Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi becuri led pentru locuinta ta

Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma semnificativ mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.

Cum alegi becul LED in functie de forma si dimensiune?

Cele mai intalnite forme ale becurilor LED sunt:

 • standard
 • glob
 • reflector
 • lumanare (candelabru)
 • spot
 • spirala

Cele mai intalnite tipuri de socluri sunt:

tip surub:

 • E14 si E27

tip baioneta:

 • B22 si B15

speciale:

 • GU10 si MR16

De retinut: Becurile LED sunt facute sa se potriveasca corpurilor de iluminat care inainte gazduiau becurile traditionale, cu incandescenta. Asadar, pentru a trece la o iluminare cu ajutorul becurilor LED, nu este nevoie de o schimbare a vreunei lustre sau a unei veioze prezente in casa.

Cum alegi becul LED in functie de luminozitate?

Daca inainte, in cazul traditionalelor becuri incandescente era masurata cantitatea de energie folosita (Wati), asadar puterea unui bec, astazi, datorita noilor becuri LED economice, vom fi atenti la evaluarea Lumen (lm). Aceasta arata cantitatea de lumina pe care un bec o emite, altfel spus, luminozitatea. Cu cat valoarea lumenilor este mai mare, cu atat fluxul luminos este mai intens.

Prin urmare, cu un bec LED poti obtine aceeasi luminozitate ca a unui bec traditional, cu marele avantaj ca vor fi utilizati mai putini Wati. Obtii eficienta cu economie de energie.

In cazul in care te-ai obisnuit cu traditionala clasificare a Watilor, iata mai jos corespondentul in lumeni, inclusiv energia folosita de becurile LED pentru a produce diferitele fluxuri luminoase (pentru a-ti da seama si mai bine de economia de energie pe care o vei face).

 

Lumeni

 

Becuri incandescente

 

Becuri LED

 

2600 lm

 

150 W

 

25 - 28 W

 

1600 lm

 

100 W

 

16 - 20 W

 

1100 lm

 

75 W

 

9 - 13 W

 

800 lm

 

60 W

 

8 - 12 W

 

450 lm

 

40 W

 

6 - 9 W

Cum alegi becul LED in functie de lumina calda sau rece?

Selectarea culorii potrivite a luminii pentru spatiul tau poate face diferenta. Scara Kelvin este folosita pentru a descrie temperatura de culoare (sau altfel spus, culoarea luminii). O valoare mai mica indica o lumina mai calda, galben-alba, iar gradele mai mari arata o lumina mai rece, alb-albastra.

Lumina soarelui de dimineata atinge aproximativ 5.500K, apusul soarelui aproximativ 2.500K, iar lumina unei lumanari in jur de 1600K.

 • de regula, becurile destinate atat spatiilor rezidentiale, cat si celor comerciale au valori cuprinse intre 2000K si 6500K;
 • albul-cald (2700 Kelvin) se apropie cel mai mult de fluxul luminos oferit de un bec traditional cu incandescenta si este potrivit pentru dormitor sau sufragerie; te vei bucura de o lumina calda si primitoare;
 • albul-neutru (3500 Kelvin) poate fi folosit in diferite spatii, foarte potrivit este pentru birouri;
 • in bucatarii, bai, se poate folosi o culoare mai scazuta a luminii (4100 - 5000K);
 

Atmosfera

 

Lumina lumanarii

 

Lumina becului traditonal incandescent

 

Soarele de dimineata

 

Cer innorat

 

Cer senin

 

Kelvin

 

1500K

 

2700K

 

5000K

 

7000K

 

10000K

Cum alegi becul LED in functie de puterea de redare a culorii naturale?

Este important de stiut ca fiecare bec are un scor CRI (indicele de redare a culorilor). Asadar, cu cata acuratete sunt redate culorile din incapere ne spune acest indice. El are valori cuprinse intre 0 si 100. Altfel spus, poti avea un bec care sa arate culoarea naturala a rosiilor sau poti avea un bec care sa le arate intr-o nuanta de portocaliu.

