Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum echipam un tablou electric pentru apartament?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Tabloul electric (sau tabloul de siguranta, asa cum mai este acesta denumit) este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Prin sigurantele automate (cele care “sar”, atunci cand “se ia lumina”), tabloul electric protejeaza intreaga instalatie electrica, aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv.

Cuprins

Cand se schimba un tablou electric pentru apartament?

Exista posibilitatea ca un tablou de siguranta vechi sa nu mai poata face fata numarului crescut de consumatori din locuinta.

Totodata, standardele unui tablou electric mai vechi de 10 ani pot fi depasite de puterea electrica de care au nevoie unele electrocasnice de ultima generatie.

Prin inlocuirea unui tablou de siguranta vechi, se asigura astfel:

 • Evitarea unui scurtcircuit ce poate aduce pagube substantiale electrocasnicelor (prin defectarea acestora), sau chiar locuintei (prin producerea unui incendiu);
 • Verificarea si schimbarea unor cablaje defecte, ce pot periclita buna functionare a instalatiei electrice;
 • Inlocuirea unor componente invechite, ce impiedica o functionare la parametri normali a panoului electric din apartament;
 • Rezolvarea unor probleme legate de contactele imperfecte ale vechiului tablou;
 • Evitarea pericolului de electrocutare.

De asemenea, schimbarea panoului vechi de siguranta cu unul nou se poate face si din considerente estetice, intrucat carcasele de protectie ale noilor panouri electrice au un design modern, ce se moteaza foarte simplu, direct pe tencuiala.

Ce aparataj se alege pentru noul tablou electric?

In locuinta se instaleaza de obicei tablouri de siguranta precum cele de AICI.

Aceste modele de tablou electric prezinta o serie de caracteristici:

 • Sunt realizate dintr-un plastic rezistent la socuri electrice si raze UV;
 • Dispun de o usa din plastic frontala (transparenta sau fumurie);
 • Se fixeaza foarte simplu pe tencuiala, cu dibluri si suruburi;
 • Sunt realizate in conformitate cu standardul de protectie IP40;
 • Sunt ingropate sau aparente, in functie de locul de amplasare;
 • Asigura distributia energiei electrice, masura si comanda circuitelor;
 • Dispun de spatiu generos pentru pozitionarea conductoarelor.

Aceasta ultima caracteristica este deosebit de importanta, deoarece caracasele cu un spatiu foarte bun permit o manevrabilitate superioara, atunci cand se monteaza conductoarele. In cazul in care spatiul dintre corpul tabloului electric si corpul sigurantei este foarte mic, bransarea conductoarelor la bornele sigurantelor va fi o sarcina extrem de dificila.

Din aceleasi considerente de spatiu, recomandam achizitionarea unui tablou electric cu un numar mai mare de posturi decat cele necesare.

Ex: pentru un necesar de 10 posturi, se va alege un tablou de siguranta cu 12 posturi, atat din considerente de spatiu, cat si in eventualitatea unei dezvoltari ulterioare a retelei electrice.

POST - spatiul ocupat de o siguranta automata monopolara, cu o latime de aproximativ 18 mm.

Ce aparataj se alege pentru noul tablou electric

Ce sigurante automate se pot folosi la echiparea panoului?

Iata ce sigurante pot fi achizitionate in acest sens:

Sigurante automate monopolare

 • Sigurante automate cu o borna de intrare si o borna de iesire;
 • Ocupa spatiul unui singur post din tabloul electric;
 • Protejeaza o singura faza a circuitului electric;
 • De obicei, se utilizeaza pentru a proteja conductorul de faza din circuit. In aceste conditii, toate conductoarele nul din circuit se vor lega impreuna in tabloul de siguranta.

Sigurante faza-nul (1P+N)

Sigurantele faza-nul sunt practice si ergonomice, ocupand foarte putin loc in cutia tabloului de siguranta.

Garanteaza o protectie sporita a intregului circuit electric si asigura separarea electrica a polilor, in cazul unei defectiuni in instalatie.

 • Sunt constituite dintr-un singur corp de siguranta;
 • Ocupa spatiul unui singur post din tabloul electric;
 • Dispun de 2 borne pe intrare si pe iesire;
 • Protectia impotriva scurtcircuitelor este asigurata pe un singur pol;
 • La celalalt pol, exista un singur contact, ce se inchide / deschide determinat de contactul dispozitivului de protectie. Se realizeaza astfel separarea electrica a polului respectiv;
 • Polul fara protectie este notat cu litera N si se leaga de contuctoarele de nul;
 • Pe polul in dreptul caruia nu este nicio litera, se leaga conductoarele de faza;

Sigurante bipolare (2P)

 • Sigurantele bipolare sunt formate din 2 corpuri montate impreuna;
 • Ocupa un spatiu dublu fata de sigurantele monopolare sau sigurantele faza-nul: 2 posturi in cutia taboului electric;
 • Fiecare pol prezinta protectie la suprasarcina si scurtcircuit; trebuie insa precizat faptul ca mecanismele celor 2 poli functioneaza solidar: in cazul in care se produce o suprasarcina la unul dintre poli, ambii vor fi automat deconectati;
 • Deoarece ocupa un spatiu dublu, se recomanda montarea sigurantelor bipolare ca protectie generala pentru intregul tablou.

Sigurante tripolare (3P) si tetrapolare (3P+N)

Sigurantele tripolare si tetrapolare se utilizeaza doar in cazul locuintelor cu multe incaperi, fiind astfel nevoie de o putere instalata mult mai mare, apelandu-se astfel la un bransament trifazat.  

 • Constructia lor este asemanatoare cu cea a sigurantelor bipolare;
 • Sigurantele 3P protejeaza cele 3 faze, cu nulul legat direct;
 • Sigurantele 3P+N protejeaza tot cele 3 faze, cu precizarea ca nulul este trecut prin borna marcata cu N, avand functia de separator electric.

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Galerie

Te-ar putea interesa și:

Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma semnificativ mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Cablurile electrice sunt realizate din unul sau mai multi conductori si pot transporta de la semnale minuscule si tensiuni mici pana la mii de volti. Este bine sa cunosti caracteristicile principale ale cablurilor si conductorilor electrici pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.