Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru

Actualizat: 23.05.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min
Lemnul este un material preferat de multi constructori, dar trebuie verificat, protejat si intretinut constant, astfel incat sa-si pastreze aspectul si proprietatile specifice cat mai mult timp. Iata care sunt tipurile de tratamente pe care le poti utiliza si pasii de lucru recomandati. 

Cuprins

Importanta tratarii si protejarii lemnului

Produsele din lemn sunt printre cele mai utilizate materiale in constructii, calitatile lui fiind cunoscute si recunoscute de milenii. Este, in primul rand, un material natural, ceea ce ii ofera o estetica superioara. De asemenea, este rezistent, nu costa mult, are proprietati izolante foarte bune, este usor de procurat si poate fi utilizat in nenumarate moduri.

Cu toate acestea, lemnul este mai putin rezistent cand vine vorba despre influenta factorilor externi asupra lui. Fie ca este utilizat in aer liber sau in interiorul unei cladiri, fie ca vorbim despre un gard sau despre grinzile de sustinere a acoperisului unei case, lemnul trebuie protejat. Acest lucru se face prin diverse tratamente, in functie de necesitati.

Important de retinut! Tratarea lemnului este mult mai putin costisitoare decat inlocuirea lui, asa ca trebuie sa faci verificari periodice pentru a depista din timp eventualele probleme sau factori care ii afecteaza calitatea. In mod normal, este suficienta examinarea anuala a suprafetelor din lemn - 12 luni sunt suficiente pentru ca acestea sa treaca prin toate anotimpurile si sa fie expuse tuturor conditiilor climatice.

Daca te intrebi care este cel mai bun tratament pentru lemnul exterior, trebuie sa stii ca nu exista un tratament-minune care sa rezolve toate problemele. Fiecare produs destinat protectiei lemnului are proprietati diferite si trebuie ales in functie de rezultatul pe care il doresti, tinand cont de principalii factori care pot provoca degradarea acestui material.

Factorii care duc la degradarea lemnului

lemn degradat

Tratarea lemnului se refera la protejarea acestuia impotriva cauzelor externe, cum ar fi carii de lemn, umiditatea crescuta si ciupercile. Pe de alta parte, lemnul este un material expus degradarii daca vine in contact cu factori de mediu precum soarele, ploaia, zapada, vantul sau praful din aer. Iata care sunt principalii factori care conduc la degradarea lemnului:
●    precipitatiile;
●    inghetul si dezghetul;
●    radiatiile solare;
●    praful;
●    ciupercile;
●    carii de lemn;
●    insectele;
●    rozatoarele;
●    pasarile si animalele.

In cat timp se degradeaza lemnul? Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de tipul esentei lemnoase, grosimea produselor din lemn si factorilor la care sunt supuse acestea. Spre exemplu, umiditatea excesiva poate determina putrezirea in doar 2-3 ani, in timp ce lemnul tratat corespunzator poate rezista cateva zeci de ani.

Pentru ca suprafetele din lemn aflate in exterior sunt cel mai afectate de factorii externi, trebuie sa iei masuri de intretinere constanta a usilor din lemn, a ramelor de la geamuri, a obloanelor, dar si a gardurilor sau a mobilierului de terasa. Tratarea lemnului la exterior presupune utilizarea mai multor solutii pentru o protectie completa, dar si respectarea riguroasa a pasilor de pregatire si aplicare a substantelor.

Citeste si: Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn

Tipuri de tratamente pentru lemn

Tipuri de tratamente pentru lemn

Iata care sunt principalele metode de tratare a lemnului, in functie de problemele care l-ar putea afecta.

Ignifugarea

Pentru ca este un material care poate lua foc usor si poate intretine un incendiu, lemnul trebuie protejat prin ignifugare, un proces prin care este tratat cu substante ignifuge, pentru a-i creste rezistenta la ardere. Trebuie sa fie ignifugat in special lemnul utilizat in structura de rezistenta a cladirilor si a locuintelor, dar si cel folosit la constructia acoperisului sau chiar pentru dusumea.

Este important de stiut totusi ca, in urma acestui tratament, lemnul nu devine complet imun la ardere. Ignifugarea doar ingreuneaza aprinderea acestuia si reduce viteza de ardere si de propagare a flacarilor.

