Cum construiesti un carport auto: scule si materiale necesare
Inainte de a incepe constructia, asigura-te ca ai toate echipamentele si materialele necesare pentru tipul de carport ales de tine si pentru dimensiunile acestuia. Ti-am pregatit doua liste cu principalele produse de care s-ar putea sa ai nevoie pentru un carport auto din lemn.
Scule și unelte
● Scule de mana - Ciocan, fierastrau, prese si menghine pentru imbinarea mai usoara a lemnului, rindea manuala, raspele sau pile pentru prelucrarea lemnului etc.;
● Scule electrice - Masina de gaurit si de insurubat cu burghie pentru lemn, fierastrau electric, masina de slefuit pentru lemn, pistol electric de vopsit etc.;
● Instrumente de masurat si trasat - Ruleta, metru de tamplarie, nivela cu bula, creion de tamplarie etc.
Materiale
● Produse din lemn - Stalpi, grinde si sipci pentru structura carportului, materiale pentru cofrarea fundatiei, OSB pentru astereala;
● Materiale prafoase - Ciment, lianti, sape etc. Fundatia carportului poate fi continua sau intrerupta (este turnata doar in dreptul stalpilor de sustinere);
● Elementele de fixare pentru lemn - Cuie, suruburi, dibluri, coltar tip L pentru imbinare etc.;
● Produse pentru pregatirea si tratarea lemnului - Produsele din lemn expuse intemperiilor si razelor UV au nevoie de o protectie speciala. De asemenea, stratul de protectie trebuie reaplicat periodic si, daca este necesar, se foloseste un tratament pentru mucegai, ciuperci si insecte daunatoare;
● Materiale pentru acoperis - Tigla sau tabla cutata pentru acoperisuri inclinate sau panouri de policarbonat pentru carporturile de tip copertina auto, cu acoperis drept sau boltit. In functie de alegerea ta, achizitioneaza accesoriile potrivite.
Descopera si: Ce este policarbonatul si cum il poti folosi in proiectul casei tale?
Constructia unui carport auto: etape de urmat
Primul pas din proiect este obtinerea autorizatiei de constructie pentru carport. Doar structurile care au caracter provizoriu pot fi amplasate in curte fara o autorizatie emisa de autoritatile locale. Verifica reglementarile din zona in care locuiesti, pentru a te asigura ca respecti normele de constructie.
Totodata, trebuie sa decizi cat de mare va fi carportul auto (pentru un singur autoturism, pentru mai multe, cat spatiu va fi in jurul masinii) si unde va fi amplasat. Poti opta pentru o constructie de sine statatoare cu minim o latura deschisa, una asezata in apropierea gardului sau atasata casei, similar cu o pergola.
Citeste si: Cum sa construiesti o pergola in gradina ta: sfaturi si modele inedite
Fundatia
Pentru un carport stabil, fundatia este absolut necesara. Aceasta poate fi continua sau intrerupta. Varianta mai avantajoasa financiar si ca timp de executie este turnarea betonului in dreptul stalpilor de sustinere, la o adancime de aproximativ 50 de centimetri in pamant.
Daca terenul nu este drept, niveleaza si taseaza suprafata din dreptul carportului. Zona poate fi amenajata cu o sapa sau cu pavele pe strat de nisip, in functie de preferinte. Alege produse cu rezistenta mare la uzura, la traficul auto si la ciclurile de inghet-dezghet.
Structura din lemn
Carportul auto poate fi realizat pe structura metalica, insa iti recomandam variantele din lemn, datorita avantajelor estetice. La MatHaus, gasiti rigle si profile din lemn rindeluit de foarte buna calitate. Pentru o structura rezistenta, alege grinzi cu o grosime de cel putin 70x70 milimetri. Imbinarea se poate realiza cu dibluri sau poti folosi o alta metoda, cum ar fi cea oblica.
Afla mai multe: Metode de imbinare a lemnului
De asemenea, lateralele carportului pot fi deschise sau, in cazul a 3 dintre ele, poti opta pentru inchiderea cu placaj din lemn sau policarbonat. Dupa finalizarea sarpantei, carportul ar trebui sa fie suficient de rigid si stabil. Totusi, inainte de a monta invelitoarea acoperisului, verifica rezistenta structurii. Daca este necesar, poti ranforsa stalpii de sustinere sau adauga coltare late de tip L.
Acoperis
Cele mai comune modele de acoperis pentru carporturile auto sunt cele cu o singura panta sau cele in doua ape. Structura poate fi acoperita cu tigla metalica, tabla cutata sau cu policarbonat. Iti recomandam sa eviti invelitorile grele care pun prea multa presiune pe structura. In acelasi timp, tine cont de conditiile meteo din zona in care locuiesti. In cazul in care sunt ploi si ninsori abundente, panta acoperisului trebuie sa fie mai mare.
Finisaje
Lemnul poate fi afectat de ploi si zapada, umiditate crescuta, radiatii solare, praf, insecte, ciuperci si multe altele. Din acest motiv, trebuie protejat cu produse speciale. Curata suprafetele de impuritati si, daca nu sunt slefuite, foloseste un smirghel sau un aparat electric. Aplica grundul pentru a acoperi porii lemnului si a spori aderenta urmatorului strat. Foloseste apoi un bait sau lac pentru exterior care sa ofere protectie eficienta.
Iti recomandam si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru
Carportul auto iti ofera multe dintre beneficiile unui garaj, cu un cost redus pentru materiale si manopera, dar si cu un timp scurt de executie. Vezi gama de scule si materiale de constructie disponibila la MatHaus si comanda direct la tine acasa toate produsele de care ai nevoie pentru proiectele tale.