Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Alegerea gardului potrivit: masuratori, materiale, design

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 6 min

Constructia gardului poate deveni un proces complicat, lung si anevoios daca n-ai facut alegerile potrivite din timp. Pentru o lucrare reusita, trebuie sa stii care va fi rolul gardului, ce inaltime va trebui sa aiba, din ce material va fi realizat si care va fi design-ul acestuia. In caz contrar, risti ca proiectul de gard sa nu raspunda nevoilor tale. Pentru a te ajuta sa eviti aceste probleme, in continuare iti explicam cum sa optezi pentru gardul potrivit.

Cuprins

Stabileste rolul gardului

Gardurile pot avea numeroase roluri pe langa cel de delimitare a unei proprietati. Este foarte important sa stii care va fi rolul gardului pe care-l instalezi, deoarece in functie de asta vei putea stabili inaltimea si materialele potrivite.

In primul rand, gandeste-te unde vrei sa-l construiesti. Daca este vorba despre un gard pentru curtea din fata casei, trebuie sa stii ca acesta va fi parte din aspectul exterior al proprietatii si este recomandat sa “functioneze” ca o completare a peisajului. Daca ai copii si animale de companie, gardul din fata casei trebuie sa joace, in primul rand, un rol de protectie, impiedicandu-i pe acestia sa iasa in strada. Pentru gardul din spatele curtii, rolurile pot fi, de asemenea, variate.

Rol decorativ

Orice proprietar isi doreste ca gardul pe care-l alege sa aiba si un rol decorativ, indiferent ca este construit in spatele sau in fata cladirii. Un gard are capabilitatea sa completeze, sa scoata in evidenta si sa infrumuseteze curtea casei. Mai mult, gardul impiedica plantele din curtile vecinilor sa se “extinda” pe proprietatea ta, dar si plantele tale sa scape de sub control si sa “acapareze” in curtile alaturate. Asadar, prin constructia unui gard, vei mentine un aspect ingrijit al vegetatiei din curte.

Rol de protectie

Imprejmuirea proprietatii are, de cele mai multe ori, un principal rol de protectie. Asa cum am mentionat mai sus, gardul poate impiedica animalele de companie si copiii sa iasa din curte. In plus, acesta opreste animalele salbatice si intrusii sa-ti intre in curte.

sisteme de garduri

Asigurarea intimitatii

De regula, nu este deloc placut atunci cand curiosii trag cu ochiul in curtea ta. Cinele in familie sau petrecerile pentru sarbatorirea zilelelor de nastere ale celor mici sunt evenimente intime, la care doar cei dragi sunti invitati sa participe. Chiar si in viata de zi cu zi, atunci cand te relaxezi in curte, privirile trecatorilor pot sa creeze disconfort. De aceea, unul dintre rolurile gardului poate fi cel de asigurare a intimitatii. Instaland un gard, vecinii sau trecatorii nu vor mai putea vedea in curtea ta.

Cum hotarasti inaltimea gardului?

Stabilirea rolului sau a rolurilor pe care le va avea gardul te va ajuta sa te decizi asupra inaltimii acestuia. Daca vrei ca gardul sa aiba exclusiv un rol decorativ, acesta nu trebuie sa fie mai inalt de 60 de centimetri. Pentru cei ce-si doresc garduri cu rol de protectie si de asigurare a intimitatii, este recomandat ca inaltimea constructiei sa fie intre 1,50 si 2 metri. Cand stabilesti inaltimea gardului, trebuie neaparat sa consulti si autoritatile locale, deoarece in unele zone exista limite de inaltime.

Cum hotarasti inaltimea gardului?

Care este materialul potrivit pentru gard?

Pasul urmator este alegerea materialului din care va fi realizat gardul. Gardurile cu rol strict decorativ nu trebuie sa fie facute dintr-un anume tip de material, insa cele cu rol de protectie si se asigurare a intimitatii vor necesita materiale puternice si rezistente. Iata care sunt materialele cel mai des folosite pentru garduri.

Gard din lemn

Lemnul poate fi vopsit pentru a se potrivi cu proprietatea, durata sa de viata fiind undeva intre 15 si 20 de ani. Gardul din lemn poate avea atat rol de asigurare a intimitatii, daca este sub forma de placi, ori estetic, atunci cand este realizat din scanduri de mici dimensiuni.

Poti alege din mai multe tipuri de lemn, precum pin, brad, cedru sau molid. Exista, de asemenea, lemn compozit, care este fabricat din materiale reciclate, dar acesta este obligatoriu sa fie tratat si vopsit pentru a rezista conditiilor meteo nefavorabile. Gardul din lemn necesita intretinere si vopsire regulata pentru a avea o durata lunga de viata. Lemnul nu este legerea optima pentru un gard cu rol de protectie, deoarece scandurile si panourile pot fi rupte destul de usor.

Gard de metal si gard de sarma

Exista diverse optiuni de garduri de metal si garduri de sarma din care proprietarii pot sa aleaga in functie de gradul de protectie si de intimitate pe care si-l doresc.

  • aluminiu: gardurile din aluminiu sunt puternice, durabile si excelente pentru protectie. Acestea sunt ideale pentru a tine copiii si animalele de companie in interiorul curtii. Gardurile din aluminiu nu necesita alta intretinere decat curatarea ocazionala folosind un furtun cu apa si verificari de rutina pentru depistarea eventualelor crapaturi sau rupturi ce trebuie reparate.
  • otel: gardurile de otel sunt si ele puternice si ideale pentru protectia curtii. Mai mult, acestea sunt de patru ori mai rezistente la impact decat cele din aluminiu. Gardurile din otel rezista impotriva eroziunii si necesita o intretinere minima. De asemenea, pot fi prevazute cu decoratiuni ornamentale ascutite, care “functioneaza” ca o masura de securitate suplimentara, impiedicand intrusii sa sara gardul in curtea ta. Gardurile din otel pot fi achizitionate sub forma de plasa de gard sau panouri de gard.
  • fier forjat: fierul forjat este o alta optiune recomandata pentru un gard de protectie. Materialul are o durata de viata care poate trece de 50 de ani daca este ingrijit corespunzator.

Gard de beton

Gardul de beton este format din panouri prefabricate si reprezinta una dintre cele mai bune optiuni pentru securitate si intimitate. Betonul nu necesita o atentie speciala, ci dimpotriva, este foarte usor de intretinut. Un alt avantaj important este acela ca gardurile de beton asigura o oarecare izolare fonica a curtii, ceea ce iti da posibilitatea sa organizezi petreceri fara a deranja vecinii.

Care este materialul potrivit pentru gard?

Alege design-ul gardului

Ultimul pas in alegerea gardului este stabilirea design-ului pe care vrei ca acesta sa-l aiba.

Gard cu zabrele

Zabrelele sunt de obicei din lemn, vinil sau PVC si sunt dispuse pe diagonala, spatiul dintre acestea fiind de aproximativ 5 cm. Gardul cu zabrele ofera intimitate, insa lasa si lumina sa patrunda in curte. Acest tip de gard este deseori folosit in gradini si uneori acoperit de plante agatatoare cum este iedera.

Gard din plasa

Gardul din plasa este facut din sarma zincata, care este uneori si plastifiata, dispusa in forma de zig-zag. Este o optiune populara de gard intre vecini care asigura protectie, insa nu este recomandat pentru proprietarii ce isi doresc un nivel ridicat de intimitate.

Gard din panouri

Panourile de gard pot fi din lemn, metal sau vinil. Gardul din panouri este, de cele mai multe ori, inalt, oferind atat protectie, cat si intimitate.

Gard din sipci

Acest model de gard este realizat din sipci si folosit de regula pentru a decora curtea din fata a casei si de a delimita proprietatea. Este un gard cu rol estetic, nefiind ideal pentru protectie si intimitate.

Gard de tip ranch

Gardul de tip ranch, folosit deseori pentru imprejmuirea fermelor, este realizat din scanduri fixate in forma de cruce sau vertical, sustinute de stalpi. Rolul sau este atat decorativ, cat si de impiedicare a animalelor de a parasi suprafata imprejmuita. Nu sunt recomandat pentru protectie sau intimitate.

Prevederi legale

Inainte de a incepe constructia propriu-zisa, trebuie sa obtii o autorizatie de constructie. In marea majoritate a cazurilor instalarea, chiar si a unui gard care imprejmuieste gradina, va necesita un plan si un aviz de la autoritatile locale.

Adancimea de protectie la inghet

Inainte de a turna fundatia gardului, informeaza-te asupra conditiilor locale si a adancimii de inghet din regiunea ta, deoarece aceasta poate diferi in functie de zona. Ea depinde, in mare parte, de gradul de inclinare al pantei, conditiile de vant, vegetatia locala si tipul de sol.

Valoarea adancimii de inghet arata adancimea pana la care gerul poate patrunde in sol. Prin urmare, gropile pentru fundatie nu trebuie sa depaseasca adancimea de inghet. In Romania, adancimea medie de inghet este intre 80 cm si 1,20 m.

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.