Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Adezivi pentru proiecte de bricolaj

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 18.06.2019 / Timp lectură: 2 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2019/06/test-2-800x696.jpg

Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.

Cuprins

Adezivi pentru lemn - poliacetat de vinil PVA

Poliacetatul de vinil PVA sau aracetul - denumirea mult mai cunoscuta a acestui adeziv - este potrivit pentru a lipi suprafete lemnoase ale obiectelor de uz casnic. 

Garanteaza o lipire excelenta si de lunga durata, insa are nevoie de un timp de reactie mai mare, de aceea, partile lipite trebuie prinse in toata aceasta perioada cu un set de cleme.

Se curata extrem de usor, fiind realizat pe baza de apa si nu prezinta risc de toxicitate ridicat.

Aracetul pentru lemn poate fi folosit pentru:

  • lipirea sertarelor;
  • fixarea picioarelor de lemn a scaunelor;
  • refacerea furnirelor rupte sau dezlipite.

Se aplica pe suprafata lemnoasa cu ajutorul unui trafalet,  pentru un control mult mai bun asupra cantitatii de adeziv utilizate.    

Dupa aplicare, sunt utilizate cleme de prindere, pentru ca timpul de lipire este unul mai mare.

Tine cont de faptul ca o temperatura mai mare grabeste procesul de lipire. Dupa aplicarea adezivului, excesul se inlatura cu ajutorul unei carpe uscate.

Adezivi pentru lipirea pieselor mici - cianacrilatii

Aceasta clasa de adezivi asigura o lipire extrem de ferma, chiar si atunci cand discutam despre suprafete dure.

Cianacrilatii mai sunt cunoscuti si sub numele de adezivi “Super Glue”, fiind un exemplu de brand transformat cu timpul in substantiv comun si acceptat de limba romana ca atare.

Acest tip de adeziv reprezinta o alegere inspirata pentru:

  • lipirea pieselor mici din plastic;
  • lipirea talpilor dezlipite de la pantof;
  • alte reparatii rapide din casa.

Atentie! Timpul de reactie al acestui adeziv este unul extrem de scurt, iar inlaturarea sa de pe degete nu este chiar cea ma simpla treaba din lume.

De aceea, iti recomandam sa porti o pereche de manusi, atunci cand vrei sa lipesti ceva in casa cu ajutorul unui “Super Glue”, pentru ca te poti trezi aproape instanta ca degetele iti sunt lipite intre ele.

Adezivi pentru lucrari interioare si exterioare - epoxidici

Particularitatea adezivilor epoxidici este data de faptul ca acestia functioneaza ca urmare a amestecului dintre 2 componente separate.

Chiar daca durata de reactie a acestora este destul de mare (exact ca in cazul poliacetatului de vinil PVA, clemele sunt necesare in tot acest timp), dar in final se obtine o lipitura extrem de durabila.

Daca vrei sa achizitionezi un astfel de adeziv pentru unul dintre proiectele tale, afla ca exista atat variante pentru lucrari interioare, cat si variante pentru exterior.

Deci informeaza-te in privinta produselor pe care vrei sa le cumperi, pentru a face mereu cele mai bune decizii de cumparare.

Adezivi aplicati cu pistolul de lipit - termofuzibili

Pentru a aplica acest tip de adeziv pe o suprafata, vei avea nevoie de un pistol special. Temperatura foarte mare din varful pistolului va topi adezivul (inainte de topire, este o tija opaca sau transparenta de plastic).

Este un adeziv usor de controlat, pentru ca nu curge incontinuu, ci doar in momentul in care varful pistolului de lipit este activ. La racire, adezivul lipeste foarte bine suprafetele peste care a fost aplicat.

Din punct de vedere al manevrabilitatii, este un adeziv extrem de potrivit pentru suprafetele inguste sau greu accesibile, lipind fara probleme materiale precum:

  • lemn;
  • sticla;
  • plastic;
  • ceramica;
  • materiale organice;
  • hartie.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.