Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 47 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montez blatul de bucatarie?

Actualizat: 11.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 3 min

Daca iti doreai de mult un aspect nou al bucatariei tale si ai ales sa faci renovari care implica inclusiv schimbarea blatului, cel mai probabil ai luat in calcul montarea acestuia pe cont propriu. Daca iti place sa mesteresti, ai uneltele potrivite si ti-ai alocat timp pentru acest proiect DIY, noi iti venim in ajutor cu un ghid util de montare a blatului de bucatarie. Afla din acest articol cum sa montezi singur blatul de bucatarie asemeni unui profesionist.

Cuprins

Cum montez blatul de bucatarie?

Dupa cum spune proverbul, masoara de doua ori, taie o singura data, vei incepe actiunea de montare a blatului. Cu siguranta vrei ca acesta sa incadreze perfect chiuveta si, bineinteles, sa se potriveasca manusa intregului spatiu. Deci masurarea va avea un rol de baza pentru ca de ea depinde aspectul estetic final. In plus, o eroare poate duce chiar la imposibilitatea de a te mai folosi de blatul achizitionat. Deci atentie si rabdare!

Asigura-te ca ai suficient spatiu de lucru pentru a putea manevra si decupa blatul. Iata pasii pe care ii vei avea de urmat:

  1. Masoara mobilierul de bucatarie peste care urmeaza sa fie asezat blatul. Vei avea o latime putin mai mare a acestuia, pentru ca marginea blatului va iesi in exteriorul dulapului din considerente estetice.
  2. Decupeaza blatul potrivit masuratorilor facute cu ajutorul unui fierastru circular. Pentru a nu face taierea sprijinind blatul direct pe mobila, o capra pliabila iti va fi de ajutor.
  3. Asaza provizoriu blatul pe mobila pentru a verifica ca se potriveste perfect dimensiunilor.
  4. Masoara si traseaza pe blat decupajul pentru chiuveta si plita. Ia cuva chiuvetei si asaz-o cu fata in jos, pentru a putea sa ii trasezi conturul pe blat. Dupa ce ai realizat acest prim chenar, tine cont ca va mai trebui sa trasezi unul in interiorul celui deja desenat. Pe cel de-al doilea chenar il vei urma pentru a taia blatul (doar asa chiuveta se va putea sprijini de blat). Deseneaza-l in functie de distanta dintre buza chiuvetei si margine, de regula 1 cm este o dimensiune optima. Citeste mai multe depre montarea chiuvetei in bucatarie din articolul nostru de blog. Procedura se va repeta pentru plita. Se vor desena doua chenare, cel din exterior care reprezinta conturul plitei si cel din interior care va fi urmat pentru decupare.
  5. Realizeaza decupajul pentru chiuveta si plita. Acum ca ai trasate locul pentru chiuveta si plita, foloseste un fierastrau pendular pentru a face decupajul. Prima data realizeaza cu bormasina patru gauri in cele patru colturi ale chenarului interior, folosindu-te de un burghiu pentru lemn de 10 mm. Gaurile te vor ajuta sa poti introduce panza fierastraului pendular. Urmeaza conturul si realizeaza taierea. La final aplica un strat subtire de silicon pe marginea interioara a decupajului chiuvetei, pentru a proteja blatul impotriva posibilelor infiltratii de apa.
  6. Fixeaza blatul, fie pe dedesubt cu suruburi sau prin lipire, folosind un adeziv special.
  7. Uneste doua blaturi, daca ai aceasta situatie, cu ajutorul profilelor speciale de imbinare. Taie-le cu ajutorul bomfaierului pentru a se potrivi cu lungimea blatului tau. Aplica adeziv pe cantul primei placi de blat si apoi fixeaza profilul. Pune adeziv si pe cantul celei de-a doua bucati de blat. La final uneste-le, realizand astfel imbinarea.
  8. Monteaza plintele pentru un frumos aspect estetic, dar si pentru a impiedica ca apa sa se scurga intre perete si mobila. Lipeste-le cu ajutorul unui adeziv special.

Nota: In cazul in care ai o margine taiata a blatului la vedere (muchia in care se vede compozitia din rumegus), vei avea nevoie de folie de cant. Aceasta asigura un frumos aspect estetic si protejeaza blatul impotriva infiltratiilor de apa. Aplica adeziv pe muchia blatului si pe folia pentru cant, apoi pe aceasta din urma fixeaz-o din aproape in aproape.

blat de bucatarie

Datorita stratului termoadeziv al foliei de cant, o poti fixa cu ajutorul fierului de calcat. Tine deasupra o foaie A4 pentru a proteja cantul in timp ce treci cu fierul de calcat de la un capat la celalalt al muchiei.

Montarea blatului de bucatarie este un proiect pe care il poti duce singur la bun sfarsit. Inarmeaza-te cu rabdare, aloca-ti timp, iar daca nu ai tot necesarul de materiale si instrumente, tine cont ca poti comanda online pe MatHaus.ro, pentru a nu mai face drumuri pana la magazin.

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.