Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Acoperisul pentru terasa: ce tipuri exista si cum il construiesti

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 24.08.2022 / Timp lectură: 5 min

Cand locuiesti la casa, terasa este una dintre cele mai practice zone in care te poti relaxa, poti depozita lucruri atunci cand apare nevoia si este, de asemenea, un spatiu pe care il poti amenaja cu placere.

Construirea, renovarea sau amenajarea terasei implica si interes pentru materialele folosite. Acestea trebuie sa fie rezistente, durabile si de calitate. In special, acoperisul reprezinta un punct cheie al instalarii unei terase, indiferent de dimensiuni.

In articolul urmator, iti prezentam tipurile de acoperis pentru terasa si ce aspecte conteaza in procesul de construire, dar si sfaturi pentru a face alegerile cele mai bune:

acoperis terasa​​​​​​​

Cuprins

Acoperisul pentru terasa: ce tipuri exista

Inainte de a decide de ce material ai nevoie si cum trebuie sa arate acoperisul terasei tale, stabileste daca aceasta va fi acoperita sau descoperita. Terasa acoperita are avantajul de a fi protejata indiferent de fenomenele meteo si de anotimp, in timp ce terasa descoperita este potrivita pentru perioada de vara, in special datorita relaxarii de care te poti bucura.

In functie de ceea ce decizi, ai la dispozitie materiale precum tigla metalica sau ceramica, lemn, sticla, bambus etc. Daca preferi sa nu acoperi terasa, poti folosi solutii temporare precum acoperisul tip pergola. Iata ce tipuri de acoperisuri exista tinand cont de toate aceste detalii:

Acoperis din tigla ceramica

Tigla ceramica este avantajoasa datorita varietatii de modele si culori disponibile pe piata. Chiar daca acest tip de acoperis este ales de obicei pentru acoperisul casei, daca il instalezi pe o structura din lemn, va deveni potrivit pentru o casa in stil rustic sau moderna cu accente calde. Scheletul metalic poate fi folosit daca optezi pentru o nuanta asemanatoare, care sa se potriveasca decorului general.

Tigla ceramica este o alegere populara in ceea ce priveste acoperisurile pentru orice tip de constructie, deoarece:

  • are o durata de viata excelenta;
  • rezista la diverse conditii meteo (ploaie, vant, ninsoare);
  • izoleaza termic foarte bine;
  • permite o buna ventilatie si nu incurajeaza condensul;

Tocmai de aceea, acest tip de acoperis este recomandat pentru terasele care protejeaza o zona importanta din curtea ta. Trebuie sa tii cont, de asemenea, ca soarele nu va patrunde prin acoperisul terasei daca optezi pentru tigla ceramica.

Acoperis din tigla metalica

Tigla metalica este o alegere des intalnita pentru orice tip de acoperis, asa ca se potriveste si in cazul teraselor. Cel mai bun acoperis pentru terasa este cel care ofera suficienta rezistenta in timp, dar in cazul tiglei metalice apare dezavantajul ruginirii. In schimb, tigla metalica este foarte usoara, iar instalarea acesteia, suficient de facila. 

Alte avantaje ale tiglei metalice:

  • rezistenta la foc;
  • intretinere ieftina;
  • rezistenta mare, de peste 60 de ani;
  • zgomot redus odata cu instalarea unei izolatii potrivite.

acoperis terasa policarbonat

Acoperis din policarbonat

Construirea si amenajarea unei terase nu trebuie sa implice un proiect de anvergura si greu de realizat. Pentru o montare ieftina si usoara, opteaza pentru placi din policarbonat. Acoperisul din policarbonat pentru terasa este o optiune potrivita pentru o lucrare rapida, dar eficienta. Ca structura pentru acoperisul din policarbonat poti alege atat lemnul, cat si metalul, deoarece „versatilitatea“ sa iti permite sa faci alegeri creative.

Chiar daca la o prima vedere policarbonatul poate parea un material fragil, trebuie sa stii ca acesta prezinta avantaje reale si importante. Printre acestea se numara:

  • rezistenta la impact;
  • material usor;
  • izolare termica;
  • flexibilitate in folosire;
  • rezistenta la foc;
  • rezistenta termica;
  • rezistenta la conditii extreme de vreme;
  • material reciclabil;
  • transmisie foarte buna a luminii;
  • varietate a placilor;
  • material „versatil“ (poate fi folosit in diverse scopuri);

Printre dezavantajele care trebuie notate se numara zgomotul mare produs in timpul fenomenelor meteo precum ploile puternice sau grindina, dar si nevoia de aerisire a spatiului pe timp de vara, deoarece razele soarelui incalzesc semnificativ acoperisul.

Pentru a incuraja scurgerea apei, in cazul acoperisurilor, placile din policarbonat trebuie instalate cu o inclinatie de minimum 5°, iar fixarea acestora se face usor cu suruburi cu garnituri de cauciuc.

