Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tot ce trebuie sa stii despre casele modulare

Actualizat: 01.03.2022 / Publicat: 07.02.2022 / Timp lectură: 5 min
Casele modulare sunt constructii moderne care au numeroase avantaje fata de casele traditionale. Nu doar atat, dar sunt si foarte versatile, intrucat pot varia ca proiect si ca dimensiuni in functie de preferinte. In cazul in care doresti sa-ti dai seama daca sunt solutia potrivita pentru tine, descopera ce sunt casele modulare si afla care sunt avantajele acestora!

Cuprins

Ce sunt casele modulare?

Casele modulare (cunoscute si sub denumirea de case prefabricate) sunt formate din mai multe sectiuni care se numesc module. Aceste elemente prefabricate se realizeaza pa baza unui proiect de constructie in fabrici specializate. Modulele sunt apoi transportate la locul in care urmeaza sa se ridice locuinta si sunt asamblate cu ajutorul utilajelor de catre firma de constructii.

Structurile modulare pot alcatui astfel diverse forme in functie de felul in care sunt montate: una langa alta, una in continuarea celeilalte sau una peste alta. 

Constructiile modulare se asambleaza pe o fundatie, la fel ca locuintele traditionale, si au numeroase avantaje, cele mai importante fiind timpul de constructie foarte scurt si pretul care poate fi mai redus daca nu iei in calcul un proiect foarte complex. 

Diferentele dintre casele modulare si cele traditionale

case modulare vs traditionale​​​​​Sursa foto: Shutterstock.com

Casele prefabricate sau modulare prezinta diferente semnificative fata de cele traditionale. Cea mai importanta dintre acestea este durata constructiei. Oricare ar fi dimensiunea sau designul unei case modulare, aceasta va deveni locuibila mult mai rapid decat o casa traditionala, a carei constructie poate dura cateva luni bune.

De asemenea, daca iti construiesti o casa modulara, este posibil sa sari peste niste etape ale utilarii care sunt necesare atunci cand realizezi o casa traditionala. In unele cazuri, sistemul de izolatie este integrat in momentul constructiei modulelor. 

Nu doar atat, dar prefabricatele pot avea gata instalate sistemul de incalzire prin pardoseala, reteaua electrica si panourile solare.

De multe ori, o casa modulara poate fi mai bine organizata si compartimentata decat o casa traditionala. Prefebricatele confera un aspect unitar, conferind locuintei un aer echilibrat si modern. 

O alta diferenta a caselor modulare fata de cele traditionale o reprezinta posibilitatea instalarii unor ferestre mari, cu deschideri ample, precum si usi culisante din sticla care sa acopere intreaga suprafata a unui perete. 

Astfel poti beneficia de luminozitate sporita in locuinta ta, fiindu-ti mult mai usor sa realizezi o amenajare interioara armonioasa. Orice decoratiuni ai alege, acestea vor fi puse in valoare de lumina naturala care patrunde in casa.

Avantajele si dezavantajele caselor modulare

Avantaje

Avantajele caselor modulare sunt multiple:

  • Sunt construite rapid, putand fi gata chiar si in cateva saptamani;

  • Santierul de constructie va fi mult mai curat, nu vor aparea situatii neprevazute si nu vor exista pierderi de material;
  • Constructia se poate incepe in orice anotimp, deoarece modulele se realizeaza in fabrica, iar astfel nu depind de vreme;
  • Pot fi personalizate in functie de preferinte si de nevoi, structura acestora fiind clar specificata in proiectul de casa;
  • Se pot construi pe orice tip de teren (drept, ingust, in panta, neregulat), cu etaj sau fara, respectiv cu sau fara subsol;
  • Sunt rezistente la cutremure, vant puternic si inundatii;
  • Au un pret mai avantajos decat casele traditionale;
  • Materialele folosite sunt prietenoase cu mediul.

