Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare curte si gradina: Idei, modele si sfaturi de design exterior

Actualizat: 20.03.2023 / Publicat: 17.03.2020 / Timp lectură: 14 min

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.

Cuprins

De ce criterii sa tii cont in alegerea amenajarii potrivite pentru gradina si nevoile tale?

Esti fericitul posesor al unei curti, prin urmare iti doresti sa te bucuri ori de cate ori ai ocazia de timpul petrecut in aer liber in incinta propriei locuinte. Sa-ti savurezi cafeaua in timp ce privesti plantele cultivate de tine, sa te intalnesti cu prietenii la un gratar sau sa-i vezi pe cei mici cum se balacesc in bazinul montat in curtea din spate, iata doar cateva bucurii la care, cel mai probabil, te-ai gandit si tu. Pentru a te relaxa si a petrece un timp de calitate in propria curte, este necesar sa realizezi o amenajare potrivita cu nevoile tale si ale tuturor membrilor familiei. Mai jos iti prezentam cateva criterii de care sa tii cont inainte de a demara procesul de amenajare.

Specificatiile spatiului

Ai o curte mica sau una mare? Pot fi create lucruri frumoase, indiferent de dimensiunea pe care o ai la dispozitie, insa este important sa pui in aplicare niste principii cu ajutorul carora sa utilizezi spatiul disponibil cat mai eficient. Astfel, nu vei cadea in capcana de a aglomera o curte mica, dar nici in cea de a nu valorifica suficient o curte generoasa. 

Pe langa dimensiune, este necesar sa tii cont de forma pe care o are curtea ta. In forma de patrat, dreptunghi sau poate o curte ingusta, este important sa te raportezi la acest aspect pentru ca in final sa rezulte un spatiu armonios, unde fiecare scaun, masa sau ghiveci sa aiba locul lui bine gandit (sa faca parte dintr-un tot unitar).  

Tipul de sol este si el un criteriu peste care nu poti trece cu vederea. Deci nu te grabi sa cumperi flori, arbusti si copaci, pentru ca poti avea surpriza sa nu creasca. Textura unui sol bun este un mix intre particule de nisip si noroi. Acesta poate sa mentina umezeala pe timp de vara, dar si sa lase apa sa se scurga pentru un bun drenaj. Un astfel de sol iti permite sa plantezi o varietate de legume, fructe sau flori.

Scopul in care va fi folosit spatiul

In functie de modul in care tie si familiei tale va place sa va relaxati, va fi amenajata si curtea. Zona de luat masa, foisor sau pergola, prezenta unui mic atelier, loc de joaca pentru copii, gradina de legume, tu decizi ce nu are voie sa lipseasca din amenajarea curtii tale. 

Atunci cand iti amenajezi curtea, exista tentatia sa te gandesti mai degraba la cum ai vrea sa arate si nu la functionalitatile ei de zi cu zi. De aceea, sfatul este sa analizezi foarte bine cum va place tie si celor din familie sa petreceti timpul de relaxare in aer liber, astfel incat sa va simtiti bine in viitorul spatiu care urmeaza a fi amenajat. 

Stilul in care este construita si amenajata casa

Stilul casei este si el un criteriu de luat in considerare atunci cand realizezi proiectul de amenajare al curtii tale. Astfel, poate fi vorba de o curte in stil rustic, in stil modern sau poate in stil englezesc. In functie de asta vei alege piesele de mobilier, materialele pentru finisaje, precum și decorațiunile sau corpurile de iluminat.

De exemplu, stilul rustic se caracterizeaza prin elemente cu aspect masiv, iar materialele specifice sunt lemnul, piatra, metalul, tesaturile din lana. In cazul stilului modern vorbim de linii drepte si forme cat mai clare, iar materialele care caracterizeaza acest stil sunt sticla, otelul, lemnul sau pielea. Despre cum sa amenajezi curtea in functie de aceste criterii: specificatiile spatiului, modul de utilizare al locului si stilul de amenajare, vei afla in randurile urmatoare.

Amenajarea unei curti sau gradini in functie de forma, dimensiune si pozitionare

curte sau gradina de mici dimensiuni

Curte sau gradina de mici dimensiuni

Gradinile rezidentiale din zonele urbane nu ofera aceeasi libertate de miscare, in cazul amenajarii spatiului respectiv. Chiar si asa, exista solutii pentru transformarea lor in spatii pentru petrecerea timpului liber:
●    vegetatie cu dispunere pe verticala - se recomanda integrarea in decor a unor aranjamente florale, compuse din plante in jardiniere, plante agatatoare sau sisteme de rafturi, pe suprafata carora sa se aseze ghivece cu flori. Gardurile pot fi, de asemenea, un suport excelent pentru plantele agatatoare;
●    in locul unei alei din dale obisnuite, opteaza pentru o alee in stil “Pas Japonez”, pentru a utiliza cat mai bine spatiul redus al gradinii.
 seminte si bulbi
Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei curti de dimensiuni reduse: arbusti de dimensiuni redusi, arbusti de pin, dar si alte plante ce nu au nevoie de foarte mult spatiu pentru a se dezvolta. 

Curte sau gradina mare

curte sau gradina mare

Proiectul pentru amenajarea unei gradini mari trebuie va include in acelasi perimetru:
●    principalele zone de activitati - gradina cu legume, piscina, foisorul, locul de joaca;
●    principalele zone de tranzit - alei, poteci, trepte (in cazul unei gradini terasate).

Pentru un rezultat de exceptie, iti sugeram sa iei in calcul si posibilitatea contractarii unui arhitect peisagist, ce iti poate oferi o solutie pe gustul tau, plecand de o serie de factori precum: bugetul si spatiul de care dispui, stilul de amenajare dorit etc. 

Amenajarea unei curti patrate

curte patrat

Ideile de a amenajare a curtilor si gradinilor patrate sunt simplu de pus in aplicare, deoarece simetria spatiului, indiferent de dimensiunea acestuia, permite ca elementele sa fie aranjate intr-un mod placut ochiului.

Un exemplu ar fi sa asezi in mijlocul gradinii o masa cu scaune, pentru petrecerea timpului impreuna cu familia si prietenii, iar intr-un colt al curtii un hamac sau un leagan pentru momentele de relaxare. Aleea spre casa poate fi pavata cu pietre. 

Mai poti opta pentru modelul de curte amenajate cu jardiniere, ghivece, ronduri de flori sau arbusti, in functie de spatiul disponibil. O alta idee practica pentru o casa cu o curte sau gradina patrata este amenajarea zonei de depozitare sub “terasa,” sub forma de dulapuri si sertare.

Amenajarea unei curti dreptunghiulare

curte dreptunghiulara

Ideile de amenajare a curtilor dreptunghiulare sunt mai complicat de pus in practica decat cele pentru spatiile patrate, insa cu putina creativitate si indemanare, rezultatele vor fi reusite. Un exemplu este asezarea unei mese rotunde in centrul gradinii cu scopul de a schimba perspectiva asupra spatiului. In plus, pentru a crea iluzia de cerc poti dispune si pavajele in forma circulara, iar unghiurile abrupte pot fi mascate cu arbusti si plante decorative.

Amenajarea unei curti in panta

Cum amenajam o gradina in panta

In cazul unei teren in panta, transformarea acestuia intr-un spatiu de gradina functional va pleca de la etajarea acestui perimetru. Etajarea prin nivele (terasatr) genereaza 2 beneficii importante:

  • Impiedica producerea alunecarilor de teren;
  • Valorifica intreaga suprafata disponibila.

Dupa terasarea perimetrului respectiv, amenajarea nivelelor se realizeaza in functie de preferintele proprietarilor.

seminte si bulbi​​​​​​​

Se pot utiliza blocheti din beton vibropresat, atat pentru siguranta impotriva eventualelor alunecari, cat si pe post de jardiniere, obtinandu-se astfel o zona plina de vegetatie, chiar si in aceste conditii de amenajare.

Un alt element important din amenajarea unei gradini in panta: treptele - structuri de tranzit si acces catre fiecare zona importanta a spatiului.

Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei gradini in panta:

  • Arbusti ornamentali, in zona inferioara;
  • Magnolie si liliac, in zona mediana;
  • Arbusti cu o coroana bogata, in zona superioara. 

Idei de amenajare a curtii si gradinii in functie de stil

gradina rustica

Stil rustic

Stilul rustic aduce in gradina elemente precum: lemnul, piatra, plantele decorative, motivele folclorice. Toate aceste elemente contribuie la formarea unui spatiu unitar, o punte de legatura intre spatiul locuibil si natura, ce emana relaxare, confort si nostalgie. Din amenajarea unei curti sau gradini in stil rustic nu trebuie sa lipseasca:
●    elementele decorative realizate din lemn - leagan, masa si bancute, scaune realizate din buturugi, pergole;
●    elemente decorative florale, aranjate in jardiniere pentru gradina, ghivece, butoaie sau care decorative; Cele mai recomandate plante pentru amenajarea unei gradini, conform stilului rustic: narcise, margarete, zambile, bujori, trandafiri, lalele, hortensii, muscate;
●    elemente decorative complementare - fantani decorative, tesaturi din materiale precum inul sau canepa, impletituri din paie sau nuieluse, piese de mobilier pentru gradina realizate din ratan, cosuri din rachita etc.

Stilul modern

gradina moderna

Predominant in mediul urban insa nu numai, amenajarea exterioara a curtii in stil modern presupune decorarea cu obiecte functionale. Spatiul va fi unul aerisit, modelele de garduri vor fi simple, iar nuantele folosite vor fi cele neutre, care inspira relaxare.

Materialele recomandate pentru designul unei curti interioare sau exterioare in stil modern sunt sticla si lemnul, acestea putand fi combinate cu elemente din metal, precum un gard metalic. Un exemplu de amenajare a unui spatiu modern este asezarea unei canapele elegante langa o masa din sticla si delimitarea spatiului prin niste stapli de iluminat.

Stilul englezesc

gradina englezeasca

Gradina amenajata in stil englezesc are un aspect ordonat cu un iz boem. Curtile decorate in acest stil au diverse soiuri de flori in culori vii, copaci, arbusti si alte plante perene, motiv pentru care este de preferat sa achizitionezi un sistem de irigatii si udare. Acest tip de gradina se distinge prin lipsa simetriei, precum si a manierismelor arhitecturale, vegetatia bogata care inspira libertate, insa o libertate organizata. 

Plantele cataratoare, un gazon bine intretinut, aleile din piatra naturala, straturile de flori, trandafirii, gardurile vii, foisoarele victoriene, decoratiunile si statuile elegante, impreuna cu mobilierul din piatra, lemn sau fier forjat sunt alte elemente caracteristice ale stilului englezesc.

Stilul frantuzesc

gradina frantuzeasca

Este recomandat ca gradina in stil frantuzesc sa fie amenajata pe un teren neted. Poti, de exemplu, sa amplasezi in centru o fantana arteziana sau un bazin inconjurat de alei si ronduri de vegetatie.
Pentru obtinerea unui echilibru vizual, este bine ca plantele dintr-o gradina franceza sa fie asezate ordonat, in linii drepte, spirale, cercuri sau alte forme geometrice reliefate si simetrice. Gardul viu de dimensiuni mici si medii poate fi folosit cu rolul de a realiza un mic labirint sau pentru a inchide un rond de flori. Copacii trebuie tunsi geometric si asezati pe marginile curtii.

Amenajarea unei gradini in stil exotic

Stilul exotic iti ofera un sentiment de relaxare si buna-dispozitie asemeni unei zi de stat la plaja. Stilul exotic este bogat in accesorii, excentric si plin de personalitate. Daca vrei sa alcatuiesti un astfel de paradis tropical in propria curte, iata elementele care ar trebui sa te inspire pentru aceasta amenajare:

●    piese de mobilier din bambus sau ratan;
●    masuta de cafea;
●    perne decorative;
●    decoratiuni din lemn, bronz sau ceramica;
●    tesaturi cu imprimeuri indraznete;
●    cuverturi;
●    statuete din lemn, ceramica sau piatra;
●    plante exotice (ficus, baobab, cactus, palmier) in ghivece din teracota si lut;
●    lumanari parfumate;
●    placi ceramice, mozaic.

Amenajarea unei gradini dupa regulile Feng Shui

Principiile Feng Shui pentru amenajarea casei sau a gradinii sunt folosite pentru a crea un loc care sa-ti ofere sentimentul de pace si armonie. Feng Shui este o arta veche chineza, care are ca elemente de baza apa (feng) si vantul (shui). Alaturi de apa si aer care sunt principiile cheie, se alatura si celelalte elemente ale naturii: lemnul, focul, pamantul si metalul. Astfel, in amenajarea gradinii tale Feng Shui, ai putea integra urmatoarele:

●    fantana decorativa;
●    statuete;
●    roci;
●    plante agatatoare;
●    pietre ornamentale;
●    ghivece din teracota;
●    banca de lemn;
●    clopotei de vant;
●    corpuri de iluminat pentru exterior;
●    unelte de gradinarit (in stare foarte buna);
●    pietre de pavaj.

Pastreaza gradina aerisita si ai grija ca plantele sa fie sanatoase si bine tunse (sunt de preferat plantele bogate). Se recomanda sa plantezi un amestec de flori, arbusti si arbori. Florile Feng Shui pentru gradina ta pot fi: floarea de lotus, crizantema, florile de cires, liliacul, trandafirii. In partea din spate a gradinii, pentru protectie si intimitate poti avea arbusti si copaci mai inalti. 

Idei pentru amenajarea unei gradini cu flori

idei amenajare gradina​​​​​​​

Poti transforma orice forma concava intr-un ghiveci pentru plantele din gradina ta, insa pentru a transforma intregul spatiul intr-un veritabil colt de rai, trebuie sa raspunzi la cateva intrebari.

Ce tip de peisaj vrei sa obtii?

Daca vrei sa obtii un peisaj luxuriant in acest spatiu, intretinerea sa implica timp si eforturi semnificative. Pentru un peisaj simplu si ingrijit, plantarea unui gazon, alaturi de o serie de plante sezoniere ingrijite cu ingrasamant si tratamente pentru combaterea daunatorilor, poate fi o solutie potrivita.

seminte si bulbi​​​​​​​

Care este temperatura ideala pentru plantele respective?

Majoritatea plantelor rezista la temperaturi medii, caracteristice climei din tara noastra. Daca mergi, insa, pe varianta unei gradini pline de plante exotice, ia in calcul montarea unei instalatii de incalzire pe timpul iernii, pentru ca acestea sa beneficieze de temperaturi optime dezvoltarii.

Cat esti dispus sa investesti pentru gradina ta?

Exista o serie intreaga de plante pentru gradina ce nu necesita ingrijiri speciale, apa si nutrientii fiind suficiente pentru mentinerea lor in viata. Insa intretinerea anumitor specii poate fi cat se poate de costisitoare, implicand o serie de cheltuieli suplimentare: solutii chimice speciale, sisteme de incalzire si irigare performante etc. 

Amenajarea unei gradini cu spatiu de joaca pentru copii

De cele mai multe ori ne mutam la curte pentru a oferi copiilor nostri spatiu de joaca in aer liber. Prin urmare, este firesc sa gandim amenajarea spatiului exterior, astfel incat copiii sa fie in siguranta, dar si sa aiba suficient de multe locuri de atractie in propria curte.

De ce criterii sa tii cont? 

Asa cum stii, copiii nu au nevoie de prea multe lucruri pentru a fi fericiti. Pentru locul de joaca din curte este important sa creezi un mediu sigur si un loc unde sa se poata descurca cu usurinta. Tine cont de urmatoarele criterii:

●    stabileste care este locul din curte pentru spatiul de joaca si deci cat de mare va fi terenul disponibil pentru cei mici;
●    alege ca locul de joaca sa fie usor observat de adulti (fie ca este vorba de ferestre si deci persoana adulta il poate urmari dinauntru, fie ca este un loc din exterior unde parintele se relaxeaza, ca de exemplu un foisor sau un balansoar);
●    fereste-te de ciment sau pietris cand amenajezi locul de joaca al copiilor; in schimb, opteaza pentru pardoseli din cauciuc sau iarba;
●    poti crea un spatiu de joaca tematic sau unul clasic;
●    acorda atentie sporita echipamentelor de joaca pe care le achizitionezi; acestea trebuie sa fie de calitate, mai precis rezistente, sigure, non-toxice;
●    poti imprejmui locul de joaca cu un gardulet de lemn sau plasa din otel;
●    pune pret pe diversitate, pentru a te asigura ca cei mici nu se vor plictisi prea repede, dar evita o aglomerare a obiectelor de joaca;
●    ia in calcul si prezenta unui mobilier adecvat pentru afara;
●    cere sfatul copiilor tai legat de cum sa le amenajezi locul de joaca pentru a sti ce le place.

De ce echipamente si dotari ai nevoie? 

In functie de varsta pe care o au copiii tai, de dorintele lor, vei putea achizitiona echipamente de joaca. Sunt foarte multe optiuni dintre care poti alege. Mai jos iti oferim cateva idei:

●    leagan;
●    tobogan;
●    lada cu nisip;
●    cort;
●    trambulina;
●    hamac;
●    cos de baschet;
●    mini teren de fotbal;
●    piscina cu apa;
●    o casuta din lemn (care poate fi urmatorul tau proiect de bricolaj).

Care sunt etapele de amenajarea a unei curti sau gradini?

etape amenajare gradina

In final, sa facem o scurta recapitulare pe pasi, pentru a stabili care sunt principalele etape pentru amenajarea unei gradini.

Pasul 1 - Stabilirea bugetului si al necesarului de materiale

●    Bugetul este determinat de o serie de factori precum: dimensiunea terenului, materialele de constructie, elementele de decor, vegetatia pentru care ai optat.
●    In cazul in care optezi pentru alternativa colaborarii cu un arhitect peisagist, trebuie sa ii spui inca de la inceputul lucrarilor bugetul pe care esti dispus sa il suporti, pentru amenajarea gradinii.

Pasul 2 - Pregatirea solului pentru plantarea spatiilor verzi

Lucrarile de pregatire a solului, ce preced plantarea spatiilor verzi, constau in:
●    fertilizarea solului, urmata de plantarea gazonului cu un strat de turba;
●    nivelarea solului, pentru a se evita acumularile de apa in anumite zone; 
●    erbicidarea solului si indepartarea buruienilor de pe suprafata acestuia.

Pasul 3 - Montarea unui sistem de drenaj

●    Un astfel de sistem preia surplusul de apa si il elimina intr-un bazin de scurgere, printr-un sistem de tevi ingropate sub solul din gradina.
●    Apa colectata poate fi utilizata ulterior pentru irigarea vegetatiei din acest spatiu.  

Pasul 4 - Montarea unui sistem de irigatii

Functionarea sistemului de irigatii din gradina poate fi setata conform unui program predefinit, iar oprirea sa va fi determinata de activarea senzorilor de ploaie, in cazul caderilor de precipitatii.
Un sistem pentru irigatii este alcatuit din:
●    programator;
●    senzori de ploaie;
●    electrovane;
●    tevi;
●    hidrofor;
●    aspersoare pop-up.

Pasul 5 - Plantarea gazonului

Acesta se poate instala fie cu ajutorul unei masini speciale pentru insamantare, fie manual, prin amestecarea semintelor cu straturi de nisip.
●    pentru o suprafata disponibila de 100 mp, vei avea nevoie de o cantitate de 3-5 kg seminte;
●    semintele vor fi introduse in sol cu ajutorul unei greble, fiind apoi acoperite cu un strat de pamant de 1-2 centimetri;
●    se recomanda ca solul gradinii sa fie insamantat intr-o zi fara vant, cand pamantul este uscat, nu inainte sau dupa ploaie;
●    dupa insamantarea solului, acesta a fi udat cu multa apa, insa nu cu un jet puternic; In caz contrar, acesta poate deplasa semintele din sol, iar gazonul va creste neuniform.

seminte si bulbi​​​​​​​

Pasul 6 - Stabilirea cailor de acces

●    Caile de acces sunt elemente din decorul general al intregului spatiu, deservind tranzitului dintr-o zona in alta.
●    Materialele din care sunt compuse caile de acces trebuie sa se integreze in acelasi stil de amenajare ales: marmura, lemn, gresie, dale, pietris etc.

Pasul 7 - Plantarea florilor si a pomilor

●    Se vor sapa gropi pentru fiecare planta in parte, urmand ca in acestea sa se toarne pamant fertil, pentru ca plantele sa se prinda mai usor.
●    In primele saptamani de la plantare, plantele si pomii vor uda cu apa din abudenta, pentru a se facilita astfel accelerarea procesului de inradacinare.
●    Alternativa mult mai utila - achizitionarea unor plante impamantate deja in ghivece, pe care le poti plasa in diferite zone ale gradinii, in functie de stilul de amenajare dorit.

Pasul 8 - Montarea mobilierului de gradina si a elementelor de decorative

●    Acestea se vor alege in functie de recomandarile arhitectului peisagist, sau de stilul pe care l-ai ales, determinat de spatiul disponibil, buget si preferintele tale. 
●    Pentru intretinerea vegetatiei din gradina, include in planul de amenajare al gradinii si o anexa pentru depozitarea uneltelor de gradina, a accesoriilor pentru gratar, dar si a pieselor de mobilier sezoniere - sezlonguri, scaune si banci de gradina etc. 

Sfaturi pentru intretinerea gazonului

Sanatatea unui gazon depinde de o serie de lucrari anuale:

●    in timpul perioadelor calde din an, acesta trebuie udat de 2 ori pe zi: o data dimineata si o data seara; este interzisa udarea gazonului la amiaza;
●    in lunile de vara, gazonul trebuie tuns o data pe saptamana; aceasta toaletare periodica asigura o vitalitate foarte buna a firelor de iarba, precum si o culoare mult mai intensa;
●    primavara, solul gazonului trebuie aerat si insamantat cu un lot nou de seminte, pentru ca firele de iarba sa se indeseasca.
 trimmer gazon iarba in gradina
Proiectul de amenajare al curtii tale poate insemna o adevarata provocare. Gandit insa in cele mai mici detalii, punand pret pe modul in care tie si membrilor familiei va place sa petreceti un timp de calitate afara si cu ajutorul informatiilor primite, vei obtine cu siguranta rezultatul mult asteptat.

Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile asa cum ai gasit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp pentru alte activitati. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi.

Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cultivarea legumelor prin rasaduri te ajuta sa obtii culturi timpurii, care se prind si se dezvolta uniform. Rasadurile sunt plante tinere si au intre 40 si 85 de zile. Acestea au fost plantate si crescute in rasadnite, iar radacinile sunt bine dezvoltate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre semanarea, replicarea, ingrijirea si plantarea rasadurilor! Producerea plantelor tinere sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; grabeste vegetatia si fructificarea; contribuie la obtinerea unor productii timpurii; contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime. Se poate cultiva prin rasaduri o varietate de legume: rosii (cherry, Inima de Bou etc.), varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.