Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 31 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vata minerala de sticla vs vata bazaltica

Actualizat: 22.07.2021 / Publicat: 27.02.2021 / Timp lectură: 4 min

Care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de vata minerala? Ce tip de vata sa aleg pentru proiectul meu? Sunt doar doua dintre intrebarile la care incercam sa raspundem zilnic clientilor nostri. Pentru a alege materialul corect si eficient pentru izolat, trebuie sa stii cateva detalii tehnice importante pe care ti le prezentam in randurile de mai jos. Vata minerala este un produs eficient pentru izolarea cladirilor, reprezentand o alternativa a altor produse existente pe piata.

Exista doua tipuri de vata minerala: 

  •  Vata minerala de sticla
  •  Vata minerala bazaltica

Atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica sunt materiale naturale, ignifuge, cu proprietati de izolare termica si fonica. Ambele sunt folosite pentru placarea cladirilor rezidentiale, comerciale si industriale, ori a echipamentelor industriale.

Atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica sunt materiale care merg pe acelasi principiu - captarea aerului in golurile dintre fibre, fapt pentru care micsoreaza conductivitatea termica intre suprafete Ambele produse se ambaleaza sub forma de placi rigide, semirigide sau rulouri.

Usurand astfel procesul de aplicare pe suprafata ce trebuie termoizolata. Exista, totusi, cateva diferente intre vata minerala de sticla si vata bazaltica, iar in functie de specificul proiectului, fie ca este vorba despre renovarea cladirilor existente sau de termoizolarea unora noi, produsele  ofera beneficii diferite. 

Cuprins

Vata minerala de sticla si vata bazaltica: ce au in comun?

Procesul de fabricatie - De unde vine denumirea de vata minera de sticla si bazaltica?

Ambele materiale sunt obtinute prin procese similare de fabricatie.

Vata de sticla este denumita si vata minerala datorita materiilor prime din care rezulta materialul si anume: sticla si nisip sau cuart si calcar.

Materiile prime sunt topite la temperaturi ridicate si transformate in fibre lungi si fine, care apoi sunt asezate mecanizat in paturi compacte de vata de sticla.

Vata minerala bazaltica foloseste ca materie prima roca bazaltica. Aceasta se amesteca cu cocs si calcar, care se topeste in cuptoare cupola la temperatura de circa 1500°C. Lava astfel obtinuta este dirijata catre un mecanism care produce, printr-o miscarea de rotatie fibre minerale foarte subtiri.

Acestora li se adauga un liant pentru adeziunea fibrelor si o pelicula de uleiuri minerale pentru hidrofobizare.

Proprietati comune dintre vata minerala si vata bazaltica

  • Nu se deformeaza in timp.
  • Ofera acelasi nivel de izolare acustica (fonica).

Avantaje comune:

  • Asigura un confort termic sporit, ceea ce inseamna si reducerea facturii pentru incalzire.
  • Reduc nivelul de zgomot.
  • Ofera protectie impotriva incendiilor.

Vata minerala

Vata minerala de sticla vs vata bazaltica: prin ce se diferentiaza?

Coeficientul de transfer termic indica gradul de izolatie termica pe care il asigura produsul. Asadar, cu cat este mai mic acest coeficient, cu atat este mai eficient materialul.

  • Coeficientul termic al vatei minerale de sticla este intre la 0.032 W/mK si 0.044 W/mK.
  • Coeficientul termic al vatei bazaltice este intre 0.035 W/mK si 0.040 W/mK.

Rezistenta la foc

Desi ambele materiale sunt ignifuge si sigure, vata bazaltica rezista fara probleme pana la temperaturi de pana 1000°C, pe cand vata minerala de sticla rezista doar pana la 600°C. In caz de incendiu, vata bazaltica va rezista in jur de 4 ore, iar cea minerala de sticla se va topi dupa jumatate de ora.

Producatorii si specialistii recomanda ca in alegerea materialului de izolatie din vata minerala, de sticla sau bazaltica, trebuie sa se tina cont de constructia si materialul constructiei care urmeaza sa fie izolata.

Daca intentionezi sa izolezi o mansarda sau o casa pe structura din lemn, diferenta de rezistenta la foc nu este importanta. Structura din lemn a sarpantei sau mobilerul din mansarda vor arde cu mult inainte ca vata minerala de sticla sa se topeasca.

Situatia este similara si in cazul in care se doreste izolarea unei instalatii industriale cu temperaturi constante peste 250 0C, in acest caz se recomanda izolarea cu vata minerala bazaltica.

Rezistenta la compresiune

Vata bazaltica are o rezistenta la compresiune mai ridicata decat cea minerala de sticla. Acest factor merita luat in considerare daca vata urmeaza a fi aplicata pe suprafete supuse unor incarcaturi mari si unui trafic intens, cum sunt terasele si pardoselile.

In acelasi timp, daca vata minerala va fi utilizata pe post de izolatie fonica (la zgomot de impact) sub pardoseala, se recomanda alegerea unui material cu un grad mai mare de elasticitate, asa cum are vata de sticla.

Nu este recomandat sa se utilizeze vata bazaltica. Rigiditatea sa face ca stratul de izolatie sa se comporte asemenea unei placi statice care va transmite zgomotul catre spatiul aflat dedesubt.

Astfel, la izolatiile apartamentelor, in blocurile de locuinte, cea mai buna solutie este cea din vata de sticla, urmata de cea bazaltica, pe ultimul loc al recomandarilor fiind polistirenul expandat.

Greutatea si densitatea

Vata minerala de sticla are o greutate cu pana la 50% mai mica decat cea bazaltica. In plus, vata de sticla are o densitate mai mica.

Transport, depozitare si manipulare

Datorita greutatii si densitatii sale mai mici, vata minerala de sticla se poate transporta, depozita si manipula mai usor decat cea bazaltica.

Flexibilitate si elasticitate

Placile din vata minerata de sticla sunt flexibile si elastice, pe cand cele din vata bazaltica semirigide sau rigide. De aceea, produsele din vata de sticla se instaleaza mai usor in aplicatiile ce trebuie umplute perfect, spatiile cu forme neregulate si spatiile greu accesibile. In schimb, vata bazaltica este recomandata aplicatiilor care necesita materiale de o rigiditate si o rezistenta mecanica ridicata.

Tabelul de mai jos este orientativ si sugereaza utilizarile cele mai potrivite pentru fiecare tip de vata.

 

Utilizare

 

Vata minerala de sticla

 

Vata bazaltica

 

Acoperis inclinat

 

X

 

 

Acoperis tip terasa

 

 

X

 

Acoperis verde

 

 

X

 

Tavan

 

X

 

 

Pardoseala

 

 

X

 

Fatade de contact (tencuite)

 

 

X

 

Fatada ventilata

 

X

 

 

Interior fatada

 

X

 

 

Perete interior

 

X

 

 

Izolare tehnica

 

 

X

Astfel, dupa o comparatie atenta a proprietatilor celor doua materiale utilizate pentru izolare termica, nu s-ar putea concluziona ca unul dintre ele este mai bun decat celalalt. In schimb, se poate spune ca fiecare este util pentru anumite aplicatii. Pe cand vata minerala de sticla obtine performante termice ridicate in cazul unei aplicatii, vata bazaltica este solutia optima pentru alta. Foloseste acest ghid pentru a identifica factorii ce determina alegerea sortimentului de vata potrivit pentru fiecare situatie in parte, pentru maximizarea rezultatelor si obtinerea unei lucrari durabile.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.