Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 44 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa pregatesti peretii pentru montarea faiantei?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 8 min

Montarea faiantei este un procedeu simplu de amenajare a spatiilor, similar montarii gresiei, insa lucrurile devin complicate prin prisma faptului ca montajul se face in plan vertical. Pentru realizarea acestui montaj vei avea nevoie de cateva informatii simple, despre care discutam in cele ce urmeaza. Cea mai importanta etapa in montarea faiantei este pregatirea stratului suport. Practic, de aici pleaca toate datele problemei, deoarece daca stratul suport este bine pregatit, iar materialele sunt de calitate, atunci nu ar trebui sa intampini dificultati in ceea ce priveste realizarea montajului. Pregatirea substratului are in vedere o serie de etape foarte importante, pe care nu trebuie sa le treci cu vederea si nici nu trebuie sa le tratezi cu superficialitate. 

Cuprins

Decopertarea straturilor existente

Daca vorbim despre o casa nou construita, aceasta etapa nu va fi necesara, deoarece cel mai probabil nu au existat straturi de acoperire pe care sa fie nevoie sa le schimbi. In cazul locuintelor mai vechi totusi, care au nevoie de o schimbare la nivelul sistemului de acoperire a peretilor, va fi nevoie de o decopertare prealabila.

Decopertarea presupune inlocuirea straturilor vechi de acoperire, cum ar fi faianta, gresia sau vopseaua in ulei, lambriul sau tapetul. Fiecare dintre aceste materiale trebuie sa fie eliminate, folosind uneltele si dispozitivele adecvate. In mod ideal suprafata ar trebui sa fie curatata pana la atingerea unui strat suport curat si solid, care sa permita realizarea celorlalte etape.

Unele dintre straturile care necesita decopertarea pot fi greu de inlaturat, insa va trebui sa te ocupi in detaliu de decopertare, ca sa nu ramana resturi care sa strice planeitatea suprafetei si care sa nu influenteze aderenta adezivului. Peretii trebuie mai apoi sa fie curatati cu ajutorul unei perii de sarma, pentru a elimina toate resturile. 

Verificarea stratului suport

Suportul este reprezentat de structura zidului, iar in cazul peretilor lucrurile pot fi putin mai simple decat in cazul pardoselilor. Zidurile pot fi realizate din BCA, beton sau zidarie, drept pentru care va trebui sa te ocupi de pregatirea acestuia in conformitate cu materialul din care sunt realizate acestea.

Este foarte important sa ai in vedere inca de la inceput o curatare temeinica a suportului, inclusiv desprafuirea suprafetei, cu ajutorul unei perii speciale. Este nevoie ca porii structurii sa fie deschisi si foarte bine curatati pentru a permite materialului folosit ca adeziv sa poata adera pe suprafata respectiva.

Praful este o problema majora care influenteaza aderenta, deoarece particulele de praf vor functiona ca o pelicula impotriva lipirii materialului, daca adezivul nu se lipeste, atunci exista pericolul caderii placilor de faianta, deoarece acestea nu vor putea fi sustinute de nimic.

Curatarea zonelor patate de uleiuri

In unele cazuri poti constata ca peretii sunt afectati de pete la nivelul structurii interioare, asa ca va trebui sa ai in vedere curatarea acestora pana la obtinerea unei suprafete curate. In general curatarea straturilor suport de acest tip se face prin sablare cu bile, ceea ce inseamna ca straturile superioare ale betonului vor fi eliminate treptat, pana cand zonele afectate de grasimi si uleiuri sunt curatate.

Daca uleiurile sunt lasate pe suprafata, acestea pot impiedica aderenta la suport a adezivului, caz in care placile de faianta vor cadea.

Realizarea reparatiilor necesare

Reparatiile la nivelul structurii zidului sunt foarte importante deoarece, ca si in cazul montarii gresiei, montarea faiantei are nevoie de o planeitate perfecta. Din pacate planeitatea in cazul peretilor este mai greu de obtinut, deoarece nu putem folosi materiale autonivelante, insa realizarea unui suport perfect drept nu este imposibila. Reparatiile aferente structurilor de zid pot fi clasificate in doua mari categorii: reparatii superficiale si reparatii capitale.

