Cum alegi placile de policarbonat: Sfaturi practice
Policarbonatul este un material termoplastic rezistent si durabil, disponibil in mai multe culori si cu grade de opacitate diferite. Placile sunt usoare si flexibile, astfel incat montajul este facil. In functie de grosime si de numarul de pereti, pot oferi un nivel excelent de izolatie termica.
De asemenea, prezinta rezistenta impotriva radiatiilor UV, variatiilor mari de temperatura, intemperiilor, vanturilor puternice si fenomenelor meteo extreme. Un alt avantaj al acestui material este versatilitatea. Placile pot fi utilizate la acoperisul sau peretii teraselor, solar pentru legume sau sera, garduri, perete despartitor s.a.
Afla mai multe: Ce este policarbonatul si cum il poti folosi in proiectul casei tale?
Acorda atentie gradului de transmitere a luminii
Placile sunt disponibile intr-o varietate de culori, printre care maro, gri, albastru, verde, rosu si crem. In acelasi timp, pot fi transparente, cu un grad de transmitere a luminii ridicat, de peste 90%. Daca iti doresti mai multa intimitate, opteaza pentru policarbonat colorat si cu o opacitate mare. In schimb, daca vrei mai multa lumina naturala, alege placile transparente.
Foloseste placi mai groase pentru acoperisuri
In cazul peretilor, pot fi folosite placi de 4-6 milimetri sau chiar mai subtiri. Acestea au o rezistenta buna la impact. Pentru acoperis, insa, sunt recomandate placile de policarbonat celular, cu o grosime de cel putin 8-10 milimetri. Astfel, te asiguri ca structura poate suporta greutatea zapezii, spre exemplu, si ca nu apar fisuri, crapaturi sau rupturi.
Terasa poate fi acoperita si cu policarbonat compact, atat timp cat placa are o grosime suficient de mare. Mai mult, tine cont ca este necesara o panta cu un grad de inclinatie de cel putin 5 grade. In general, acoperisul pentru terasa din policarbonat este transparent, insa poti opta si pentru placi colorate.
Iti recomandam si: Amenajarea terasei la casa: 10 idei, sfaturi si produse recomandate
Alege placi cu rezistenta buna la radiatiile UV
Policarbonatul fara strat protector este destinat aplicatiilor din spatii inchise: realizarea peretilor despartitori, paravanelor pentru dus, usilor glisante s.a. Daca vrei sa folosesti placile in exterior, achizitioneaza produse cu protectie UV. In timp, acestea nu devin mate, nu se ingalbenesc si nu isi schimba culoare.
Monteaza placile de policarbonat cu stratul de protectie UV spre exterior, pentru a impiedica actiunea razelor solare sa deterioreze suprafetele. Mai mult, tine cont ca materialul este sensibil la substantele de curatare abrazive sau alcaline si la solventi. Evita folosirea produselor de ingrijire pe baza de clor, acetona, amoniac etc.
Daca alegi acoperirea terasei cu policarbonat, nu curata suprafata cu obiecte ascutite sau abrazive. De pilda, nu indeparta niciodata zapada cu o lopata. Foloseste o perie cu maner telescopic pentru gheata. In continuare, descopera materialele de care ai nevoie pentru inchiderea terasei cu policarbonat.
Materiale necesare pentru o terasa inchisa cu policarbonat
Poti alege intre placi de policarbonat compacte, celulare sau profilate (ondulate), transparente sau opace, cu diferite grosimi si dimensiuni etc. Dupa ce te-ai hotarat care este cel mai bun produs pentru proiectul tau, iata ce alte tipuri de materiale iti sunt utile: accesorii din policarbonat, elemente de fixare si de inchidere, feronerie, scule si unelte.
Profile U sau H din policarbonat
Pentru etansarea celulelor placilor de policarbonat se folosesc profile de inchidere in forma de U. Astfel, interiorul placilor ramane curat, iar aspectul acesteia si al muchiilor ramane placut. Profilul in forma de H are rolul de a imbina muchiile placilor. De asemenea, se asigura etanseitatea si aspectul estetic al produselor din policarbonat.
Citeste si: Podea terasa - Comparatie materiale: lemn, lemn compozit si PVC
Suruburi si garnituri
Placile de policarbonat pot fi prinse pe structura de rezistenta a terasei cu suruburi. Tine cont ca materialul se contracta din cauza variatilor de temperatura, astfel incat este necesar sa faci gauri cu un diametru mai mare decat cel al suruburilor. In caz contrar, fixarea acestora are de suferit in timp. Adauga garnituri si saibe, pentru a etansa gaurile.
Elemente de inchidere
Cand realizezi copertina terasei din policarbonat, iti pot fi utile elemente de inchidere precum coama, dolie pentru dirijarea apei fluviale, profil de inchidere la perete, bordura si opritor de zapada. In plus, daca placa are protectie UV pe o singura fata, aceasta trebuie montata spre exterior.
Feronerie pentru usi si ferestre
Inchiderea terasei se poate face integral cu policarbonat. Atat usile, cat si ferestrele pot fi realizate din acest material. Taie placile la dimensiunile potrivite si monteaza feroneria: balamale, broasca, maner, slideuri pentru usi si ferestre, opritor pentru usa etc.
Te-ar putea interesa si: Mobilier patio - Ce este si cum il alegi
Scule si unelte
Datorita greutatii reduse, placile de policarbonat sunt manevrate usor. De asemenea, prelucrarea acestora se face fara dificultate. Materialul poate fi taiat cu un fierastrau de mana sau cu unul electric, dar pe care sa il folosesti la o viteza mica. Temperaturile prea inalte si supraincalzirea aparatului pot deteriora policarbonatul.
Pentru realizarea gaurilor foloseste o bormasina, iar pentru strangerea suruburilor apeleaza la o masina de insurubat. Curatarea placilor se poate face cu ajutorul unui burete sau unei lavete si cu substante blande. Nu utiliza obiecte ascutite sau abrazive si produse de curatare puternice, pentru a nu deteriora placile.
Daca te-ai decis sa inchizi terasa cu policarbonat, descopera pe mathaus.ro varietatea de materiale de constructii, scule, unelte, finisaje, mobilier si decoratiuni. De asemenea, placile de policarbonat sunt versitatile si pot fi folosite pentru numeroase aplicatii in casa sau in curte.