Rolul si importanta taierilor
Taierea pomilor este o lucrare de intretinere necesara pentru a creste atat calitatea, cat si cantitatea roadelor livezii tale. Pot fi enumerate cel putin trei motive importante pentru care este necesar sa faci taieri periodice:
- regenerarea pomului - realizata prin indepartarea lastarilor batrani si uscati, astfel incat planta sa-si trimita substantele nutritive direct catre ramurile tinere si roditoare;
- cresterea cantitatii de lumina primita de muguri - daca ramurile pomului sunt mai rare, atunci mugurii vor primi mai multa lumina, care va duce la dezvoltarea fructelor;
- corectarea pozitiei ramurilor - aceasta lucrare nu are doar un scop estetic, ci si unul functional, deoarece astfel poti impiedica incalecarea ramurilor si distribuirea corecta a resurselor nutritive.
Retine ca, atunci cand intreprinzi actiunea de taiere a pomilor, scopul tau este sa creezi un echilibru intre cresterea plantei si rodirea acesteia.
Cand trebuie sa tai pomii fructiferi
Exista doua momente ale anului in care poti executa lucrarile de taiere: la inceputul primaverii sau toamna, dupa caderea frunzelor, atunci cand pomii intra in repaus vegetativ. Este important sa respecti aceste perioade, pentru a nu vatama in vreun fel plantele.
De exemplu, o taiere facuta atunci cand temperatura aerului este mai scazuta de 50 Celsius poate lasa pomii vulnerabili in fata frigului, compromitand astfel viitoarele roade.
Uneltele de care ai nevoie
Inca de cand iti propui sa cresti unul sau mai multi pomi fructiferi, ar trebui sa te asiguri ca ai la dispozitie toate uneltele folosite pentru taiere. Acestea includ:
- o foarfeca pentru crengi - un instrument cu lame puternice, capabil sa taie crengi groase si destul de inalte; totusi, o foarfeca atat de mare va fi foarte incomoda atunci cand vei dori sa tai crengile unui pom tanar, plantat recent, motiv pentru care ar trebui sa tii aproape si o simpla foarfeca de gradina, pentru lastarii subtiri;
- un fierastrau de mana conceput special pentru gradinarit - chiar daca foarfeca pentru crengi se poate intinde pana la crengi mai inalte, ea nu iti poate oferi aceeasi precizie ca a unui fierastrau de mici dimensiuni, pe care il poti lua cu tine atunci cand esti nevoit sa urci catre varful ramurilor;
- o scara - deoarece urcatul in pom este destul de periculos, mai ales atunci cand cari multe unelte dupa tine, este indicat sa te folosesti de o scara pentru a ajunge la crengile mai inalte;
- manusi si ochelari de protectie - desi taierea pomilor nu este considerata o activitate periculoasa, este recomandat sa porti manusi si ochelari pentru a evita diverse zgarieturi.
Cum executi taierea pomilor - reguli de baza si tipuri de taieri
Practic, in timpul lucrarii de taiere, va trebui sa elimini:
- ramurile uscate
- ramurile rupte
- ramurile vatamate sau bolnave
- ramurile orientate spre interiorul coroanei
- ramurile intercalate
Asa cum am mentionat deja, lastarii batrani trebuie taiati pentru a ajuta regenerarea plantei si pentru a directiona resursele nutritive catre lastarii tinerii si mugurii lor. Va trebui sa faci taietura oblic, deasupra unui mugure ce creste orientat in directia in care vrei sa continue cresterea.
Tipuri de taiere
Am vazut deja ca, in urma taierii, poti obtine mai mult de un singur beneficiu pentru livada ta. Este insa necesar sa stii inca de la inceput ce beneficii iti aduc diversele tipuri de taieri:
- taierea de formare - realizata cu scopul de a da o forma coroanei si a oferi mai multa lumina crengilor roditoare;
- taierea de rodire - numita si „taierea de fructificare” sau „de productie”, taierea de rodire are drept scop optimizarea cresterii mugurilor si, implicit, a fructelor, in functie de proportiile copacului; tine ca cont ca, pentru fiecare specie de pom fructifer, exista o alta tehnica de rodire;
- taierea de intinerie - numita si „taierea de regenerare”, lucrarea consta in indepartarea ramurilor batrane si a celor bolnave;
- taierea de corectare - facuta pentru a elimina ramurile scurte si subtiri, care nu inmuguresc si nu rodesc.
In timpul unei taieri anuale, ar trebui sa ai in vedere eliminarea tuturor ramurilor care iti pot cauza probleme. In acelasi timp, fii pregatit sa intervii oricand asupra unui pom in cazul unei situatii de rugenta, precum o boala sau o invazie de daunatori.
Greseli pe care trebuie sa le eviti
In general, taierea pomilor intr-o perioada inoportuna este una dintre cele mai comune greseli pe care le poti face. Am mentionat deja cum taierea pomilor atunci cand temperaturile sunt mai mici de 50 Celsius poate compromite recolta prin expunerea plantelor la ger.
La fel de daunatoare poate fi si taierea dupa inceperea perioadei vegetative, cand seva circula deja catre muguri. Eliminarea ramurilor cu muguri poate afecta nu doar calitatea fructelor, dar si buna crestere a pomului.
O alta greseala pe care chiar si pomicultorii experimentati o pot comite este taierea excesiva a ramurilor. Aceasta poate duce la o crestere excesiva a coroanei sau, dimpotriva, la cresterea slaba si la pierderea rodului.
Inainte de a intreprinde o lucrare de acest fel, acorda intotdeauna putin timp pentru a studia ramurile pomului si a determina cu exactitate pe care dintre ele trebuie sa le tai.