Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid de la A la Z: Construirea unei case din containere

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 11.03.2021 / Timp lectură: 4 min

Casele container au fost initial folosite in spatiile de camping, pe santiere, in zonele de calamitate si la camp, cu scopul de a adaposti un numar mare de oameni pentru o perioada scurta de timp. Astazi, insa, acestea au devenit o alegere din ce in ce mai populara pentru cei ce-si doresc o locuinta de vacanta sau chiar una permanenta.

Afla din randurile urmatoare care sunt avantajele unei astfel de case si de ce sa o iei in considerare daca ai in plan sa iti construiesti o casa.

Cuprins

Ce este o casa din containere?

Casele din containere sunt case modulare cu schelet metalic. Ele sunt construite din containere maritime scoase din uz ce pot fi folosite drept locuinte prefabricate, ale caror dimensiuni sunt standardizate. Pentru a fi intr-adevar locuibila, exista o serie de imbunatatiri si modificari ce pot fi facute unei case din container, precum instalatie de apa si instalatie electrica, decupaje pentru usi si ferestre, termoizolare si adaugarea peretilor separatori.

Care sunt avantajele caselor din containere?

Flexibilitatea arhitecturii

Compartimentarea spatiului interior al constructiei este flexibila. Astfel, chiar daca alaturarea containerelor se face prin imbinarea colt la colt, peretii de tabla pot fi decupati sau chiar eliminati, obtinand astfel un plan deschis. Structura containerelor iti permite, asadar, sa te joci cu volumele si compartimentarea acestora in functie de nevoile si preferintele tale.

Constructii rezistente si durabile

Cu o structura solida, casele container sunt rezistente la cutremure, incendii si intemperii, iar durata lor de viata este de aproximativ 50 de ani. Fiind create pentru utilizarea intr-un mediu umed salin, containerele sunt impermeabile. Din acest motiv, acestea sunt etanse, nepermitand schimbul de vapori dintre interior si exterior.

Containerele se gasesc usor si au preturi accesibile

Poti achizitiona containere pentru o astfel de constructie de la companii din toata lumea, preturile fiind mai mici decat cele ale structurilor realizate din alte materiale, precum caramida si mortar.

Case din containere

Constructie ecologica

In lume, exista milioane de containere maritime, doar o treime dintre acestea fiind folosite. Prin urmare, utilizarea containerelor pentru ridicarea caselor este o solutie care contribuie la refolosirea materialelor (majoritatea fiind reciclabile), protejand astfel mediul inconjurator. Reutilizarea unui container poate salva 3 tone de otel, iar pentru constructia unei locuinte din containere nu este nevoie de o cantitate mare de materiale traditionale.

Care sunt dezavantajele caselor din containere?

Lipsa izolatiei termice

Termoizolarea locuintei din containere este un aspect de care trebuie sa se ocupe proprietarul, peretii nefiind izolati. Pe langa confortul termic, aceasta lucrare trebuie sa impiedice si un nivel crescut al umezelii, problema ce ar putea cauza aparitia ruginii.

Rezistenta scazuta a acoperisului

In ciuda faptului ca structura oricarui container aflat in stare buna este foarte rezistenta, acoperisul nu este intotdeauna la fel de solid. Chiar si asa, greutatea maxima suportata de acoperis este de 300 kg.

Substante toxice

Locuintele realizate din containere necesita inlaturarea completa a vopselelor care le acopera si care pot fi toxice. De asemenea, containerele pot avea urme de pesticid cu care au fost tratate pentru a fi transportate pe apa. Cere ajutorul unui specialist pentru a analiza corect situatia.

Cum se construieste o casa din containere?

Autorizatia de constructie

Desi in teorie casa din containere nu este un tip de constructie care sa necesite proiect sau autorizatie, unele primarii locale ar putea avea aceste cerinte. Intereseaza-te care este procedura in localitatea unde vrei sa ridici o astfel de locuinta.

In functie de suprafata locuibila pe care ti-o doresti, casele pot fi realizate din unul sau mai multe containere. Acestea pot fi construite cu sau fara fundatie si amplasate pe orice tip de teren. Ulterior, casele din containere pot fi mutate.

Exista containere de doua dimensiuni standard:

  • 2.44 m x 6;
  • 2.44 m x 6.

Ambele tipuri pot fi imbinate atat pe verticala, cat si pe orizonatala, imbinarea realizandu-se prin electrosudura. Asadar, poti avea o locuinta cu 1, 2 sau 3 etaje si o suprafata utila de aproximativ 30 x 300 m2.

Acoperisul unei astfel de case poate fi in panta sau de tip terasa, care la randul sau poate fi circulabila, ori transformata in acoperis verde.

Dupa ce ai stabilit toate aceste detalii, poti comanda numarul de containere de care vei avea nevoie. Datorita dimensiunilor lor standard, acestea sunt usor de transportat si manevrat.

Mai departe, ocupa-te de decuparea usilor si a ferestrelor. Pentru asta, este posibil ca uneori sa fie nevoie de o intarire a peretilor ce vor fi taiati, situatie in care este recomandat sa ceri ajutorul unui specialist.

In ceea ce priveste instalatia electrica, intr-o locuinta din containere poti configura circuitele asa cum doresti. Trage cablurile prin spatele peretilor pentru a nu avea niciun cablu la vedere.

Pentru a avea apa calda, tot ce trebuie sa faci este sa montezi un boiler. Caldura din interiorul casei se asigura prin calorifere electrice sau printr-o centrala termica, ori chiar o soba clasica. Pe langa asta, va trebui sa izolezi peretii atat pe exterior, cat si pe interior pentru a asigura un confort termic optim si a reduce cheltuielile de climatizare. Totodata, poti adauga izolatie in pardoseala si pe tavan.

Cand vine vorba de finisaje, nu exista restrictii in cazul locuintelor din containere. De exemplu, pe interior, poti placa peretii cu gips-carton, caramida decorativa, lambriuri din lemn sau piatra. Daca alegi gips-cartonul, vei elimina senzatia de “rece” pe care o creeaza peretii din metal, prin urmare casa va arata ca orice alta locuinta.

Vopsirea peretilor exteriori se face dupa inlaturarea vopselei vechi si poate fi realizata cu vopsele obisnuite sau termoizolante.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.

Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.