Cum calculezi bugetul pentru necesarul de gresie si faianta?
Fie ca ai un mester care iti va pune gresia si faianta, fie ca ai ales sa fie un proiect DIY pentru tine, este important sa cunosti necesarul placilor ceramice pentru amenajarea locuintei tale. In functie de acest lucru vei sti sa calculezi bugetul pentru materiale. Iata ce ai de facut:
- Masoara camera pe care urmeaza sa o amenajezi cu placi ceramice (lungimea si latimea podelei si a peretilor). Incepe cu podeaua. Foloseste o ruleta si masoara lungimea pardoselii, apoi latimea. Noteaza-ti intr-un carnetel sau pe o hartie dimensiunile. Apoi urmeaza peretii. Masoara lungimea fiecarui perete (de la stanga la dreapta) si inaltimea (de sus in jos).
- Calculeaza suprafata totala in metri patrati (aria) pentru podea si pereti.
- Suprafata totala podea in metri patrati = L x l
- Suprafata totala pereti in metri patrati = (L perete 1 + L perete 2 + L perete 3 + L perete 4) x h
Exemplificare:
- Aria podelei = 5 m (L) x 3 m (l) = 15 mp
- Aria peretilor = (3 + 5 + 3 + 5) L totala pereti x 2,5 m (h) = 40 mp
Notă: Pentru o estimare cat mai precisa a necesarului de faianta, calculeaza aria ferestrelor si a usilor pentru a le scadea din suprafata totala.
- Aria ferestrei = L x l
- Aria usii = L x l
- Aria totala a peretilor - Aria ferestrei - Aria usii = Aria finala pentru necesarul de gresie
Tine cont si de faptul ca la baie pe unul dintre pereti este montata cada. De asemenea, la bucatarie poti opta ca faianta sa nu fie prezenta pana in tavan sau sa existe doar in zona de backsplash (suprafata dintre blat si corpurile de mobilier superioare).
- Coreleaza de cata gresie si faianta ai nevoie potrivit suprafetelor calculate - Atat gresia, cat si faianta se vand in cutii. Producatorul precizeaza in cazul fiecarei cutii cati metri patrati acopera. Prin urmare, pentru a sti cate cutii de gresie sau faianta sa cumperi, va trebui ca din suprafata totala (aria) sa imparti numarul de metri patrati pe care il poate acoperi o cutie de placi ceramice. De exemplu:
- Aria podelei este de 15 mp
- Aria de acoperire a unei cutii este 1,55 mp
- 15 mp : 1,55 mp = 10 cutii necesare
- Calculeaza surplusul de necesar - Este important sa ai o rezerva de placi ceramice, aspect care se datoreaza urmatoarelor situatii:
- gresia/faianta urmeaza a fi decupata in functie de iregularitatiile suprafetei (colturi, curbe, obstacole), deci se pierde material;
- tehnica de montare este diferita de cea clasica, pe verticala sau orizontala; de exemplu, daca se face o montare in diagonala este nevoie de un necesar mai mare de placi ceramice (pentru ca sunt mult mai multe taieturi);
- se pot sparge la montaj placi;
- pot exista in cutii placi cu defecte;
- este important sa iti pastrezi cateva placi de rezerva,daca in viitor se intampla sa ti se sparga una si vei fi nevoit sa inlocuiesti placa de gresie (este greu ca peste o perioada lunga de timp sa mai gasesti in magazin acelasi model de gresie sau faianta);
Se recomanda sa cumperi cu un procent de 10% mai mult material decat este necesar pentru a preveni situatiile cu pierderile de placi ceramice. Calculul este simplu, vei afla cat reprezinta 10% din suprafata totala de placat, apoi vei face adunarea. Iata mai jos exemplificarea:
- Aria podelei = 15 mp
- 10% din aria podelei = (10 : 100) x 15 = 1,5 mp
- Surplusul de necesar pentru podea = 15 mp + 1,5 mp = 16,5 mp
Nota: Daca modalitatea de montare a gresiei va fi in diagonala sau este cazul in care sunt necesare mai multe taieturi ale placilor, procentul de surplus de material va fi de 15%.
Este avantajos pentru bugetul tau sa apreciezi corect cantitatea de material de care vei avea nevoie. Tu cate cutii de gresie si faianta va trebui sa cumperi? Nu uita sa pui pe lista mortarul adeziv, chitul de rosturi si distantierele.
Optimizarea bugetului pentru achiziționarea gresiei și faianței
Atunci cand te pregatesti sa calculezi necesarul de gresie si faianta pentru proiectul tau de amenajare, este esential sa tii cont si de aspectele legate de buget. Iata cum poti alege cele mai potrivite materiale in functie de bugetul disponibil si de cerintele proiectului.
Utilizarea unui calculator pentru gresie si faianta: pentru a determina cu precizie cantitatea de materiale necesare, foloseste calculul mentionat pentru a estima numarul de cutii de gresie si faianta de care ai nevoie. Acest lucru te va ajuta sa planifici bugetul corect si sa eviti risipa de materiale.
Compararea preturilor si identificarea ofertelor: dupa ce ai estimat necesarul de materiale, exploreaza diferiti furnizori pentru a compara preturile. Fii atent la ofertele si promotiile speciale care ar putea sa-ti ofere un raport calitate-pret mai bun.
Evaluarea calitatii materialelor: in timp ce cauti cele mai bune oferte, asigura-te ca nu faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea materialelor. Alege produsele care ofera o combinatie optima intre calitate si pret, pentru a te asigura ca investitia ta este durabila si rezistenta in timp.
Selectarea unui furnizor de incredere: opteaza pentru un furnizor de incredere, care sa ofere nu doar materiale de calitate, ci si servicii bune pentru clienti. Verifica reputatia furnizorului in ceea ce priveste livrarea prompta a comenzilor si politica de retur sau schimb in cazul in care apare o problema.
Aplicand aceste strategii si luand in considerare legatura directa intre bugetul disponibil si necesarul de materiale, vei putea sa-ti planifici si sa-ti gestionezi eficient costurile pentru proiectul tau de amenajare cu gresie si faianta.
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.