Găsește repede ce ai nevoie

Dimensionarea caloriferelor si calculul corect al puterii calorice

Este esential ca dimensionarea caloriferelor si calculul puterii calorice sa se realizeze cu mare atentie.

Rezultatul va fi obtinerea confortului termic fara cheltuirea unei sume mari de bani. In cazul in care nu se iau in considerare toti factorii care influenteaza alegerea corecta a caloriferelor (cum ar fi coeficientul caloric, cel de corectie si volumul camerei), te poti confrunta cu situatii neplacute, precum subdimensionarea caloriferelor sau supradimensionarea lor.

Subdimensionarea caloriferelor duce la suprasolicitarea centralei termice si a sistemului de incalzire, ceea ce le scurteaza durata de viata.

Supradimensionarea va genera costuri inutile luna de luna.

Prin urmare, dimensionarea caloriferelor trebuie facuta in functie de gradul de izolare a incaperilor si de suprafata lor.

Importanta dimensionarii si a calculului corect

Dimensionarea caloriferelor se efectueaza cu scopul obtinerii necesarului termic pentru incalzirea incaperilor. Calculul corect se face luand in considerare suprafata spatiului si coeficientul termic al camerei, care este dat de dimensiunea si numarul ferestrelor sau de volumul de aer ce trebuie incalzit. Astfel, se stabilieste dimensiunea adecvata a caloriferelor, adica suprafata ce radiaza caldura.

Cum se obtine confortul termic?

Una dintre conditiile de a ajunge la confortul termic dorit este aceea ca radiatoarele sa aiba dimensiunea adecvata pentru a putea incalzi incaperea fara a suprasolicita centrala termica. Pe langa asta, mai exista o serie de factori necesari pentru obtinerea confortului termic, printre care si materialul radiatorului.

Caldura emisa de orice calorifer este data de dimensiunea sa radianta, astfel ca aceasta trebuie sa fie aliniata nevoilor utilizatorului. Asta inseamna ca, indiferent de vremea de afara, cele mai performante radiatoare au capacitatea de a mentine o temperatura constanta in camera.

Rolul centralei (instalatiei) termice

Dimensionarea radiatoarelor este in stransa legatura cu celelalte elemente ale instalatiei termice. Pentru ca centrala termica pune tot acest sistem in miscare, alegerea sa este fundamentala. Dimensionarea caloriferelor in functie de centrala termica aleasa va duce la un consum scazut de combustibil, ceea ce rezulta in facturi reduse la incalzire.

Cand alegem o centrala termica, trebuie neaparat sa ii cunoastem puterea, pentru a sti daca aceasta este potrivita pentru suprafata ce se doreste a fi incalzita. Puterea centralei termice se calculeaza prin efectuarea produsului intre coeficientul caloric, cel de corectie, suprafata incaperilor si inaltimea lor. Coeficientul de corectie este indicele transformarii puterii din wati in calorii. Coeficientul caloric depinde de suprafata geamurilor si de gradul de izolare al locuintei.

Pe langa centrala termica si calorifere, trebuie sa fim atenti si la restul elementelor care compun instalatia termica, precum termostatele ce pun sistemul in functiune si tipul de tevi responsabile de a conduce agentul termic.

Ce factori influenteaza puterea caloriferului?

Iata factorii principali ce influenteaza puterea caloriferului:

  • Dimensiunile radiatorului.
  • Temperatura apei din circuit (care influenteaza la randul sau puterea caloriferelor). Centralele in condensatie sunt considerate cele mai bune datorita abilitatii lor de a asigura un confort termic ideal atunci cand temperatura apei in circuitul tur-retur este situata intre 35 si 55 de grade Celsius.
  • Amplasarea caloriferului in incapere. Pozitia radiatorului va fi aleasa astfel incat acesta sa emita caldura spre centrul camerei, dar si sa nu fie blocat de mobila sau draperii care pot impiedica raspandirea caldurii in incapere.
  • Materialul din care este fabricat. De exemplu, caloriferele din aluminiu si cele din otel se incalzesc foarte repede, insa au o intertie termica mica. Pe de alta parte, radiatoarele din fonta se incalzesc mai greu, insa emit caldura pentru mai mult timp.
  • Intretinerea caloriferului. Curatarea si aerisirea periodica a radiatorului il va ajuta sa functioneze la potential maxim.

Etapele efectuarii calculului

Pentru a calcula corect puterea radiatoarelor, trebuie tinut cont de:

  • Gradul de izolare a incaperii;
  • Volumul de aer ce trebuie incalzit;
  • Suprafata ferestrelor.

Calculul se face in trei etape:

1. Calcularea volumului camerei. Asta inseamna, mai exact, calcularea volumului de aer ce trebuie incalzit. Pentru asta, va trebui sa se efectueze produsul dintre inaltimea incaperii si suprafata acesteia (lungime x latime).

2. Stabilirea coeficientului caloric al camerei. Acesta este dat de suprafata ferestrelor din incapere si de gradul de izolare termica al camerei. Coeficientul caloric are, de obicei, o valoare cuprinsa intre 40 si 70 kcal/m3. Atunci cand incaperea este bine izolata, coeficientul caloric va fi unul mic. Pe de alta parte, atunci cand camera nu este izolata corespunzator, acest coeficient va fi prea mare, ceea ce va avea o influenta majora asupra confortului termic. Daca locuinta este izolata, se poate folosi o valoare medie de 50 kcal/m3 pentru a realiza un calcul rapid.

3. Transformarea puterii calorice in putere termica, adica transformarea caloriilor in wati. Pentru acest pas se va folosi coeficientul de corectie; calculul acestui coeficient se realizeaza prin transformarea din calorii in wati cu ajutorul unui indice care are o valoare de 1,163.

Puterea radianta a radiatoarelor este obtinuta prin inmultirea rezultatelor obtinute in urma celor trei etape prezentate mai sus. Asadar, formula de calculare a puterii unui radiator este:

P = Volum x Coeficient caloric x Coeficient de corectie

Prin calculul puterii, se poate stabili cu usurinta dimensionarea corecta a radiatoarelor.

Te-ar putea interesa și: