Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Becuri cu LED: cum le alegi?

Actualizat: 25.03.2024 / Publicat: 23.05.2020 / Timp lectură: 8 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/05/503nh64jsoeinat4sn-jzcqqtalkrii068yk2rcxfwaqmzwvrus-1hvrhsthswsiog5be8doud7encpc0zhrnohhdpnwzm-a58if9el95h4_ksyvle9p4x7qqbfso9atnikfv8ec-jpeg-9.jpg

Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.

Cuprins

Cum alegi becurile cu LED in functie de forma si dimensiune?

Cum alegi becul LED in functie de forma si dimensiune

Selectarea iluminatului potrivit contribuie la crearea unei atmosfere placute in orice camera. Becurile cu LED sunt surse pentru iluminat care, datorita adaptabilitatii si eficientei lor, ofera oportunitatea de a personaliza lumina in functie de functionalitatea si estetica fiecarui spatiu. Fie ca este vorba de lumina calda necesara pentru un ambient relaxant in dormitor sau de cea intensa si clara pentru activitatile din bucatarie, alegerea corecta a becurilor cu LED poate imbunatati confortul si poate contribui la eficienta energetica a locuintei. 

Cele mai intalnite forme ale becurilor LED sunt:

  • standard;

  • glob;

  • reflector;

  • lumanare (candelabru);

  • spot;

  • spirala.

Cele mai intalnite tipuri de socluri sunt:

tip surub:

  • E14 si E27;

tip baioneta:

  • B22 si B15;

speciale:

  • GU10 si MR16.

becuri led - energie verde

De retinut: Becurile cu LED sunt facute sa se potriveasca designului corpurilor de iluminat care inainte gazduiau becurile traditionale, cu incandescenta. Asadar, pentru a trece la o iluminare cu ajutorul becurilor LED, nu este nevoie de o schimbare a vreunei lustre sau a unei veioze prezente in casa. 

Cum alegi becurile cu LED in functie de luminozitate?

Cum alegi becul LED in functie de luminozitate

Daca inainte, in cazul traditionalelor becuri incandescente era masurata cantitatea de energie folosita (Wati), asadar puterea unui bec, astazi, datorita noilor becuri LED economice, vom fi atenti la evaluarea Lumen (lm). Aceasta arata cantitatea de lumina pe care un bec o emite, altfel spus, luminozitatea. Cu cat valoarea lumenilor este mai mare, cu atat fluxul luminos este mai intens.

Astfel, consumul energetic este puterea unui bec cu LED exprimata in Wati, care nu reprezinta luminozitatea, ci energia consumata pentru functionarea sursei de lumina. Datorita eficientei energetice remarcabile, becurile cu LED sunt capabile sa produca un flux luminos semnificativ, utilizand o cantitate redusa de energie electrica comparativ cu sursele luminoase conventionale.

Prin urmare, cu un bec LED poti obtine aceeasi luminozitate ca a unui bec traditional, cu marele avantaj ca vor fi utilizati mai putini Wati. Obtii eficienta cu economie de energie. In cazul in care te-ai obisnuit cu traditionala clasificare a puterii becurilor LED exprimata in Wati, iata mai jos corespondentul in lumeni, inclusiv energia folosita de becurile LED pentru a produce diferitele fluxuri luminoase (pentru a-ti da seama si mai bine de economia de energie pe care o vei face):

 

Lumeni

 

Becuri incandescente

 

Becuri LED

 

2600 lm

 

150 W

 

25 - 28 W

 

1600 lm

 

100 W

 

16 - 20 W

 

1100 lm

 

75 W

 

9 - 13 W

 

800 lm

 

60 W

 

8 - 12 W

 

450 lm

 

40 W

 

6 - 9 W

Cum alegi becurile cu LED in functie de lumina calda sau rece?

Cum alegi becul LED in functie de lumina calda sau rece

Selectarea culorii potrivite a luminii pentru spatiul tau poate face diferenta. Scara Kelvin este folosita pentru a descrie temperatura de culoare (sau, altfel spus, culoarea luminii). O valoare mai mica indica o lumina mai calda, galben-alba, iar gradele mai mari arata o lumina mai rece, alb-albastra.

Lumina soarelui de dimineata atinge aproximativ 5.500K, apusul soarelui aproximativ 2.500K, iar lumina unei lumanari in jur de 1600K.

