Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vata minerala de sticla vs vata bazaltica

Actualizat: 25.03.2025 / Publicat: 27.02.2021 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/02/p8soh5kcmvqjmz4ji90_mqgblfpdw-vw1oqo3ihsbutn8e7xuqfljhe2e5fzxdlhz1kimpmcsmpjudleapqguedlaastmrlwc7e4xo28zs5xf9hj9xiur33a7iopeqv-irnyyvqz-jpeg.jpg

Care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de vata minerala? Ce tip de vata sa aleg pentru proiectul meu? Sunt doar doua dintre intrebarile la care incercam sa raspundem zilnic clientilor nostri. Pentru a alege materialul corect si eficient pentru izolat, trebuie sa stii cateva detalii tehnice importante pe care ti le prezentam in randurile de mai jos. Vata minerala este un produs eficient pentru izolarea cladirilor, reprezentand o alternativa a altor produse existente pe piata.

Cuprins

Tipuri de vata minerala

Exista doua tipuri de vata minerala

  • de sticla;
  • bazaltica.

Atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica sunt materiale naturale, incombustibile, cu proprietati de izolare termica si fonica. Ambele sunt folosite pentru termoizolarea cladirilor rezidentiale, comerciale si industriale, ori a echipamentelor industriale.

Ambele au in comun un aspect - captarea aerului in golurile dintre fibre, fapt pentru care micsoreaza conductivitatea termica intre suprafete. Vata de sticla si cea bazaltica sunt doua produse care se gasesc sub forma de placi rigide, semirigide sau rulouri, potrivite procesului de aplicare pe suprafata ce trebuie termoizolata. Exista, totusi, cateva diferente intre vata minerala de sticla si vata bazaltica, iar in functie de specificul proiectului, fie ca este vorba despre renovarea cladirilor existente, fie de termoizolarea unora noi, fiecare tip ofera beneficii. 

Vata minerala de sticla si vata bazaltica: ce au in comun?

Ambele materiale sunt obtinute prin procese similare de fabricatie. Vata de sticla este denumita si vata minerala datorita materiilor prime din care rezulta materialul si anume: sticla si nisip sau cuart si calcar. Materiile prime sunt topite la temperaturi ridicate si transformate in fibre lungi si fine, care apoi sunt asezate mecanizat in paturi compacte de vata de sticla.

In procesul de fabricare al vatei minerale bazaltice se foloseste ca materie prima roca bazaltica. Aceasta se amesteca impreuna cu alte doua materiale - cocs si calcar; se topeste in cuptoare cupola, unde exista o temperatura de circa 1500°C. Lava astfel obtinuta este dirijata catre un mecanism care produce, printr-o miscarea de rotatie fibre minerale foarte subtiri. Acestora li se adauga un liant pentru adeziunea fibrelor si o pelicula de uleiuri minerale pentru hidrofobizare.

Vata minerala si vata bazaltica ofera acelasi nivel de izolare acustica (fonica).

Avantaje comune:

  • asigura un confort termic sporit, ceea ce inseamna si reducerea facturii pentru incalzire;
  • reduc nivelul de zgomot;
  • ofera protectie impotriva incendiilor.

Vata minerala

Vata minerala de sticla vs vata bazaltica: prin ce se diferentiaza?

Coeficientul de transfer termic indica gradul de izolatie termica pe care il asigura produsul. Asadar, cu cat este mai mic acest coeficient, cu atat este mai eficient materialul.

  • Coeficientul termic al vatei minerale de sticla este intre la 0.032 W/mK si 0.044 W/mK.
  • Coeficientul termic al vatei bazaltice este intre 0.033 W/mK si 0.040 W/mK.

Rezistenta la foc

Desi ambele materiale sunt incombustibile si sigure, vata bazaltica rezista fara probleme pana la temperaturi de pana la 1000°C, pe cand vata minerala de sticla rezista doar pana la 600°C. In caz de incendiu, vata bazaltica va rezista in jur de 4 ore, iar cea minerala de sticla se va topi dupa jumatate de ora.

Producatorii si specialistii MatHaus recomanda ca in alegerea materialului de izolatie din vata minerala, de sticla sau bazaltica, trebuie sa se tina cont de constructia si materialul constructiei care urmeaza sa fie izolata. Daca se doreste izolarea unei instalatii industriale cu temperaturi constante peste 250°C, se recomanda izolarea cu vata minerala bazaltica.

Rezistenta la compresiune  

Vata bazaltica are o rezistenta la compresiune mai ridicata decat cea minerala de sticla. Acest factor merita luat in considerare daca vata urmeaza a fi aplicata pe suprafete supuse unor incarcari mari si unui trafic intens, cum sunt terasele si pardoselile. In acelasi timp, daca vata minerala va fi utilizata pentru izolatie fonica (la zgomot de impact) sub pardoseala, se recomanda alegerea unui material cu un grad mai mare de elasticitate, asa cum are vata de sticla. Astfel, la izolatiile apartamentelor, in blocurile de locuinte, cea mai buna solutie este cea din vata bazaltica, urmata de cea de sticla, pe ultimul loc al recomandarilor fiind polistirenul expandat.

Greutatea si densitatea

Vata minerala de sticla are o greutate cu pana la 50% mai mica decat cea bazaltica, ceea ce o face o optiune atractiva pentru proiectele unde reducerea greutatii structurale este esentiala. Vata minerala de sticla este fabricata din sticla reciclata si nisip, rezultand un material usor si flexibil. Densitatea mai mica a vatei de sticla inseamna ca aceasta ofera o izolatie eficienta cu un impact redus asupra structurii cladirii. In comparatie, vata bazaltica, obtinuta din roca bazaltica, are o densitate si o greutate mai mare. Aceasta ii ofera vatei bazaltice proprietati superioare de rezistenta mecanica si compresiune, fiind ideala pentru aplicatiile care necesita materiale rigide si durabile.

Transport, depozitare si manipulare

Datorita greutatii si densitatii sale mai mici, vata de sticla se poate transporta, depozita si manipula mult mai usor decat vata bazaltica. Vata minerala de sticla este disponibila in diverse forme, inclusiv rulouri si placi, ceea ce faciliteaza manipularea si instalarea. In plus, vata de sticla este mai flexibila si elastica; permite o adaptare mai buna la suprafetele neregulate sau dificil de accesat.

In contrast, vata bazaltica, fie ea caserata (acoperita cu o folie de protectie), fie necaserata, necesita un efort mai mare pentru manipulare datorita densitatii si rigiditatii sale. Vata bazaltica ce este caserata ofera un plus de protectie impotriva umiditatii si pastreaza integritatea materialului in conditii de mediu variate, dar acest beneficiu vine cu o crestere a complexitatii in manipulare si instalare. Astfel, in proiectele unde mobilitatea si usurinta de instalare sunt prioritati, vata minerala de sticla reprezinta alegerea optima.

Pe MatHaus gasesti ambele tipuri de vata minerala.

Flexibilitate si elasticitate

Placile din vata minerata de sticla sunt flexibile si elastice, pe cand cele din vata bazaltica semirigide sau rigide. De aceea, produsele din vata de sticla se instaleaza mai usor in aplicatiile ce trebuie umplute perfect, spatiile cu forme neregulate si spatiile greu accesibile. In schimb, vata bazaltica este recomandata aplicatiilor care necesita materiale de o rigiditate si o rezistenta mecanica ridicata.

Tabelul de mai jos este orientativ si sugereaza utilizarile cele mai potrivite pentru fiecare tip de vata.

 

Utilizare

 

Vata minerala de sticla

 

Vata bazaltica

 

Acoperis inclinat

 

X

 

X

 

Acoperis tip terasa

 

 

X

 

Acoperis verde

 

 

X

 

Tavan

 

X

 

X

 

Pardoseala

 

 

X

 

Fatade de contact (tencuite)

 

 

X

 

Fatada ventilata

 

X

 

X

 

Interior fatada

 

X

 

 

Perete interior

 

X

 

X

 

Izolare tehnica

 

 

X

Astfel, dupa o comparatie atenta a proprietatilor celor doua materiale utilizate pentru izolare termica, nu s-ar putea concluziona ca unul dintre ele este mai bun decat celalalt. In schimb, se poate afirma faptul ca fiecare este util pentru anumite aplicatii. Pe cand vata minerala de sticla genereaza performante termice ridicate in cazul unei aplicatii, vata bazaltica este solutia optima pentru o alta. Foloseste informatiile prezentate in acest ghid pentru a identifica factorii ce determina alegerea sortimentului de vata potrivit pentru fiecare situatie in parte, pentru maximizarea rezultatelor si obtinerea unei lucrari durabile.    

Daca sfaturile de mai sus iti sunt utile si esti gata sa le pui in practica, te asteptam si in magazinul nostru online. Gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai in derulare. Comanda online rapid si economiseste timpul petrecut in magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastra de camioane specializate cu brat de descarcare sau prin curieri oriunde, acasa sau direct la santier.

vata minerala cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!