Dezavantaje

Casele modulare au si cateva dezavantaje. Printre acestea se numara:

  • Este dificil sa construiesti o casa modulara intr-o zona fara acces rutier bun;
  • Este nevoie de inchirierea unor utilaje de mare gabarit pentru montarea prefabricatelor;
  • Ai la dispozitie posibilitati limitate de design, in functie de optiunile pe care ti le pune la dispozitie compania pe care o alegi pentru constructia casei modulare;
  • Deoarece casele modulare sunt percepute ca fiind de calitate mai scazuta, desi nu mai este cazul in prezent, valoarea lor in cazul revanzarii este destul de redusa.

Tipuri de case modulare

A. Case modulare din lemn

Lemnul este un material foarte versatil si apreciat in intreaga lume. Asadar, de ce sa nu-ti construiesti o casa modulara din lemn? Este accesibil, sustenabil, iar rezistenta seismica a locuintei tale va fi garantata, intrucat constructiile din lemn sunt mai usoare, nefiind afectate de cutremure.

Nu doar atat, dar casele din lemn sunt constructii ecologice, ridicarea lor avand un impact minim asupra mediului. Exista totusi si un dezavantaj de care ar trebui sa tii cont atunci cand te decizi sa alegi tipul de casa modulara pentru care sa optezi: lemnul nu are proprietati de izolare fonica foarte bune.

B. Case modulare din beton

Constructia unei case prefabricate din beton necesita mai mult timp decat ridicarea unei structuri de lemn. Cu toate acestea, costurile ulterioare sunt reduse considerabil, deoarece acest material ofera o izolare termica excelenta. Peretii din beton sunt densi si grosi, fiind eficienti din punct de vedere termic deoarece reactioneaza lent la schimbarile de temperatura.

Betonul este foarte durabil, iar constructiile pot rezista ani de zile cu foarte putina mentenanta. Cu toate acestea, proiectele caselor modulare din beton nu pot fi alterate prea usor, spre deosebire de cele ale constructiilor din lemn. In cazul in care unul dintre peretii structurali are nevoie de o modificare, intreaga rezistenta si stabilitate a casei poate fi afectata.

C. Case modulare din otel

Construirea unei case din containere nu este foarte dificila. Containerele din otel au numeroase avantaje, precum ductilitatea, conductibilitatea termica, rezistenta si durabilitatea. Spre deosebire de beton sau de lemn, otelul este mult mai rezistent la foc, insa tinde sa rugineasca foarte usor. De aceea vopseaua sa trebuie reimprospatata periodic pentru a evita coroziunile.

Daca iti doresti sa aduci modificari minore in proiectul structurii, poti face acest lucru fara sa afectezi rezistenta generala a casei, mai ales in cazul in care imbinarile sunt bine insurubate si sudate. Nu doar atat, dar otelul este foarte rezistent inclusiv la conditii de vant foarte puternic. 

Casele din containere modulare pot fi construite cu sau fara fundatie si pot fi mutate cu usurinta. 

Ce lucrari trebuie realizate dupa asamblarea casei modulare?

case modulare​​​​​​​

Sursa foto: Shutterstock.com

In cazul in care ai optat pentru o casa modulara din containere, atunci este important sa te ocupi si de instalarea termoizolatiilor, deoarece altminteri peretii nu-ti vor putea asigura confortul termic de care ai nevoie atat in sezonul rece, cat si in cel cald. Astfel vei intarzia inclusiv aparitia ruginii, intrucat izolarea termica va contribui la impiedicarea formarii unui nivel crescut de umezeala.

In ce priveste instalatia electrica, intr-o casa modulara poti configura circuitele exact asa cum iti doresti. Amplaseaza cablurile electrice si conductorii in locurile potrivite inainte de montarea peretilor de rigips, a caramizii aparente sau a lambriurilor din lemn.

Pentru incalzirea in timpul sezonului rece poti folosi calorifere electrice. De asemenea, in cazul in care ai optat pentru a construi o casa modulara de dimensiuni considerabile, atunci poti sa alegi o centrala termica sau chiar cateva sobe clasice.

Casele modulare sunt o solutie accesibila si eleganta pentru oricine-si doreste sa ridice o locuinta intr-un timp foarte scurt. Acum ca ai aflat care sunt diferentele dintre acestea si casele traditionale si ai descoperit avantajele si dezavantajele caselor prefabricate, poti lua o decizie informata in momentul in care alegi sa-ti construiesti locuinta.

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.