Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Mobilier patio - Ce este si cum il alegi?

Actualizat: 12.09.2023 / Publicat: 17.05.2020 / Timp lectură: 4 min

Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.

Cuprins

Ce inseamna patio?

Un patio este o zona de relaxare sau de luat masa in aer liber, amenajata la nivelul solului cu pavele, beton, pietris sau lemn si, adesea, neacoperita. Spatiul este completat cu mobilier pentru gradina, rezistent la intemperii si la raze UV, si cu decoratiuni, ghivece cu plante si corpuri de iluminat pentru exterior. 

Spre deosebire de veranda, un patio poate fi atasat la o incinta sau poate fi separat, uneori prezentand un acoperis sau o pergola. Este o structura exterioara mult mai versatila decat un pridvor si este si mult mai mare.

Un considerent important atunci cand construiesti un patio, este sa permiti accesul facil la bucataria interioara sau la bucataria de vara, astfel te vei bucura in mod facil de mesele luate in aer liber.

Mobilier patio - Ce este?

Mobilierul patio se refera la acele piese de mobilier potrivite pentru curtea interioara, mese, scaune, sezlonguri, care sa fie rezistente la expunere prelungita la soare, ploaie, vant, umiditate.

Altfel spus, cand ne referim la mobilier patio, ne gandim la o mobila destinata spatiului exterior pentru momentele de relaxare petrecute in curte, savurarea cafelei dimineata sau a pranzului luat cu prietenii.

 De retinut:

  • mobilierul patio trebuie sa fie rezistent la actiunea factorilor de mediu;
  • este important ca piesele de mobilier patio sa fie usor de intretinut si de manevrat (ia in considerare si mobilierul pliant, pentru a economisi spatiu de depozitare);
  • alegerea pieselor de mobilier patio se face in functie de gusturile si preferintele fiecaruia, nu exista o standardizare;
  • piesele de mobilier patio pot fi din materiale diverse precum ratan, rachita, lemnul tec, fier forjat sau materiale sintetice;
  • o varianta pentru amenajarea unui patio sunt si piesele de mobilier de epoca (ce pot fi achizitionate de la un magazin de antichitati) sau mobila uzata, dar care reconditionata poate fi de folos in amenajarea gradinii;
  • pentru mobilierul patio se recomanda materialele prietenoase cu mediul (previn poluarea);

Mobilier patio - Cum il alegi?

Mobilier patio - Cum il alegi?

Asa cum ai aflat, nu exista reguli stricte in ceea ce priveste mobilierul patio. Important este sa iti placa si sa se potriveasca destinatiei pentru care ai realizat amenajarea spatiului din curtea ta. Iti doresti un loc unde sa iei masa, unde sa te bronzezi, unde sa petreci cat mai mult timp cu prietenii? Indiferent de ce ti-ai propus, este bine sa cunosti cateva lucruri de baza despre alegerea mobilierului patio, inainte de a merge la cumparaturi:

Ia in considerare conditiile de vreme 

Daca te afli in zona de sud a tarii, verile sunt secetoase, cu temperaturi foarte ridicate, astfel ca piesele de mobilier din lemn vor trebui finisate (protejate impotriva actiunii razelor soarelui si a intemperiilor). Un tip de lemn foarte rezistent pentru exterior este teck-ul (lemn exotic), dar si binecunoscutul salcam.

Masoara cu atentie spatiul

Cat loc ai pentru amenajarea exterioara si ce forma are curtea ta interioara? In functie de aceste aspecte, spatiu larg sau ingust, forma patrata sau dreptunghiulara, gandeste-te la ce dimensiuni ar fi potrivite pentru piesele de mobilier. Asigura-te ca ai suficient spatiu in jurul mobilierului si ca fluxul de trafic se realizeaza usor. Daca spatiul este mic, ia in considerare mobilierul de tip bar (mese, scaune).

Hotaraste-te asupra materialului

mobilier patio

Mobilierul patio trebuie sa fie durabil, iar optiunile de achizitie sunt diverse. Fiecare material ofera caracteristici aparte, pe care este bine sa le cunosti:

  • lemn - un material natural, cu aspect elegant, placut, lemnul este o alegere recomandata; usor de intretinut, trebuie sa stii doar ca are nevoie de finisare, o protectie pentru a rezista mediului exterior (ceara sau ulei special); anumite specii de lemn au un continut mai ridicat de taninuri, lucru care le face mai rezistente, ele sunt teak-ul, salcamul, stejarul;
  • aluminiu - mobilierul de gradina din aluminiu este foarte usor, asadar se manevreaza cu lejeritate, fiind in acelasi timp si durabil; datorita vopselei speciale pe care o primeste, el rezista foarte bine intemperiilor; poate fi de culori diferite precum nregru, negru-auriu, alb; tine cont ca nu ramane pe pozitie daca afara bate un vant puternic;
  • fier forjat - este un material rezistent, cu durata lunga de viata si ofera mobilierului de gradina stabilitate, dar si un aspect elegant; trebuie sa stii ca este greu (dificil de mutat), iar la temperaturi ridicate se incalzeste; de asemena, trebuie sa te asiguri ca a fost protejat impotriva ruginii;
  • ratan - este un material care confera o nota prietenoasa, calda, spatiului tau exterior; tine cont ca exista si ratan sintetic, fara a egala insa aspectul omologului sau natural; cu toate acestea, ratanul sintetic rezista mult mai bine conditiilor de vreme, are si o durata mai mare de viata;
  • rachita - a nu se confunda cu ratanul; rachita este materialul pe care il cunoastem de la cosurile impletite; mobilierul de gradina din rachita este elegant, necesita o minima intretinere, este usor si foarte durabil;
  • plastic - foarte avantajos la pret, mobilierul de gradina din plastic se gaseste intr-o varietate de modele si culori; se intretine foarte usor, se curata cu lejeritate si prezinta o rezistenta ridicata la conditiile meteorologice.

Acorda atentie confortului

Tine cont ca piesele de mobilier patio au rolul de a-ti oferi cat mai mult confort pentru momentele tale de relaxare in aer liber. Sezlongurile, balansoarele sunt ideale, de asemenea, pentru a te simti cat mai bine. Poti adauga perne pentru un suport moale, confortabil. Cu ajutorul pernutelor decorative vei putea sa aduci culoarea dorita pieselor tale de mobilier,

Depoziteaza mobilierul pe timp de iarna

Pentru a prelungi durata de viata a mobilierului tau patio si pentru a il menaja, este important sa il feresti de vremea rea din sezonul rece, chiar daca este vorba de o curte interioara acoperita. In cazul in care afara nu ai un spatiu de depozitare generos, gandeste-te la piese de mobilier pliante, pe care sa le poti aduce iarna in casa.

Prezenta unui spatiu atent amenajat in propria curte, cum este un patio, inseamna mai multe momente de relaxare, buna dispozitie, interactiuni cu membrii familiei si prietenii. Asigura-te ca mobilierul patio corespunde cu nevoile voastre si completeaza intreaga atmosfera cu ajutorul florilor de gradina. De primavara pana toamna tarziu te vei bucura de un timp de calitate in aer liber, in confortul propriei case.

Comanda online si ai transport asigurat oriunde in tara! 

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Cultivarea legumelor prin rasaduri te ajuta sa obtii culturi timpurii, care se prind si se dezvolta uniform. Rasadurile sunt plante tinere si au intre 40 si 85 de zile. Acestea au fost plantate si crescute in rasadnite, iar radacinile sunt bine dezvoltate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre semanarea, replicarea, ingrijirea si plantarea rasadurilor! Producerea plantelor tinere sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; grabeste vegetatia si fructificarea; contribuie la obtinerea unor productii timpurii; contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime. Se poate cultiva prin rasaduri o varietate de legume: rosii (cherry, Inima de Bou etc.), varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.