Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 37 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Materialele necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Cand construiesti o casa, ai nevoie de diferite materiale pentru realizarea fundatiei, planseului parter, zidariei, placii dintre etaje si a acoperisului. In acest articol ti-am pregatit o lista cu principalele materiale necesare si proprietatile lor.

Cuprins

Fundatie

Scandura pentru cofraj

De obicei, la realizarea cofrajului se folosesc scanduri de brad cu o grosime de aproximativ 2,5 centimetri.

Beton

1. Beton simplu 

  • C4/5 – pentru egalizari, umplutura si bloc (in cazul fundatiilor de tip bloc si cuzinet)

2. Beton armat

  • C8/10 in cazul fundatiilor izolate ori continue, monolite de tip pahar, cuzineti, radiere si retele de grinzi neexpuse la actiuni agresive, cu procente optime de armare;
  • C12/15 in cazul fundatiilor prefabricate de tip pahar, supuse la actiuni dinamice si la solicitari importante.
  • C16/20 folosit la cele mai multe aplicatii pentru constructiile uzuale de tip parter + etaj.

Talpa armata

Se monteaza direct pe betonul de egalizare si poate fi construita din mai multe bare (realizate cel mai des din otel beton PC52). Aceste bare sunt legate intre ele cu rame de tip etrieri (realizate de obicei din otel beton OB37).

Armaturile stalpilor de rezistenta

Bare orizontale prinse cu etrieri. In partea superioara a structurii, acesti stalpi sunt uniti cu ajutorul unei centuri de armatura.

Pamant si pietris

Pentru turnarea placii la nivel zero (sau cota 0,00).

Membrana cu crampoane

Acopera stratul de pietris si are rol hidroizolant.

Placi de polistiren extrudat (cu grosimea de 5 centimetri)

Impreuna cu membrana cu crampoane, acopera stratul de pietris si are rol termoizolant.

Constructie casa

Planseu parter

Plasa sudata

Se aseaza peste fundatie si este legata de centura elevatiei.

Beton armat

Se toarna peste plasa sudata. In general, se foloseste beton rezistent de tip C12/15 sau C16/20.

Zidarie

Caramida

Zidaria poate fi realizata din caramida plina sau caramida cu goluri.

  • Caramizile pline pot fi folosite pentru constructia peretilor de rezistenta, a stalpilor si a cosurilor de fum. Acestea nu au proprietati termoizolante
  • Caramizile cu goluri pot fi de doua tipuri: cu goluri verticale (potrivite pentru constructia peretilor exteriori) si cu goluri verticale (recomandate pentru constructia peretilor nestructurali de interior sau a celor despartitori). Aceste caramizi au proprietati termoizolante si fonoizolatoare.

Pentru constructia cosurilor de fum poti folosi si caramizi refractare.

Buiandrugi

Se aseaza deasupra usilor si ferestrelor pentru a sustine caramizile ce vor fi adaugate deasupra acestora. Functioneaza fix ca o grinda.

Mortar

Mortarul se foloseste pentru realizarea legaturii dintre caramizi. Acesta poate fi pe baza de ciment, var, ori ipsos.

Fatada casa

Placa intre etaje

Cofraje metalice sau din cherestea

Folosite pentru cofrarea placii. Deoarece aceste cofraje sunt modulate pe dimensiuni fixe, este posibil, in functie de dimensiunea tavanului, sa fii nevoit sa completezi si cu scanduri din lemn.

Grinzi din lemn si popi metalici sau din lemn

Grinzile le aseaza pe cant, iar popii pe lungimea grinzilor.

Placi cofrante

Placile Tego si panourile galbene sunt utilizate pentru construirea rapida a cofrajelor necesare turnarii elementelor constructive.

Folie de plastic

Se aseaza deasupra placilor cofrante si au rolul de a impiedica scurgerea apei din beton.

Plasa sudata

Se aseaza deasupra foliei de plastic.

Beton armat

Se toarna peste plasa sudata. De obicei, la fel ca in cazul primului planseu (planseu parter), se foloseste beton rezistent de tip C12/15 sau C16/20.

Distantieri

Se folosesc pentru stratul inferior al armaturii.

Acoperis

Placi din beton si plansee metalice (sau din material lemnos)

Folosite pentru sarpanta, care este structura de rezistenta a acoperisului.

Barne si popi din lemn

Se monteaza pe conturul casei si au rolul de a sustine intreaga greutate a invelitorii.

Capriori

Se fixeaza dupa ce au fost montate barnele si popii; au rolul de a da forma acoperisului.

Astereala

Scanduri din lemn care acopera, in prima faza, capriorii si au rolul de a sustine invelitoarea acoperisului.

Coame

Se fixeaza peste barne.

Folie anticondens

Se monteaza pe intreaga suprafata a acoperisului si are rolul de a proteja capriorii, astreala si stratul termoizolant impotriva infiltratiilor de apa.

Are doua fete: una permeabila in fata vaporilor (orientata sprea astreala), iar cealalta impermeabila (orientata inspre exterior).

Sipci verticale si orizontale

Se monteaza peste folia anticondens si, pe langa sustinere, asigura si o foarte buna ventilatie.

Invelitoare acoperisului

Materialele folosite cel mai des pentru invelitoarea acoperisului sunt:

  • tigla plana dublu faltuita;
  • tigla ceramica;
  • tigla de beton;
  • sindrila bituminoasa;
  • placile de ardezie.

Jgheaburi si burlane

Pentru sistemul pluvial, ce se monteaza dupa fixarea invelitorii acoperisului.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.