Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Dimensionarea caloriferelor si calculul corect al puterii calorice

Actualizat: 19.02.2024 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 5 min

Este esential ca dimensionarea caloriferelor si calculul puterii calorice sa se realizeze cu mare atentie.

Rezultatul va fi obtinerea confortului termic fara cheltuirea unei sume mari de bani. In cazul in care nu se iau in considerare toti factorii care influenteaza alegerea corecta a caloriferelor (cum ar fi coeficientul caloric, cel de corectie si volumul camerei), te poti confrunta cu situatii neplacute, precum subdimensionarea caloriferelor sau supradimensionarea lor.

Subdimensionarea caloriferelor duce la suprasolicitarea centralei termice si a sistemului de incalzire, ceea ce le scurteaza durata de viata.

Supradimensionarea acestora va genera costuri inutile luna de luna. Prin urmare, dimensionarea caloriferelor trebuie facuta in functie de camera, mai exact de gradul de izolare si de suprafata fiecarei incaperi.

Cuprins

Rolul dimensionarii caloriferelor in obtinerea confortului termic

Dimensiune calorifer

Dimensionarea caloriferelor se efectueaza cu scopul obtinerii necesarului termic pentru incalzirea incaperilor. Calculul corect se face luand in considerare suprafata spatiului si coeficientul termic al camerei, care este dat de dimensiunea si numarul ferestrelor sau de volumul de aer ce trebuie incalzit. Astfel, se stabileste dimensiunea adecvata a caloriferelor, adica suprafata ce radiaza caldura.

Cum se obtine confortul termic?

Una dintre conditiile de a ajunge la confortul termic dorit este aceea ca radiatoarele sa aiba dimensiunea adecvata pentru a putea incalzi incaperea fara a suprasolicita centrala termica. Pe langa asta, mai exista o serie de factori necesari pentru obtinerea confortului termic, printre care si materialul radiatorului.

Caldura emisa de orice calorifer este data de dimensiunea sa radianta, astfel ca aceasta trebuie sa fie aliniata nevoilor utilizatorului. Asta inseamna ca, indiferent de vremea de afara, cele mai performante radiatoare (indiferent ca vorbim despre calorifere pentru baie, bucatarie, living, dormitor sau camera copilului) trebuie sa ofere o putere termica adecvata pentru a asigura confortul termic optim in fiecare incapere. 

Rolul centralei (instalatiei) termice

Dimensionarea radiatoarelor este in stransa legatura cu celelalte elemente ale instalatiei termice. Pentru ca centrala termica pune tot acest sistem in miscare, alegerea sa este fundamentala. Dimensionarea caloriferelor in functie de centrala termica aleasa va duce la un consum scazut de combustibil, ceea ce rezulta in facturi reduse la incalzire.

Cand alegem o centrala termica, trebuie neaparat sa ii cunoastem puterea, pentru a sti daca aceasta este potrivita pentru suprafata ce se doreste a fi incalzita.

Puterea centralei termice se calculeaza prin efectuarea produsului intre coeficientul caloric, cel de corectie, suprafata incaperilor si inaltimea lor. 

Coeficientul de corectie este indicele transformarii puterii din wati in calorii.

Coeficientul caloric depinde de suprafata geamurilor si de gradul de izolare al locuintei.

Pe langa centrala termica si calorifere, trebuie sa fim atenti si la restul elementelor care compun instalatia termica, accesorii precum termostatele ce pun sistemul in functiune si tipul de tevi responsabile de a conduce agentul termic.

Dimensionarea caloriferelor: Factorii de care trebuie tinut cont

Putere calorifer

Iti prezentam mai jos factorii principali ce influenteaza puterea caloriferului.

  • Dimensiunile radiatorului.
  • Temperatura apei din circuit (care influenteaza la randul sau puterea caloriferelor). Centralele in condensatie sunt considerate cele mai bune datorita abilitatii lor de a asigura un confort termic ideal atunci cand temperatura apei in circuitul tur-retur este situata intre 35 si 55 de grade Celsius.
  • Amplasarea caloriferului in incapere. Pozitia radiatorului va fi aleasa astfel incat acesta sa emita caldura spre centrul camerei, dar si sa nu fie blocat de mobila sau draperii care pot impiedica raspandirea caldurii in incapere.
  • Materialul din care este fabricat. De exemplu, caloriferele din aluminiu si cele din otel se incalzesc foarte repede, insa au o intertie termica mica. Pe de alta parte, radiatoarele din fonta se incalzesc mai greu, insa emit caldura pentru mai mult timp. Acestea nu sunt la fel de eficiente in locuintele cu centrala termica proprie, tocmai din cauza faptului ca pastreaza prea mult caldura si pot duce la supraincalzirea spatiului. 
  • Intretinerea caloriferului. Curatarea si aerisirea periodica a radiatorului il va ajuta sa functioneze la potential maxim.

Cum se calculeaza puterea caloriferului?

Calcul putere calorifer

Pentru a calcula corect puterea caloriferelor, trebuie tinut cont de:

  • gradul de izolare a incaperii;
  • volumul de aer ce trebuie incalzit;
  • suprafata ferestrelor.

Iti recomandam sa efectuezi acest calcul pentru calorifere si sa dimensionezi corect sistemul de incalzire inainte de a instala centrala termica si a instalatiei de incalzire. Astfel vei pastra in vedere atat bugetul disponibil, cat si performanta termica.

Mai jos redam etapele de calcul calorifer pentru o camera.

1. Calcularea volumului camerei

Asta inseamna, mai exact, calcularea volumului de aer ce trebuie incalzit. Pentru asta, va trebui sa se efectueze produsul dintre inaltimea incaperii si suprafata acesteia (lungime x latime).

2. Stabilirea coeficientului caloric al camerei

Acesta este dat de suprafata ferestrelor din incapere si de gradul de izolare termica al camerei. Coeficientul caloric are, de obicei, o valoare cuprinsa intre 40 si 70 kcal/m3.

Atunci cand incaperea este bine izolata, coeficientul caloric va fi unul mic. Pe de alta parte, atunci cand camera nu este izolata corespunzator, acest coeficient va fi prea mare, ceea ce va avea o influenta majora asupra confortului termic.

Daca locuinta este izolata, se poate folosi o valoare medie de 50 kcal/m3 pentru a realiza un calcul rapid al necesarului termic. Daca vorbim despre un apartament de bloc bine izolat, poti alege un coeficient caloric mai mic de 50W. Pentru o locuinta neizolata, aflata intr-o regiune cu temperaturi scazute, poti folosi un coeficient caloric de 70 W. 

3. Transformarea puterii calorice in putere termica, adica transformarea caloriilor in wati

Pentru acest pas se va folosi coeficientul de corectie; calculul acestui coeficient se realizeaza prin transformarea din calorii in wati cu ajutorul unui indice care are o valoare de 1,163.

Puterea radianta a radiatoarelor este obtinuta prin inmultirea rezultatelor obtinute in urma celor trei etape prezentate mai sus. Asadar, formula de calculare a puterii unui radiator este:

P = Volum x Coeficient caloric x Coeficient de corectie

Prin calculul puterii, se poate stabili cu usurinta dimensionarea corecta a radiatoarelor.

Exemplu de calcul al puterii caloriferului

Pentru o incapere cu intaltimea de 2.5 m, lungime de 4 m si latime de 4 m, cu volumul de 40 mc, acest volum trebuie inmultit cu un coeficient caloric mediu pentru incaperile izolate de 50 kcal/mc si cu indicele raportului dintre calorii si vati. Astfel se va obtine puterea radianta.

P = 40mc x 50 kcal/mc x 1,163 W/mcal = 2326 W

Acest calcul indica necesarul caloriferelor dintr-o incapere; asadar, in exemplul nostru vom avea nevoie de un radiator de cel putin 2323 W sau de doua radiatoare care sa insumeze aceasta putere.

Dimensionare calorifere cu ajutorul tabelelor de la producatori

Metoda de dimensionare a caloriferelor prin verificarea tabelelor de putere oferite de producatori este un proces eficient si practic. Astfel poti alege foarte usor radiatoarele potrivite in functie de nevoile termice ale fiecarei incaperi. 

Iata un exemplu de tabel de putere pentru calorifere din otel Energy: 

tabel puteri calorifere otel Sursa: MatHaus

Cu ΔT se noteaza diferenta de temperatura dintre apa care circula prin calorifere si temperatura ambientala a camerei. 

Poti verifica valoarea ΔT a sistemului tau de incalzire folosind formula: 

ΔT=(Temperatura_tur+Temperatura_retur)/2​−Temperatura_ambientala

De exemplu, pentru 75°C tur si 65°C retur, cu 20°C temperatura ambientala, ΔT=(75+65)/2 -20 = 140/2 - 20 = 50°C

Daca tii cont de necesarul termic obtinut in exemplul de calcul calorifere in functie de volum de mai sus, de 2326 W, poti selecta cu ajutorul tabelului dimensiunile optime ale radiatorului/radiatoarelor. 

Calculul caloriferelor si dimensionarea corecta a acestora sunt fundamentale pentru asigurarea unui sistem de incalzire eficient si economic in locuinta ta. Poti folosi fie un calculator calorifere disponibil online, fie poti apela la un instalator pentru a realiza corect fiecare calcul al puterii caloriferelor. 

Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile asa cum ai gasit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp pentru alte activitati. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!