Tipuri de calorifere pentru baie
Unul dintre criteriile de diferentiere a caloriferelor este modalitatea de alimentare: cu energie electrica, cu agent termic (conectate la centrala pe gaz sau pe combustibili solizi) sau mixta (fie pe baza de curent, fie cu apa calda).
Radiatoarele pentru baie electrice sunt potrivite pentru medii cu umiditate crescuta si, in general, sunt prevazute cu un termostat, pentru a mentine o temperatura constanta in camera, pe care o setezi dupa preferintele tale.
Calorifer clasic
Modelul clasic, orizontal se prinde in perete sau este dispus pe roti, in cazul celui cu alimentare electrica. Mai mult, caloriferul cu elementi poate fi varianta ideala pentru incalzirea unei bai de dimensiuni mari.
Calorifer portprosop
Radiatoarele verticale pentru baie sunt potrivite atat pentru uscarea si mentinerea calda a prosoapelor, cat si pentru incalzirea incaperii. Caloriferele portprosop pot avea un design clasic sau unul modern, inedit, insa costul pentru acestea este mai ridicat.
Cel mai bun calorifer pentru baie: Cum il alegi?
Alegerea caloriferului trebuie facuta in functie de dimensiunea baii, de puterea calorica a radiatorului si de materialul din care este realizat. De asemenea, este importanta selectarea unui model care sa se integreze in stilul camerei.
Material
- Otel
Avantajul caloriferelor din otel este ca mentin eficient caldura pentru un timp indelungat, dupa ce alimentarea a fost oprita. In plus, cele dintr-un material gros rezista mai mult.
- Inox
Designul radiatoarelor din inox poate fi mai atractiv, potrivit unei bai moderne. De asemenea, merita sa investesti intr-un calorifer din inox, deoarece are durabilitate si eficienta crescuta.
- Aluminiu
Principalul beneficiul al caloriferelor din aluminiu este incalzirea rapida a baii. Materialul este usor si rezista bine in timp, insa un dezavantaj este ca nu mentine caldura o perioada lunga dupa oprirea alimentarii.
- Fonta
Radiatoarele din fonta au o eficienta termica ridicata si sunt comercializate atat modele clasice, cat si unele cu un aspect modern. Calitatea acestora este foarte buna si pot functiona zeci de ani.
Putere termica
In functie de dimensiuni si de material, caloriferele au o anumita putere termica (kW). Pentru a avea un randament bun, radiatoarele trebuie sa corespunda masuratorilor baii tale: volumul de aer din incapere, suprafata ferestrelor si gradul de izolare al incaperii.
Calculeaza puterea calorica necesara caloriferului, astfel incat sa selectezi cel mai bun model pentru camera ta. In plus, tine cont ca un radiator portprosop este potrivit bailor de dimensiuni reduse, in timp ce unul clasic poate fi folosit si pentru o baie spatioasa.
Unde se monteaza caloriferul in baie?
Daca renovezi baia si ai posibilitatea de a alege orice loc pentru montarea caloriferului, opteaza pentru atasarea acestuia pe un perete exterior, sub fereastra. Astfel, distributia de caldura se face uniform in camera.
In schimb, daca vrei sa inlocuiesti un calorifer existent, ia in considerare amplasarea tevilor de alimentare si dimensiunile spatiului disponibil. De asemenea, in cazul unui radiator electric, trebuie sa tii cont doar de suprafata necesara pentru montarea acestuia. Mai mult, descopera cum demontezi caloriferul vechi si cum il pui pe cel nou, prin efectuare unor pasi simpli.
Cel mai bun calorifer pentru baie: Sfaturi practice
In continuare, ti-am pregatit cateva sfaturi practice pentru achizitionarea si ingrijirea caloriferului. Selecteaza un model care sa dea randament termic si, in acelasi timp, sa completeze designul baii tale.
Alege modelul in functie de stilul baii
Poti monta radiatoare clasice, cu un pret avantajos si potrivite pentru majoritatea incaperilor, sau poti investi in calorifere de baie moderne, cu un aspect deosebit. Acestea trebuie sa se integreze in camera si sa respecte stilul obiectelor sanitare, al accesoriilor si al placilor de gresie si de faianta.
Un detaliu placut in baie poate fi un calorifer vertical de tip panou sau unul cu cercuri. Radiatoarele pot avea si variante inedite, precum dispunerea pe colt sau in forma de fagure.
Asorteaza culoarea caloriferului cu baia
O alta caracteristica de care sa tii cont cand achizitionezi caloriferul este culoarea. Daca un radiator alb, clasic, nu se potriveste cu baia ta, ai multe optiuni dintre care sa alegi.
Spre exemplu, caloriferele gri-antracit sau gri-carbune sunt potrivite pentru a completa un stil modern. Un radiator portprosop cu finisaj metalizat, mat sau lucios, pot da senzatia de lux, in timp ce caloriferele aurii sunt ideale pentru o baie sofisticata, eleganta.
Achizitioneaza un set
Pentru a pastra designul caloriferului, alege robineti si accesorii din acelasi set sau care sa aiba un tipar asemanator. Acest lucru este valabil in special pentru radiatoarele cu un aspect inedit, dar nu numai pentru acestea. Chiar si un model simplu ar trebui sa aiba accesorii potrivite cromatic si care sa corespunda stilului minimalist sau clasic.
Ataseaza o masca de calorifer
Totusi, daca nu ai gasit modelul perfect pentru baia ta, varianta ideala din punct de vedere estetic este asamblarea unei masti pentru calorifer, care sa respecte stilul de amenajare. Aceasta nu va afecta eficienta termica a radiatorului.
De asemenea, daca nu exista pe piata un model care sa se potriveasca baii tale sau daca cel care iti place nu se incadreaza in bugetul tau, invata cum sa realizezi acasa o masca pentru calorifer, folosind materiale simple, precum panouri de lemn sau MDF, gips-carton sau sticla.
Aeriseste caloriferul periodic
Pe langa aspectele referitoare la design, este foarte important ca radiatorul sa dea randament bun si sa incalzeasca baia in mod corespunzator. Chiar daca ai achizitionat un model eficient, cu o putere calorica potrivita caracteristicilor incaperii, caloriferul isi poate pierde capacitatea de a incalzi aerul din baie din cauza acumularii de aer in interior.
Dupa o perioada in care nu a fost utilizat, acesta poate avea in instalatie bule de aer, care impiedica incalzirea baii asa cum trebuie si, cu timpul, duc la deteriorarea caloriferului. Citeste mai multe despre cum trebuie sa aerisesti radiatoarele, indiferent de materialul din care sunt facute, pentru a te bucura de eficienta lor maxima si de confort termic.
Alege un calorifer pentru baie atat in functie de specificatiile tehnice, cat si de estetica acestuia. Acorda atentie tipului de radiator, alimentarii, dimensiunii, puterii termice, materialului, insa nu neglija stilul, forma si culoarea. In plus, asigura curatarea si aerisirea regulata a acestuia, pentru o functionare eficienta si indelungata.
Tine cont si de recomandarile specialistilor care nu recomanda montarea radiatoarelor clasice din otel in spatii si incaperi cu umiditate mare. Pentru astfel de zone, opteaza pentru radiatoare din aluminiu sau fonta.
Speram ca informatiile si sfaturile din acest ghid ti-au fost de ajutor. Te asteptam in magazinul online MatHaus.ro cu o gama variata de materiale, scule si unelte pentru orice proiect sau lucrare de construit, amenajat, renovat sau reparat.
Plaseaza o comanda, iar noi iti trimitem produsele in conditii optime, la orice adresa din Romania, acasa sau pe santier. Livrarea se face prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat pentru descarcare sau prin firmele partenere de curierat.