Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de acoperisuri pentru case: particularitati si beneficii

Actualizat: 01.11.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 7 min

Cand planifici sa construiesti o casa sau doar sa reamenajezi, alegerea modelului de acoperis poate fi putin mai dificila decat ti-ai imaginat. Pana la urma, acoperisul nu este doar elementul care iti protejeaza casa de intemperii, ci joaca un rol important in definirea aspectului exterior al intregii locuinte. 

Totodata, acoperisul poate oferi spatiu aditional pentru amenajarea unei mansarde. Daca este construit cu produse de calitate, va impiedica pierderile de caldura, astfel ca vei avea o casa mai eficienta din punct de vedere al costurilor de intretinere. Ti-am pregatit mai jos un mic ghid cu sfaturi utile pentru a-ti da seama care este cel mai bun acoperis pentru locuinta si nevoile tale.

Cuprins

Forme de acoperisuri pentru case

Nu exista o reteta standard de alegere si constructie a unui acoperis. Atunci cand vrei sa proiectezi si sa construiesti un acoperis trebuie sa tii cont de formele de acoperis, de conditiile meteo (temperaturi, vant si precipitatii/zapada) din zona in care locuiesti, gradul de izolare termica si fonica, dar si de alti factori.

Iata principalele tipuri de acoperis in functie de forma din care poti sa alegi si care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia! 

Acoperis in doua ape

acoperis in doau ape
Acoperisul cu doua ape reprezinta unul dintre modelele clasice de acoperisuri inclinate si poate fi cu usurinta recunoscut dupa forma triunghiulara a celor doi versanti.

Avantaje:

  • Este usor de realizat si costurile pentru montaj nu sunt ridicate, datorita designului simplu;
  • Iti ofera spatiu pentru amenjarea unei mansarde;
  • Tipul de acoperis in doua ape permite scurgerea cu usurinta a apei de ploaie si a zapezii, ceea ce ofera o mai buna durabilitate invelisului;
  • Poti monta elemente de protectie si de ventilatie care il protejeaza in timp si ii maresc durata de viata.

acoperisuri si hidroizolatii​​​​​​Dezavantaje:

  • Daca ramele si suportul nu sunt construite in mod adecvat, acoperisul se poate prabusi in cazul vanturilor puternice sau se pot dezlipi materialele de pe suprafata lui. In zonele cu multe ninsori, este recomandat ca panta versantilor sa fie de cel putin 40 de grade, pentru a nu permite acumularea zapezii;
  • Nu reprezinta cea mai buna optiune din punct de vedere estetic.

Acoperis cu o apa

acoperis cu o apa 
Acoperisul intr-o apa are o singura panta. In functie de gradul de inclinatie, pot fi montate diferite tipuri de invelitori: tigle metalice, ceramice, tabla etc. De asemenea, daca vrei sa construiesti un acoperis cu o apa, panta nu trebuie sa fie mica, intrucat apa acumulata se va scurge greu si pot aparea infiltratii. 

Avantaje:

  • Are un design simplu si il poti alege daca vrei sa construiesti o casa cu un aspect modern;
  • Costurile de executie sunt avantajoase.

Dezavantaje:

  • Daca nu amenajezi o mansarda, acest tip de acoperis necesita termoizolatie suplimentara;
  • Poate cauza probleme in zonele cu vanturi puternice si nu ofera suficienta rezistenta;
  • Nu este potrivit pentru casele cu o suprafata mare.

Afla mai multe: Casa cu acoperis intr-o apa: Caracteristici de baza

Acoperis in patru ape

acoperis in 4 ape
Este format din patru ape/versanti, care se unesc in partea de sus printr-o coama orizontala. Aceasta forma este cunoscuta cu denumirea de „plic”. In schimb, in cazul coperisului de tip piramida, toate laturile sunt triunghiulare si se unesc intr-un punct comun.

Avantaje:

  • Este mai stabil decat acoperisul in doua ape, datorita structurii (sarpantei) cu versanti multipli, care ii ofera mai multa rezistenta;
  • Poate fi utilizat in zonele cu vanturi puternice si ninsori dese pentru ca permite scurgerea cu usurinta a apei si impiedica acumularea acesteia pe acoperis;
  • Ofera spatiu suplimentar pentru amenajarea unei mansarde.

Dezavantaje:

  • Din cauza complexitatii sale, manopera este mult mai costisitoare si timpul de executie devine mai mare;
  • Necesita folosirea mai multor materiale pentru constructia sa.

Pentru zonele cu furtuni puternice si vanturi dese, este recomandata o panta de 18,5 - 26,5 de grade. In cazul in care vrei sa amenajezi si o mansarda, trebuie sa tii cont ca acoperisul va avea nevoie de termoizolatie corespunzatoare pentru a evita pierderile de caldura iarna si supraincalzirea vara.

Iti recomandam si: Acoperisul in 4 ape: Ce este, tipuri de invelitori

Acoperis cu pante inegale 

acoperis cu pante inegale Acest tip de acoperis este asemanator cu cel in doua ape. Totusi, pantele acestuia sunt inegale: cea din fata este mai scurta. Designul este simplu, insa adauga mai mult dinamism amenajarii exterioare. 

Avantaje:

  • Ofera mai mult spatiu in spatele casei, unde pot fi amenajate incaperi sau o terasa acoperita;
  • Designul este simplu, ceea ce inseamna ca manopera este avantajoasa din punct de vedere financiar.

Dezavantaje:

  • Spatiul de amenajare a mansardei este redus;
  • Acoperisul are o suprafata extinsa si necesita mai multe materiale pentru constructie. 

Acoperis tip terasa

acoperis tip terasa
Asa cum sugereaza si numele, acoperisul este plat si nu are pante. Acceste tipuri de acoperisuri sunt folosite, de obicei, pentru cladirile industriale, blocurile de locuinte, insa pot fi o alternativa populara in cazul locuintelor moderne.

Avantaje:

  • Spatiul plat ofera posibilitati pentru amenajarea cu usurinta a unei terase in aer liber sau a unei gradini;
  • Poti monta panouri solare daca vrei sa iti construiesti o locuinta „verde“, cu un sistem independent de energie;
  • Acoperisul este usor de construit si nu necesita multe materiale, avand costuri reduse de constructie.

Dezavantaje:

  • Suprafata plata nu este recomandata in zonele cu precipitatii abundente, intrucat scurgerea apei se realizeaza mai greu si pot aparea infiltratii in acoperis;
  • Necesita un sistem de scurgeri si hidroizolatie cu produse corespunzatoare.

Citeste si: Casa fara acoperis vs casa cu acoperis: Avantaje si dezavantaje

Acoperisuri cu forma complexa

acoperis cu forma complexa
Un acoperis cu forma complexa poate fi personalizat in functie de locuinta si de preferintele proprietarului. Designul inedit iese in evidenta fata de cladirile din imprejurimi si devine punctul central al amenajarii exterioare. 

Avantaje:

  • Este potrivit zonelor cu ploi si ninsori abundente, datorita drenarii eficiente a apei;
  • Designul creativ si elaborat poate creste valoarea locuintei.

Dezavantaje:

  • Complexitatea acoperisului creste costurile de constructie, dar si cele pentru mentenanta;
  • Costurile extra pot aparea si din cauza sistemelor pentru drenarea apei.​​​​​​​​​​​

Tipuri de acoperis in functie de material

Dupa alegerea formei acoperisului, trebuie sa tii cont de tipul de invelitoare pe care il vei folosi. Materialele difera intre ele prin durata de viata, cost de montaj, izolatie termica, fonica sau hidroizolatie.

Invelitoarea utilizata pentru acoperis este un factor important in determinarea structurii de rezistenta. De asemenea, sunt luati in considerare si alti factori care au o influenta mare: sarcina statica (stratul de zapada) si sarcina dinamica (vantul) care actioneaza asupra acoperisului. Afla in continuare care sunt principalele tipuri de acoperi in funtie de materialul folosit!

Acoperis din tigla ceramica

acoperis tigla ceramica
Acoperisul din tigla ceramica ofera o protectie superioara la frig/caldura, spre deosebire de tigla metalica sau alte tipuri de invelitori, dar si protectie fonica. Tigla ceramica are o durata de viata de pana la 100 de ani si nu se decoloreaza in timp, insa poate se pot dezvolta muschi pe suprafata sa si poate absorbi apa daca panta acoperisului nu este corespunzatoare. 

Totodata, greutatea tiglei ceramice poate reprezenta atat un avantaj, cat si un dezavantaj. Cu toate ca incarca structura de rezistenta a casei, ofera si o rezistenta ridicata in cazul conditiilor meteo extreme si incarcaturii mari de zapada. In plus, acest tip de invelitoare creeaza mai putin condens pe partea dinspre astereala.

Afla mai multe: Tot ce trebuie sa stii despre montarea tiglei

Acoperis din tigla de beton

acoperis tigla din beton
Tigla din beton are o rezistenta buna este recomandata in zonele cu vanturi puternice si zapezi abundente. De asemenea, ofera o protectie ridicata la frig/caldura si un grad optim de izolare fonica. Absoarbe o cantitate mult mai mica de apa fata de tigla ceramica si are o durabilitate extinsa, de zeci de ani. 

Printre dezavantajele tiglei din beton sunt greutatea ridicata, tendinta de a dezvolta muschi pe suprafata invelitorii si de a retine frunzele si murdaria. Din aceste motive, necesita mai des lucrari de mentenanta decat alte tipuri de acoperisuri.

Acoperis din tigla metalica

tigla metalica
Tigla metalica are o durata de viata de aproximatix 15 ani, insa poate ajunge si pana la 50 de ani. Nu exista posibilitatea de a se forma muschi pe suprafata sa. Ofera avantajul unei game mari de forme si culori, timp relativ scurt de montaj. 

In schimb, tigla metalica nu ofera termorezistenta si protejeaza mai putin impotriva frigului/caldurii, iar in timp se poate decolora. Nu se recomanda executia acoperisurilor acoperite cu tigla metalica pe malul marii unde atmosfera contine vapori de apa sarata.

Acoperis din tabla

tabla
Acoperisul metalic ce poate fi confectionat din aluminiu, cupru, otel zincat sau titan si poate avea mai multe forme - faltuita, prefaltuita, lisa si cutata. In functie de preferinte, poti opta pentru o tabla mata sau lucioasa. 

Tabla pentru acoperis este rezistenta la ploaie, ninsoare si vant si, totodata, are costuri reduse de montare. Datorita greutatii reduse, montajul este rapid si simplu. Unul dintre dezavantaje este gradul redus de termoizolare si fonoizolare. Daca vrei sa reduci pierderile de caldura si sa atenuezi zgomotul ploii pe acoperis, ia in considerare adaugarea de 1-2 straturi de vata minerala cu un nivel optim de izolare termica si fonica.

Acoperis din placa ondulata din fibrociment

placa ondulata din fibrociment
Placile ondulate din fibrociment folosite pentru acoperis nu sunt inflamabile si au o rezistenta ridicata la coroziune, la daunatori si ciuperci. Placile tehnice din fibrociment sunt un bun izolant termic si fonic, avand o capacitate ridicata de absorbtie a umezelii.

Acoperis din sindrila bituminoasa

sindrila bituminoasa
Sindrila bituminoasa este potrivita pentru orice tip de acoperis si este usor de montat, indiferent de complexitatea lucrarii, avand totodata costuri mici. In schimb, este usor inflamabila. Pentru executia acoperisului cu sindrila trebuie folosita astereala din OSB, iar intre astereala si termoizolatie trebuie prevazut spatiu de ventilatie.

Descopera si: Cum sa montezi acoperisul din sindrila bituminoasa. Materiale necesare si instructiuni pas cu pas

Atunci cand alegi un acoperis, trebuie mai intai sa stabilesti care este cel mai potrivit model pentru nevoile tale, dar si pentru zona in care locuiesti, in functie de conditiile meteo. De asemenea, trebuie sa tii cont de beneficiile si dezavantajele materialelor pentru acoperis, astfel incat sa alegi o solutie eficienta in timp. 

Dupa ce ti-ai redus lista cu optiuni, te poti gandi daca vrei un acoperis care sa iti ofere spatiu in plus pentru mansarda sau un acoperis „verde”, potrivit pentru a proteja mediul. Daca tii cont de aceste sfaturi, vei avea tipul de acoperis si casa pe care mereu ti le-ai dorit.

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, materiale, scule si unelte acum si pe viitor. Intra in magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti tot ce ai nevoie pentru proiecte si lucrari de construit, amenajat, renovat sau reparat!

Plaseaza o comanda si te bucuri de livrare specializata: iti trimitem produsele in conditii optime la orice adresa din Romania prin flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curieri parteneri.
​​​​​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: