Cand se face aerisirea caloriferelor?
Aerisirea caloriferelor din fonta, otel sau aluminiu ar trebui realizata o data pe an, indiferent de starea lor. Este de preferat ca aerisirea sa fie facuta vara sau in saptamanile dinaintea inceperii sezonului rece. De asemenea, caloriferele pot fi aerisite:
- In primele zile dupa ce instalatia a fost incarcata cu apa (in cazul in care ai centrala proprie);
- In perioada probelor (in cazul in care ai un calorifer racordat la RADET);
- In situatia in care caloriferul se incalzeste partial - Un semn care iti va sugera ca radiatorul tau are nevoie de aerisire este incalzirea neuniforma. Cel mai des, vei observa cum caloriferul se incalzeste doar in partea de sus; asta se intampla deoarece apa intra in instalatie pe teava de tur (aflata in partea superioara a caloriferului), insa nu este lasata sa circule corespunzator de bulele de aer din interior;
- Cand se aud zgomote in interiorul caloriferului - Un alt fenomen pe care il poti remarca este un sunet pe care apa il face cand patrunde in instalatie. Bolborositul pe care il auzi uneori din interiorul caloriferului este cauzat tot de bulele de aer si reprezinta un indiciu ca ar trebui sa faci o aerisire;
- In momentul in care au loc diverse reparatii la centrala termica - Daca au avut lor reparatii la centrala, presiunea poate scadea, ceea ce inseamna ca sistemul de incalzire poate sa nu mai functioneze la capacitatea sa maxima.
Cum se aerisesc caloriferele?
Inainte de a vorbi despre cum se face aerisirea caloriferelor, trebuie sa mentionam ca operatiunea se realizeaza similar indiferent de materialul din care sunt confectionate acestea: fonta, otel sau aluminiu. Totusi, tine cont ca procedura difera in functie de tipul de sistem de incalzire la care sunt legate caloriferele.
Mai mult, pentru aerisirea corecta a caloriferelor, ai nevoie de urmatoarele accesorii:
- o cheie speciala pentru aerisirea caloriferelor sau o surubelnita;
- un recipient pentru scurgerea apei;
- o carpa.
Aerisirea caloriferelor legate la o centrala proprie
Operatiunea de aerisire a caloriferelor legate la o centrala termica este cat se poate de simpla, ceea ce reprezinta inca un motiv pentru care nu ar trebui sa o amani. Etapele pe care trebuie sa le parcurgi sunt urmatoarele:
- Daca este cazul, opreste centrala termica - Asigura-te ca presiunea din interiorul caloriferelor este corespunzatoare. Daca aceasta este mai mica de 1 bar cand caloriferele sunt reci, completeaza nivelul de apa din instalatie;
- Inchide robinetul de tur (cel din partea superioara, pe unde intra apa in calorifer) si robinetul de retur (cel din partea inferioara, pe unde iese apa din calorifer);
- Pozitioneaza un recipient in dreptul supapei de aerisire sau a robinetului cu rozeta a caloriferului, pentru a intampina scurgerea apei. De obicei, supapa este localizata in partea de sus a caloriferului, in partea opusa robinetului de tur;
- Foloseste cheia pentru aerisire sau o surubelnita dreapta si roteste incet surubul spre stanga, pentru a deschide supapa. In acest moment, va incepe sa curga apa din calorifer, de aceea e indicat sa ai si o carpa la indemana;
- Aerisirea in sine nu ar trebui sa dureze mai mult de un minut, indiferent ca este realizata pentru caloriferele de baie, bucatarie sau orice alta incapere. Pentru a grabi, insa, putin procesul, poti deschide incet robinetul de retur, ceea ce va ajuta la impingerea aerului din calorifer;
- Curand va curge doar apa din calorifer, nefiind insotita de aer. Inchide supapa de aerisire, apoi deschide la maximum robinetele de tur si retur;
- Repeta procesul pentru toate caloriferele din locuinta - Daca te intrebi de unde incepe aerisirea caloriferelor, este indicat sa demarezi procedura la cel mai apropiat calorifer de centrala.
Retine ca, daca ai centrala termica, presiunea acesteia va scadea considerabil pe masura ce aerisesti fiecare radiator in parte! La finalul procedurii, incarca instalatia cu apa rece prin robinetul de umplere al centralei, pana revii la presiunea optima de 1,5 bari cand caloriferele sunt reci.
Un mod simplu de a verifica daca aerisirea caloriferelor a fost realizata corect este sa repornesti centrala si sa observi daca acestea se incalzesc uniform. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca nu se prelinge sau nu picura apa din jurul supapei si a robinetilor.
