Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Scara interioara, element de design: cum o construiesti si ce model alegi

Actualizat: 29.04.2022 / Publicat: 02.02.2019 / Timp lectură: 10 min

Scarile interioare nu sunt doar un element indispensabil pentru constructiile cu etaje, ci si o componenta importanta de design. Cu o rampa sau mai multe, cu trepte unite sau portante, spiralate sau drepte, cu o inclinatie mai mare sau mai mica, scarile contribuie decisiv la aspectul final al locuintei tale. Materialele de constructie pentru scari sunt variate, la fel si modelele, astfel ca nu iti va fi greu sa gasesti ceva potrivit pentru stilul casei tale. Afla care sunt elementele de constructie si tipurile de scari si inspira-te din ideile noastre pentru a alege designul perfect pentru interiorul locuintei tale. 

Cuprins

Rolul practic si rolul estetic al unei scari interioare

Rolul principal al scarilor interioare este acela de a face legatura intre doua nivele ale unei constructii. Daca vorbim despre cladirile de birouri sau despre cele interioare, rolul se poate extinde la posibilitatea evacuarilor in caz de incendiu, dar si la aceea de a putea transporta anumite bunuri.

Scara, element de design interior

Aspectul scarii interioare dintr-o locuinta este foarte important. Acesta trebuie sa urmeze stilul de decorare al casei si sa se integreze perfect in decor, ba chiar sa il infrumuseteze. Materialele, tipul de constructie si modelul scarii vor fi in concordanta cu celelalte elemente decorative.

Extinderea utilitatii: scari interioare sau spatii de depozitare?

​​​​​​​Scarile interioare pot fi mai practice decat iti imaginai, daca le construiesti astfel incat sa le poti folosi si ca locuri de depozitare. Ai doua posibilitati pentru a face asta:

  • Treptele sub forma de sertare - le poti folosi pentru a depozita obiecte de dimensiuni mici si medii, lucruri pe care le-ai pune de regula in lada patului sau intr-o comoda cu sertare.
  • Transformarea locului de sub scara in spatiu de depozitare - daca vrei sa construiesti o scara clasica, cu o singura rampa cu inclinatie obisnuita, poti folosi spatiul de sub ea transformandu-l intr-un dulap cu rafturi sau sertare, in pantofar sau chiar in biblioteca.

rolul estetic al unei scari interioare​​​​​​​

Tipuri de scari interioare

Scarile interioare pot fi impartite in functie de materialele din care sunt confectionate si in fuctie de forma lor. Descopera, pe scurt, ce presupune fiecare tip de scara si inspira-te din recomandarile noastre.

Clasificarea scarilor in functie de materialele din care sunt confectionate

  • Scarile din lemn se pot incadra intr-un design clasic sau pot defini unul contemporan. Poti opta pentru o nuanta asemanatoare mobilierului sau parchetului, dar si pentru o culoare accent, care sa puna in valoare decorul.
  • Scarile din beton sunt foarte longevive si rezista la un trafic intens. Le poti vopsi, poti acoperi partea superioara a treptelor cu alte materiale sau le poti finisa astfel incat sa se potriveasca perfect unui design industrial.
  • Scarile din piatra naturala sunt foarte rezistente si durabile si au un aspect elegant si somptuos. Sunt potrivite pentru locuinte cu design conservator si mobilier din materiale naturale. Paleta cromatica este suficient de variata, costurile sunt insa mai mari decat in cazul altor materiale.
  • Scarile din fier forjat cu lemn stratificat sau din materiale solide pot fi realizate in numeroase modele. La fel ca in cazul lemnului, ai avantajul ca poti alege si balustrada din acelasi material. Culoarea lor este usor de asortat si de integrat in decor, iar contururile variaza intre stilul clasic distins si cel minimalist.
  • Scarile din inox sau otel sunt perfecte pentru interioarele amenajate intr-un stil modern, minimalist. Poti opta doar pentru structuri de sustinere si balustrade confectionate din metal sau poti alege si treptele din acelasi material.
  • Scarile din sticla securizata sunt de regula portante sau sustinute de un cadru metalic rezistent. Aspectul lor ultra-modern se potriveste in spatii amenajate contemporan, chiar high-tech. O caracteristica importanta a acestora este ca le poti lumina cu ajutorul unor leduri speciale.
  • Poti construi si scari din materiale mixte, pentru a optimiza performantele de rezistenta si design. Cele mai comune asocieri sunt beton si lemn, fier forjat sau inox si sticla, beton si piatra naturala, beton si gresie.

Clasificarea scarilor in functie de forma lor

  • Scarile drepte, cu o singura rampa sunt perfecte pentru spatiile inguste si holuri, deoarece sunt cele mai ergonomice.
  • Scarile cu doua rampe, dispuse la un unghi de 90° se folosesc pentru etaje mai inalte sau in cazul in care vrei ca inclinatia sa fie mai mica.
  • Scarile din 2 sau 3 rampe in forma de U se folosesc pentru trecerile mai inguste dintre doua sau mai multe etaje.
  • Scari cu mai multe rampe sunt potrivite pentru spatii ample, in cazul in care vrei ca scara sa aiba mai multe destinatii. 
  • Scarile curbate au un design inedit si elegant si pot avea una sau mai multe rampe.
  • Scarile circulare ocupa un spatiu foarte mic, datorita dispunerii lor aproape verticale. De asemenea, scara interioara in forma de spirala poate imbunatati estetic amenajarile interioare.

scari circulare​​​​​​​

Reguli de baza pentru constructia unei scari

Atunci cand construiesti o scara interioara, trebuie sa ai in vedere traficul la care va fi supusa, spatiul pe care il ai la dispozitie, confortul si siguranta folosirii. Iata cateva reguli importante de care sa tii cont.

​​​Dimensionarea scarii interioare

  1. Foloseste o ruleta pentru a masura inaltimea de la podeaua primului nivel la plafonul celui de-al doilea.
  2. Stabileste inaltimea contratreptelor; aceasta este de regula cuprinsa intre 15 si 17,5 cm.
  3. Imparte inaltimea dintre cele doua etaje la inaltimea aleasa a contratreptelor, pentru a determina numarul de trepte. Daca nu este un numar intreg, ajusteaza inaltimea contratreptei astfel incat sa obtii numarul de trepte dorit; de exemplu, daca rezultatul impartirii este 10,5, vei putea ajusta astfel incat sa ai un numar final de 10 sau 11 trepte.
  4. Stabileste lungimea treptelor tinand cont ca valoarea uzuala pentru aceasta este de 25 cm.
  5. Scade o unitate din numarul total de trepte si inmulteste numarul obtinut cu lungimea unei trepte pentru a calcula lungimea totala a scarilor.
  6. Scade inaltimea contratreptei din inaltimea totala dintre cele doua etaje pentru a determina pozitia primei trepte. Afla pozitia celei de-a doua trepte scazand inaltimea contratreptei din distanta de la podeaua primului etaj la prima treapta si continua astfel pentru a simula pozitia fiecarei trepte.

Confortul utilizarii

  • Latimea scarilor interioare pentru locuinte trebuie sa fie de cel putin 90 cm, desi aceasta valoare este folosita de regula pentru scarile secundare. Valoarea medie ajunge la 105 cm, dar asta nu inseamna ca nu poti opta pentru o scara mai lata, daca spatiul iti permite.
  • Distanta intre trepte sau inaltimea contratreptelor este de obicei de 15 pana la 17,5 cm. Tine cont de faptul ca numarul maxim de trepte pentru etajul unei locuinte este 16.
  • Adancimea treptei sau lungimea acesteia se situeaza in jurul valorii de 25 cm.

scara interioara de lemn​​​​​​​

Siguranta utilizarii

​​​​​​​Pentru a construi o scara interioara rezistenta, trebuie sa iei in calcul utilizarea pe termen lung a acesteia si forta la care va fi supusa.

  • Intervalul optim al adunarii dintre dublul inaltimii treptei si lungimea acesteia (2h + L) este de 62-64 cm, conform arhitectului Jacques-Francois Blondel, cunoscut pentru aceasta formula care ii poarta numele. Pentru siguranta sporita pentru copii, formula pentru dimensiunea treptelor este aceeasi, 2h + l, insa intervalul optim scade la 58-60 cm.
  • Inclinatia medie este de 30-35°, dar in cazul unei configurari speciale poate ajunge chiar si la 65°.
  • Balustrada este un element important de siguranta. Aceasta se monteaza la o inaltime cuprinsa intre 80 si 110 cm si este folosita atat pentru sustinere, cat si pentru prevenirea unei eventuale caderi laterale. Balustrada poate fi un element plin, asa cum sunt cele din zidarie, dar poate fi constituita si din balustrii (stalpi verticali) cu inchidere sau fara.
  • Mana curenta este un element care se monteaza deasupra balustradelor si parapetilor dar, ca masura de siguranta suplimentara, se poate monta si pe peretele opus balustradei, la aceeasi inaltime cu aceasta. Are rol de sprijin si este foarte utila in special pentru batrani sau copii.
  • Aderenta treptelor este un alt criteriu de siguranta. Daca la scarile din zidarie este optima, la cele din sticla, roca naturala slefuita sau gresie portelanata poate fi imbunatatita cu ajutorul unor benzi anti-alunecare pentru scari. 

