Masurarea corecta a spatiului
Masuratorile corecte efectuate la fata locului au rolul de a stabili, cu exactitate, dimensiunile pe care le ai de acoperit cu gresie. Din aceste masuratori, iti va reiesi numarul de placi necesare pentru placarea suprafetelor, la care va trebui sa adaugi o marja de 10%, pentru pierderi sau mici incidente, pe care nu le poti prevedea. In acest fel, nu vei avea surprize, iar primul pas spre reusita este asigurat.
Evaluarea stratului suport pentru placare
Inainte de a te apuca de orice lucrare de constructii, va fi nevoie sa evaluezi foarte bine suprafetele pe care vrei sa intervii. Evaluarea nu este nevoie sa fie facuta de un specialist in constructii, insa, cu siguranta, acest lucru ar aduce un plus, deoarece specialistii pot identifica mai rapid nevoia de reparare a unui strat suport, decat o persoana neavizata. Astfel, in timpul evaluarilor, urmareste problemele pe care le are stratul suport, probleme care se vor semnala tocmai pentru a evidenția nevoia de reabilitare a suprafetelor. Urmareste fisurile, golurile, denivelarile sau chiar zonele patate cu uleiuri sau hidrocarburi. Fiecare problema trebuie remediata, pentru ca aplicarea materialelor de acoperire sa se faca in conditii bune si fara implicatii negative in ceea ce priveste comportarea in timpul exploatarii.
Pregatirea stratului suport pentru placarea cu gresie
Pregatirea stratului suport are in vedere totalitatea operatiunilor care se realizeaza pentru repararea suportului, astfel incat acesta sa fie gata pregatit pentru aplicarea materialelor. Trebuie inteles ca orice imperfectiune a stratului suport va insemna, de fapt, si o potentiala imperfectiune la nivelul sistemului finit.
Aparitia fisurilor in stratul suport
Daca vorbim despre un strat suport din beton, cu o oarecare vechime, acesta se poate deteriora in timp. Pot aparea contrageri ale materialului, care, adesea, conduc la aparitia fisurilor si a microfisurilor. Acestea se maresc in timp, asa ca, pentru a evita formarea de goluri sau gauri, este indicat ca stratul suport sa fie in permanenta verificat. Pentru realizarea lucrarilor de placare cu gresie, este nevoie sa fii atent la substrat si sa repari micile fisuri, folosind un mortar de calitate, fin, cu o granulatie foarte mica. In unele cazuri, fisurile sunt injectate folosind rasini epoxidice sau lapte de ciment care au rolul de a umple fisurile, astfel incat substratul sa lucreze din nou ca un element monolit.
Formarea golurilor in stratul suport
Golurile se pot forma fie din marirea fisurilor, fie din cauza aerului prezent in structura. Aerul din structura de beton ar trebui sa fie eliminat prin vibrarea betonului insa, daca aceasta etapa a fost realizata in mod deficitar, pot ramane bule captive in structura. Golurile de aer reprezinta slabiri in material, deoarece o incarcare punctuala atribuita acelei zone nu va face altceva decat sa conduca la cedarea rapida a betonului.
Golurile trebuie reparate foarte bine, pentru a asigura siguranta suportului, oferind, astfel, o suprafata solida si rezistenta. Golurile se repara cu ciment, dar, in functie de dimensiunea acestor goluri, se poate folosi ca material de umplere si pietrisul.
Denivelari ale stratului suport
Denivelarile sunt o problema care afecteaza intregul rezultat al lucrarii, deoarece, in functie de planeitatea suprafetei stratului suport, se va vedea si planeitatea sistemului finit. Astfel, daca o suprafata are denivelari, acestea vor fi foarte vizibile si dupa aplicarea gresiei. Placile ar putea, astfel, sa se rupa din cauza pozitionarii gresite, deoarece ele nu vor putea fi sustinute pe intreaga suprafata si nici adezivul nu va putea functiona ca un strat de rezistenta.
Denivelarile pot proveni dintr-o aplicare defectuoasa a straturilor de beton sau chiar din macinarea acestuia, in timp, mai ales, daca intra in contact cu apa. Pentru a putea repara suprafetele denivelate, este nevoie de o sapa care sa acopere si care sa fie nivelata mai apoi, astfel incat sa aiba o planeitate perfecta. Poti folosi, la nevoie, o sapa autonivelanta care sa aiba capacitatea de a se aseza singura intr-o pozitie perfect plana, indiferent de gradul de denivelare.