Citeste si: Centrala termica electrica: Avantaje, costuri lunare si accesorii
Aerisirea caloriferelor legate la un sistem termic centralizat
Atunci cand este vorba de calorifere din otel, din fonta sau de calorifere din aluminiu conectate la un sistem termic centralizat, operatiunea de aerisire a acestora trebuie realizata prin deschiderea robinetilor din capatul coloanei de catre administratorul sau responsabilul blocului. In acelasi timp, poti face o solicitare la furnizorul de caldura, iar costurile pentru acest serviciu vor fi suportate de tine.
Realizarea procedurii fara aerisitor
In cazul in care in locuinta ta exista un calorifer fara aerisitor, procesul nu va fi foarte diferit, deorece diferenta este ca supapa de aerisire este montata in acelasi loc cu robinetul de tur. Inchide intai robinetul, apoi, cu ajutorul unei carpe, roteste piulita olandeza din partea superioara a caloriferului. Nu uita ca trebuie sa ai un recipient pregatit pentru colectarea apei care picura de pe carpa. Inchide piulita dupa ce aerul a iesit din instalatie.
De multe ori, acest procedeu de aerisire este necesar pentru caloriferele vechi, din fonta, care pot fi fara supapa de aerisire. In cazul in care caloriferele fara aerisitor sunt legate la sistemul termic centralizat, poti, de asemenea, sa faci o solicitare la furnizorul de caldura.
De ce este necesara aerisirea regulata a caloriferelor?
Principalul avantaj al aerisirii periodice a caloriferelor este randamentul mai bun din punct de vedere termic. Prin urmare, costurile pentru incalzirea locuintei vor fi mai mici si, totodata, caloriferele vor rezista mai bine in timp.
Descopera mai multe idei pentru casa ta: Cum realizezi de unul singur o masca pentru calorifer
Eficienta termica
In lunile calde, cand caloriferele nu sunt folosite, in interiorul lor se pot acumula bule de aer. Odata ce agentul termic (apa calda) revine in instalatie, acesta nu mai circula in mod corespunzator din cauza acestor acumulari de aer, impiedicand astfel caloriferele sa incalzeasca locuinta la eficienta maxima.
Prin aerisire inainte de inceperea sezonului rece sau in momentul in care observi ca un calorifer nu se incalzeste cum trebuie ori „bolboroseste”, beneficiezi de un randament termic mai bun: transferul de caldura nu mai este diminuat din cauza bulelor de aer din apa.
Reducerea costurilor
In cazul in care ai o centrala proprie, in loc sa incerci sa afli de ce nu se incalzeste caloriferul sau de ce nu se incalzeste ultimul calorifer, poti fi tentat sa dai pur si simplu caldura mai tare, ceea ce, evident, va duce la facturi mai ridicate. Cand caloriferele se incalzesc de sus pana jos, uniform, vei avea nevoie de mai putin timp pentru a ajunge la un confort termic in locuinta si, desigur, costurile vor fi reduse.
Rezistenta in timp
Bulele de aer din interiorul caloriferului nu afecteaza doar buna functionare a dispozitivului, ci pot grabi deteriorarea sa. Oxigenul prezent in instalatie determina oxidarea si, astfel, ruginirea caloriferului pe interior. Acest fenomen este comun atat caloriferelor din otel si aluminiu, cat si caloriferelor mai rezistente din fonta. De aceea, aerisirea este obligatorie, indiferent de tipul de radiator pe care il ai.
Iti recomandam si: Dimensionarea caloriferelor si calcului corect al puterii calorice
Aerisirea nu rezolva problema apei dure care circula in instalatia caloriferelor. Aceasta cauzeaza in timp depuneri de minerale (precum calciu si magneziu), care pot deregla functionarea eficienta a instalatiei. Poti deduriza apa din instalatii cu ajutorul unor solutii chimice, care au si rolul de a proteja peretii interiori impotriva depunerilor. De obicei, acestea sunt introduse in circuitul caloriferelor prin teava de retur, cu ajutorul unei pompe de circulatie.
Odata ce pompa este cuplata, solutia este recirculata in instalatie pana cand toate depunerile sunt eliminate. Pentru caloriferele racordate la centrala termica, este recomandata pornirea acesteia, deoarece temperaturile mai mari ale apei (50-60 de grade Celsius) grabesc actiunea solutiei.
Atentie insa la caloriferele din aluminiu, deoarece acestea sunt mult mai sensibile la actiunea coroziva a diverselor substante folosite, astfel ca materialul se poate deteriora. Dupa ce toata mizeria a fost eliminata din instalatie, poti efectua o clatire cu o solutie alcalina. Va trebui apoi sa represurizezi circuitul cu apa de alimentare.
Foloseste cu incredere aceste metode pentru a prelungi buna functionare a caloriferelor un timp cat mai indelungat si pentru a te bucura de tot confortul termic de care ai nevoie in sezonul rece. Te asteptam in magazinul online MatHaus cu o gama variata de materiale, scule si unelte pentru proiectele tale!