Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tiny house in Romania: De ce ai nevoie ca sa construiesti unul

Actualizat: 18.07.2023 / Publicat: 23.05.2022 / Timp lectură: 4 min
Tiny house, fenomenul aparut in Statele Unite ale Americii, este din ce in ce mai intalnit in Romania. Afla ce inseamna si ce presupune o casa mica, care sunt materialele de care ai nevoie si ce sfaturi ar trebui sa iei in considerare, inainte de a incepe constructia. 

Cuprins

Ce este un tiny house?

Un tiny house este o casa de mici dimensiuni. Adesea, are mai putin de 20-30 de metri patrati pe nivel, insa poate ajunge pana la aproximativ 50 de metri patrati. Tiny house poate fi construit pe o platforma cu roti, ceea ce iti permite sa il transporti usor. De asemenea, poate fi amplasat pe piloni sau poate avea o fundatie. 

Designul unui tiny house poate fi traditional sau modern, in functie de preferinte. Acesta poate fi prefabricat sau construit de la zero. Daca alegi sa ridici singur constructia, economisesti costul manoperei. In acelasi timp, un tiny house in Romania poate fi inchiriat, astfel incat sa experimentezi viata intr-o casa mica. 

De cele mai multe ori, un tiny house este construit din lemn sau din metal. In plus, acesta poate fi realizat dintr-un container, adaptat nevoilor familiei, cu toate utilitatile. O astfel de casuta poate fi ridicata cu un singur nivel, cu mansarda sau cu etaj. Acoperisul poate fi plat sau inclinat, in functie de designul preferat de tine si de conditiile meteo din zona. 

Tiny house poate reprezenta atat o casa de vacanta, cat si o resedinta permanenta. Acest tip de constructie este o alternativa avantajoasa financiar, cu un cost de intretinere mic. Mai mult, promoveaza ideea unei vieti simple, minimaliste, cu tot confortul de care ai nevoie, dar fara obiecte sau camere in plus.

tiny house​​​​​​​

Tiny house in Romania: Materiale necesare

Necesarul de materiale poate fi diferit in cazul fiecarui model de tiny house. Iti prezentam, in continuare, principalele produse de care ai putea avea nevoie, astfel incat sa iti faci o idee cat mai clara despre ce presupune o casa de tip tiny house in Romania.  

Pentru mai multe informatii, citeste si: Materiale necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

​​​​​​​Fundatie 

Un tiny house poate fi construit fie pe o platforma sau pe o remorca, fie pe sol. In cazul caselor pe roti, poti incepe direct cu un cadru pentru pardoseala. In schimb, o locuinta fixa necesita saparea si turnarea unei fundatii din beton armat. Afla mai multe despre etapele de pregatire si de turnare a fundatiei de aici. 

Structura 

Casele de mici dimensiuni sunt construite frecvent pe structura metalica sau din lemn. Un tiny house realizat cu materiale din lemn are mai multe avantaje: este durabil, usor de construit, eco-friendly si are proprietati termice foarte bune. Descopera mai multe in articolul: Case pe structura din lemn: Beneficii, sfaturi de construire, modele recomandate. 

In plus, aceste case pot fi construite cu zidarie din caramida, pentru un confort termic excelent si durabilitate. Ti-am pregatit un alt articol cu 9 intrebari frecvente si raspunsuri despre ridicarea unei case din caramida. 

Tot in aceasta etapa poti tine cont de materialele de care ai nevoie pentru acoperis: lemn pentru sarpanta si invelitoare, pentru acoperisurile inclinate; membrane bituminoase, pentru acoperisul de tip terasa; produse pentru termoizolatie si hidroizolatie s.a.

constructie tiny house din lemn

Izolare termica 

Pentru un eco tiny house, trebuie sa folosesti doar materiale ecologice, sustenabile. Asadar, pentru izolarea termica iti recomandam vata minerala de sticla sau bazaltica. Aceasta este realizata din elemente naturale, precum sticla, nisip, calcar si roca bazaltica. 

Proprietatile de izolare termica si fonica sunt foarte bune, montajul se realizeaza usor si materialul nu se deformeaza in timp. Pentru o termoizolare eficienta, foloseste unul sau doua straturi de vata (10-20 de centimetri grosime). Citeste si: Vata minerala de sticla vs vata bazaltica, pentru a descoperi diferentele si avantajele celor doua tipuri.

Finisaje 

Peretii pot fi acoperiti cu lambriu sau profile din lemn, pentru a obtine un aspect rustic. De asemenea, pot fi placati cu gips carton si finisati cu glet si vopsea lavabila. Pardoseala utilizata adesea pentru tiny house este cea din parchet. In plus, pentru o izolare termica si fonica buna, alege usi si ferestre cu geam termopan. 

interior tiny house din lemn​​​​​​​

Vrei sa construiesti un tiny house in Romania? Sfaturi practice

Inainte de a realiza proiectul unui tiny house in Romania, de a comanda materialele de care ai nevoie si de a incepe constructia, iata cateva sfaturi practice de care sa tii cont. 

Intereseaza-te ce tip de autorizatie ai nevoie de la primaria locala 

Avantajul unui tiny house pe roti este ca ocupa foarte putin spatiu si poate fi amplasat atat pe terenul propriu, cat si pe proprietatea unei rude sau a unui prieten, daca ai acceptul. Chiar si asa, ai nevoie de o autorizatie de amplasare emisa de primaria locala.

Daca vrei sa construiesti o casa cu fundatie, nu poti incepe lucrarile fara o autorizatie de constructie. De asemenea, trebuie sa fii proprietarul terenului. Indiferent de tipul de tiny house pe care planuiesti sa il ridici, intereseaza-te la autoritatile locale care sunt actele de care ai nevoie.

Citeste si: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Alege o amenajare de tip open space 

Un tiny house este cat o garsoniera sau chiar mai mic. Acest fenomen se bazeaza pe amenajari minimaliste, doar cu strictul necesar si fara obiecte de decor care aglomereaza locuinta. Fiecare element din casa trebuie sa fie functional si sa iti usureze traiul de zi cu zi.    

Intr-o casuta de mici dimensiuni este importanta eficientizarea spatiului. Este indicat sa alegi o amenajare de tip open space. Fara prea multi pereti despartitori, casa pare mai spatioasa. De asemenea, zonele pot fi multifunctionale: masa de bucatarie poate fi si birou, canapeaua din living poate fi folosita pentru socializare si pentru citit etc. 

 amenajare tiny house​​​​​​​

Ia in considerare utilitatile 

Un alt aspect important de care nu trebuie sa uiti este racordarea la utilitati sau asigurarea acestora in regim propriu. Daca nu te poti conecta la reteaua de apa si canalizare a localitatii, trebuie sa planifici saparea unui put si amplasarea unei fose septice.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare variantele pentru alimentarea cu electricitate, incalzirea locuintei si apa calda. Daca trebuie sa iti asiguri in regim propriu aceste nevoi, se pot adauga niste costuri suplimentare. Totodata, investitia pentru un panou solar, de exemplu, se amortizeaza in timp. 

Gaseste mai multa inspiratie pentru proiectele tale: informatii utile despre materiale, unelte necesare, etape de lucru, sfaturi practice si multe altele. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Cand vine vorba de prepararea betonului, ai doua optiuni: fie il prepari manual, fie te folosesti de o betoniera. In acest articol, vom analiza ambele variante si iti vom prezenta masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei in fiecare caz. Astfel, iti va fi mai usor sa decizi care este metoda pe care o vei alege.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.