Modele de scari interioare

Daca te intrebi cum alegi modelul potrivit de scara, raspunsul il vei gasi in proiectul locuintei. In functie de locul in care va fi amplasata scara si de spatiul pe care il ai la dispozitie, exista mai multe tipuri si configuratii de scari care vor corespunde criteriilor tale.

scara retractabila mansarda​​​​​​​

Modele de scari interioare pentru pod sau mansarda​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​Pentru pod sau mansarda, poti opta pentru o scara retractabila metalica sau din lemn sau poti construi o scara clasica. Daca spatiul este limitat, o scara spiralata din lemn sau inox se va incadra perfect in decor, dar daca acesta nu te restrictioneaza poti opta pentru orice tip de scara, cu una sau mai multe rampe.

Mai mult, pentru a limita pierderile de caldura, este recomandata atat alegerea unei scari retractabile termoizolate, cat si izolarea termica a mansardei sau a podului.

​​​​​​​​​​​​​​Modele de scari interioare pentru living

In functie de stilul de decorare al livingului si de destinatia scarii, poti opta pentru un design clasic, curbat sau cu o singura rampa, dar si pentru modele mai sofisticate, cu mai multe rampe. Foloseste elemente comune de decor la constructia scarii si livingul tau va avea un aspect omogen si prietenos.

Modele de scari interioare pentru living​​​​​​​

Modele de scari interioare pentru hol

Spatiul holurilor este de regula limitat, asa ca poti sa optezi fie pentru o scara circulara, care va ocupa un spatiu foarte redus, fie pentru una clasica pe care sa o folosesti si pentru depozitare. In aceasta incapere, ar fi util sa amenajezi un pantofar in locul de sub scara.

​​​​​​​scari interioare pentru hol

Modele de scari interioare pentru birou

In cazul in care vrei ca trecerea de la un nivel la altul sa se faca prin birou, ai mai multe solutii. Daca optezi pentru modelul conservator cu o rampa, foloseste spatiul de sub scara pentru a construi o biblioteca sau alege o scara ale carei trepte au sertare.

scari interioare pentru birou​​​​​​​

Modele de scari pentru spatii mici

Spatiile inguste sunt pretentioase atunci cand vine vorba de scari interioare. Scarile spiralate sunt cele care se potrivesc cel mai bine aici, deoarece ocupa spatiu pe verticala.

 scari pentru spatii mici

Modele de scari interioare statement

Modelele inedite sunt la mare cautare in zilele noastre. De la scarile “frante” montate in perete la cele cu designuri deosebite, imaginatia arhitectilor si a designerilor a nascocit o multitudine de tipare, care mai de care mai moderne si mai speciale.

scari interioare statement​​​​​​​

Cum se face o scara interioara din lemn

Pentru a construi o scara interioara in regim propriu, ar trebui sa cunosti: elementele unei scari, cum sa o proiectezi sau sa faci planul, cum sa calculezi necesarul de materiale, ce produse si unelte sunt recomandare, care sunt etapele de construire si cum poti realiza finisajele. 

Elementele unei scari

  • Casa scarii reprezinta locul marginit de peretii din jurul scarii.
  • Desi le numim generic “trepte”, acestea sunt de fapt un ansamblu constituit din trepte (partea orizontala, cea pe care pasim) si contratrepte (latura verticala dintre doua trepte). Contratreptele pot lipsi in cazul scarilor suspendate.
  • Intradosul si extradosul reprezinta rampele inferioara, respectiv superioara scarii propriu-zise.
  • Balustrada sau parapetul este protectia laterala a treptelor. Aceasta este protejata in partea superioara de o mana curenta menita sa ajute la sprijin in timpul urcarii sau al coborarii.
  • Podestul este partea plana care uneste doua rampe, destinata odihnei.
  • Grinda de vang, dispusa lateral sau central, este elementul care sustine treptele.