  • de regula, becurile destinate atat spatiilor rezidentiale, cat si celor comerciale au valori cuprinse intre 2000K si 6500K;

  • albul-cald (2700 Kelvin) se apropie cel mai mult de fluxul luminos oferit de un bec traditional cu incandescenta si este potrivit pentru dormitor sau sufragerie - te vei bucura de o lumina calda si primitoare;

  • albul-neutru (3500 Kelvin) poate fi folosit in diferite spatii, foarte potrivit este pentru birouri; 

  • in bucatarii, bai, se poate folosi o culoare mai scazuta a luminii (4100 - 5000K).

 

Atmosfera

 

Lumina lumanarii

 

Lumina becului traditonal incandescent

 

Soarele de dimineata

 

Cer innorat

 

Cer senin

 

Kelvin

 

1500K

 

2700K

 

5000K

 

7000K

 

10000K

Cum alegi becurile cu LED in functie de puterea de redare a culorii naturale?

Cum alegi becul LED in functie de puterea de redare a culorii naturale

Este important de stiut ca fiecare bec are un scor CRI (indicele de redare a culorilor). Asadar, cu cata acuratete sunt redate culorile din incapere ne spune acest indice. El are valori cuprinse intre 0 si 100. Altfel spus, poti avea un bec care sa arate culoarea naturala a rosiilor sau poti avea un bec care sa le arate intr-o nuanta de portocaliu.

  • lumina naurala are CRI 100;

  • cu cat valoarea becului se apropie mai mult de valoarea luminii soarelui - CRI 100, rezulta ca ofera o lumina care reda culorile aproape natural; indicatorul CRI 90 al becurilor este considerat excelent, CRI 80 este bun, iar CRI 60 este rezonabil;

  • pentru ca becurile sa produca efecte luminoase diferite ele au invelisuri speciale, opace, mate, clare; 

  • efectul luminii difuze este obtinut cu ajutorul becurilor opace si mate, in timp ce efectul stralucitor, natural este dat de cele clare; 

  • pentru spatiile de lucru sau diverse tipuri de veioze se vor alege becuri cu un indice CRI mare, dat fiind faptul ca este foarte importanta claritatea imaginii in desfasurarea unei activitati sau pentru citit.

Cum alegi becul LED in functie de durata de viata?

Cum alegi becul LED in functie de durata de viata

In cazul becurilor LED, nu mai trebuie sa iti faci griji in privinta duratei de viata. Nu vei mai schimba becurile des, cum se intampla in cazul celor incandescente. 

Becurile cu LED sunt cunoscute a fi durabile, fiabile. Acestea au cea mai lunga durata de viata dintre toate becurile aflate pe piata. Unele dureaza chiar de doua ori mai mult decat becurile fluorescente compacte (CFL). Alte aspecte pe care este important sa le cunosti:

  • durata de viata a unui LED  este cuprinsa intre 8.000 si 25.000 de ore, in functie de fiecare producator;

  • un bec cu incandescenta are ca durata medie de viata 2.000 de ore;

  • citeste eticheta becului LED pentru ca ti se precizeaza rezistenta acestuia, vei vedea scris de exemplu - Durata de viata a lampii: 15.000 ore.

Scurt indrumar pentru alegerea unui bec cu LED

Scurt indrumar pentru alegerea unui bec cu LED

Iluminatul casei are un rol important in amenajarea de interior, iar alegerea becurilor cu LED potrivite este cu siguranta un pas de baza:

Becuri cu LED pentru dormitor

Dormitorul este un spatiu personal de refugiu si relaxare. Calitatea iluminatului in aceasta incapere este esentiala nu doar pentru estetica, dar si pentru functionalitate si confort. Becurile cu LED ofera o solutie de iluminat superioara, combinand eficienta energetica cu o varietate de optiuni de design. Pentru dormitor, se recomanda alegerea bec cu lumina calda, care sa favorizeze relaxarea si somnul:

  • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2700 - 3000K.

Alegerea becurilor cu LED pentru dormitor nu este doar o decizie estetica, ci si una practica si ecologica. Datorita avantajelor multiple pe care le ofera, aceste becuri transforma orice dormitor intr-un confortabil.

Becuri cu LED pentru living

Cu o gama variata de temperaturi de culoare, becurile LED permit personalizarea iluminatului pentru a se potrivi oricarui moment al zilei sau oricarei activitati desfasurate in living. De la lumina calda, ideala pentru relaxare, pana la cea rece, recomandata pentru citit sau activitati care necesita concentrare, LED-urile sunt becuri ce ofera o mare flexibilitate. Parametrii optimi pentru becul amplasat in bucatarie:

  • nivelul recomandat de luminozitate: 1500 - 3000 Lumeni;

  • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2200 - 3000K.

