Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

La ce inaltime se pune faianta in bucatarie?

Publicat: 05.07.2023 / Timp lectură: 3 min
Montarea faiantei in bucatarie are atat un rol estetic, cat si unul practic, de protejare a peretilor. Exista mai multe moduri de instalare a placilor ceramice, in functie de stilul de amenajare, felul in care este aranjat mobilierul, bugetul alocat proiectului si preferinte. Iata de ce este important sa plachezi suprafetele verticale care se pot murdari usor in timpul prepararii mancarii si ce optiuni ai!

Cuprins

Functionalitatea faiantei in bucatarie

Zonele din jurul blatului de bucatarie si aragazului sau plitei se pot murdari usor, iar vopseaua peretilor ramane patata si inestetica. Pentru a evita aceste probleme, iti recomandam sa montezi placi de gresie sau de faianta, pentru ca se curata rapid si fara dificultate cu o carpa sau un burete si solutii/ detergenti obisnuiti.

De asemenea, poti opta pentru un contrablat de bucatarie, un panou fabricat din diverse materiale, care are acelasi rol: de a proteja peretii de murdarie. Totusi, placile ceramice sunt disponibile intr-o varietate mare de culori si modele, sunt mai practice, usor de instalat si de intretinut.

In plus, faianta are un grad ridicat de rezistenta la umiditate si apa, iar din acest motiv este considerata igienica, antialergica si non-toxica. Totodata, placile ceramice sunt ignifuge, iar in cazul unui accident in bucatarie nu intretin si nu raspandesc focul. 

La ce inaltime se pune faianta in bucatarie?

De la ce si pana la ce inaltime se pune faianta in bucatarie? Placarea peretelui se realizeaza, in general, inainte de montarea mobilierului si electrocasnicelor, ceea ce implica planificarea atenta a amenajarii. Ai la dispozitie mai multe moduri de dispunere a placilor ceramice, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. 

Iti recomandam si: Cum se monteaza placile de faianta? [Ghid complet]

Faianta pe tot peretele

Faianta pe tot peretele

Se mai pune faianta in toata bucataria? De cele mai multe ori, se placheaza un singur perete sau, in cazul mobilei de colt, portiunile din dreptul corpurilor de mobilier, din considerente de cost sau pentru a obtine un anumit design. Cu toate acestea, ai posibilitatea de a opta pentru montarea placilor ceramice in toata incaperea. 

Daca alegi un model de faianta care se potriveste stilului de amenajare, bucataria poate arata spectaculos. Spre exemplu, placarea intregii incaperi cu placi ceramice de tip metro de culoare inchisa scoate in evidenta mobilierul alb si creeaza un contrast deosebit.  

Citeste si: Cum sa pregatesti peretii pentru montarea faiantei?

Faianta intre blat si mobilierul suspendat

Faianta intre blat si mobilierul suspendat

Placarea cu faianta doar intre corpurile de jos si cele suspendate este o practica frecventa, datorita costului redus: suprafata este mai mica si ai nevoie de un numar redus de placi ceramice, iar manopera este, de asemenea, mai avantajoasa. Distanta dintre blat si mobilierul de sus este de aproximativ 60 de centimetri.

Faianta pe o portiune din perete

Faianta pe o portiune din perete

In unele situatii, corpurile suspendate nu sunt aliniate pe linia de jos sau hota este montata mai sus decat restul mobilierului. Acest lucru creeaza probleme practice si de design, daca alegi placarea cu faianta pe o portiune de 60 de centimetri deasupra blatului.

O alta posibilitate de montare a placilor ceramice este pana la un nivel de 150-170 de centimetri de la pardoseala - daca alegi sa imbraci toti peretii bucatariei cu faianta. In schimb, daca preferi doar placarea zonei din dreptul mobilierului, aragazului si chiuvetei, distanta recomandata este de la blat pana in partea superioara a corpurilor suspendate. 

Descopera si: Cum calculez necesarul de gresie si faianta?

Sfaturi pentru montarea placilor de faianta in bucatarie

Sfaturi pentru montarea placilor de faianta in bucatarie

Placarea peretilor bucatariei cu faianta tine de preferintele tale, de stilul de amenajare interioara ales si de bugetul alocat. Ti-am pregatit cateva sfaturi generale, de care sa tii cont indiferent de aspectele mentionate anterior:

  • alege un model de faianta rectificat - placile ceramice trec printr-un proces de taiere a marginilor la 90 de grade in fabrica, ceea ce iti permite montarea cu rosturi de dilatatie minime si obtinerea unei placari estetice;
  • cand planifici felul in care vrei sa fie montata faianta in bucatarie, tine cont de eventuala nevoie de a schimba aranjamentul mobilei sau de a inlocui corpurile si electrocasnicele. Daca placile ceramice acopera tot peretele sau o zona extinsa a acestuia, ai mai multe posibilitati de reamenajare, fara a reface finisajele;
  • pentru o placare durabila, alege un adeziv pentru faianta de inalta calitate si cu rezistenta buna la alunecare pe suprafete verticale. Imbinarile de colt, dintre perete si blat sau corpurile de mobilier se umplu cu silicon special, pentru a impiedica infiltratiile.

Afla mai multe: Cum aleg adezivul pentru gresie si faianta?

Descopera intreaga oferta de placi de faianta disponibila pe MatHaus.ro si alege modelul care se potriveste preferintelor si stilului de amenajare interioara a bucatariei tale! Daca ai nevoie de ajutor pentru achizitionarea adezivului si chitului potrivit sau pentru calcularea necesarului de materiale, consultantii nostri iti stau la dispozitie pentru intrebari. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.