Găsește repede ce ai nevoie

Beton preparat manual vs. beton preparat la betoniera

Cand vine vorba de prepararea betonului, ai doua optiuni: fie il prepari manual, fie te folosesti de o betoniera. In acest articol, vom analiza ambele variante si iti vom prezenta masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei in fiecare caz. Astfel, iti va fi mai usor sa decizi care este metoda pe care o vei alege.

Beton preparat manual

Masuri de siguranta

 • Poarta o masca de protectie! In acest fel, vei evita ca praful de ciment sa intre in contact cu tenul, ori sa il inspiri.
 • Poarta manusi de protectie! Atunci cand este umed, betonul emana un alcalin ce iti poate afecta pielea. Asadar, evita sa atingi amestecul cu mainile neprotejate de manusi. Daca, totusi, pielea ta intra in contact cu betonul umed, indeparteaza imediat amestecul si spala-ti mainile cu multa apa.
 • Poarta ochelari de protectie! Daca praful de ciment sau betonul iti intra, accidental, in ochi, clateste cu apa din abundenta si cere imediat ajutor medical! 

De cele mai multe ori, amestecul este preparat manual pe o placa de beton, ori pe o altfel de placa de lucru - orice tip de placa poate fi curatat cu usurinta dupa incheierea procesului. Uneori, betonul se mai prepara intr-o roaba sau intr-o cuva, insa prima optiune este mai usoara.

Producatorii s-au ingrijit sa ofere cat mai multe informatii utilizatorilor. Astfel, pe fiecare sac de ciment sunt inscrise atat sfaturile de aplicare cat si retetele de pregatire a betonului in functie de consistenta dorita. Iti recomandam, sa urmezi intotdeauna sfaturile si indicatiile lor.

Fiecare ingredient trebuie masurat in functie de volum, pentru a obtine proportiile corecte. Chiar daca unii mesteri folosesc lopata ca unitate de masura, aceasta varianta da rezultate precise doar pentru cei cu foarte multa experienta. Este, insa, recomandat sa masori cimentul si balastul (sau nisipul si pietrisul) folosind o simpla galeata. Atunci cand utilizezi lopata, tinzi sa iei mai mult balast decat ciment, ceea ce iti poate compromite masuratorile.

Alege o galeata de dimensiuni medii, in locul uneia mari - este mai usor de lucrat cu doua gramezi mai mici decat cu una foarte mare.

 • Curata suprafata de lucru cu o perie, apoi umezeste-o cu putina apa.
 • Masoara cu atentie, pe suprafata de lucru, aproximativ jumatate din cantitatea necesara de balast - daca folosesti nisip si pietris, masoara-le pe rand si amesteca-le. Modeleaza balastul sau amestecul de nisip si pietris intr-o forma conica.
 • Cu o lopata, sapa un gol in varful conului. Masoara tot cimentul necesar si adauga-l in craterul creat.
 • Masoara restul balastului (sau a amestecului de nisip si pietris) si adauga-l deasupra.
 • Amesteca ingredientele foarte bine cu lopata, pana obtii o solutie uniforma, de culoare gri.
 • Cu o lopata, modeleaza din nou amestecul intr-o forma conica si fa, din nou, un gol in varf, gramada trebuie sa arate similar cu forma unui vulcan. Adauga apa in craterul creat.
 • Ia cu lopata cate putin amestec de pe-o parte si de alta a gramezii, adauga-l in craterul cu apa, scoate-l si pune-l la loc in gramada pentru a distribui uniform apa.
 • Dupa ce toata apa din crater s-a absorbit, modeleaza din nou un con, fa un crater, toarna apa, adauga, cu lopata, amestec uscat in apa, iar dupa aceea pune amestecul umezit inapoi pe marginile gramezii.
 • Pe masura ce materialul uscat se umezeste, aplatizeaza, putin cate putin, gramada, “taind” treptat cu lopata din varful conului.
 • Repeta acest proces pana cand intregul amestec devine umed.

Un amestec bine realizat trebuie sa aiba o textura neteda, usor de turnat, nu trebuie sa fie prea ud sau prea uscat, nici sfaramicios.

Una dintre cele mai comune greseli facute la prepararea manuala a betonului este adaugarea unei cantitati prea mari de apa. Este recomandat sa torni cate putina apa, pana obtii consistenta corecta.

Dupa ce termini de preparat betonul, spala si curata placa folosita pentru a amesteca ingredientele.

Beton preparat la betoniera

Masuri de siguranta

 • Asigura-te ca intelegi instructiulile de operare ale betonierei. Fii foarte atent si, inainte sa treci la treaba, identifica butonul de pornire/oprire (ON/OFF).
 • Foloseste o protectie RCD (dispozitiv/releu de curent rezidual) pentru alimentarea betonierei. Acesta detecteaza curentul care se scurge la pamant si il foloseste pentru a actiona mecanismul de deconectare a circuitului defect.
 • Asigura-te ca betoniera este stabila si asezata pe o suprafata plana si rezistenta.
 • Nu-ti introdu niciodata mana sau orice alta unealta in interiorul betonierei - toarna ingredientele de deasupra, cu grija.
 • Poarta intotdeauna ochelari de protectie! Atunci cand betoniera este pornita, pot sari stropi de beton umed din ea.

Exista numeroase retete pentru prepararea betonului la betoniera. Oricare ar fi cea pe care alegi sa o pui in practica, asigura-te ca asezi betoniera langa gramezile de ciment si balast (sau nisip si pietris) si spatiul de lucru. In caz contrar, va trebui sa cari roabe cu materiale, ceea ce iti va consuma timpul si energia.

Asaza betoniera pe o placa de beton, sau o suprafata plana dura, ori pe orice alta suprafata care poate fi usor curatata dupa preparare. Indiferent cat de atent esti, bucati de balast, nisip, pietris si beton vor sari din betoniera, murdarind suprafata.

Masurarea ingredientelor se va face la fel ca in cazul prepararii manuale a betonului, folosindu-se o galeata de dimensiuni medii. Fii atent la cantitatea de beton pe care poti s-o amesteci in betoniera. Daca adaugi mai mult material decat capacitatea betonierei, ingredientele nu se vor amesteca corect. In plus, exista sansa ca aparatul sa se defecteze.

 • Indreapta vasul betonierei cu gura inspre cer, la un unghi de aproximativ 45° si porneste aparatul. Odata ce incepi sa incarci ingredientele, betoniera trebuie sa mearga pana in momentul in care se goleste - daca opresti o betoniera cu ingrediente in ea, s-ar putea sa fie foarte greu sa o repornesti.
 • Adauga cam jumatate din cantitatea necesara de balast (nisip si pietris).
 • Toarna putina apa si las-o sa se amestece cu balastul timp de 1-2 minute.
 • Adauga intreaga cantitate de ciment.
 • Adauga restul cantitatii de balast (nisip si pietris) si lasa totul sa se amestece timp de 1-2 minute.
 • Treptat, adauga cate putina apa, lasand-o sa se amestece cu celelalte materiale.

Amestecul trebuie sa aiba culoarea gri si o consistenta neteda, usor de turnat si uniforma. Betonul nu trebuie sa fie prea uscat si sfaramicios, ori prea ud si curgator.

Daca amestecul care se lipeste de peretii betonierei se “deplaseaza” inspre gura vasului si da pe dinafara, inseamna ca betonul este prea uscat. Daca amestecul de pe peretii vasului se “deplaseaza” doar putin inspre gura vasului, apoi cade, inseamna ca betonul are consistenta corecta. Daca betoniera nu “ridica” amestecul in lateral, inseamna ca betonul are prea multa apa.

La fel ca si la prepararea manuala a betonului, adaugarea unei cantitati prea mari de apa este o greseala destul de des intalnita. Pentru a evita asta, adauga apa treptat, putin cate putin. Daca, in schimb, amestecul este prea curgator, mai adauga putin balast (nisip si pietris) si ciment.

Cand ai obtinut consistenta corecta, adu o roaba langa betoniera si toarna betonul in ea. Este mai simplu sa ai pe cineva care sa te ajute sa faci asta. Odata golita betoniera, aceasta poate fi oprita. Aparatul trebuie curatat imediat - nu lasa niciodata betonul sa se intareasca in vas! Aceeasi regula se aplica si in cazul roabei cu care ai transportat betonul proaspat preparat, galetilor cu care ai masurat ingredientelor si a lopetilor.

Care este varianta potrivita in functie de cantitatea de beton?

 • Daca ai nevoie de mai putin de ¼ m³ de beton, se poate recurge la prepararea manuala, fiind suficienta o singura persoana cu o conditie fizica buna pentru a desfasura aceasta activitate. Desigur, cu cat sunt mai multe persoane care lucreaza, cu atat betonul va fi preparat mai repede si mai usor.
 • Daca ai nevoie de o cantitate de peste ¼ m³ de beton, atunci este necesara prepararea amestecului cu o betoniera. 

Atentie! Aceste sugestii sunt orientative, iar cantitatile exprimate sunt valabile pentru o singura preparare si, implicit, turnare. Daca trebuie sa torni beton de mai multe ori, pe diferite suprafete, de-a lungul mai multor zile, calculeaza volumul de beton de care vei avea nevoie in fiecare zi - nu calcula cantitatea totala de beton necesara intregii lucrari!

Atat prepararea manuala, cat si cea cu betoniera iti da flexibilitatea de a doza cat beton vrei sa prepari si il poti pregati exact atunci cand ai nevoie de el. Mai mult, te poti razgandi si iti poti amana planurile de preparare si turnare a betonului daca vremea nu este prielnica.

Te-ar putea interesa și: