Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare curte si gradina: Idei, modele si sfaturi de design exterior

Actualizat: 24.11.2021 / Publicat: 17.03.2020 / Timp lectură: 9 min

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.

Cuprins

Amenajarea unei curti sau gradini in functie de forma, dimensiune si pozitionare

curte sau gradina de mici dimensiuni

Curte sau gradina de mici dimensiuni

Gradinile rezidentiale din zonele urbane nu ofera aceeasi libertate de miscare, in cazul amenajarii spatiului respectiv. Chiar si asa, exista solutii pentru transformarea lor in spatii pentru petrecerea timpului liber:
●    vegetatie cu dispunere pe verticala - se recomanda integrarea in decor a unor aranjamente florale, compuse din plante in jardiniere, plante agatatoare sau sisteme de rafturi, pe suprafata carora sa se aseze ghivece cu flori. Gardurile pot fi, de asemenea, un suport excelent pentru plantele agatatoare;
●    in locul unei alei din dale obisnuite, opteaza pentru o alee in stil “Pas Japonez”, pentru a utiliza cat mai bine spatiul redus al gradinii.
 seminte si bulbi
Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei curti de dimensiuni reduse: arbusti de dimensiuni redusi, arbusti de pin, dar si alte plante ce nu au nevoie de foarte mult spatiu pentru a se dezvolta. 

Curte sau gradina mare

curte sau gradina mare

Proiectul pentru amenajarea unei gradini mari trebuie va include in acelasi perimetru:
●    principalele zone de activitati - gradina cu legume, piscina, foisorul, locul de joaca;
●    principalele zone de tranzit - alei, poteci, trepte (in cazul unei gradini terasate).

Pentru un rezultat de exceptie, iti sugeram sa iei in calcul si posibilitatea contractarii unui arhitect peisagist, ce iti poate oferi o solutie pe gustul tau, plecand de o serie de factori precum: bugetul si spatiul de care dispui, stilul de amenajare dorit etc. 

Amenajarea unei curti patrate

curte patrat

Ideile de a amenajare a curtilor si gradinilor patrate sunt simplu de pus in aplicare, deoarece simetria spatiului, indiferent de dimensiunea acestuia, permite ca elementele sa fie aranjate intr-un mod placut ochiului.

Un exemplu ar fi sa asezi in mijlocul gradinii o masa cu scaune, pentru petrecerea timpului impreuna cu familia si prietenii, iar intr-un colt al curtii un hamac sau un leagan pentru momentele de relaxare. Aleea spre casa poate fi pavata cu pietre. 

Mai poti opta pentru modelul de curte amenajate cu jardiniere, ghivece, ronduri de flori sau arbusti, in functie de spatiul disponibil. O alta idee practica pentru o casa cu o curte sau gradina patrata este amenajarea zonei de depozitare sub “terasa,” sub forma de dulapuri si sertare.

Amenajarea unei curti dreptunghiulare

curte dreptunghiulara​​​​​​​

Ideile de amenajare a curtilor dreptunghiulare sunt mai complicat de pus in practica decat cele pentru spatiile patrate, insa cu putina creativitate si indemanare, rezultatele vor fi reusite. Un exemplu este asezarea unei mese rotunde in centrul gradinii cu scopul de a schimba perspectiva asupra spatiului. In plus, pentru a crea iluzia de cerc poti dispune si pavajele in forma circulara, iar unghiurile abrupte pot fi mascate cu arbusti si plante decorative.

Amenajarea unei curti in panta

curte in panta​​​​​​​

In cazul unei teren in panta, transformarea acestuia intr-un spatiu de gradina functional va pleca de la etajarea acestui perimetru. Etajarea prin nivele (terasate) genereaza 2 beneficii importante:
●    impiedica producerea alunecarilor de teren;
●    valorifica intreaga suprafata disponibila.

Dupa terasarea perimetrului respectiv, amenajarea nivelelor se realizeaza in functie de preferintele proprietarilor.

Se pot utiliza blocheti din beton vibropresat, atat pentru siguranta impotriva eventualelor alunecari, cat si pe post de jardiniere, obtinandu-se astfel o zona plina de vegetatie, chiar si in aceste conditii de amenajare.

Un alt element important din amenajarea unei gradini in panta: treptele - structuri de tranzit si acces catre fiecare zona importanta a spatiului.

Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei gradini in panta:
●    arbusti ornamentali, in zona inferioara;
●    magnolie si liliac, in zona mediana;
●    arbusti cu o coroana bogata, in zona superioara. 

Cum amenajam o gradina in panta?

Cum amenajam o gradina in panta

In cazul unei teren in panta, transformarea acestuia intr-un spatiu de gradina functional va pleca de la etajarea acestui perimetru. Etajarea prin nivele (terasatr) genereaza 2 beneficii importante:

  • Impiedica producerea alunecarilor de teren;
  • Valorifica intreaga suprafata disponibila.

Dupa terasarea perimetrului respectiv, amenajarea nivelelor se realizeaza in functie de preferintele proprietarilor.

seminte si bulbi​​​​​​​

Se pot utiliza blocheti din beton vibropresat, atat pentru siguranta impotriva eventualelor alunecari, cat si pe post de jardiniere, obtinandu-se astfel o zona plina de vegetatie, chiar si in aceste conditii de amenajare.

Un alt element important din amenajarea unei gradini in panta: treptele - structuri de tranzit si acces catre fiecare zona importanta a spatiului.

Cele mai potrivite plante pentru amenajarea unei gradini in panta:

  • Arbusti ornamentali, in zona inferioara;
  • Magnolie si liliac, in zona mediana;
  • Arbusti cu o coroana bogata, in zona superioara. 

Idei de amenajare a curtii si gradinii in functie de stil

gradina rustica

Stil rustic

Stilul rustic aduce in gradina elemente precum: lemnul, piatra, plantele decorative, motivele folclorice. Toate aceste elemente contribuie la formarea unui spatiu unitar, o punte de legatura intre spatiul locuibil si natura, ce emana relaxare, confort si nostalgie. Din amenajarea unei curti sau gradini in stil rustic nu trebuie sa lipseasca:
●    elementele decorative realizate din lemn - leagan, masa si bancute, scaune realizate din buturugi, pergole;
●    elemente decorative florale, aranjate in jardiniere pentru gradina, ghivece, butoaie sau care decorative; Cele mai recomandate plante pentru amenajarea unei gradini, conform stilului rustic: narcise, margarete, zambile, bujori, trandafiri, lalele, hortensii, muscate;
●    elemente decorative complementare - fantani decorative, tesaturi din materiale precum inul sau canepa, impletituri din paie sau nuieluse, piese de mobilier pentru gradina realizate din ratan, cosuri din rachita etc.

Stilul modern

gradina moderna

Predominant in mediul urban insa nu numai, amenajarea exterioara a curtii in stil modern presupune decorarea cu obiecte functionale. Spatiul va fi unul aerisit, modelele de garduri vor fi simple, iar nuantele folosite vor fi cele neutre, care inspira relaxare.

Materialele recomandate pentru designul unei curti interioare sau exterioare in stil modern sunt sticla si lemnul, acestea putand fi combinate cu elemente din metal, precum un gard metalic. Un exemplu de amenajare a unui spatiu modern este asezarea unei canapele elegante langa o masa din sticla si delimitarea spatiului prin niste stalpi de iluminat.

Stilul englezesc

gradina englezeasca

Gradina amenajata in stil englezesc are un aspect ordonat cu un iz boem. Curtile decorate in acest stil au diverse soiuri de flori in culori vii, copaci, arbusti si alte plante perene, motiv pentru care este de preferat sa achizitionezi un sistem de irigatii si udare. Acest tip de gradina se distinge prin lipsa simetriei, precum si a manierismelor arhitecturale, vegetatia bogata care inspira libertate, insa o libertate organizata. 

Plantele cataratoare, un gazon bine intretinut, aleile din piatra naturala, straturile de flori, trandafirii, gardurile vii, foisoarele victoriene, decoratiunile si statuile elegante, impreuna cu mobilierul din piatra, lemn sau fier forjat sunt alte elemente caracteristice ale stilului englezesc.

Stilul frantuzesc

gradina frantuzeasca​​​​​​​

Este recomandat ca gradina in stil frantuzesc sa fie amenajata pe un teren neted. Poti, de exemplu, sa amplasezi in centru o fantana arteziana sau un bazin inconjurat de alei si ronduri de vegetatie.
Pentru obtinerea unui echilibru vizual, este bine ca plantele dintr-o gradina franceza sa fie asezate ordonat, in linii drepte, spirale, cercuri sau alte forme geometrice reliefate si simetrice. Gardul viu de dimensiuni mici si medii poate fi folosit cu rolul de a realiza un mic labirint sau pentru a inchide un rond de flori. Copacii trebuie tunsi geometric si asezati pe marginile curtii.
 

Idei pentru amenajarea unei gradini cu flori

idei amenajare gradina​​​​​​​

Poti transforma orice forma concava intr-un ghiveci pentru plantele din gradina ta, insa pentru a transforma intregul spatiul intr-un veritabil colt de rai, trebuie sa raspunzi la cateva intrebari.

Ce tip de peisaj vrei sa obtii?

Daca vrei sa obtii un peisaj luxuriant in acest spatiu, intretinerea sa implica timp si eforturi semnificative. Pentru un peisaj simplu si ingrijit, plantarea unui gazon, alaturi de o serie de plante sezoniere ingrijite cu ingrasamant si tratamente pentru combaterea daunatorilor, poate fi o solutie potrivita.

seminte si bulbi​​​​​​​

Care este temperatura ideala pentru plantele respective?

Majoritatea plantelor rezista la temperaturi medii, caracteristice climei din tara noastra. Daca mergi, insa, pe varianta unei gradini pline de plante exotice, ia in calcul montarea unei instalatii de incalzire pe timpul iernii, pentru ca acestea sa beneficieze de temperaturi optime dezvoltarii.

Cat esti dispus sa investesti pentru gradina ta?

Exista o serie intreaga de plante pentru gradina ce nu necesita ingrijiri speciale, apa si nutrientii fiind suficiente pentru mentinerea lor in viata. Insa intretinerea anumitor specii poate fi cat se poate de costisitoare, implicand o serie de cheltuieli suplimentare: solutii chimice speciale, sisteme de incalzire si irigare performante etc. 

Care sunt etapele de amenajarea a unei curti sau gradini?

etape amenajare gradina​​​​​​​

In final, sa facem o scurta recapitulare pe pasi, pentru a stabili care sunt principalele etape pentru amenajarea unei gradini.

Pasul 1 - Stabilirea bugetului si al necesarului de materiale

●    Bugetul este determinat de o serie de factori precum: dimensiunea terenului, materialele de constructie, elementele de decor, vegetatia pentru care ai optat.
●    In cazul in care optezi pentru alternativa colaborarii cu un arhitect peisagist, trebuie sa ii spui inca de la inceputul lucrarilor bugetul pe care esti dispus sa il suporti, pentru amenajarea gradinii.

Pasul 2 - Pregatirea solului pentru plantarea spatiilor verzi

Lucrarile de pregatire a solului, ce preced plantarea spatiilor verzi, constau in:
●    fertilizarea solului, urmata de plantarea gazonului cu un strat de turba;
●    nivelarea solului, pentru a se evita acumularile de apa in anumite zone; 
●    erbicidarea solului si indepartarea buruienilor de pe suprafata acestuia.

Pasul 3 - Montarea unui sistem de drenaj

●    Un astfel de sistem preia surplusul de apa si il elimina intr-un bazin de scurgere, printr-un sistem de tevi ingropate sub solul din gradina.
●    Apa colectata poate fi utilizata ulterior pentru irigarea vegetatiei din acest spatiu.  

Pasul 4 - Montarea unui sistem de irigatii

Functionarea sistemului de irigatii din gradina poate fi setata conform unui program predefinit, iar oprirea sa va fi determinata de activarea senzorilor de ploaie, in cazul caderilor de precipitatii.
Un sistem pentru irigatii este alcatuit din:
●    programator;
●    senzori de ploaie;
●    electrovane;
●    tevi;
●    hidrofor;
●    aspersoare pop-up.

Pasul 5 - Plantarea gazonului

Acesta se poate instala fie cu ajutorul unei masini speciale pentru insamantare, fie manual, prin amestecarea semintelor cu straturi de nisip.
●    pentru o suprafata disponibila de 100 mp, vei avea nevoie de o cantitate de 3-5 kg seminte;
●    semintele vor fi introduse in sol cu ajutorul unei greble, fiind apoi acoperite cu un strat de pamant de 1-2 centimetri;
●    se recomanda ca solul gradinii sa fie insamantat intr-o zi fara vant, cand pamantul este uscat, nu inainte sau dupa ploaie;
●    dupa insamantarea solului, acesta a fi udat cu multa apa, insa nu cu un jet puternic; In caz contrar, acesta poate deplasa semintele din sol, iar gazonul va creste neuniform.

seminte si bulbi​​​​​​​

Pasul 6 - Stabilirea cailor de acces

●    Caile de acces sunt elemente din decorul general al intregului spatiu, deservind tranzitului dintr-o zona in alta.
●    Materialele din care sunt compuse caile de acces trebuie sa se integreze in acelasi stil de amenajare ales: marmura, lemn, gresie, dale, pietris etc.

Pasul 7 - Plantarea florilor si a pomilor

●    Se vor sapa gropi pentru fiecare planta in parte, urmand ca in acestea sa se toarne pamant fertil, pentru ca plantele sa se prinda mai usor.
●    In primele saptamani de la plantare, plantele si pomii vor uda cu apa din abudenta, pentru a se facilita astfel accelerarea procesului de inradacinare.
●    Alternativa mult mai utila - achizitionarea unor plante impamantate deja in ghivece, pe care le poti plasa in diferite zone ale gradinii, in functie de stilul de amenajare dorit.

Pasul 8 - Montarea mobilierului de gradina si a elementelor de decor

●    Acestea se vor alege in functie de recomandarile arhitectului peisagist, sau de stilul pe care l-ai ales, determinat de spatiul disponibil, buget si preferintele tale personale. 
●    Pentru intretinerea vegetatiei din gradina, include in planul de amenajare al gradinii si o anexa pentru depozitarea uneltelor de gradina, a accesoriilor pentru gratar, dar si a pieselor de mobilier sezoniere - sezlonguri, scaune si banci de gradina etc. 

Sfaturi pentru intretinerea gazonului

Sanatatea unui gazon depinde de o serie de lucrari anuale:

●    in timpul perioadelor calde din an, acesta trebuie udat de 2 ori pe zi: o data dimineata si o data seara; este interzisa udarea gazonului la amiaza;
●    in lunile de vara, gazonul trebuie tuns o data pe saptamana; aceasta toaletare periodica asigura o vitalitate foarte buna a firelor de iarba, precum si o culoare mult mai intensa;
●    primavara, solul gazonului trebuie aerat si insamantat cu un lot nou de seminte, pentru ca firele de iarba sa se indeseasca.
 trimmer gazon iarba in gradina​​​​​​​
Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile asa cum ai gasit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp pentru alte activitati. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi.

Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Pentru a transforma un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii, poti recurge la o serie de sfaturi practice, menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii:
Cultivarea legumelor prin rasaduri inseamna infiintarea unei culturi prin plantarea plantelor tinere (cu varste intre 40 si 85 de zile), cu radacini bine dezvoltate, ce au fost crescute in rasadnite. Prin rasaduri, se poate cultiva o varietate de legume: rosii, varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa. Producerea rasadurilor sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; grabeste vegetatia si fructificarea; contribuie la obtinerea unor productii timpurii; contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.