Ignifugarea lemnului se poate realizat in trei moduri:
●    prin imersie - lemnul este scufundat pentru o anumita perioada intr-o solutie ignifuga; procedura dureaza, dar este foarte eficienta;
●    prin pulverizare - solutia este pulverizata pe lemn folosind echipamente speciale si se poate face chiar si dupa ce lemnul a fost montat, fie ca este vorba despre grinzi sau scanduri;
●    prin pensulare - in cazul in care nu detii un compresor sau un pistol de pulverizat, poti folosi si o pensula, dar procedura este una de durata.

Hidrofugarea

Lemnul este un material vulnerabil in prezenta umezelii sau a apei in exces: putrezeste foarte usor daca nu este protejat, iar tratamentul de hidrofugare il fereste de efectele umezelii, mai ales daca vorbim despre lemnul folosit la exterior. 

Tratamentul se realizeaza prin aplicarea unor lacuri speciale, care trebuie sa acopere toti porii lemnului si, astfel. sa impiedice patrunderea apei. Hidrofugarea se mai poate face si cu ajutorul unor uleiuri speciale:
●    ulei de in;
●    ulei de tung;
●    ulei de nuci;
●    uleiuri minerale.

O alta modalitate prin care poti proteja lemnul de umiditate, dar si de insecte sau foc este tratarea cu apa de sticla (silicat de sodiu). Acesta se impregneaza in structura lemnoasa si ii ofera o rezistenta sporita. 

Antiseptizarea

Nu doar apa si focul pot afecta lemnul, ci si mucegaiul, ciuperca lemnului, cariile si alte insecte care, in timp, ii pot subrezi rezistenta. Tratamentul care il protejeaza impotriva acestor pericole se numeste antiseptizare. 

Pe langa lacuri si alte produse speciale destinate antiseptizarii, acest tratament mai poate fi efectuat prin:
●    tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate;
●    injectarea lemnului cu solutii speciale;
●    tratarea lemnului cu sulfat de cupru (cunoscut si ca piatra vanata) sau cu borax.

Protejarea impotriva razelor ultraviolete si a poluantilor chimici

Un alt factor care slabeste rezistenta lemnului, in principal a celui folosit in exterior, este lumina soarelui. Razele ultraviolete pe care acesta le emite duc la fragilizarea si decolorarea lemnului, creand un teren propice pentru insecte, dar si pentru aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme.

Vantul si praful sunt alti factori care afecteaza in timp calitatea lemnului, asa ca acesta trebuie protejat prin vopsire si lacuire. Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea protejeaza lemnul si ii ofera un aspect proaspat.

Etapele de tratare a lemnului in gospodarie

terasa de lemn lacuita

Inainte sa incepi operatiunile de tratare a suprafetelor din lemn din locuinta sau din curtea ta, trebuie sa tii cont de faptul ca lucrarile de amploare - verificarea si tratarea stalpilor de sustinere din lemn, de exemplu - trebuie sa fie facute de specialisti in domeniu.

In plus, daca ai o cladire din lemn in constructie, trebuie sa stii ca exista un set de norme europene care stabilesc modalitatile de protejare a constructiilor din lemn. Normele Eurocode 5 desemneaza clasele de risc si gradele de biodegradare a lemnului si se adreseaza in special constructorilor si furnizorilor de lemn.

Acestea fiind spuse, lucrarile de mica amploare care vizeaza tratarea si intretinerea suprafetelor din lemn dintr-o gospodarie trebuie sa urmeze urmatorii pasi.

1. Curatarea suprafetelor din lemn

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa elimini impuritatile, praful si alte substante care s-au acumulat pe suprafata lemnului. Poti folosi pentru asta o simpla perie si apa, dar si substante degresante, daca lemnul a mai fost tratat anterior. In cazul unui gard sau al unor scari exterioare din lemn, de exemplu, poti folosi si un compresor de aer la care ai conectat furtunul de apa.

2. Slefuirea lemnului

Odata ce ai incheiat lucrarile de curatare a lemnului, poti sa iei in considerare inclusiv slefuirea lui cu smirghel, pentru a-i scoate mai bine in evidenta fibrele. Acest pas este frecvent utilizat si in cazul in care lemnul a mai fost vopsit, pentru a elimina toate urmele de vopsea sau de lac.

3. Aplicarea grundului

Grundul pentru lemn este prima substanta cu care se trateaza lemnul dupa ce a fost slefuit si pregatit pentru tratare. Rolul grundului este de a acoperi toate asperitatile si porii lemnului si de a permite, astfel, o mai buna aderenta a celorlalte substante de protectie.
 In plus, grundul poate oferi o protectie suplimentara lemnului, prin substantele fungicide si insecticide pe care le contine. 

4. Aplicarea substantei de protectie 

Cand s-a uscat grundul, este timpul pentru aplicarea substantei principale de protectie a lemnului. In functie de proprietatile ei, aceasta poate fi bait, lazura sau lac. Iata care sunt principalele calitati ale fiecarei substante in parte:
●    baitul este o substanta transparenta folosita pentru tratarea lemnului. Este utilizata in cazul in care vrei sa scoti in evidenta fibrele lemnului. Poate contine substante fungicide si insecticide si ofera protectie la intemperii;
●    lazura este un bait in care au fost amestecati si coloranti, asadar este o substanta in nuante diferite. Nu acopera definitiv fibra lemnului, care mai poate fi distinsa in ciuda culorii;
●    lacul este o substanta colorata care acopera lemnul complet si are un aspect emailat odata ce s-a uscat. Pe langa aspect, ofera si protectie lemnului, dar este folosita in special pentru tratarea lemnului de interior.

In trecut, se practica arderea lemnului, pentru a-i oferi rezistenta crescuta atat la umezeala, cat si la alti factori externi. Astazi, lemnul ars si lacuit se utilizeaza cu scop estetic, pentru amenajarile exterioare si interioare. 

Sfaturi utile pentru tratarea lemnului

Sfaturi utile pentru tratarea lemnului

Pe langa pasii prezentati mai sus, este important sa adaptezi tratamentul pe care vrei sa-l aplici suprafetelor din lemn la problemele care le-au afectat, la calitatea lemnului, la vechimea lui si la gradul de deteriorare a lemnului. Iata cateva sfaturi de care este bine sa tii cont.

●    In cazul in care lemnul a fost deja atacat de insecte, cari sau ciuperci si a pierdut deja din integritate si din rezistenta, este recomandat sa inlocuiesti portiunile afectate.
●    Daca lemnul a fost atacat de insecte, dar si-a pastrat rezistenta, nu este nevoie de inlocuirea lui. Cu toate acestea, se recomanda aplicarea unui tratament curativ, prin injectarea lemnului atacat cu produse de tratare.
●    Atunci cand lemnul pe care vrei sa-l folosesti nu a fost afectat de factori externi, dar nu a fost nici tratat inainte, este recomandat sa iei masuri de tratare preventiva, care sa tina insectele la distanta.
●    In cazul in care ai la dispozitie cantitati mari de lemn netratat, pentru constructii, este recomandata tratarea prin inmuiere.
●    Lemnul decolorat si afectat de soare poate fi improspatat tot cu bait.
●    Foloseste pensule speciale pentru tratarea lemnului - acestea au peri care nu permit scurgerea baitului. Nu uita ca aplicarea trebuie sa fie facuta in sensul fibrelor lemnului.

Recomandari pentru tratarea lemnului in functie de aplicatie

tratare lemn cu pistolul de vopsit

●    Pentru lemnul folosit la exterior - obloane, porti, garduri - se recomanda folosirea unui tratament curativ sau preventiv, in urma caruia sa fie aplicat baitul.
●    Intretinerea unui gard de lemn se poate realiza prin spalarea cu furtunul si cu un compresor de aer si prin reinnoirea stratului de lazura, lac sau vopsea.
●    Tratarea unui acoperis din lemn trebuie sa se realizeze cu substante de protectie impotriva intemperiilor, razelor UV si altor factori externi.
●    Pentru lemnul folosit la interior, ai nevoie de tratamente care nu emana substante toxice.

Proprietatile tehnice ale lemnului - precum rezistenta, elasticitatea si stabilitatea - il fac un material excelent pentru constructii, dar este important sa il protejezi, daca doresti sa isi pastreze aspectul si calitatile o perioada cat mai indelungata.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.