Reparatii superficiale

In aceasta categorie a reparatiilor intra micile reparatii de care are nevoie suportul pentru a putea fi exploatat la justa lui valoare. Fisurile si golurile de mici dimensiuni trebuie sa fie reparate, iar pentru a face acest lucru este necesar sa evaluezi structura. Unele fisuri se pot intinde de-a lungul intregii zone sau chiar pot fi prezente in grosimea peretelui, caz in care va fi mai dificil sa faci reparatiile. Din acest motiv repararea fisurilor are doua componente si anume: injectarea fisurilor cu lapte de ciment sau rasina epoxidica sau reparatii locale efectuate la exteriorul zidurilor.

Injectarea fisurilor

Injectarea fisurilor este modalitatea prin care se pot face reparatii la nivelul structurilor de beton si zidarie, insa la interiorul elementelor de constructii. In unele cazuri nu se poate interveni doar la suprafata elementelor de constructii deoarece acest lucru ar insemna doar acoperirea suprafetei si nu tratatea acesteia, iar pentru a elimina acest inconvenient injectarea este cea mai buna alegere.

Injectarea cu lapte de ciment sau mortar foarte fin foloseste ciment cu granulatie extrem de mica, care poate fi injectat cu ajutorul unor pompe speciale, astfel incat lichidul sa poata ajunge in interior. Asa cum este normal, chiar si fisurile interioare trebuie sa fie curatate de praf, prin suflate cu aer comprimat, astfel incat mortarul sa poata adera pe suprafata respectiva.

Injectarea cu rasina epoxidica este un procedeu mai avantajos, deoarece rasina are o fluiditate mai mare si poate aduce rezistente ridicate la nivelul sustinerii structurii din beton sau zidarie.

Repararea fisurilor la exterior

Repararea normala a fisurilor presupune deschiderea fisurii in lateral pe circa 2-3 cm, astfel incat marind-o putin sa ai acces mai facil la curatarea ei. Prin marirea fisurii iti va veni usor mai apoi sa faci reparatia, deoarece vei realiza si un strat de aderenta, usor rugos, pe care sa poti aplica adezivul sau mortarul.

Deschiderea fisurii se face si putin in adancime, urmand mai apoi pasii de curatare interioara, astfel incat monrtarul de reparatii folosit sa poata adera si la interior. In momentul in care fisurile sunt acoperite se poate trece la tencuirea lor si la indreptarea suprafetei peretelui, pregatindu-l astfel pentru etapele finale.

Reparatii capitale

Reparatiile de ordin mare, care necesita interventii invazive sunt probabil si etapele care solicita cel mai mult timp. Uneori in structura de beton sau zidarie pot aparea goluri sau gauri, cauzate de turnarea incorecta a betonului, de lipsa vibrarii sau pur si simplu de fainarea acestuia ca urmare a folosirii unor produse mai putin calitative.

Pentru ca vorbim despre reparatii in plan vertical, lucrurile devin cu atat mai complicate, deoarece golurile trebuie sa fie atat de bine curatate incat aderenta materialului trebuie sa fie foarte buna.

In unele cazuri este nevoie de interventii foarte mari, cum ar fi in zonele cu infiltratii de ulei sau apa, deoarece exista pericolul ca acolo betonul sa se faineze, iar armaturile pot fi in pericol.

Reparatiile se fac prin curatarea zonei, prin aplicare de material si uscare, iar dupa ce materialul este uscat se poate trece la montarea faiantei.

Zid reparatie

Indreptarea peretilor

Dupa efectuarea tuturor lucrarilor ce implica reparatii interioare, se poate curata suprafata de praf sau alte impuritati, ca sa se treaca la etapa de indreptare a peretilor. Pentru a putea placa peretii cu faianta va fi nevoie de un strat suport drept, fara imperfectiuni sau denivelari. Din acest motiv va trebui sa indrepti foarte bine peretii, prin umplere cu material acolo unde este cazul. Peretii trebuie sa fie verificati cu ajutorul instrumentelor speciale, iar ulterior se poate trece la placarea lor cu faianta.

Alegerea adezivilor

Este important sa alegi adezivi cu putere mare de lipire, ca sa te asiguri de faptul ca faianta nu va cadea. La fel de important este si modul in care se face aplicarea adezivului, deoarece vei avea nevoie de o cantitate suficienta de material pentru a putea acoperi suprafetele. O cantitate prea mica de adeziv s-ar putea dovedi insuficienta, mai ales daca luam in calcul faptul ca materialul se usuca in timp si pierde din proprietatile adezive, dezlipindu-se.

Fireste, adezivul nu va avea o durabilitate foarte mare, asa ca este necesar sa te gandesti din cand in cand la o reamenajare sau la interventia in sensul schimbarii faiantei, pentru a fi sigur de durabilitatea acesteia.

Adezivul se aplica pe toata suprafata placilor de faianta, astfel incat colturile sa poata fi asigurate, sa nu se dezlipeasca si sa nu aiba goluri sub acestea.

Aplicarea faiantei

Faianta se aplica pe suprafetele respective si mai apoi se bate putin cu un ciocan de cauciuc pentru a le fixa pe pozitie. Fixarea se mai poate face si cu ajutorul distantierilor speciali, urmand ca in final sa aplici chitul pentru rosturi. El va avea rolul de a etansa structura si de a o face sa arate mai deosebit.

Hidroizolarea peretilor inainte de placare cu faianta

Un aspect foarte important la placarile cu faianta il reprezinta hidroizolarea elementelor de constructii. Hidroizolarea este procesul de izolare impotriva infiltratiilor de apa. Apa poate sa ajunga de la nivelul pardoselilor pana la ziduri, migrand in capilaritate.

Daca infiltratiile de apa nu sunt oprite cu ajutorul unei hidroizolatii, atunci placarea cu faianta poate fi compromisa. Adezivul se desface, iar placile cad, deoarece umezeala conduce la lichefierea adezivului.

Poti folosi hidroizolatii sub forma de pelicule sau membrane lichide sau poti sa utilizezi produse cu cristalizare in masa betonului, pentru a umple porii acestuia. Ambele tipuri de materiale dau randament, insa ar fi indicat sa ceri ajutorul specialistilor pentru a te indruma catre un anume produs care sa te ajute sa elimini infiltratiile.

In acelasi timp, pentru a-ti proteja casa si zidurile acesteia de infiltratii ar trebui sa te gandesti la instalarea unui sistem de colectare a apelor pluviale, cum ar fi un sistem format din jgheaburi si burlane sau instalarea trotuarelor perimetrale, cu rol in evacuarea apei la distanta de peretii casei.

Care sunt avantajele placarilor cu faianta?

Suprafete igienice

Unul dintre cele mai mari avantaje ale placarii peretilor cu faianta este chiar usurinta curatarii, deoarece faianta este un material fara prea multe cerinte la nivel de intretinere. Din acest motiv faianta este foarte potrivita mai ales in baie si bucatarie, acolo unde intotdeauna exista cerinte mari din punct de vedere al igienei.

Suprafete estetice

Placarile cu faianta moderna sunt din ce in ce mai frumoase, deoarece ofera modele asemanatoare cu piatra naturala. Faianta este un material estetic care impresioneaza cel mai adesea prin simetrie, asa ca vei putea crea suprafete deosebite cu foarte putin efort.

Lucrari ieftine de placare

Placarea cu faianta nu impune costuri ridicate pentru materiale si manopera, asa ca poti alege in siguranta acest tip de lucrari. Singura problema in acest caz este placarea in plan vertical, insa odata ce peretele este adus la o planeitate perfecta, atunci cu siguranta nu vei mai intampina dificultati.

Lucrari rezistente

Placarea cu faianta reprezinta una dintre cele mai rezistente imbunatatiri pe care poti sa le faci in interiorul casei. Placarile de acest tip dureaza mult, iar daca lucrearea este corect executata, atunci te vei putea bucura de cel putin 5 ani in care nu va trebui sa intervii la nivelul peretilor pentru modificari.

Cu siguranta lucrarile de placare a peretilor cu faianta sunt importante, deoarece iti protejeaza casa, asa ca ar trebui sa ai in vedere toate aspectele ce tin de montarea corecta a unui astfel de sistem de placare. Alege materialele potrivite si eventual apeleaza la specialisti pentru sfaturi, ca sa beneficiezi de suprafete cu adevarat estetice si functionale.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.