Găsește repede ce ai nevoie

Cum aerisesti caloriferele pentru te bucura de confort termic in casa ta

Etapa esentiala in procesul de intretinere a sistemului din locuinta ta, aerisirea caloriferelor este o operatiune simpla pe care trebuie sa o intreprinzi in mod regulat. In continuare, vei afla de ce este atat de importanta aerisirea caloriferelor si cum se face.

De ce este necesara aerisirea caloriferelor

In lunile calde, cand caloriferele nu sunt folosine, in interiorul lor se pot acumula bule de aer. Odata ce agentul termic (apa calda) revine in instalatie, el nu mai circula in mod corespunzator din cauza acestor bule de aer, impiedicand astfel caloriferele sa incalzeasca locuinta la eficienta maxima.
In cazul in care ai o centrala, poti fi tentat sa dai pur si simplu caldura mai tare, ceea ce, evident, va duce la facturi mai mari. Desigur, acesta este doar un efect indirect al aerului din calorifere, deoarece aceste bule pot afecta nu doar buna functionare a dispozitivului, ci pot grabi si deteriorarea sa; oxigenul prezent in instalatie grabeste oxidarea si, astfel, ruginirea caloriferului pe interior.
Acest fenomen este comun atat caloriferelor din otel si aluminiu, cat si caloriferelor mai reizstente din fonta. De aceea, aerisirea este obligatorie, indiferent de tipul de radiator pe care il ai.

Cum stii ca trebuie sa aerisesti caloriferele

Inca de la inceput, trebuie mentionat ca aerisirea caloriferelor ar trebui realizata o data pe an, indiferent de starea lor. Este de preferat ca aerisirea sa fie facuta vara sau in saptamanile dinaintea inceperii sezonului rece. De asemenea, caloriferele pot fi aerisite:

 • in primele zile dupa ce instalatia a fost incarcata cu apa (in cazul in care ai centrala proprie);

 • in perioada probelor (in cazul in care ai un calorifer racordat la RADET).


Cel mai evident semn care iti va sugera ca radiatorul tau are nevoie de aerisire este incalzirea neuniforma. Cel mai des vei observa cum caloriferul se incalzeste doar in partea de sus; aceasta se intampla deoarece apa intra in instalatie pe teava de retur (aflata in partea superioara a caloriferului), insa nu este lasata sa circule corespunzator de bulele de aer din interior.
Un alt fenomen pe care il poti remarca este un sunet pe care apa il face atunci cand patrunde in instalatie. Bolborositul pe care il auzi uneori din interiorul caloriferului este cauzat tot de bulele de aer si reprezinta un indiciu ca ar trebui sa faci o aerisire.

Cum se face aerisirea caloriferului

Pentru aerisirea corecta a caloriferului, ai nevoie de:

 • o cheie speciala pentru aerisirea caloriferelor sau o surubelnita;

 • un recipient pentru scurgerea apei;

 • o carpa.


Operatiunea este cat se poate de simpla, ceea ce reprezinta inca un motiv pentru care nu ar trebui sa o amani. Etapele pe care trebuie sa le parcurgi sunt urmatoarele:

 1. Daca este cazul, opreste centrala termica.

 2. Inchide robinetul de tur (cel din partea superioara, pe unde intra apa in calorifer) si robinetul de retur (cel din partea inferioara, pe unde iese apa din calorifer).

 3. Pozitioneaza un recipient in dreptul supapei de aerisire a caloriferului, pentru a intampina scurgerea apei; de obicei, supapa este localizata in partea de sus a caloriferului, in partea opusa robinetului de tur.

 4. Folosind cheia pentru aerisire sau o surubelnita dreapta, roteste incet surubul spre stanga pentru a deschide supapa. In acest moment, va incepe sa curga apa din calorifer, de aceea e indicat sa ai si o carpa la indemana.

 5. Aerisirea in sine nu ar trebui sa dureze mai mult de un minut. Pentru a grabi putin procesul, poti deschide incet robinetul de retur, ceea ce va ajuta la impingerea aerului din calorifer.

 6. Curand va curge doar apa din calorifer, nefiind insotita de aer. Inchide supapa de aerisire, apoi deschide la maximum robinetele de tur si retur.

 7. Repeta procesul pentru celelalte calorifere din locuinta. Retine ca, daca ai centrala termica, presiunea acesteia va scadea considerabil pe masura ce aerisesti fiecare radiator in parte.


In cazul in care in locuinta ta exista un calorifer fara aerisitor, procesul nu va fi foarte diferit, deorece diferenta este ca supapa de aerisire este montata in acelasi loc cu robinetul de tur. Inchide intai robinetul, apoi, cu ajutorul unei carpe, roteste piulita olandeza din partea superioara a caloriferului. Nu uita ca trebuie sa ai un recipient pregatit pentru colectarea apei. Inchide piulita odata ce aerul a iesit din instalatie.

Curatarea chimica a caloriferelor

Aerisirea nu rezolva problema apei dure care circula in instalatia caloriferelor. Aceasta cauzeaza in timp depuneri de minerale (precum calciu si magneziu), care pot deregla functionarea eficienta a instalatiei.
Poti deduriza apa din instalatii cu ajutorul unor solutii chimice, care au si rolul de a proteja peretii interiori de depuneri. De obicei, acestea sunt introduse in circuitul caloriferelor prin teava de retur, cu ajutorul unei pompe de circulatie.
Odata ce pompa este cuplata, solutia este recirculata in instalatie pana cand toate depunerile sunt eliminate. Pentru caloriferele racordate la centrala termica, este recomandata pornirea acesteia, deoarece temperaturile mai mari ale apei (50-60o) grabesc actiunea solutiei.
Atentie insa la caloriferele din aluminiu, deoarece acestea sunt mult mai sensibile la actiunea coroziva a diverselor substante folosite, astfel ca materialul se poate deteriora. Dupa ce toata mizeria a fost eliminata din instalatie, poti efectua o clatire cu o solutie alcalina. Va trebui apoi sa represurizezi circuitul cu apa de alimentare.
Foloseste cu incredere aceste metode pentru a prelungi buna functionare a caloriferelor un timp cat mai indelungat si pentru a te bucura de tot confortul termic de care ai nevoie in sezonul rece.
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și: