Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in forma de L: Avantaje si etape pentru construire

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 19.05.2022 / Timp lectură: 4 min
Casa in forma de L este simpla, dar de efect si ofera numeroase avantaje. Aceasta poate fi extrem de versatila si adaptata usor pentru nevoile familiei. Descopera in acest articol beneficiile unei case in forma de L si decide daca este potrivita sau nu pentru tine. In plus, ti-am pregatit cateva recomandari si sfaturi utile pentru etapele de constructie a locuintei. 

Cuprins

Avantajele unei case in forma de L

De ce ar trebui sa alegi un model de casa in forma de L, in defavoarea altor tipuri de constructii? Iata care sunt cele mai importante avantaje ale unei astfel de locuinte si convinge-te daca este cea mai buna optiune pentru tine si familia ta. 

Simplitate si versatilitate

Casele in forma de L sunt simple, comparativ cu alte proiecte, si din acest motiv costurile pentru constructie pot fi mai mici. De asemenea, facturile pentru incalzirea locuintei pot fi reduse, daca amplasezi garajul sau anexele spre nord si, astfel, creezi o bariera impotriva frigului si vantului.

Mai mult, constructiile de acest fel sunt versatile. Poti opta pentru o casa in forma de L fara etaj si pentru un proiect de casa cu 3 dormitoare, mica, dar care sa iti ofere toate conditiile. In acelasi timp, poti opta pentru un proiect de casa cu mansarda in forma de L sau cu etaj, daca ai nevoie de mai mult spatiu. 

De asemenea, aceste case pot avea un acoperis plat, cu un aspect modern, sau un acoperis in mai multe ape, potrivit pentru zonele cu multe precipitatii. Citeste mai multe despre Tipurile de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

Interior bine compartimentat

O casa in forma de L este ideala pentru o compartimentare de tip open space: cu un living amplu, cu zone de luat masa si de socializare, la comun cu bucataria si biroul, de pilda. Totodata, reprezinta combinatia perfecta intre spatiul comun, dedicat intregii familii, si intimitate. 

Datorita formei de L, partea principala a casei poate fi separata complet sau partial de anexa. Astfel, poti crea un spatiu suplimentar, caracterizat de intimitate, in care sa stea alti membri ai familiei. In plus, poti opta pentru o casa in forma de L cu terasa sau cu garaj. In acest mod, anexele se integreaza mult mai bine in estetica locuintei si obtii un aspect unitar. 

casa in forma de L fara etaj​​​​​

Amplasare optima pe teren 

Daca detii un teren cu o forma nedefinita, spatiul poate fi pus in valoare de o constructie in forma de L. Totodata, o astfel de casa se poate integra mult mai bine in peisaj si se creeaza o armonie intre interiorul si exteriorul locuintei. 

Un alt avantaj al casei in forma de L este formarea unei bariere intre proprietatea ta si cea a vecinilor, pentru a te bucura de mai multa intimitate. In acest mod, terasa ori spatiul de recreere din fata casei este ferit de privirile nedorite. In acelasi timp, constructia trebuie amplasata strategic, pentru a impiedica vantul sa iti strice momentele de relaxare de pe terasa sau sa iti afecteze plantele si florile din fata locuintei. 

Casa in forma de L: Etape de constructie

Daca vrei sa afli mai multe despre constructia unei case in forma de L, ti-am pregatit principalele etape pe care trebuie sa le cunosti. Suplimentar, citeste recomandarile noastre si fa-ti o idee mai clara despre ce presupune construirea unei locuinte si care sunt materialele de care ai nevoie. 

Te-ar putea interesa si articolul: Materialele necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

De asemenea, tine cont ca ai nevoie de un proiect realizat de un specialist si trebuie sa obtii autorizatia de construire a casei. Colaboreaza indeaproape cu proiectantul si asigura-te ca viitoarea locuinta are toate caracteristicile pe care ti le doresti si imbina armonios functionalitatea cu estetica. 

etapele constructiei unei case in forma de L

Turnarea fundatiei

Inainte de a incepe turnarea propriu-zisa a fundatiei, trebuie sa inspectezi terenul si sa excavezi zona, conform specificatiilor din proiect. Urmeaza turnarea betonului de egalizare. In plus, foloseste doar materiale potrivite pentru fundatie si pentru armarea structurilor de rezistenta. 

Tot in aceasta etapa poti sa montezi primele conducte de evacuare si canalizare. In momentul in care elevezi fundatia deasupra nivelului solului, trebuie sa pregatesti un cofraj, format din scanduri orizontale, sustinute de tarusi verticali si de scanduri de sprijin, asezate oblic. 

Citeste mai multe despre: Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare

Realizarea zidariei

Zidaria casei in forma de L poate fi realizata din diverse materiale, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Descopera beneficiile si sfaturile pentru casele pe structura de lemn

O alta optiune pe care o ai la dispozitie este BCA-ul. Acest material este avantajos financiar, iar ridicarea peretilor se face usor, intr-un timp scurt. De asemenea, consumul de mortar este scazut si constructia este rezistenta.

In acelasi timp, caramida ramane o varianta preferata pentru constructia caselor, datorita durabilitatii extinse si proprietatilor excelente de izolare termica si fonica. Locuintele cu zidarie din caramida beneficiaza de o ventilatie naturala si de risc scazut de formare a mucegaiului. 

Iti recomandam si: 9 intrebari si raspunsuri daca iti construiesti o casa din caramida

zidarie casa

Turnarea planseelor si ridicarea mansardei sau etajului

Daca ai optat pentru o casa in forma de L cu etaj sau cu mansarda, este necesar sa torni planseele dintre etaje. Mai intai, acestea trebuie cofrate cu produse din lemn si armate cu structuri din fier beton. Dupa 21 de zile de la turnare, se poate continua cu restul constructiei. 

In cazul unei case cu etaj sau cu mansarda, trebuie sa iei in considerare amplasarea si forma scarilor interioare. Pentru mai multe informatii si idei, citeste articolul: Scara interioara, element de design: cum o construiesti si ce model alegi. 

Montarea acoperisului

In principal, poti alege intre un model de casa fara acoperis (cu planseu sau acoperis plat) sau cu acoperis (intr-o apa sau cu mai multi versanti). Daca optezi pentru un acoperis in ape, primul pas pentru montarea acestuia este realizarea sarpantei sau a structurii de rezistenta. Aceasta se poate construi din lemn, din metal sau din beton. 

Urmatoarele etape constau din: montarea asterelii, captuselii de scanduri, a foliei anticondens si a invelitorii (tigla ceramica, tigla de beton, tigla metalica, tabla etc.).

Citeste si: Constructia unui acoperis - Pasi de lucru si materiale neceare

acoperis casa in forma de L​​​​​​​

De asemenea, trebuie sa instalezi tamplaria si sa realizezi finisajele si amenajarile interioare. Investeste in materiale de calitate foarte buna, care sa reziste excelent o perioada indelungata si care sa arate impecabil cat mai mult timp. 

Alege un proiect de casa in forma de L, daca avantajele oferite de acesta ti se potrivesc. Respecta toate etapele de construire si descopera online gama variata de materiale de constructii si nu numai.  

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.