Ar fi indicat sa folosesti o sapa de calitate, astfel incat, sa poti beneficia de un rezultat foarte bun, care sa fie si rezistent in timp. In acest fel, placile de gresie nu vor avea de suferit, deoarece intreaga suprafata va fi acoperita, iar placile se vor putea sprijini in siguranta pe sapa autonivelanta.
Curatarea de uleiuri sau alte grasimi
Este foarte important ca stratul suport sa nu fie afectat de grasimi sau uleiuri fiindca acestea vor impiedica aderenta la suport a materialelor folosite ca liant. Adezivul pentru gresie nu se va lipi de suport, iar acest lucru va crea neplaceri la nivelul exploatarii suprafetei. Nefiind lipit, adezivul poate crea deplasarea placilor, aspect ce va avea drept consecinta o instalare defectuoasa a sistemului de acoperire.
Pentru a curata de uleiuri aceste suprafete, se poate folosi procedeul de sablare, care presupune indepartarea straturilor superficiale ale betonului cu dispozitive speciale, pana la atingerea unui strat suport portant curat, gata pentru a putea fi folosit.
Curatarea de praf a stratului suport
Praful este o adevarata problema, atunci cand vine vorba despre realizarea constructiilor, deoarece, ca si in cazul uleiurilor, el va impiedica aderenta la suport a materialelor. O suprafata care nu a fost desprafuita inainte nu va putea functiona ca un substrat curat, iar acest lucru va insemna o utilizare defectuoasa a suprafetei. Praful este o problema, atunci cand vine vorba despre aplicarea oricarui tip de material de finisare. Cel mai concret exemplu este cel al aplicarii vopselelor care necesita desprafuirea si amorsare. Daca praful nu este curatat, nici amorsa nu va avea aderenta la suport si nici vopseaua, iar lucrarea va fi compromisa. Pentru a evita acest lucru, este nevoie sa cureti de praf suprafetele din beton, iar, pentru aceasta, poti folosi fie aspiratoare profesionale, fie maturi de sarma, care sa curate in profunzime porii betonului.
Verificarea infiltratiilor si hidroizolarea
Apa este un mare pericol care poate avea implicatii negative asupra placarii pardoselilor. Astfel, suprafetele aflate in contact direct cu solul pot suferi de pe urma infiltratiilor de apa, mai ales, daca nu sunt realizate lucrari de hidroizolare care sa protejeze structura. Pardoselile subsolurilor, ale demisolurilor sau chiar ale etajelor inferioare ale caselor trebuie sa fie protejate din acest punct de vedere, fiindca apa, o data infiltrata in structura betonului, poate urca in capilaritate.
Daca se infiltreaza in beton, apa poate favoriza aparitia mucegaiului si, de asemenea, poate conduce la modificari in masa betonului si chiar la distrugeri ale elementelor. Acest lucru se intampla din cauza procesului de inghet-dezghet care poate conduce la cedarea elementelor din beton.
Pentru a elimina pericolul infiltratiilor de apa, poti instala trotuare perimetrale de-a lungul cladirii sau o bariera prin hidroizolare. Foloseste, in acest sens, membrane pe baza de bitum sau pe baza de polimeri, avand, insa, grija si la felul in care trebuie aplicata hidroizolatia. In unele cazuri, poate fi necesara o hidroizolare atat de pe partea negativa a elementelor de constructie, dar si de pe partea pozitiva a acestora, tocmai pentru a nu permite apei sa se infiltreze in structura de beton.
Alegerea adezivului corect pentru placarea cu gresie
Inainte de a incepe lucrarile de montaj, ar trebui sa te gandesti si la tipul adezivului pe care il vei folosi, mai ales, daca iei in calcul sa montezi sisteme de incalzire in pardoseala, spre exemplu. Adezivul, in general, poate fi folosit pentru mai multe tipuri de placi de gresie, cu specificatia ca vei intalni adezivi pentru interior, dar si pentru exterior, in functie de tipul lucrarii pe care vrei sa il realizezi. Vei vedea ca, in functie de tipul lucrarii, acesti adezivi ar putea sa fie mai scumpi, insa, este foarte important sa respecti conditionarile impuse de catre producatori, care vizeaza modul de folosire a materialelor.
Adezivul folosit trebuie sa fie calitativ, tocmai pentru a permite prinderea corecta a placilor de gresie, oferind, astfel, sistemului de acoperire un plus de rezistenta si de durabilitate. Pe de alta parte, adezivul trebuie sa fie aplicat pe intreaga suprafata a placii de gresie si nu doar in mijloc, tocmai pentru a permite aderenta acestora. Desi poate parea o risipa de material, in realitate, nu vei face altceva decat sa creezi un sistem sigur de prindere, mai ales, daca folosesti pentru aplicare si o mistrie dintata.
Felul in care te ocupi de placarea cu gresia a suprafetelor are implicatii majore in felul in care, in final, va arata sistemul tau de acoperire. Fie ca optezi pentru sisteme de incalzire in pardoseala sau pentru sistemele moderne, cu centrala proprie, vei vedea ca locuinta ta se va schimba foarte mult.
Alegerea chitului de gresie
Spre deosebire de placarile cu piatra naturala, granit, marmura sau travertin, gresia va avea nevoie de distantieri si chit de rosturi, chiar daca este vorba de gresie care imita piatra naturala. Chitul va avea rolul de a delimita placile una de cealalta si de a le pastra la aceeasi distanta chiar si in ipoteza deplasarii sensibile a acestora. Alegerea chitului trebuie sa se faca in functie de calitate, culoare sau pret, astfel incat sa se poata incadra, in mod corect, in peisajul final.
Pardoselile din gresie sunt cu mult mai usor de intretinut si, de aceea, se potrivesc foarte bine, mai ales, in cazul camerelor cu umiditate ridicata, precum baile si bucatariile. Vei putea placa cu gresie chiar si suprafetele exterioare, precum terasele acoperite sau nu, sau poti placa podestele de intrare, care conduc spre scari. Tot ceea ce va trebui sa faci este sa alegi materialele in mod corect, optand pentru gresie de interior pentru lucrari din casa si pentru gresie si adezivi de exterior, atunci cand lucrarile sunt realizate in spatii direct expuse conditiilor meteorologice extreme (zapada, ger, inghet, soare).
Alegerea unor profesionisti pentru realizarea lucrarii
Daca esti de parere ca ai nevoie de o echipa de profesionisti care sa te ajute cu lucrarile de punere in opera a unei astfel de lucrari de acoperire cu gresie, atunci ar trebui sa stii ca gandul tau este foarte inspirat. Aceste lucrari necesita, adesea, cunostinte in domeniu si nu doar atat. Este nevoie, frecvent, chiar si de utilaje specifice, asa cum sunt aparatele de sablat, aparatele de curatat sau chiar echipamentele de injectare a mortarelor fine in zonele fisurate.
Firmele specializate iti pot oferi ajutor la nivel de mana de lucru si echipamente, astfel incat, sa te poti baza pe adevarati profesionisti care sunt la curent cu felul in care trebuie aplicate materialele.
Vei vedea ca o astfel de echipa, desi poate ridica anumite costuri, iti va oferi doar avantaje, deoarece tu te vei bucura de o lucrare de calitate fara a te gandi prea mult la alte probleme. Vei putea urmari parcursul actiunii si chiar vei putea invata, pe alocuri, cateva dintre secretele punerii in opera a lucrarilor de montare a pardoselilor cu gresie.
Este nevoie de pregatire inainte de a incepe lucrarile de realizare a pardoselilor, lucru important fiindca aderenta la suport si comportarea unitara a elementelor pot fi asigurate numai printr-o lucrare de calitate. Foloseste, asadar, materiale calitative si, la nevoie, apeleaza chiar si la specialisti care sa te ajute in demersul tau. In acest fel, in final, te poti bucura de o lucrare ca la carte, care iti ofera un plus de frumusete si de confort.
Dacă articolul nostru despre pregătirea stratului suport ți-a fost de ajutor, nu uita că poți oricând să comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrări. De la gresie și faianță și până la adezivi speciali pentru prindere. Indiferent de cantitatea dorită, noi putem livra oriunde la tine acasă sau direct la locația construcției in desfășurare fie prin flota noastră de camioane specializate cu descărcare mecanizată sau prin curierii parteneri.
Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează site-ul, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri.