Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi cea mai buna vopsea lavabila pentru proiectul tau?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 18.03.2020 / Timp lectură: 5 min

O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.

Cuprins

Cum se clasifica vopseaua lavabila?

A. In functie de gradul de lavabilitate

Mai exact, aceasta caracteristica a unei vopsele lavabile iti arata cat de rezistenta este aceasta la spalare. Iti prezentam in continuare optiunile pe care le ai la dispozitie.

Semilavabile

Rezistente la un numar de aproximativ 40 de spalari. Se recomanda aplicarea unui astfel de produs pe peretii mai putin expusi murdariei - ex: cei de dormitor sau din living.vopsea semilavabila albastru inchis

Lavabile

Rezistente la un numar de aproximativ 100 de spalari. Poti aplica o astfel de vopsea pe peretii din baie sau din bucatarie, sau din orice alta incapere a casei.vopsea lavabila alba baie

Superlavabile

Rezistente chiar si la un numar de aproximativ 200 de spalari. Este cea mai buna vopsea lavabila de exterior, pentru ca rezista foarte bine in timp la murdarii cauzate de factori externi.

B. In functie de utilizare

Alege vopseaua lavabila in functie de mediul in care vrei sa o utilizezi: interior sau exterior.

1. Vopsea lavabila pentru interior

Cea mai buna vopsea lavabila de interior are in formula sa aditivi cu functii antibacteriene si anti-mucegai. Sunt zone din casa cu un grad ridicat de umiditate, asadar vrei ca vopseaua pe care o aplici pe pereti sa reziste cu brio mucegaiului si igrasiei. Cele mai expuse zone din casa sunt bucataria si baia, precum si incaperile tranzitate de tevi si conducte de apa.

2. Vopsea lavabila pentru exterior

Pentru exterior, poti alege o vopsea lavabila rezistenta in timp la contactul direct cu razele de soare puternice pe timpuri verii si temperaturile scazute plus umiditatea din timpul iernii.

vopsea lavapila pentru exterior

C. In functie de compozitie

In functie de compozitia chimica, liantii din vopselele lavabile (compusii care leaga pigmentii si substantele de umplutura) pot fi pe baza de rasini alchidice (care se dilueaza cu solventi) sau pe baza de rasini acrilice in dispersie (diluabile cu apa).
Cele mai multe vopsele se obtin pe baza de dispersie, iar la randul lor acestea se impart in mai multe tipuri:

  • Vopsea lavabila cu silicon (pentru interior sau exterior) - are o buna rezistenta la curatarea umeda.
  • Vopsea lavabila cu teflon (pentru interior sau exterior) - are o rezistenta ridicata la murdarire si zgariere suprafetele fiind usor de curatat, iar peretii pastrandu-si stralucirea si curatenia pentru un timp indelungat. Din acest motiv, se numara printre cele mai bune lavabile.
  • Vopsea lavabila acrilica (pentru interior sau exterior) - se usuca rapid si gaseste in diverse grade de lavabilitat.
  • Vopsea lavabila silicatica (pentru interior sau exterior) - nu are o buna rezistenta la stergere, avantajul sau fiind insa ca impiedica dezvoltarea microorganismelor si a fungilor si permite peretilor sa respire.
  • Vopsea lavabila pe baza de latex (pentru interior sau exterior) - este o vopsea superlavabila cu un finish lucios.
  • Vopsea lavabila cu ioni de argint (pentru interior sau exterior) - recomandata in special pentru mediile in care nu trebuie sa patrunda bacteriile si virusii, precum spitale, policlinici si dispensare.

D. In functie de proprietati

Aici vopselele lavabile se clasifica in:

  • Vopsea lavabila antimucegai - cea mai buna vopsea lavabila antimucegai are in compozitie substante antifungice si antialgie care previn aparitia mucegaiului, a ciupercilor si algelor.
  • Vopsea lavabila antibacteriana - contribuie la pastrarea unui mediu curat si sanatos.
  • Vopsea lavabila de izolare - se recomanda pentru acoperirea suprafetelor ce prezinta pete de fum, rugina, apa si cenusa.
  • Vopsea lavabila cu protectie impotriva murdariei - impiedica murdaria sa intre in structura vopselei, ceea ce o face simplu de curatat.
  • Vopsea lavabila rezistenta la intemperii - are o rezistenta crescuta la precipitatii, frig, caldura si umezeala, fiind recomandata pentru exterior.

Indiferent de tipul de vopsea pe care o folosesti, este important de mentionat ca inainte de lavabila este necesara aplicarea unui strat de grund. Grundul, denumit si amorsa are scopul sa:

  • indeparteze praful de pe suprafata si astfel sa creasca aderenta vopselei lavabile;
  • uniformizeze absorbtia de apa astfel incat peretele sa nu para patat dupa uscare;
  • scada consumul de vopsea, facand asadar economie, vopseaua fiind mai scumpa in comparatie cu amorsa.

Este de preferat ca vopseaua si grundul sa fie de la acelasi producator.

Caracteristici ale vopselei lavabile de care trebuie sa tii cont

1. Puterea de acoperire

vopsea cu un grad de acoperire foarte bun​​​​​​​

Daca vrei ca peretii tai sa prinda culoare de la primul strat dat, castigi timp pretios daca alegi din start o vopsea lavabila cu un grad de acoperire foarte bun. Aceasta caracteristica specifica a unei vopsele lavabile este exprimata in litri pe metru patrat (l/mp) si este trecuta pe eticheta de produs. Cele mai bune produse asigura o acoperire de 10 mp cu doar un singur litru de vopsea lavabila, insa pentru un rezultat de exceptie, ia in calcul varianta unui dublu strat pe suprafata respectiva.

2. Timpul de uscare

Cele mai bune rezultate sunt garantate de produsele cu o putere de uscare de pana la 24 de ore, insa pentru un efect accelerat al acestui procedeu, cumpara online de pe MatHaus.ro o vopsea lavabila cu efect super-rapid de uscare (3-6 ore intre primul si al doilea strat aplicat).

vopsea lavabila mathaus​​​​​​​

3. Aderenta

textura perete caramida albastru​​​​​​​

Textura peretelui pe care aplici vopseaua lavabila determina tipul de vopsea pe care il cumperi. Te poti intalni cu situatii in care trebuie sa vopsesti: caramida, portiuni acoperite cu grund, beton sau tencuiala.

In casa, vopseaua lavabila pentru zidarie si tencuiala este cea mai recomandata, insa te sfatuim sa aplici in prealabil pe peretele respectiv si un strat de amorsa.

Problemele incep atunci cand trebuie sa vopsesti un perete dat cu lac sau unul acoperit deja cu tencuiala decorativa. Aderenta vopselei este foarte mica pe acest tip de suprafata, de aceea, atentie la ce produs cumperi.

4. Nuanta

vopsele lavabile diferite nuante​​​​​​​

Cele mai multe vopsele lavabile sunt albe, iar pentru aplicarea unei culori pe un perete este nevoie si de un pigment special. Gasesti insa si vopsele colorate in diferite nuante, precum auriu, verde crud sau oranj. Acestea se aplica direct cu trafaletul pe perete, fara nevoia unui strat suplimentar de pigment.

Mai poti folosi si vopsele lavabile cu efecte decorative, de exemplu vopsele cu finish satinat, metalic sau cu stralucire de diamant.

Nuante de vopsea lavabila recomandate pentru vopsirea peretilor interiori: bej, gri, bleu.

Afla din acest ghid cum asortezi culorile complementare in designul interior.

Iti recomandam ca pentru exterior sa mergi pe o cromatica mai inchisa, construita pe nuante de albastru, verde, maro sau visiniu.

Pentru peretii din exterior, trebuie sa tii cont si de culoarea acoperisului, a tocurilor de la ferestre, a gardului sau de design-ul pe care l-ai ales pentru amenajarea gradinii.

Top 5 vopsele lavabile

Iata cateva branduri de vopsea lavabila, pe care le poti comanda online de pe MatHaus.ro:

  1. Savana
  2. Decomix Smart
  3. Oskar
  4. Spor
  5. Danke

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Iti doresti ca locuinta ta sa arate impecabil? Este important ca toate finisajele sa fie executate corect. Fie ca alegi sa-ti vopsesti singur peretii, fie ca apelezi la un mester, este bine sa cunosti dinainte in ce consta procesul aplicarii lavabilei pe peretii tencuiti.