Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 38 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum echipam un tablou electric pentru apartament?

Actualizat: 06.04.2023 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 6 min

Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.

Cuprins

Ce este un panou electric si ce roluri are?

Panoul electric sau tabloul de distributie/de siguranta, asa cum mai este cunoscut acesta, are rolul de a gazdui aparatajele modulare, de a asigura distributia electricitatii si de a proteja circuitele din locuinta de scurtcircuite sau suprasarcini. Acesta este, de fapt, o cutie sau o carcasa cu usa frontala, din plastic sau metal.

Tine cont de nevoile de consum, pentru a alege corect numarul de module (locuri, posturi) si de linii disponibile in tabloul de ditributie. Odata cu sporirea consumatorilor electrici uzuali, trebuie redimensionat panoul electric si alese sigurante si aparataje adecvate. Atentie! Modificarile la instalatia electrica a locuintei trebuie realizate de o persoana autorizata. 

Tipuri de panouri electrice si caracteristicile fiecaruia

O prima diferentiere se face intre tablourile rezidentiale si cele industriale. Acestea din urma sunt dulapuri/cofrete metalice sau cutii din plastic cu izolatie potrivita conditiilor de pe santier. In continuare, vom vorbi despre panourile electrice pentru apartament, care pot fi cu montaj incastrat sau aparent. 

Tablou electric incastrat
 tablou electric incastrat

Panoul de distributie ingropat (ST) pentru apartament este discret si poate fi montat fara probleme chiar si intr-un hol ingust. Doar carcasa cu rol estetic este putin iesita in relief. In functie de model, tabloul poate fi instalat in pereti ziditi sau realizati din placi de gips carton. 

Tablou electric aparent

tablou electric aparent
Asa cum sugereaza denumirea, panoul aparent se monteaza pe suprafata peretelui. Reprezinta o alegere buna cand vrei sa inlocuiesti vechiul tablou electric, fara a fi nevoie de spargerea unei bucati din zid sau de decuparea placii de gips carton.  

Cum functioneaza un panou electric?

Tabloul contine diferite aparataje, cum ar fi disjunctoare, intrerupatoare diferentiale si bara de impamantare, cu rolul de distribuire a electricitatii si de protejare a instalatiei electrice. Pe scurt, curentul pleaca din panou spre consumator (bec, priza) prin conductorul de faza si revine in acelasi loc prin conductorul de nul. 

In cazul supratensiunii sau a altor probleme la instalatia electrica, disjunctoarele se declanseaza si opresc alimentarea cu electricitate. Astfel, sunt evitate scurtcircuite, incendii si se asigura protectie impotriva electrocutarii. 

Citeste si: Caracteristicile cablurilor electrice: tipuri si utilizar

Cand se schimba un tablou electric pentru apartament?

tablou electric pentru apartamentExista posibilitatea ca un tablou de siguranta vechi sa nu mai poata face fata numarului crescut de consumatori din locuinta.

Totodata, standardele unui tablou electric mai vechi de 10 ani pot fi depasite de puterea electrica de care au nevoie unele electrocasnice de ultima generatie.

Prin urmare, daca panoul electric este foarte vechi, s-a deteriorat sau nu mai are un aspect estetic, se declanseaza adesea si nu mai face fata nevoii actuale de consum a energiei electrice, este momentul sa iei in considerarea inlocuirea acestuia si refacerea instalatiei conform standardelor din prezent. 

Ce aparataj se alege pentru noul tablou electric?

Ce aparataj se alege pentru noul tablou electric?Tablourile electrice moderne au o serie de caracteristici si avantaje, cum ar fi:

  • sunt realizate dintr-un plastic rezistent la socuri electrice si raze UV;
  • dispun de o usa din plastic frontala (transparenta sau fumurie);
  • se fixeaza foarte simplu pe tencuiala, cu dibluri si suruburi;
  • sunt realizate in conformitate cu standardul de protectie IP40;
  • sunt ingropate sau aparente, in functie de locul de amplasare;
  • asigura distributia energiei electrice, masura si comanda circuitelor;
  • dispun de spatiu generos pentru pozitionarea conductoarelor.

Aceasta ultima caracteristica este deosebit de importanta, deoarece caracasele cu un spatiu foarte bun permit o manevrabilitate superioara, atunci cand se monteaza conductoarele. In cazul in care spatiul dintre corpul tabloului electric si corpul sigurantei este foarte mic, bransarea conductoarelor la bornele sigurantelor va fi o sarcina extrem de dificila.

Din aceleasi considerente de spatiu, recomandam achizitionarea unui tablou electric cu un numar mai mare de posturi decat cele necesare.

Ex: pentru un necesar de 10 posturi, se va alege un tablou de siguranta cu 12 posturi, atat din considerente de spatiu, cat si in eventualitatea unei dezvoltari ulterioare a retelei electrice.

POST - spatiul ocupat de o siguranta automata monopolara, cu o latime de aproximativ 18 mm.

