Criterii de alegere
Inainte sa achizitionezi un bec, trebuie sa verifici cateva date tehnice pentru a te asigura ca ofera cea mai mare eficienta energetica in contextul nevoilor tale. Gasesti toate informatiile necesare pe cutia becului sau in descrierea produsului daca il cumperi din magazinele online.
Clasa de eficienta energetica
Clasa de eficienta energetica a unui bec este usor de identificat datorita etichetei energetice. Nivelul de eficienta scade de la clasa A la clasa G (de la verde la rosu).
Tipul becului |
Clasa energetica |
Becuri LED |
A++ - A |
Becuri fluorescente (CFL) |
A - B |
Becuri cu halogen |
B - F |
Becuri incandescente (interzise) |
E - G |
Temperatura de culoare, masurata in grade Kelvin, este o caracteristica importanta a luminii. Daca are valori mici, spunem ca lumina produsa de bec este calda. Daca are valori mari, spunem ca becul da o lumina rece.
- Pentru dormitoare, camere de zi, baie sau alte spatii destinate odihnei, conversatiei sau cititului, e recomandat sa alegi becuri ecologice cu lumina calda, care favorizeaza relaxarea.
- Pentru biroul de lucru, bucatarie sau alte spatii unde e necesar sa fii productiv si concentrat, e recomandat sa alegi becuri ecologice cu lumina rece.
Temperatura in grade Kelvin |
Tip de lumina |
2000 - 3000 K |
Calda, cu o usoara tenta galbuie |
3100 - 4500 K |
Lumina alba, stralucitoare |
4600 - 6500 K |
Lumina alba rece, asemanatoare cu lumina zilei |
+6500 K |
Lumina alba puternica, rece, cu o tenta albastruie |
Indicele de redare a culorii (CRI = Color Rendering Index)
Indicele CRI (il mai poti intalni si sub denumirea de Ra) iti arata cat de fidel reda culorile obiectelor din jur lumina produsa de un bec.
- CRI variaza de la 0 la 100. Cu cat CRI-ul este mai mare, cu atat creste capacitatea luminii unui bec de a reda culorile la fel de bine ca lumina naturala.
- Un CRI de 50 Ra este considerat mediu, iar unul de 80 Ra foarte bun.
- Un CRI mare este indicat, de exemplu, atunci cand vrei sa faci fotografii in interiorul casei.
Autonomie
Autonomia reprezinta durata medie de viata a becului, exprimata in ore. Aceasta depinde insa de factori externi, precum:
- Voltaj de operare
- Socuri electrice si mecanice
- Frecventa ciclurilor de comutare pornit/oprit
- Defectele de fabricatie
- Temperatura ambientala
Intensitate reglabila
Becurile cu intensitate reglabila (le mai poti intalni si sub denumirea de becuri dimabile) iti ofera posibilitatea sa ajustezi intensitatea luminii in functie de nevoile tale.
Cauta marcajul pe pachet: daca este taiat cu o linie, inseamna ca intensitatea luminii becului respectiv nu poate fi ajustata.
Flux luminos
Fluxul luminos este exprimat in lumeni (Lm). Cu cat are o valoare mai mare, cu atat becul emite mai multa lumina.
Din anul 2009, legislatia europeana a impus folosirea fluxului luminos ca reper principal pentru etichetarea becurilor ecologice, in defavoarea puterii exprimate in wati.
Ca sa te orientezi mai usor, tine minte ca un bec incandescent standard de 100 W produce aproximativ 1500-1700 Lm. In schimb, un flux luminos similar poate fi produs de un bec ecologic LED cu o putere de numai 16-18 W.
Puterea in wati
Puterea in wati masoara energia consumata de bec. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat becul consuma mai multa energie.
Eficienta energetica a unui bec ecologic este cu atat mai mare cu cat puterea in wati este mai mica si fluxul luminos mai mare.
Numar de cicluri de comutare pornit/oprit
Iti arata de cate ori poti aprinde si stinge un bec pana cand se arde.
Timpul de aprindere
Se masoara in secunde si iti arata cat timp este necesar luminii unui bec sa ajunga la intensitatea maxima.
Forma si dimensiunile becului
Exista mai multe tipuri de becuri, in functie de forma acestuia:
- Normal
- Reflector
- Spot
- Lumanare
- Spirala
- Drept
- Glob
Tine cont de corpul de iluminat cand alegi becul.
Reciclare
Becurile cu filament nu sunt reciclabile, dar trebuie sa stii ca becurile ecologice fluorescente contin vapori de mercur si trebuie sa fie reciclate corespunzator. Acestea se predau la punctele de colectare municipale, in containere specializate sau in magazinele care comercializeaza astfel de produse.
Chiar daca nu contin substante periculoase pentru sanatate si pentru mediu, si becurile LED trebuie predate la unitatile locale de colectare a deseurilor.
Becuri cu halogen
Becurile cu halogen inca disponibile pentru uz casnic sunt:
- Cele cu lumina directionala in care filamentul distribuie eficient lumina catre un obiect sau o suprafata (spoturile)
- Lampile tubulare pentru reflectoare
- Bulbii pentru veioze si alte corpuri de iluminat de mici dimensiuni
Ce sunt si cum functioneaza
Becurile cu halogen sunt un tip de becuri incandescente, cu filament din tungsten, la fabricarea carora se foloseste o cantitate mica de halogen (iod sau brom) si cuart.
Modul de functionare este similar cu cel al becurilor incandescente traditionale (lumina este produsa la trecerea curentului electric prin filament) cu deosebirea ca halogenul impiedica evaporarea filamentului si mareste cantitatea de lumina produsa.
Cuartul este necesar pentru ca becurile cu halogen actioneaza la temperaturi mai ridicate decat cele incandescente.
Avantaje
- Dau o lumina alba calda, stralucitoare. Au o temperatura de culoare mai apropiata de cea a luminii naturale.
- Se aprind instantaneu.
- Au un cost mic de productie.
- Nu contin mercur sau alte elemente periculoase pentru sanatate.
- Intensitatea luminii poate fi reglata.
- Consuma cu aproximativ 20-30% mai putina energie decat becurile incandescente.
Dezavantaje
- Chiar daca durata lor de viata (cca. 2000-3000 de ore) este mai mare decat cea a becurilor incandescente (cca. 1000 de ore), becurile cu halogen sunt, totusi, mult mai putin durabile decat becurile CFL si LED.
- In timpul utilizarii se pot incalzi pana la 200 de grade Celsius (risc crescut de arsuri ale pielii).
Becuri compact fluorescente \(economice\)
Ce sunt si cum functioneaza
Becurile compact fluorescente reprezinta o alternativa de iluminat cu o performanta energetica mai mare decat a becurilor cu halogen, deoarece transforma mai eficient energia electrica in lumina.
Au o sursa de alimentare speciala (balast) si contin vapori de mercur. Continutul standard de mercur dintr-un tub fluorescent este de 3-5 mg, dar exista si becuri fluorescente ecologice al caror continut de mercur nu depaseste 1 mg.
Pe scurt, becurile CFL functioneaza in felul urmator: amestecul de gaze sub presiune din interiorul tubului de sticla emite o lumina ultravioleta atunci cand este strabatut de curentul electric. Lumina ultravioleta (pe care nu o putem percepe) excita fosforul de pe peretii tubului, iar acesta emite o lumina in spectrul vizibil.
Avantaje
Dau o lumina stralucitoare.
- Sunt disponibile intr-o varietate de forme si dimensiuni.
- Au o durata de viata intre 6000-15.000 de ore.
- Consuma cu 75-80% mai putina energie decat becurile incandescente.
- Au temperaturi de culoare variate.
- Nu emit o cantitate mare de caldura.
Dezavantaje
- Daca se sparge un bec compact fluorescent, incaperea trebuie aerisita pentru cel putin 10-20 de minute, aparatul de aer conditionat trebuie oprit, iar resturile trebuie adunate folosind o banda adeziva, in niciun caz aspiratorul.
- Nu ating instantaneu intensitatea maxima a luminii.
- Produc mai putina lumina pe masura ce se invechesc.
- Nu toate becurile CFL pot fi folosite cu dispozitive standard de ajustare a intensitatii luminoase.
- Sunt sensibile la temperaturi extreme, asadar nu sunt potrivite pentru iluminatul exterior sau in incaperile neincalzite in timpul iernii (pivnita, garaj).
Becuri LED
Tehnologia LED este folosita de multi ani la fabricarea ceasurilor digitale, a luminitelor de brad sau a lanternelor, insa ca sursa pentru iluminatul interior au inceput sa fie utilizata relativ recent.
Spre deosebire de becurile cu descarcare in gaze (incandescente, cu halogen si compacte fluorescente), becurile ecologice LED emit lumina cu ajutorul unor componente in stare solida (un material semiconductor), ceea ce le face mult mai putin sensibile la socuri sau vibratii. In plus, au cea mai ridicata eficienta energetica.
Avantaje
- Dau o lumina alba puternica, cu diverse temperaturi de culoare.
- Au o durata de viata de aproximativ 20.000-30.000 de ore.
- Consuma cu cca. 80% mai putina energie decat becurile incandescente.
- Au un indice de redare a culorii mare, deci reproduc culorile aproape la fel de bine ca lumina naturala.
- Se aprind instantaneu.
- Nu emit caldura, radiatii ultraviolete sau infrarosii.
- Nu contin substante toxice.
- Sunt disponibile in diverse forme, marimi si culori.
Dezavantaje
- Pretul becurilor ecologice LED poate fi mai ridicat decat al celorlalte tipuri de becuri, insa acesta se amortizeaza intr-un timp scurt, datorita eficientei energetice si duratei mari de viata
- Trebuie sa te asiguri ca variatorul intensitatii de lumina este compatibil cu acest tip de becuri.
La prima vedere, cea mai buna alegere, atat din punct de vedere al cheltuielilor cu energia electrica, cat si din punct de vedere al necesitatii reducerii amprentei personale de carbon, sunt becurile ecologice LED. Dar poti opta pentru unul dintre celelalte tipuri de becuri, daca, de exemplu, ai deja montate in locuinta variatoare pentru lampi fluorescente sau pentru becuri cu halogen.
Pune in balanta avantajele si dezavantajele mentionate mai sus si fa o alegere informata care sa satisfaca nevoile intregii familii.
Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat.
Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.