Becurile LED se integreaza perfect in orice stil de design interior al livingului, de la clasic la modern. Datorita dimensiunilor reduse si a posibilitatilor variate de montare, LED-urile pentru bec pot fi folosite in aplice, plafoniere sau chiar in sisteme de iluminat inteligent, care permit controlul intensitatii si culorii luminii.

becuri led - energie verdeBecuri cu LED pentru bucatarie

Becurile LED sunt robuste si rezistente la variatii de temperatura si umiditate, ceea ce le face potrivite pentru conditiile din bucatarie. De asemenea, nu contin substante periculoase, fiind o optiune sigura pentru mediu si sanatate. Caracteristicile ideale pentru un bec tip LED in bucatarie:

  • nivelul recomandat de luminozitate: 4000 - 8000 Lumeni;

  • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 2700 - 5000K.

Designul compact al becurilor LED permite integrarea usoara in diverse corpuri de iluminat, de exemplu, in spoturi incorporate.

Becuri cu LED pentru baie

Datorita dimensiunilor reduse si designului ce are caracter adaptabil, LED-urile pot fi integrate intr-o varietate de corpuri de iluminat, de exemplu, spoturi incorporate, lampi suspendate sau aplici de perete. Ele permit o personalizare completa a iluminatului in functie de stilul si nevoile fiecarei bai. Specificatiile optime ale becului tip LED:

  • nivelul recomandat de luminozitate: 4000 - 8000 Lumeni;

  • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 3000 - 5000K.

Eficienta energetica, calitatea luminii, siguranta si designul adaptabil fac din LED-uri solutia ideala pentru orice proiect de amenajare sau renovare a baii.

Becuri cu LED pentru birou (acasa)

Lumina emisa becurile cu LED este clara si poate fi ajustata pentru a se potrivi nevoilor specifice ale unui birou de acasa. Cu optiuni variate de temperaturi de culoare, LED-urile ofera un mediu de lucru personalizat. Astfel, poti opta pentru un bec cu lumina calda, pentru a reduce oboseala ochilor, sau pentru un bec cu lumina rece, pentru a creste nivelul de alerta. Caracteristici optime pentru LED-urile din biroul de acasa:

  • nivelul recomandat de luminozitate: 3000 - 6000 Lumeni;

  • nivelul recomandat pentru temperatura de culoare: 3000 - 5000K.

Designul compact al becurilor LED permite integrarea lor intr-o varietate de corpuri de iluminat, cum ar fi lampi de birou sau plafoniere. Multe modele permit si reglarea intensitatii luminii, ceea ce este ideal pentru a adapta iluminatul in functie de ora din zi sau de tipul de activitate.

Reglarea intensitatii luminii

Reglarea intensitatii luminii

Exista becuri LED a caror intensitate luminoasa poate fi reglata cu ajutorul unui variator de lumina. In felul acesta, poti obtine temperaturi de culoare diferite, pe care le poti modifica in functie de activitatea desfasurata si atmosfera dorita. Uita-te pe eticheta pentru a vedea daca becul permite sau nu reglarea intensitatii luminii.

 Daca multe dintre becurile cu LED aflate pe piata sunt reglabile, comutatoarele mai vechi proiectate pentru becurile incandescente nu vor functiona cu cele dintai. Trebuie sa existe asadar o compatibilitate, variatorul de lumina sa fie special conceput pentru becurile cu LED.

Simbol care arata ca este un bec cu putere reglabila:

Simbol care arata ca este un bec cu putere reglabila

Simbol care arata ca este un bec care NU are putere reglabila:

Simbol care arata ca este un bec care NU are putere reglabila

Eficienta energetica a becurilor cu LED

Eficienta energetica

Asa cum te-ai obsnuit sa vezi in cazul produselor electrocasnice eticheta de eficienta energetica ce arata consumul produsului, acest lucru se intampla si in cazul becurilor. Cele LED au cea mai mare clasa de eficienta energetica, A++. Varful sagetii care indica clasa de eficienta este plasat la aceeasi inaltime cu sageata verde a simbolului A++.  Tine cont de informatiile pe care le-ai aflat si achizitioneaza-ti becuri LED eficiente energetic, potrivite corpurilor de iluminat dorite si in deplina concordanta cu specificul ambiental al fiecarei camere!

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine!

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

becuri led - energie verde​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Cablurile electrice sunt realizate din unul sau mai multi conductori si pot transporta de la semnale minuscule si tensiuni mici pana la mii de volti. Este bine sa cunosti caracteristicile principale ale cablurilor si conductorilor electrici pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.