramizi cu goluri verticale, de mari dimensiuni (365 X 200 X 238 mm), iar timpul de ridicare a unui perete a scazut simtitor.   • Intersectiile colturilor cu peretii se realizeaza astazi foarte simplu, prin turnarea unui stalpisor de beton armat (sambure) intre spaletii de zidarie. • Zidaria din caramida se poate ancora cu usurinta in stalpisorii de beton, lasandu-se agrafe din rosturi in cofrajul stalpului. • Cofrarea elementelor de zidarie confinata este simplu de realizat, panourile de cofraj acoperind ulterior fetele libere delimitate de peretii ziditi. • Stalpisorii si centurile se realizeaza extrem de simplu, zidindu-se la multiplu de caramida si completandu-se apoi cu beton, pana la cota specificata in proiectul constructiei.

Galerie

De ce “stalpisori” si nu “stalpi” din beton armat?

Utilizarea acestui diminutiv are menirea de a separa doua componente diferite din aceeasi structura de rezistenta a zidariei:


 


Stalpisorii (sau samburii) - alaturi de centurile din beton armat, inrameaza un perete de zidarie;


Stalpii (minim 40 X 40) - elemente pentru rezistenta de dimensiuni mari, utilizate pentru structurile din beton armat in cadre.

Stalpii si stalpisorii in cadrul aceleiasi structuri


 • In cazul in care structurile din beton armat cedeaza, ruperea stalpilor este o consecinta directa a acestui fapt. • In momentul in care un stalp s-a rupt, ceilalti stalpi se vor confrunta cu absorbtia unor forte din ce in ce mai mari. Daca structurile ramase inca intacte nu asigura o rezistenta suficient de puternica, o intreaga fatada a cladirii se poate prabusi. • Integrarea elementelor de zidarie confinata in structurile din beton armat in cadre se face cu scopul de a nu fi posibila ruperea stalpilor, iar in cazul in care totusi cedeaza, sa nu existe o rupere brusca, ci o curgere (ductilitate).


 

Te-ar putea interesa și: