Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 35 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Instalatia electrica din casa si siguranta celor mici

Actualizat: 04.09.2023 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 2 min

De cum incep sa mearga, cei mici descopera lucruri noi in fiecare zi. Curiozitatea ii poate impinge, insa, sa introduca diverse obiecte in priza si sa roada cablurile, iar asta se poate solda cu accidente foarte grave. Pentru a-l lasa pe copil sa se plimbe prin casa si sa exploreze fiecare coltisor, este obligatoriu sa creezi un spatiu cat mai sigur. Iata cateva metode de a preveni accidentele prin electrocutare.

Cuprins

Verifica periodic toata instalatia electrica din casa

Incepe cu o verificare in detaliu a instalatiei electrice pe care o ai in locuinta. Cauta un electrician priceput si programeaza o astfel de verificare de doua ori pe an, o data la 6 luni.

Evita verificarea impamantarii prizei cu becul si cu fire electrice dezizolate, pentru ca este o practica periculoasa. In schimb, cere ajutorul unui electrician autorizat, care va folosi telurometrul, un aparat special si costisitor.

Foloseste protectii pentru prizele libere

Proitectie priza

Cand cel mic are tendinta sa isi bage degetele sau alte obiecte in priza, montarea unei protectii il va impiedica sa faca asta, prevenind eventuale accidente.

O protectie prize copii are un pret accesibil si se gaseste usor, atat in magazinele online, cat si in cele fizice. Poate fi de diferite feluri:

  • protectie care arata ca un capacel, se monteaza pe priza si poate fi scoasa doar cu o cheita speciala sau cu o moneda;
  • protectie care ramane montata mereu pe priza, iar stecherul trebuie rotit pentru a intra in priza;
  • capacele de siguranta detasabile, care se pot scoate doar cu un stecher.

Ce faci cu prizele care nu sunt libere?

In acest caz, cel mai bine este sa optezi pentru un stecher shuko, ce este extrem de greu de scos din priza. O alta varianta este sa ascunzi prizele ocupate in spatele unor piese mari de mobilier.

Alege o priza cu protectie diferentiala

Monteaza dispozitive de protectie diferentiala, care intrerup automat alimentarea cu energie electrica imediat ce detecteaza curentii de valori foarte mici trecand prin conductorul de faza, insa nu si prin cel neutru. Un exemplu este curentul care, in caz de electrocutare, trece prin corpul omenesc.

O priza cu siguranta diferentiala ar trebui sa fie reglata la 30 mA (valoarea standard a curentului) sau la 10 mA (in zone speciale, precum cada de baie, cabina de dus si jacuzzi), pentru a oferi protectie anti-electrocutare.

Inlocuieste prizele vechi

Daca prizele din locuinta sunt vechi, inlocuieste-le. Opteaza pentru prizele cu impamantare, care sunt cele mai sigure, deoarece reduc pericolul de functionare defectuoasa ale electrocasnicelor si de electrocutare involuntara. Aceste prize au doua lamele pe lateralul celor doi poli (faza/neutru). Referitor la materialul din care sunt realizate, prizele din polimeri rezistenti la foc au castigat tot mai mult teren in ultimii ani multumita proprietatii lor de a preveni incendiile. Mai exista prizele wireless, care functioneaza doar atunci cand le activezi din aplicatia de pe telefon.

Ai grija la cabluri

Cateva sfaturi pentru a evita ca bebelusul sa aiba acces la cablurile electrice:

  • asigura-te ca toate cablurile sunt intacte, in stare buna;
  • foloseste carcase si protectii speciale;
  • ridica prelungitoarele astfel incat copilul sa nu ajunga la ele sau mascheaza-le cu carcase;
  • nu lasa cabluri bagate in priza, insa neconectate la celalalt capat la indemana celui mic, deoarece este posibil ca acesta sa bage capatul liber in gura.

Vorbeste-i despre pericolele instalatiilor electrice

Indiferent de varsta, celui mic trebuie sa i se explice ca joaca la prize si la cabluri nu este permisa.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.