Stabileste rolul gardului
Gardurile pot avea numeroase roluri pe langa cel de delimitare a unei proprietati. Este foarte important sa stii care va fi rolul gardului pe care-l instalezi, deoarece in functie de asta vei putea stabili inaltimea si materialele potrivite.
In primul rand, gandeste-te unde vrei sa-l construiesti. Daca este vorba despre un gard pentru curtea din fata casei, trebuie sa stii ca acesta va fi parte din aspectul exterior al proprietatii si este recomandat sa “functioneze” ca o completare a peisajului. Daca ai copii si animale de companie, gardul din fata casei trebuie sa joace, in primul rand, un rol de protectie, impiedicandu-i pe acestia sa iasa in strada. Pentru gardul din spatele curtii, rolurile pot fi, de asemenea, variate.
Rol decorativ
Orice proprietar isi doreste ca gardul pe care-l alege sa aiba si un rol decorativ, indiferent ca este construit in spatele sau in fata cladirii. Un gard are capabilitatea sa completeze, sa scoata in evidenta si sa infrumuseteze curtea casei. Mai mult, gardul impiedica plantele din curtile vecinilor sa se “extinda” pe proprietatea ta, dar si plantele tale sa scape de sub control si sa “acapareze” in curtile alaturate. Asadar, prin constructia unui gard, vei mentine un aspect ingrijit al vegetatiei din curte.
Rol de protectie
Imprejmuirea proprietatii are, de cele mai multe ori, un principal rol de protectie. Asa cum am mentionat mai sus, gardul poate impiedica animalele de companie si copiii sa iasa din curte. In plus, acesta opreste animalele salbatice si intrusii sa-ti intre in curte.
Asigurarea intimitatii
De regula, nu este deloc placut atunci cand curiosii trag cu ochiul in curtea ta. Cinele in familie sau petrecerile pentru sarbatorirea zilelelor de nastere ale celor mici sunt evenimente intime, la care doar cei dragi sunti invitati sa participe. Chiar si in viata de zi cu zi, atunci cand te relaxezi in curte, privirile trecatorilor pot sa creeze disconfort. De aceea, unul dintre rolurile gardului poate fi cel de asigurare a intimitatii. Instaland un gard, vecinii sau trecatorii nu vor mai putea vedea in curtea ta.
Cum hotarasti inaltimea gardului?
Stabilirea rolului sau a rolurilor pe care le va avea gardul te va ajuta sa te decizi asupra inaltimii acestuia. Daca vrei ca gardul sa aiba exclusiv un rol decorativ, acesta nu trebuie sa fie mai inalt de 60 de centimetri. Pentru cei ce-si doresc garduri cu rol de protectie si de asigurare a intimitatii, este recomandat ca inaltimea constructiei sa fie intre 1,50 si 2 metri. Cand stabilesti inaltimea gardului, trebuie neaparat sa consulti si autoritatile locale, deoarece in unele zone exista limite de inaltime.
Care este materialul potrivit pentru gard?
Pasul urmator este alegerea materialului din care va fi realizat gardul. Gardurile cu rol strict decorativ nu trebuie sa fie facute dintr-un anume tip de material, insa cele cu rol de protectie si se asigurare a intimitatii vor necesita materiale puternice si rezistente. Iata care sunt materialele cel mai des folosite pentru garduri.
Gard din lemn
Lemnul poate fi vopsit pentru a se potrivi cu proprietatea, durata sa de viata fiind undeva intre 15 si 20 de ani. Gardul din lemn poate avea atat rol de asigurare a intimitatii, daca este sub forma de placi, ori estetic, atunci cand este realizat din scanduri de mici dimensiuni.
Poti alege din mai multe tipuri de lemn, precum pin, brad, cedru sau molid. Exista, de asemenea, lemn compozit, care este fabricat din materiale reciclate, dar acesta este obligatoriu sa fie tratat si vopsit pentru a rezista conditiilor meteo nefavorabile. Gardul din lemn necesita intretinere si vopsire regulata pentru a avea o durata lunga de viata. Lemnul nu este legerea optima pentru un gard cu rol de protectie, deoarece scandurile si panourile pot fi rupte destul de usor.
Gard de metal si gard de sarma
Exista diverse optiuni de garduri de metal si garduri de sarma din care proprietarii pot sa aleaga in functie de gradul de protectie si de intimitate pe care si-l doresc.
- aluminiu: gardurile din aluminiu sunt puternice, durabile si excelente pentru protectie. Acestea sunt ideale pentru a tine copiii si animalele de companie in interiorul curtii. Gardurile din aluminiu nu necesita alta intretinere decat curatarea ocazionala folosind un furtun cu apa si verificari de rutina pentru depistarea eventualelor crapaturi sau rupturi ce trebuie reparate.
- otel: gardurile de otel sunt si ele puternice si ideale pentru protectia curtii. Mai mult, acestea sunt de patru ori mai rezistente la impact decat cele din aluminiu. Gardurile din otel rezista impotriva eroziunii si necesita o intretinere minima. De asemenea, pot fi prevazute cu decoratiuni ornamentale ascutite, care “functioneaza” ca o masura de securitate suplimentara, impiedicand intrusii sa sara gardul in curtea ta. Gardurile din otel pot fi achizitionate sub forma de plasa de gard sau panouri de gard.
- fier forjat: fierul forjat este o alta optiune recomandata pentru un gard de protectie. Materialul are o durata de viata care poate trece de 50 de ani daca este ingrijit corespunzator.
Gard de beton
Gardul de beton este format din panouri prefabricate si reprezinta una dintre cele mai bune optiuni pentru securitate si intimitate. Betonul nu necesita o atentie speciala, ci dimpotriva, este foarte usor de intretinut. Un alt avantaj important este acela ca gardurile de beton asigura o oarecare izolare fonica a curtii, ceea ce iti da posibilitatea sa organizezi petreceri fara a deranja vecinii.
Alege design-ul gardului
Ultimul pas in alegerea gardului este stabilirea design-ului pe care vrei ca acesta sa-l aiba.
Gard cu zabrele
Zabrelele sunt de obicei din lemn, vinil sau PVC si sunt dispuse pe diagonala, spatiul dintre acestea fiind de aproximativ 5 cm. Gardul cu zabrele ofera intimitate, insa lasa si lumina sa patrunda in curte. Acest tip de gard este deseori folosit in gradini si uneori acoperit de plante agatatoare cum este iedera.
Gardul din plasa este facut din sarma zincata, care este uneori si plastifiata, dispusa in forma de zig-zag. Este o optiune populara de gard intre vecini care asigura protectie, insa nu este recomandat pentru proprietarii ce isi doresc un nivel ridicat de intimitate.
Panourile de gard pot fi din lemn, metal sau vinil. Gardul din panouri este, de cele mai multe ori, inalt, oferind atat protectie, cat si intimitate.
Gard din sipci
Acest model de gard este realizat din sipci si folosit de regula pentru a decora curtea din fata a casei si de a delimita proprietatea. Este un gard cu rol estetic, nefiind ideal pentru protectie si intimitate.
Gard de tip ranch
Gardul de tip ranch, folosit deseori pentru imprejmuirea fermelor, este realizat din scanduri fixate in forma de cruce sau vertical, sustinute de stalpi. Rolul sau este atat decorativ, cat si de impiedicare a animalelor de a parasi suprafata imprejmuita. Nu sunt recomandat pentru protectie sau intimitate.
Prevederi legale
Inainte de a incepe constructia propriu-zisa, trebuie sa obtii o autorizatie de constructie. In marea majoritate a cazurilor instalarea, chiar si a unui gard care imprejmuieste gradina, va necesita un plan si un aviz de la autoritatile locale.
Adancimea de protectie la inghet
Inainte de a turna fundatia gardului, informeaza-te asupra conditiilor locale si a adancimii de inghet din regiunea ta, deoarece aceasta poate diferi in functie de zona. Ea depinde, in mare parte, de gradul de inclinare al pantei, conditiile de vant, vegetatia locala si tipul de sol.
Valoarea adancimii de inghet arata adancimea pana la care gerul poate patrunde in sol. Prin urmare, gropile pentru fundatie nu trebuie sa depaseasca adancimea de inghet. In Romania, adancimea medie de inghet este intre 80 cm si 1,20 m.
La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.
Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat.
Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.