Ce sigurante se pun la tabloul electric?

Tabloul electric poate fi echipat cu mai multe tipuri de sigurante, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. 

Sigurante automate monopolare

sigurante automate monopolare 
Sigurantele automate cu o borna de intrare si o borna de iesire:
●    ocupa spatiul unui singur post din tabloul electric;
●    protejeaza o singura faza a circuitului electric;
●    de obicei, se utilizeaza pentru a proteja conductorul de faza din circuit. In aceste conditii, toate conductoarele nul din circuit se vor lega impreuna in tabloul de siguranta.

Sigurante faza-nul (1P+N)

Sigurante faza-nul (1P+N)
Sigurantele faza-nul sunt practice si ergonomice, ocupand foarte putin loc in cutia tabloului de siguranta.

Garanteaza o protectie sporita a intregului circuit electric si asigura separarea electrica a polilor, in cazul unei defectiuni in instalatie.
●    sunt constituite dintr-un singur corp de siguranta;
●    ocupa spatiul unui singur post din tabloul electric;
●    dispun de 2 borne pe intrare si pe iesire;
●    protectia impotriva scurtcircuitelor este asigurata pe un singur pol;
●    la celalalt pol, exista un singur contact, ce se inchide / deschide determinat de contactul dispozitivului de protectie. Se realizeaza astfel separarea electrica a polului respectiv;
●    polul fara protectie este notat cu litera N si se leaga de contuctoarele de nul;
●    pe polul in dreptul caruia nu este nicio litera, se leaga conductoarele de faza.

Sigurante bipolare (2P)

Sigurante bipolare (2P) 
Sigurantele bipolare sunt formate din 2 corpuri montate impreuna si au urmatoarele caracteristici:
●    ocupa un spatiu dublu fata de sigurantele monopolare sau sigurantele faza-nul: 2 posturi in cutia taboului electric;
●    fiecare pol prezinta protectie la suprasarcina si scurtcircuit; trebuie insa precizat faptul ca mecanismele celor 2 poli functioneaza solidar: in cazul in care se produce o suprasarcina la unul dintre poli, ambii vor fi automat deconectati;
●    deoarece ocupa un spatiu dublu, se recomanda montarea sigurantelor bipolare ca protectie generala pentru intregul tablou.

Sigurante tripolare (3P) si tetrapolare (3P+N)

Sigurante tripolare (3P) si tetrapolare (3P+N) 
Sigurantele tripolare si tetrapolare se utilizeaza doar in cazul locuintelor cu multe incaperi. Deoarece este nevoie de o putere instalata mult mai mare, se apeleaza la un astfel la un bransament trifazat:
●    constructia este asemanatoare cu cea a sigurantelor bipolare;
●    sigurantele 3P protejeaza cele 3 faze, cu nulul legat direct;
●    sigurantele 3P+N protejeaza tot cele 3 faze, cu precizarea ca nulul este trecut prin borna marcata cu N, avand functia de separator electric.

Cum alegi cele mai bune panouri electrice?

Pentru a alege un tablou electric potrivit pentru aplicatia ta, trebuie sa tii cont de:

  • tipul de montaj - aparent (PT) sau incastrat (ST);
  • dimensiunile si numarul de module - ia in considerare spatiul pe care il ai la dispozitie si necesarul de consum; opteaza pentru un model mai mare cu 1-2 posturi, pentru a avea suficient loc pentru montaj sau pentru o eventuala extindere;
  • gradul de protectie IP - pentru montajul in apartament sunt sufient de bune tablourile cu IP40 sau IP55.

Iti recomandam sa ceri sfatul electricianului care va executa lucrarea. Mai mult, consultantii MatHaus te pot ajuta sa alegi tabloul electric si aparatajele potrivite din gama de produse disponibila pe site-ul nostru, in functie de specificatiile proiectului. 

Care sunt beneficiile schimbarii panourilor electrice?

Prin inlocuirea unui tablou de siguranta, se asigura:

  • evitarea unui scurtcircuit ce poate aduce pagube substantiale electrocasnicelor (prin defectarea acestora), sau chiar locuintei (prin producerea unui incendiu);
  • verificarea si schimbarea unor cablaje defecte, ce pot periclita buna functionare a instalatiei electrice;
  • inlocuirea unor componente invechite, ce impiedica o functionare la parametri normali a panoului electric din apartament;
  • rezolvarea unor probleme legate de contactele imperfecte ale vechiului tablou;
  • evitarea pericolului de electrocutare.

De asemenea, schimbarea panoului vechi de siguranta cu unul nou se poate face si din considerente estetice, intrucat carcasele de protectie ale noilor panouri electrice au un design modern, ce se moteaza foarte simplu, direct pe tencuiala.

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Cablurile electrice sunt realizate din unul sau mai multi conductori si pot transporta de la semnale minuscule si tensiuni mici pana la mii de volti. Este bine sa cunosti caracteristicile principale ale cablurilor si conductorilor electrici pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.