Proiectarea scarii

Dimensionarea scarii se realizeaza conform calculelor mentionate anterior. Pe langa acestea, va fi necesar sa proiectezi si balustrada; in acest caz, este suficient sa stabilesti distanta dintre balustri si inaltimea lor.

Vei alege tipul de contratrepte pe care il doresti. Contratreptele pot fi:

  • drepte - in unghi de 90°
  • cu treptele,
  • cu ciubuc - treptele au o prelungire in afara contratreptei,
  • inclinate - acestea sunt de regula folosite in cazul unei inclinatii mai mari a scarilor
  • fara contratrepte.

Muchiile treptelor pot fi vii, tesite, rotunjite sau profilate; avantajul celor din urma este acela al aderentei sporite.

scule si unelte pentru scari

Calculul necesarului de materiale

In cazul in care suportul va fi metalic sau din beton, lemnul necesar pentru o scara interioara se poate calcula strict masurand suprafata care trebuie acoperita: numarul treptelor x (aria unei trepte + muchia unei trepte). Daca vrei sa acoperi si suprafata laterala, vei calcula aria acesteia. In cazul unei lucrari mai complexe si de dimensiuni mari, este indicat sa ceri sfatul unui specialist.

Tipul de lemn recomandat pentru scari interioare

Atunci cand alegi lemnul, trebuie sa tii cont ca scara trebuie sa fie, inainte de toate, stabila si rezistenta. Aceasta va fi supusa traficului, dar este bine sa iei in calcul si eventualitatea unui cutremur sau transformarile prin care trece o constructie in timp.
Lemnul trebuie sa fie o esenta rezistenta, bine uscata. Cele mai populare esente sunt: stejarul, bradul, fagul, ciresul, paltinul si frasinul. Lemnul trebuie tratat cu substante care ii cresc rezistenta, asa cum este lacul rezistent la trafic.

Materialele si uneltele necesare constructiei scarii

​​​​​​​​​​​​​​Pentru a construi o scara interioara din lemn, vei avea nevoie de urmatoarele unelte si materiale, pe langa materia prima: echerul tamplarului, o freza sau un smirghel, un burghiu, un ciocan cu cioc, placute metalice pentru fixarea grinzilor de vang, scanduri pentru lonjeroanele scarii, scanduri pentru trepte, contratrepte si placi de protectie, cuie si suruburi. Pentru tratare si vopsire, iti vor fi de folos si niste pensule. 

Constructia scarii pe etape

  • Dupa calculele necesare dimensionarii scarii, vei calcula lungimea lonjeroanelor, acele suporturi care sustin treptele. Tine cont si de inclinatia acestora atunci cand faci asta. Distanta dintre ele trebuie sa fie cuprinsa intre 40 si 120 cm, stabileste valoarea si calculeaza numarul acestora.
  • Foloseste echerul si un fierastrau de mana sau electric pentru a taia oblic, la unghiul stabilit, lonjeroanele dintr-o bucata de cherestea.
  • Fixeaza primul lonjeron in partea inferioara si foloseste-l drept reper pentru urmatoarele, dar nu inainte de a-i desena conturul pe scandura pentru a-ti usura munca de taiere.
  • Incepi instalarea contratreptelor sau a placilor de protectie in pozitie verticala. Acest pas este optional, insa poate spori considerabil rezistenta si durata de viata a scarii din lemn.
  • Contratreptele vor fi montate pe fiecare lonjeron cu ajutorul suruburilor, dupa ce au fost taiate.
  • Se taie treptele pe lungime si se monteaza si ele, fixate tot cu ajutorul suruburilor.

Finisarea si vopsirea scarii

  • Foloseste o freza sau un smirghel fin pentru a slefui cu grija muchiile treptelor.
  • Trateaza lemnul conform necesitatilor. De exemplu, daca lonjeroanele vor fi montate pe o structura de beton, acestea trebuie impermeabilizate in prealabil. Tine cont de traficul intens si foloseste un lac pentru rezistenta. Pentru un plus de siguranta, poti ignifuga scara cu solutii speciale pentru lemn.
  • La final, iti poti desavarsi lucrarea cu vopsea sau un lac transparent. Pentru un efect inedit, poti vopsi contratreptele intr-o culoare contrastanta cu cea a lemnului. Daca vrei un efect de “nou si stralucitor”, opteaza pentru un lac lucios.

​​​​​​​Alege modelul si tipul scarii interioare in functie de preferintele tale si de buget. Tine cont de recomandarile noastre, respecta etapele de constructie si achizitioneaza doar materiale de cea mai buna calitate.​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.