Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa construiesti o pergola pas cu pas: sfaturi si modele inedite

Actualizat: 19.10.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min
Daca te gandesti la moduri inedite de a-ti transforma gradina, ar trebui deja sa stii ca putine elemente decorative au un efect atat de spectaculos precum o pergola. Principalul ei avantaj ramane utilitatea, putand fi integrata cu usurinta in orice stil arhitectural si peisagistic. Mai departe, vei afla care sunt celelalte avantaje ale pergolei, cateva sfaturi pentru ridicarea unei astfel de structuri, dar vei vedea si suficiente imagini pentru inspiratie.

Cuprins

Ce este o pergola?

Spre deosebire de un foisor, pergola nu este neaparat o insula in curte, separata de casa. Pergola poate fi construita si in continuarea casei, pentru a acoperi astfel spatiul terasei. In general, stalpii unei pergole sunt fixati direct in pamant sau beton, fara a fi ridicati pe un soclu. Acoperisul este, de obicei, realizat din mai multe scanduri separate care, in lumina soarelui, creeaza un joc fascinant de umbre si lumini.

In acelasi timp, acoperisul unei pergole clasice nu te va feri de ploaie si va realiza putina umbra in comparatie cu acoperisul unui foisor sau al unui pavilion acoperit. De aceea, daca vrei ca pergola sa te fereasca de intemperii, planuieste din timp constructia astfel incat sa aiba un acoperis opac! Spre exemplu, structura de lemn poate fi acoperita cu placi din policarbonat transparente, usor de montat.

Afla mai multe: Terase inchise cu policarbonat: Materiale necesare
 

pergola​​​​​​​

Cate tipuri de pergole exista?

Principalul mod de caracterizare a pergolelor este materialul din care se construiesc. Printre cele mai populare optiuni se numara lemnul si fierul forjat, insa exista si varianta pergolei cu copertina reglabila, realizata din aluminiu.

Pergola din lemn

pergola din lemn
Lemnul este, fara indoiala, materialul preferat atunci cand vine vorba de constructia pergolei, nu doar datorita usurintei prin care lucrarea poate fi facuta, ci si a efectului estetic al materialului. Asa cum spuneam si la inceputul articolului, pergolele din lemn sunt versatile, ceea ce inseamna ca pot fi integrate fara efort in orice stil peisagistic.

Nu este insa obligatoriu ca intreaga structura sa fie facuta din lemn. De exemplu, poti face doar acoperisul din lemn, in timp ce stalpii pot fi construiti in stilul unor coloane. 
pergola din lemn iluminataNu uita ca lemnul este un material natural si are o rezistenta redusa in fata intemperiilor. De aceea, este recomandat ca dupa constructie sa dai scandurile cu un lac de protectie pentru lemn pentru exterior, astfel incat sa le sporesti rezistenta in timp.

Pergola din fier forjat

​​​​​​​
Din cauza materialului din care e facuta, pergola din fier forjat nu este la fel de usor de integrat in peisaj precum cea din lemn. Totusi, ofera gradinii tale un aer elegant si romantic.

Cu mobilierul pentru gradina si corpurile de iluminat pentru exterior potrivite, pergola din fier forjat poate fi un spatiu perfect pentru relaxare.

Fierul forjat are avantajul de a fi rezistent la intemperii si la actiunea timpului, astfel ca pergola din acest material va avea nevoie de mai putine operatiuni de intretinere decat cea din lemn. De asemenea, stalpii realizati din fier vor putea sustine o greutate mai mare, precum cea a unui acoperis realizat din sticla si metal.

Pergola retractabila

Pergola retractabila​​​​​​
Chiar daca din punct de vedere estetic o copertina reglabila nu este la fel de impresionanta precum pergolele din lemn sau din fier forjat, ea poate fi infinit mai utila daca iti doresti un spatiu umbrit si racoros. Copertina este realizata dintr-un schelet de aluminiu dur si dintr-un material textil impermeabil, astfel ca nu va trebui sa-ti mai faci griji nici in privinta ploii.

Poti opta pentru o copertina pe care sa o actionezi manual sau una cu mecanism electric, reglabil prin intrerupator sau telecomanda.

Constructie pergola pas cu pas

constructia pergoleiChiar daca nu este cel mai dificil proiect de constructie pe care il poti intreprinde, o pergola necesita suficient simt tehnic, precum si o serie de unelte si materiale potrivite. Daca nu detii nici una, nici alta, apeleaza fie la constructori profesionisti, fie la prieteni cu mai multa experienta in domeniu!

Tine cont ca orice structura care are un caracter permanent necesita autorizatie de constructie! Documentul se obtine de la autoritatile locale, dupa ce depui in prealabil un dosar. Verifica la primaria din zona unde locuiesti daca ai nevoie de o astfel de autorizatie! Aceasta este diferita in functie de tipul de pergola pentru care optezi!

Iti recomandam si: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Locul de amplasare

pergola de lemn cu decoratiuni Unul dintre avantajele pergolei este posibilitatea de amplasare in prelungirea casei, in dreptul terasei. Pergola de gradina sau de curte ar trebui sa fie intr-o zona umbrita, usor accesibila, dar care sa ofere un grad ridicat de intimitate. Optional, poti planta arbusti sau copaci ornamentali si ronduri cu flori. 

Daca nu beneficiezi de un spatiu amplu sau nu poti alege un loc ferit de soare, adauga perdele de exterior pentru umbrire sau elemente naturale - vita de vie, trandafir catarator, glicina, iedera etc. In cazul unor conditii meteo extreme, poti proteja pergola si mobilierul cu o prelata pentru gradina.

Determinarea dimensiunilor

pergola de lemn si canapele
Inaltimea obisnuita a pergolei este cuprinsa intre 2,5 si 3,5 metri, in functie de preferinte si de amplasare (in prelungirea casei sau separata de alta constructie). Adesea, grinzile din lemn au o lungime de 2 sau 3 metri, prin urmare, latimea pergolei nu poate fi mai mare de atat, decat daca optezi pentru o structura cu mai multe siruri de stalpi de sustinere. Totodata, lungimea constructiei difera in functie de numarul de stalpi de sustinere si de distanta dintre acestia. 

Asamblarea pieselor

constructie pergola de lemn​​​​​​​ In functie de inaltimea pe care o doresti, alege patru stalpi rezistenti din lemn rindeluit si suficiente scanduri lungi pentru realizarea acoperisului! O idee poate fi sa construiesti acoperisul pergolei din doua straturi de scanduri, cu scandurile superioare pozitionate perpendicular peste cele inferioare.

Inainte de toate, va trebui sa pozitionezi corect stalpii. Pentru a avea o structura rezistenta, este indicat ca fiecare stalp sa fie pus intr-o mica groapa umpluta cu beton. Marcheaza intai locul aproximativ al fiecarei gropi cu creta si foloseste ruleta pentru a masura distantele dintre viitorii stalpi!

In jurul marcajelor, va trebui sa construiesti profiluri din lemn pentru a delimita spatiul patrat al viitoarei constructii. Leaga profiulurile intre ele cu sfori, astfel incat sa te asiguri ca suprafata pe care vei ridica pergola este cu adevarat patrata.

Dupa ce stii exact unde vor veni stalpii, sapa gropi de adancimi potrivite. Pozitioneaza stalpii pe bucati solide de beton, pentru ca acestia sa nu stea direct pe pamant. Apoi, foloseste doua proptele din lemn pentru fiecare stalp. Bate proptelele in cuie, apoi, cu ajutorul nivelei, asigura-te ca fiecare stalp e drept. Toarna betonul si lasa-l sa se usuce timp de 24 de ore!

Odata ce stalpii sunt bine fixati, poti scoate profilurile, sfoara si proptelele. Foloseste o scara pentru a ajunge in varful fiecarui stalp si a marca inaltimea la care vor veni grinzile. Daca e nevoie, taie putin din inaltimea stalpilor. Pentru a crea spatiul in care vei monta grinzile, va trebui sa tai nu doar in inaltime, dar si jumatate din grosimea stalpilor, astfel incat grinzile sa poate fi fixate cu usurinta. Foloseste un fierastrau circular pentru a putea taia cu precizie.

Fa atat in grinzi, cat si in capetele stalpilor, niste gauri incapatoare; fixeaza grinzile de stalpi folosind piroane sau suruburi de o grosime considerabila. Intre cele doua grinzi, asaza primul strat de scanduri si bate fiecare bucata de lemn in cuie. Repete procesul pentru al doilea strat si... gata! Ai acum in curte o pergola pe care ai facut-o cu mana ta.

Citeste si: Acoperisul pentru terasa: ce tipuri exista si cum il construiesti 

Caracteristicile pergolelor atasate casei

pergola atasata casei​​​​​​​Pergola construita in prelungirea casei are rolul de a crea o zona de tranzitie intre locuinta si exterior. De asemenea, ofera un grad bun de protectie pentru terasa si fatada casei, mai ales daca optezi pentru un model cu acoperis opac. Mai mult, acoperisul cu scanduri amplasate vertical creeaza umbre deosebite, iar structura pergolei imbunatateste semnificativ estetica locuintei tale.

Ce avantaje iti poate aduce o pergola?

Daca nu gasesti suficiente motive pentru a petrece mai mult timp in aer liber, o pergola cu siguranta te va tenta sa iesi mai des in gradina ta. Sub ea poti amplasa diverse piese de mobilier de gradina (precum o canapea, un fotoliu si o masa). Poti chiar sa amenajezi o bucatarie de vara sau o zona cu gratar.

Daca vrei ca gradina ta sa fie acoperita de spatii verzi, poti „imbraca” pergola in iedera sau in alte plante agatatoare. Iar daca vrei totusi sa folosesti constructia si pentru a te feri de soare si de ploaie, poti pune rogojini pe scandurile acoperisului. Nu in ultimul rand, tine cont si de faptul ca o pergola bine construita poate creste valoarea proprietatii tale.

Te gandesti sa schimbi ceva in curte sau gradina? Ia in considerare constructia unei pergole fie in continuarea casei, fie intr-o zona separata! Pentru proiectele tale, MatHaus iti pune la dispozitie o gama variata de materiale, scule si echipamente, dar si mobilier pentru exterior sau decoratiuni. 

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.