Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid de la A la Z: Construirea unei case din containere

Actualizat: 18.01.2023 / Publicat: 11.03.2021 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/02/ljkwb36jr8uvi3qavkngtr5ipuj0uaro_mvyttgtcilb-segmddunhulqucbsck-1b1u5yx6lajcjq_ikz_sykopklzfh_uo9jf44vp50decnmpkdikrzixd-8nm0o8ffjbwg9pj-jpeg.jpg

Casele container au fost folosite initial in spatiile de camping, pe santiere, in zonele de calamitate si la camp, cu scopul de a adaposti un numar mare de oameni pentru o perioada scurta. Astazi, insa, acestea au devenit o alegere din ce in ce mai populara pentru cei ce-si doresc o locuinta de vacanta sau chiar una permanenta.

Afla din randurile urmatoare care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de case, de ce sa o iei in considerare daca ai in plan sa iti construiesti o locuinta si care sunt pasii de urmat!

Cuprins

Ce este o casa din containere?

O casa din containere este o constructie modulara cu schelet metalic, realizata din containere maritime scoase din uz. Acestea pot fi folosite drept locuinta prefabricata, a caror dimensiuni sunt standardizate. Pentru a fi intr-adevar locuibila, exista o serie de imbunatatiri si modificari ce pot fi facute, precum instalatie de apa si electrica, decupaje pentru usi si ferestre, termoizolare si adaugarea peretilor separatori.

Iti recomandam si: Tot ce trebuie sa stii despre casele modulare

Care sunt avantajele caselor din containere?

Case din containere​​​​​​​

Principalul avantaj al caselor din containere fata de cele traditionale este timpul mai scurt de finalizare a lucrarii. Astfel, te poti muta in noua locuinta mai rapid. Iata care sunt alte beneficii ale acestui tip de constructii. 

Flexibilitatea arhitecturii

Compartimentarea spatiului interior al constructiei este flexibila. Chiar daca alaturarea containerelor se face prin imbinarea colt la colt, peretii de tabla pot fi decupati sau chiar eliminati, obtinand astfel un plan deschis. Structura containerelor iti permite, asadar, sa te joci cu volumele si impartirea spatiului in functie de nevoile si preferintele tale.

Mai mult, containerele pot fi imbinate in moduri inedite, pentru a obtine o constructie moderna si unica. Ai o multitudine de variante in care sa vopsesti exteriorul, dar si o gama larga de elemente decorative pentru fatada, care sa infrumuseteze si sa personalizeze locuinta.   

Constructii rezistente si durabile 

Cu o structura solida, casele container sunt rezistente la cutremure, incendii si intemperii, iar durata lor de viata este de aproximativ 50 de ani. Au fost create pentru utilizarea intr-un mediu umed salin, ceea ce inseamna ca sunt impermeabile. Din acest motiv, acestea sunt etanse si nu permit schimbul de vapori dintre interior si exterior.

Containerele se gasesc usor si au preturi accesibile

Poti achizitiona containere noi sau scoase din uz pentru o astfel de constructie de la companii din toata lumea, cu un cost mai mic decat pentru structurile realizate din alte materiale, precum caramida si mortar. In plus, au dimensiuni standardizate pentru transportul de marfuri, ceea ce faciliteaza mutarea lor. 

Constructie ecologica

In lume, exista milioane de containere maritime si doar o treime dintre acestea sunt folosite. Prin urmare, utilizarea lor pentru ridicarea caselor este o solutie care contribuie la refolosirea materialelor (majoritatea sunt reciclabile) si la protejarea mediului inconjurator. Reutilizarea unui container poate salva 3 tone de otel, iar pentru constructia unei locuinte de acest tip nu este nevoie de o cantitate mare de materiale traditionale.

Care sunt dezavantajele caselor din containere?

Cu toate ca locuintele din containere au multe avantaje importante, trebuie sa iei in considerare si partile mai putin bune, inainte de a decide sa construiesti o astfel de casa.

Lipsa izolatiei termice

Termoizolarea locuintei din containere este un aspect de care trebuie sa se ocupe proprietarul, din cauza peretilor neizolati. Pe langa confortul termic, aceasta lucrare trebuie sa impiedice crearea unui nivel crescut al umezelii, pentru a preveni aparitia ruginii. 

Rezistenta scazuta a acoperisului

In ciuda faptului ca structura oricarui container aflat in stare buna este foarte rezistenta, acoperisul nu este intotdeauna la fel de solid. Chiar si asa, greutatea maxima suportata de acesta este de 300 kg.

Acest aspect este important in special in zonele cu zapezi abundente, care pun presiune pe acoperis. In acest caz, poti adauga o sarpanta cu 1 sau 2 pante, care sa asigure drenarea eficienta a precipitatiilor. 

Substante toxice

Locuintele realizate din containere necesita inlaturarea completa a vopselelor care le acopera si care pot fi toxice. De asemenea, containerele pot avea urme de pesticid cu care au fost tratate pentru a fi transportate pe apa. Cere ajutorul unui specialist pentru a analiza corect situatia.
 

Cum se construieste o casa din containere?

constructie casa din containere

In functie de suprafata locuibila pe care ti-o doresti, casele pot fi realizate din unul sau mai multe containere. Acestea se construiesc cu sau fara fundatie si pe orice tip de teren. Ulterior, acestea pot fi mutate.

Exista containere de doua dimensiuni standard (suprafata interioara este mai mica decat valorile urmatoare):

  • 6 x 2.44 x 2.59 m;
  • 12 x 2.44 x 2.59 m.

Ambele tipuri pot fi imbinate atat pe verticala, cat si pe orizonatala, prin electrosudura. Asadar, poti avea o locuinta cu 1, 2 sau 3 etaje si o suprafata utila de aproximativ 30 x 300 m2. Acoperisul unei astfel de case poate fi in panta sau de tip terasa, care la randul sau poate fi circulabila, ori transformata in acoperis verde.

Dupa ce ai stabilit toate aceste detalii, poti comanda numarul de containere de care vei avea nevoie. Datorita dimensiunilor lor standard, acestea sunt usor de transportat si manevrat.

Autorizatia de constructie

Casa din containere este un tip de constructie cu caracter permanent si necesita proiect si autorizatie, insa unele primarii locale ar putea permite amplasarea acesteia fara sa fie nevoie de emiterea unui document. Intereseaza-te care este procedura in localitatea unde vrei sa ridici o astfel de locuinta.

Citeste si: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Pasi de urmat pentru constructia unei case din containere

Pasi de urmat pentru constructia unei case din containere​​​​​​​

Primul pas dupa amplasarea si imbinarea containerelor este decuparea golurilor pentru usi si ferestre. Mai mult, poti alege ca o intreaga latura sa fie acoperita de sticla. Pentru asta, este posibil ca in unele cazuri sa fie nevoie de o intarire a peretilor, situatie in care este recomandat sa ceri ajutorul unui specialist. 
In ceea ce priveste instalatia electrica, intr-o locuinta din containere poti configura circuitele asa cum doresti. Trage cablurile prin spatele peretilor falsi, pentru a nu avea niciun tub de protectie la vedere. Lucrarile trebuie realizate de un electrician autorizat, care sa garanteze pentru siguranta circuitelor.

Pentru a avea apa calda, tot ce trebuie sa faci este sa montezi un boiler sau instanturi in zona bucatariei si a baii. Totodata, asigura alimentarea cu apa de la reteaua publica sau de la o sursa privata, dar si scurgerea si canalizarea. Acestea din urma pot fi, de asemenea, legate la reteaua publica sau la o fosa septica ecologica. 

Caldura din interiorul casei se asigura prin calorifere electrice sau printr-o centrala termica. Pe langa asta, va trebui sa izolezi peretii atat pe exterior, cat si pe interior pentru a asigura un confort termic optim, a impiedica pierderile de caldura si a reduce cheltuielile de climatizare. Totodata, poti adauga un strat termoizolator in pardoseala si pe tavan.

Cand vine vorba de finisaje, nu exista restrictii in cazul locuintelor din containere. De exemplu, pe interior, poti placa peretii cu gips carton, caramida decorativa, lambriuri din lemn sau piatra. Daca alegi placile de rigips, vei elimina senzatia de „rece” pe care o creeaza structura din metal. Prin urmare, casa va arata ca orice alta locuinta.

In acelasi timp, este mult mai usor sa realizezi compartimentarea containerelor cu pereti falsi din gips carton. Astfel, poti sa maschezi tevile si cablurile electrice si sa adaugi un strat de termoizolatie. 

Finisarea peretilor exteriori se face dupa inlaturarea vopselei vechi, care poate fi toxica. Foloseste fie vopsele obisnuite, fie termoizolante. De asemenea, ai putea amenaja o terasa si o gradina care sa sporeasca sentimentul de „acasa”. 

Cu MatHaus poti oricand sa incepi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fara a avea problema drumurilor lungi si dese la magazine. La noi gasesti disponibile pentru comenzi online o gama foarte variata de produse din zona materialelor pentru constructii.
Viziteaza magazinul online, alege-ti localitatea de livrare si noi ne ocupam de transport fie prin flota noastra de camioane specializate in transportul produselor grele, fie prin curierii parteneri! 

 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.