Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 17.03.2020 / Timp lectură: 7 min

Amenajare curte si gradina - idei si modele de amenajare | Ghid Complet

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.

Amenajarea unei gradini rustice

 Amenajarea unei gradini rustice

Stilul rustic de amenajare aduce in gradina elemente precum: lemnul, piatra, plantele decorative, motivele folclorice. Toate aceste elemente contribuie la formarea unui spatiu unitar, o punte de legatura intre spatiul locuibil si natura, ce emana relaxare, confort si nostalgie. Din decorul unei gradini amenajate in stil rustic nu trebuie sa lipseasca:

 • Elementele decorative realizate din lemn - leagan, masa si bancute, scaune realizate din buturugi, pergole;
 • Elemente decorative florale, aranjate in jardiniere pentru gradina, ghivece, butoaie sau care decorative; Cele mai recomandate plante pentru amenajarea unei gradini, conform stilului rustic: narcise, margarete, zambile, bujori, trandafiri, lalele, hortensii, muscate;
 • Elemente decorative complementare - fantani decorative, tesaturi din materiale precum inul sau canepa, impletituri din paie sau nuieluse, piese de mobilier pentru gradina realizate din ratan, cosuri din rachita etc.

Cum amenajam o gradina in panta

Cum amenajam o gradina in panta

In cazul unei teren in panta, transformarea acestuia intr-un spatiu de gradina functional va pleca de la etajarea acestui perimetru. Etajarea prin nivele (terasatr) genereaza 2 beneficii importante:

 • Impiedica producerea alunecarilor de teren;
 • Valorifica intreaga suprafata disponibila.

Dupa terasarea perimetrului respectiv, amenajarea nivelelor se realizeaza in functie de preferintele proprietarilor.

Se pot utiliza blocheti din beton vibropresat, atat pentru siguranta impotriva eventualelor alunecari, cat si pe post de jardiniere, obtinandu-se astfel o zona plina de vegetatie, chiar si in aceste conditii de amenajare.

Un alt element important din amenajarea unei gradini in panta: treptele - structuri de tranzit si acces catre fiecare zona importanta a spatiului.

Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei gradini in panta:

 • Arbusti ornamentali, in zona inferioara;
 • Magnolie si liliac, in zona mediana;
 • Arbusti cu o coroana bogata, in zona superioara. 

Sfaturi pentru amenajarea gradinilor de mici dimensiuni

Sfaturi pentru amenajarea gradinilor de mici dimensiuni

Gradinile rezidentiale din zonele urbane nu ofera aceeasi libertate de miscare, in cazul amenajarii spatiului respectiv. Chiar si asa, exista solutii pentru transformarea lor in spatii pentru petrecerea timpului liber:

 • Vegetatie cu dispunere pe verticala - se recomanda integrarea in decor a unor aranjamente florale, compuse din plante in jardiniere, plante agatatoare sau sisteme de rafturi, pe suprafata carora sa se aseze ghivece cu flori. Gardurile pot fi, de asemenea, un suport excelent pentru plantele agatatoare;
 • In locul unei alei din dale obisnuite, opteaza pentru o alee in stil “Pas Japonez”, pentru a utiliza cat mai bine spatiul redus al gradinii;

seminte si bulbi

Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei gradini de dimensiuni reduse: arbusti de dimensiuni redusi, arbusti de pin, dar si alte plante ce nu au nevoie de foarte mult spatiu pentru a se dezvolta. 

Sfaturi pentru amenajarea gradinilor de mari dimensiuni

Sfaturi pentru amenajarea gradinilor de mari dimensiuni

Proiectul pentru amenajarea unei gradini mari trebuie va include in acelasi perimetru:

 • Principalele zone de activitati - gradina cu legume, piscina, foisorul, locul de joaca;
 • Principalele zone de tranzit - alei, poteci, trepte (in cazul unei gradini terasate);

Pentru un rezultat de exceptie, iti sugeram sa iei in calcul si posibilitatea contractarii unui arhitect peisagist, ce iti poate oferi o solutie pe gustul tau, plecand de o serie de factori precum: bugetul si spatiul de care dispui, stilul de amenajare dorit etc. 

Sfaturi pentru intretinerea gazonului

Sanatatea unui gazon depinde de o serie de lucrari anuale:

 • In timpul perioadelor calde din an, acesta trebuie udat de 2 ori pe zi: o data dimineata si o data seara; este interzisa udarea gazonului la amiaza;
 • In lunile de vara, gazonul trebuie tuns o data pe saptamana; aceasta toaletare periodica asigura o vitalitate foarte buna a firelor de iarba, precum si o culoare mult mai intensa;
 • Primavara, solul gazonului trebuie aerat si insamantat cu un lot nou de seminte, pentru ca firele de iarba sa se indeseasca.

Sfaturi pentru intretinerea gazonului 

Idei de amenajare a unei gradini pline cu flori

Idei de amenajare a unei gradini pline cu flori

Poti transforma orice forma concava intr-un ghiveci pentru plantele din gradina ta, insa pentru a transforma intregul spatiul intr-un veritabil colt de rai, trebuie sa raspunzi la cateva intrebari:

Ce tip de peisaj vrei sa obtii?

Daca vrei sa obtii un peisaj luxuriant in acest spatiu, intretinerea sa implica timp si eforturi semnificative. Pentru un peisaj simplu si ingrijit, plantarea unui gazon, alaturi de o serie de plante sezoniere, poate fi o solutie potrivita pentru nevoia ta.

Care este temperatura ideala pentru plantele respective?

Majoritatea plantelor rezista la temperaturi medii, caracteristice climei din tara noastra. Daca mergi, insa, pe varianta unei gradini pline de plante exotice, ia in calcul montarea unei instalatii de incalzire pe timpul iernii, pentru ca acestea sa beneficieze de temperaturi optime dezvoltarii.

Cat esti dispus sa investesti pentru gradina ta?

Exista o serie intreaga de plante pentru gradina ce nu necesita ingrijiri speciale, apa si nutrientii fiind suficiente pentru mentinerea lor in viata. Insa intretinerea anumitor specii poate fi cat se poate de costisitoare, implicand o serie de cheltuieli suplimentare: solutii chimice speciale, sisteme de incalzire si irigare performante etc. 

Idei pentru amenajarea unei gradini cu dale

Idei pentru amenajarea unei gradini cu dale

 • Dalele iti pemit sa tasezi foarte bine pamantul din gradina, amenajand apoi diferite zone pentru principalele activitati in aer liber. Mai mult decat atat, sunt deosebit de utile pentru amenajarea principalelor spatii de tranzit din gradina, dar si pentru delimitarea zonelor;
 • Poti umple rosturile dintre acestea cu pietris decorativ, iar de-a lungul acestora, poti pune gazon sau poti planta vegetatie decorativa, pentru a anima astfel principalele zone de ac ces. 

Idei pentru amenajarea unei gradini cu pietris decorativ

Idei pentru amenajarea unei gradini cu pietris decorativ

Acoperirea aleilor din gradina cu pietris decorativ reprezinta o solutie de amenajare ce garanteaza personalitate acestui spatiu, mai ales daca stilul de amenajare ales este unul rustic.

 • In afara de umplerea aleilor, pietrisul mai poate fi utilizat pentru a amenaja un spatiu cu plante exotice, sau pentru a delimita anumite zone, precum zona foisorului, perimetrul iazului etc.
 • In cazul in care ai plante exotice in gradina, poti turna pietris in jurul acestora pentru a le scoate in evidenta.
 • De asemenea, poti turna pietris decorativ de-a lungul gardului (mai ales daca gradina ta este imprejmuita de un gard de lemn, urmand directiile de amenajare ale stilului rustic), pentru a oferi un contur estetic acestui spatiu. 

Amenajarea gradinii pas cu pas

Amenajarea gradinii pas cu pas

In final, sa facem o scurta recapitulare pe pasi, pentru a stabili care sunt principalele etape pentru amenajarea unei gradini:

Pasul 1 - Stabilirea bugetului si al necesarului de materiale

 • Bugetul este determinat de o serie de factori precum: dimensiunea terenului, materialele de constructie, elementele de decor, vegetatia pentru care ai optat.
 • In cazul in care optezi pentru alternativa colaborarii cu un arhitect peisagist, trebuie sa ii spui inca de la inceputul lucrarilor bugetul pe care esti dispus sa il suporti, pentru amenajarea gradinii.

Pasul 2 - Pregatirea solului pentru plantarea spatiilor verzi

Lucrarile de pregatire a solului, ce preced plantarea spatiilor verzi, constau in:

Fertilizarea solului, urmata de plantarea gazonului cu un strat de turba;

Nivelarea solului, pentru a se evita acumularile de apa in anumite zone; 

Erbicidarea solului si indepartarea buruienilor de pe suprafata acestuia.

Pasul 3 - Montarea unui sistem de drenaj

 • Un astfel de sistem preia surplusul de apa si il elimina intr-un bazin de scurgere, printr-un sistem de tevi ingropate sub solul din gradina.
 • Apa colectata poate fi utilizata ulterior pentru irigarea vegetatiei din acest spatiu.  

Pasul 4 - Montarea unui sistem de irigatii

Functionarea sistemului de irigatii din gradina poate fi setata conform unui program predefinit, iar oprirea sa va fi determinata de activarea senzorilor de ploaie, in cazul caderilor de precipitatii.

Un sistem pentru irigatii este alcatuit din:

 • Programator;
 • Senzori de ploaie;
 • Electrovane;
 • Tevi;
 • Hidrofor;
 • Aspersoare pop-up;

Pasul 5 - Plantarea gazonului

Acesta se poate instala fie cu ajutorul unei masini speciale pentru insamantare, fie manual, prin amestecarea semintelor cu straturi de nisip.

 • Pentru o suprafata disponibila de 100 mp, vei avea nevoie de o cantitate de 3-5 kg seminte;
 • Semintele vor fi introduse in sol cu ajutorul unei greble, fiind apoi acoperite cu un strat de pamant de 1-2 centimetri;
 • Se recomanda ca solul gradinii sa fie insamantat intr-o zi fara vant, cand pamantul este uscat, nu inainte sau dupa ploaie;
 • Dupa insamantarea solului, acesta a fi udat cu multa apa, insa nu cu un jet puternic; In caz contrar, acesta poate deplasa semintele din sol, iar gazonul va creste neuniform.

Pasul 6 - Stabilirea cailor de acces

 • Caile de acces sunt elemente din decorul general al intregului spatiu, deservind tranzitului dintr-o zona in alta.
 • Materialele din care sunt compuse caile de acces trebuie sa se integreze in acelasi stil de amenajare ales: marmura, lemn, gresie, dale, pietris etc

Pasul 7 - Plantarea florilor si a pomilor

 • Se vor sapa gropi pentru fiecare planta in parte, urmand ca in acestea sa se toarne pamant fertil, pentru ca plantele sa se prinda mai usor;
 • In primele saptamani de la plantare, plantele si pomii vor uda cu apa din abudenta, pentru a se facilita astfel accelerarea procesului de inradacinare;
 • Alternativa mult mai utila - achizitionarea unor plante impamantate deja in ghivece, pe care le poti plasa in diferite zone ale gradinii, in functie de stilul de amenajare dorit/

Pasul 8 - Montarea mobilierului de gradina si a elementelor de decor

 • Acestea se vor alege in functie de recomandarile arhitectului peisagist, sau de stilul pe care l-ai ales, determinat de spatiul disponibil, buget si preferintele tale personale. 
 • Pentru intretinerea vegetatiei din gradina, include in planul de amenajare al gradinii si o anexa pentru depozitarea uneltelor de gradina, a accesoriilor pentru gratar, dar si a pieselor de mobilier sezoniere - sezlonguri, scaune si banci de gradina etc. 

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Pentru a transforma un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii, poti recurge la o serie de sfaturi practice, menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii:
Cultivarea legumelor prin rasaduri inseamna infiintarea unei culturi prin plantarea plantelor tinere (cu varste intre 40 si 85 de zile), cu radacini bine dezvoltate, ce au fost crescute in rasadnite. Prin rasaduri, se poate cultiva o varietate de legume: rosii, varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa. Producerea rasadurilor sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; grabeste vegetatia si fructificarea; contribuie la obtinerea unor productii timpurii; contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.