Rulouri din fibra de sticla

Rulourile din fibra de sticla sunt potrivite pentru acoperisul terasei atunci cand vrei ca lumina sa patrunda in acest spatiu. De asemenea, se recomanda a fi folosite pentru terasele de dimensiuni reduse, care nu sunt expuse in mare parte fenomenelor meteo extreme, deoarece fibra de sticla nu este chiar cel mai rezistent material pe care il poti alege.

In schimb, instalarea acestuia este facila, iar cateva dintre avantaje sunt reprezentate de:

  • protectie eficienta a suprafetelor;
  • rezistenta la rupere;
  • calitatea materialului;
  • aspectul estetic;
  • patrunderea luminii.

Acoperis din lemn pentru terasa

Acoperisul din lemn pentru terasa este o alegere populara in cazul caselor de la tara sau pentru amenajarea terasei unei case cu accente rustice. Lemnul este un material durabil si rezistent, dar este important sa optezi pentru substante de tratare a lemnului pentru a nu se degrada in urma expunerii la soare, ploaie si ninsoare.

Indiferent de materialul pe care il alegi, opteaza pentru cel care raspunde nevoilor tale, dar mai ales ale spatiului pe care il acoperi, pentru a proteja finisajele, mobilierul si accesoriile.
acoperis pentru terasa din lemn​​​​​​​

Acoperis pentru terasa: materiale necesare

Construirea acoperisului pentru terasa trebuie abordata la fel de serios precum in cazul acoperisului unei case. Structura trebuie sa fie rezistenta, bine executata, sa se incadreze in stilul arhitectural al casei si sa protejeze terasa in functie de preferinte.

Pentru acest tip de proiect, vei avea nevoie, pe langa materialul principal pe care il alegi pentru acoperis, de:

Elemente de montaj

Daca optezi pentru materiale precum tigla ceramica sau cea metalica, vei avea nevoie de elementele de fixare si montaj special concepute pentru acestea. Mai exact, atat pentru tiglele individuale, cat si pentru elementele de scurgere sau jgheaburi.

Jgheaburi si burlane

Jgheaburile si burlanele fac parte din sistemul pluvial si asigura scurgerea apei de pe suprafata acoperisului terasei, ceea ce le face elemente indispensabile in acest proiect. Alege-le pe cele care se potrivesc din punct de vedere cromatic si instaleaza-le corect, pentru o performanta cat mai buna.

Accesorii, unelte si scule

Pentru a monta si fixa placile de fibra de sticla sau policarbonat, vei avea nevoie de accesorii precum suruburile cu cap inecat, suruburile cu garnitura de cauciuc, iar pentru taierea materialelor vor fi necesare uneltele precum cutterele. De asemenea, alte unelte precum foarfeca de tabla sunt folositoare pe langa casa, in special daca vrei sa faci totul DIY. 

Construirea unui acoperis pentru terasa: pasi de urmat

Lucrarea finala a acoperisului pentru terasa se efectueaza odata ce ai un plan bine stabilit, tinand cont si de materialul pentru care optezi. De exemplu, un acoperis tip pergola, care are si rol de acoperis retractabil, poate fi instalat de catre o echipa de profesionisti, dupa proiectul propriu sau chiar de tine, urmand instructiunile acestui tip de tehnologie.

acoperis terasa amenajata​​​​​​​

In cazul acoperisului pentru terasa din tigla ceramica, metalica sau policarbonat, tine cont de urmatorii pasi:

1. Instalarea structurii

Structura poate fi una din lemn sau din metal, in functie de preferintele estetice si de stil. Lemnul este potrivit intr-un stil rustic, in timp ce metalul se potriveste caselor moderne. Lemnul dublu stratificat este recomandat pentru a evita deformarile in timp, fiind un material durabil.

2. Fixarea capriorilor

In functie de cum sunt asezati capriorii, acestia dau si forma acoperisului.

3. Fixarea si ancorarea elementelor din lemn in structura de beton sau alt material a terasei si a casei

Se folosesc suruburi, tije filetante, coltare din otel, cu dimensiuni alese in functie de grosimea elementelor din lemn.

4. Instalarea sistemului pluvial

Se instaleaza jgheaburile si burlanele.

5. Instalarea si fixarea materialului pentru acoperis

In functie de tipul de material pe care il alegi, se instaleaza si se fixeaza cu ajutorul accesoriilor potrivite, tigla cermica sau cea metalica. 

Materialele pentru acoperisul terasei sunt diverse, iar tehnologiile din prezent iti permit sa te bucuri de o terasa pe care o poti folosi pe tot parcursul anului, nu doar in anotimpurile calde. Alege solutiile potrivite pentru tine si casa ta si nu ezita sa contactezi echipa Mathaus pentru orice informatii de care ai nevoie pe parcursul proiectului tau. 

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: