Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se calculeaza metrul patrat si cand e util sa stii acest lucru?

Actualizat: 19.08.2024 / Publicat: 22.06.2023 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h7e/ha9/h00/9549498679326.jpg

Proiectele de constructie si renovare necesita numeroase materiale pentru ca lucrarea sa iasa corespunzator planurilor tale. Din punct de vedere financiar, aceasta activitate poate ajunge la preturi piperate. De aceea este important sa stii care este necesarul ce trebuie achizitionat, fara a ramane cu prea multe sau prea putine materiale.

Din acest articol vei afla cum se calculeaza metrul patrat si cand este util sa stii acest lucru.

Cuprins

Definirea conceptului de metru patrat

Metrul patrat, reprezinta unitatea de masura pentru suprafata in sistemul international de unitati. Numele acesta ii este dat deoarece reprezinta masura suprafetei unui patrat cu laturile de un metru. Este o unitate de masura simpla, dar foarte utila in numeroase domenii.

Fiind o unitate de masura de suprafata, metrul patrat are o relatie directa cu alte unitati de masura. Astfel, un metru patrat este echivalent cu 10.000 de centimetri patrati, 0.0001 hectare sau 0.000247105 acru. 

Cum se calculeaza metrul patrat?

Metrul patrat, abreviat adesea: mp, m2 sau m2, reprezinta unitatea de masura cu ajutorul careia poti afla dimensiunea unei suprafete. Mai exact, mp inseamna 1 metru pe 1 metru; fiind deci aria unui patrat cu toate laturile de un metru, iar formula sa se calculeaza rapid si usor, astfel:

Lungime x Latime = Suprafata/ Arie, respectiv: L x l = S;

Exemplu:
Daca podeaua unei incaperi are lungimea de 4m si latimea de 2,5m, atunci aria acesteia va fi de 10mp, respectiv: 4 (L) x 2,5 (l) = 10 (S).

Pe de alta parte, daca doresti sa masori peretii unei incaperi, atunci formula de calcul este: L x h (inaltime) = S. Pentru camera din exemplul anterior avem inaltimea peretelui de 3m, deci: (4 + 2,5 + 4 + 2,5) L totala pereti x 3 m (h) = 39 mp.

Cum se calculeaza metrul patrat

Pentru a evita unele erori, este important sa urmezi cativa pasi simpli:
1. Masoara lungimea si latimea in metri.
2. Daca masurile sunt in alta unitate, converteste-le in metri.
3. Inmulteste lungimea cu latimea.

Instrumente de masurat

Pentru orice proiect in desfasurare vei avea nevoie de instrumente de masurat ca sa te asiguri ca ai calculat dimensiunile corecte. Printre cele mai populare instrumente sunt ruleta sau metrul de tamplarie. Exista totodata si alte articole profesionale care realizeaza masuratori exacte pentru orice proiect de bricolaj, si anume telemetrele cu lasere.

Sfaturi pentru a face corect masuratorile necesare

  • Atunci cand faci masuratorile, scrie dimensiunile pe hartie sau pe telefonul mobil. Masoara intreaga suprafata de cel putin doua ori pentru ca numerele sa fie exacte, apoi calculeaza dimensunile obtinute. 
  • Mai mult, poti folosii aplicatii pentru telefonul mobil, cum ar fi CalcKit (All-In-One Calculator), Construction Calculator, Building Material Calculator, care te ajuta sa determini necesarul de materiale pe mp, astfel incat sa ai cat mai putine pierderi.
  • Este recomandat sa achizitionezi mai mult material decat suma indicata, deoarece pot aparea erori de masurare, renovare sau constructie. De exemplu, daca ti-ai propus sa acoperi un perete cu faianta, atunci cumpara mai multe bucati din acelasi model, deoarece acestea se pot sparge sau crapa in timpul montajului.

Citeste si: Cum calculez necesarul de gresie si faianta?

  • Pastrand exemplul anterior cu faianta aplicata pe perete, in cazul in care zidul respetiv are ferestre sau usa, va trebui sa scazi dimensiunile lor din suma obtinuta. Astfel, formula pentru acest tip de proiect este: 

                      Aria totala a peretilor (L totala x h) - Aria ferestrei - Aria usii = Aria finala pentru necesarul de faianta.

Vrei sa schimbi ferestrele? Iata aici cele mai bune trucuri pentru a le schimba pe acestea ca un profesionist!

Cand este util sa stii cum se calculeaza metrul patrat?

Cand este util sa stii cum se calculeaza metrul patrat

Costul corect al materialelor

Masuratorile exacte sunt importante deoarece asa poti determina necesarul de material, respectiv costul final al acestora. Ti-ai propus sa renovezi curtea si sa imprejmuiesti locuinta cu gard? Atunci este indicat sa masori suprafata totala a proprietatii tale pentru a determina necesarul de material pentru gard.

Conform releveului locuintei tale, de exemplu, curtea are o suprafata de 45mp, iar casa 37mp. In functie de modul in care este realizata casa, poti cumpara cantitatea necesara doar conform suprafetei curtii sau sa calculezi cele doua dimensiuni pentru a imprejmui intreaga proprietate: 45mp + 37mp = 82mp. 

  • Tine minte sa scazi dimensiunea portii. 
  • In cazul in care nu ai releveul sau alt document care sa-ti ofere informatiile necesare, masoara lungimea si latimea curtii sau a intregii resedinte pentru rezultatul corect.

Daca vrei sa ridici o constructie din BCA, atunci este de asemenea indicat sa calculezi ariile peretilor ce urmeaza a fi realizati, iar pentru o masuratoare corecta afla tot ce ai nevoie din articolul „Cum calculez necesarul de BCA pentru constructia unei case?”.

Costul corect al serviciilor

O suprafata corect masurata cu ajutorul unei rulete, unui telemetru sau unei aplicatii pe smartphone va indruma echipa de profesionisti sa-ti dea o oferta de pret potrivita proiectului tau. Majoritatea lucratorilor in domeniu calculeaza pretul manoperei in functie de cati m2 trebuie realizati. 

De exemplu, o persoana care urmeaza sa zugraveasca un perete interior poate cere un anumit pret pe manopera, sa spunem 4 lei pe m2 doar mana de lucru, fara materiale. Astfel, conform suprafetei anterioare cu aria de 39 mp, doar costul manoperei va fi de 156 de lei, la care se vor include si preturile materialelor. Asadar, cu fiecare m2 in plus vei plati o suma mai mare de bani, de aceea asigura-te ca faci masuratorile in mod corect!

Achizitionarea pieselor de mobilier

Daca te-ai decis sa schimbi mobilierul din locuinta, atunci este important sa cunosti suprafata din incaperi, respectiv cati metri patrati are o anumita camera. Sa spunem ca livingul are dimensiunile de 4m lungime si 3m latime, deci 12mp, insa tu ai investit intr-un dulap care o lungime de 3,6m inainte de a face masuratorile. Din pacate, piesa de mobilier nu poate fi amplasata pe latimea camerei, iar pe lungimea acesteia este la limita. Tine cont si de prezenta usilor, ferestrelor, tevilor, caloriferelor etc.

Achizitionarea pieselor de mobilier

De ce este important sa efectuezi corect calculul metrului patrat in constructii?

Cunoasterea metrului patrat in constructii este esentiala, avand rolul de a determina cantitatile exacte de materiale necesare, costurile asociate si de a preveni risipa de resurse. Este, de asemenea, important pentru planificarea spatiilor si pentru respectarea standardelor de siguranta si eficienta. 

Calculul metrului patrat poate fi aplicat in diferite situatii in cadrul unui proiect de constructie. Sa luam in considerare calculul suprafetei unui perete. Acesta se realizeaza prin inmultirea lungimii cu inaltimea peretelui. Pentru calculul suprafetei totale a unui proiect de constructie, se aduna suprafetele tuturor peretilor, tavanelor si podelelor.

Utilizarea calculului metrului patrat se intinde pe parcursul intregului proces de constructie. In faza de proiectare, acesta ajuta la estimarea cantitatii de materiale necesare. La achizitionarea materialelor, asigura achizitionarea cantitatii exacte, evitand astfel risipa si costurile suplimentare. In timpul executarii lucrarilor, permite monitorizarea eficientei si asigurarea ca proiectul este in conformitate cu planul.

Pune in cosul de cumparaturi de pe platforma online MatHaus toate articolele de care ai nevoie, de la instrumentele de masura, la materialele de constructii si finisajele pentru amenajarile interioare si exterioare. Noi iti vom livra toate produsele oriunde in Romania cu flota noastra de camioane sau prin curierii parteneri.

Instrumente de masurat cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.