 • lumina naurala are CRI 100
 • cu cat valoarea becului se apropie mai mult de valoarea luminii soarelui - CRI 100, rezulta ca ofera o lumina care reda culorile aproape natural; indicatorul CRI 90 al becurilor este considerat excelent, CRI 80 este bun, iar CRI 60 este rezonabil;
 • pentru ca becurile sa produca efecte luminoase diferite ele au invelisuri speciale, opace, mate, clare;
 • efectul luminii difuze este obtinut cu ajutorul becurilor opace si mate, in timp ce efectul stralucitor, natural este dat de cele clare;
 • pentru spatiile de lucru sau veioze se vor alege becuri cu un indice CRI mare, dat fiind faptul ca este foarte importanta claritatea imaginii in desfasurarea unei activitati sau pentru citit;

Cum alegi becul LED in functie de durata de viata?

In cazul becurilor LED nu mai trebuie sa iti faci griji in privinta duratei de viata. Nu vei mai schimba becurile des, cum se intampla in cazul celor incandescente.

Becurile LED sunt cunoscute a fi durabile, fiabile. Acestea au cea mai lunga durata de viata dintre toate becurile aflate pe piata. Unele dureaza chiar de doua ori mai mult decat becurile fluorescente compacte (CFL).

 • durata de viata a unui LED  este cuprinsa intre 8.000 si 25.000 de ore, in functie de fiecare producator
 • un bec cu incandescenta are ca durata medie de viata 2.000 de ore
 • citeste eticheta becului LED pentru ca ti se precizeaza rezistenta acestuia, vei vedea scris de exemplu - Durata de viata a lampii: 15.000 ore

Scurt indrumar pentru alegerea unui bec cu LED

Iluminatul casei are un rol important in amenajarea de interior, iar alegerea becurilor cu LED potrivite este cu siguranta un pas de baza.

Becuri cu led pentru dormitor

 • nivelul recomandat de luminozitate: 1500 - 4000 Lumeni
 • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2700 - 3000K

Becuri cu led pentru living

 • nivelul recomandat de luminozitate: 1500 - 3000 Lumeni
 • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2200 - 3000K​​​​​​​

Becuri cu led pentru bucatarie

 • nivelul recomandat de luminozitate: 4000 - 8000 Lumeni
 • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2700 - 5000K 

Becuri cu led pentru baie

 • nivelul recomandat de luminozitate: 4000 - 8000 Lumeni
 • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 3000 - 5000K

Becuri cu led pentru birou (acasa)

 • nivelul recomandat de luminozitate: 3000 - 6000 Lumeni
 • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 3000 - 5000K

Reglarea intensitatii luminii

Exista becuri LED a caror intensitate luminoasa poate fi reglata cu ajutorul unui variator de lumina. In felul acesta, poti obtine temperaturi de culoare diferite, pe care le poti modifica in functie de activitatea desfasurata si atmosfera dorita. Uita-te pe eticheta pentru a vedea daca becul permite sau nu reglarea intensitatii luminii.

 Daca multe dintre becurile cu LED aflate pe piata sunt reglabile, comutatoarele mai vechi proiectate pentru becurile incandescente nu vor functiona cu cele dintai. Trebuie sa existe asadar o compatibilitate, variatorul de lumina sa fie special conceput pentru becurile cu LED.

Simbol care arata ca este un bec cu putere reglabila

 

 

Simbol care arata ca este un bec care NU are putere reglabila

Eficienta energetica

Asa cum te-ai obsnuit sa vezi in cazul produselor electrocasnice eticheta de eficienta energetica care arata consumul produsului, acest lucru se intampla si in cazul becurilor. Cele LED au cea mai mare clasa de eficienta energetica, A++. Varful sagetii care indica clasa de eficienta este plasat la aceeasi inaltime cu sageata verde a simbolului A++.  

Tine cont de informatiile pe care le-ai aflat si achizitioneaza-ti becuri LED eficiente energetic, potrivite corpurilor de iluminat dorite si in deplina concordanta cu specificul ambiental al fiecarei camere.

Te-ar putea interesa și: