Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi si cum montezi lambriurile din lemn sau PVC

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min

Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul.

Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.

Cuprins

Ce sunt lambriurile? Tipuri de lambriuri

Lambriul poate fi folosit in proiecte de amenajari interioare sau la exterior si este una dintre cele mai rapide metode de finisare a peretilor sau tavanului, pentru ca nu necesita modificari importante ale suprafetelor inainte de aplicare.

In plus, nu va fi nevoie sa folosim materiale umede si nu vom avea, asadar, nici un timp de uscare care sa prelungeasca durata montajului.

Lambriurile din lemn

Sunt adesea folosite pentru a imbraca spatii ca bucataria, baia, holul, livingul sau mansarda. Lemnul poate fi brad, molid, pin, stejar, nuc, tek sau lemn rosu de Sequoia. Lambriurile de lemn sunt rezistente, nu se deformeaza, fac fata cu bine expunerii la soare, deci pot fi montate si la exterior, pot crea un decor fie elegant, fir rustic, insa pot avea nevoie de lucrari de finisare inainte de a fi montate. Daca poti trece peste acest neajuns, lambriul din lemn este prima optiune, pentru ca ai posibilitatea sa alegi intre diferite esente, iar la capitolul design rezultatul este unul greu de egalat.

Lambriurile din PVC

Lambriul din PVC este optiunea ideala daca nu vrei sa pierzi multa vreme cu lucrarile de montare, dar este si varianta mai ieftina. Poate fi montat imediat dupa ce a fost cumparat, fara alte lucrari suplimentare. Nu sunt singurele avantaje: lambriurile din PVC sunt rezistente la umezeala, imbraca la fel de bine peretii sau tavanul, pot fi instalate la interior sau exterior si iti ofera posibilitatea sa maschezi diferite imbinari cu ajutorul unor profile de montaj.

Lambriurile din MDF 

MDF (din engleza, Medium Density Fierboard) este un material asemanator cu PAL-ul, folosit in industria mobilei si obtinut din rumegus tocat marunt si presat. Pentru ca are o densitate mai mare decat cea a PAL-ului, acest material este mai usor de prelucrat - de exemplu, prin rotunjirea marginilor placilor, pentru un aspect mai elegant, sau prin realizarea unor modele in relief pe suprafata materialului. Alte avantaje tin de rezistenta la umiditate, care face ca lambriul din MDF sa fie potrivit pentru bucatarie si baie, sau gama variata de modele, in timp ce la capitolul dezavantaje, putem vorbi despre rezistenta mecanica scazuta, in cazul MDF-ului vopsit (poate sari vopseaua).

Ce rol au lambriurile?

Lambriurile sunt alese in locul altor finisaje in primul rand pentru rolul lor estetic. In functie de materialul si de modelul ales, poti obtine rapid un decor sofisticat sau unul rustic, sau, daca este vorba despre lambriuri de exterior, fatade din lemn care amintesc de casele de peste ocean. Faptul ca sunt atat de usor de montat le face cu atat mai atractive, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca sunt la fel de simplu de finisat, cu lacuri si lazuri.

Dincolo de rolul pe care il au in conturarea designului unei locuinte, lambriurile au si o alta utilitate: sunt folosite, in primul rand, pentru izolarea termica a casei, fiind vorba mai degraba despre o izolare suplimentara (alaturi de un termosistem cu vata minerala bazaltica, de exemplu). Au, de asemenea, rolul de a atenua zgomotul.

Unde pot fi montate lambriurile?

Lambriurile sunt folosite la interior, pentru a imbraca peretii sau/si tavanul, sau la exterior, pentru construirea fatadelor. In casa, le putem intalni aproape oriunde: in dormitor, living, baie, bucatarie, hol, mansarda, crama. Le mai gasim in saune, sali de conferinte, camere de hotel si, desigur, in interiorul cabanelor.

Cum alegi si cum montezi lambriurile din lemn

Alegerea lambriului din lemn trebuie sa tina cont, inainte de orice, de calitatea lemnului, pe care o poti recunoaste in functie de categorie:

  • calitatea A arata ca lemnul nu prezinta noduri;
  • calitatea B - pot exista mici noduri;
  • calitatea C indica un lambriu cu noduri;
  • calitatea D - lambriul are noduri, dar si alte defecte.

Orice urma de lovitura sau deformare a lemnului trebuie sa ne faca sa ne gandim de doua ori daca vom achizitiona materialul respectiv, pentru ca astfel de abateri vor afecta rezultatul lucrarii finale. In ceea ce priveste dimensiunile, lambriul va fi ales in functie de propriile nevoi. Grosimea variaza, de obicei, intre 12,5 si 19 mm, iar inaltimea intre 1 si 4 m.

Montarea lambriului din lemn

Lambriul din lemn se monteaza pe o structura de montaj numita caroiaj, realizata din rigle de lemn alese in functie de grosimea lambriului. La interior, se incepe cu tavanul, dupa care urmeaza peretii.
1. Vom incepe prin verificarea suprafetelor unde va fi montat caroiajul, in asa fel incat structura sa fie in acelasi plan cu peretele sau tavanul.
2. Realizam caroiajul prin fixarea riglelor de lemn cu dibluri universale sau suruburi de lemn, incepand cu riglele aflate in margine si incheiand cu riglele interioare.
3. Distanta intre rigle poate fi de 40-50 centimetri, in functie de suprafata vizata (tavan sau perete).
4. Putem monta deja lambriul din lemn, fixandu-l in caroiaj cu ajutorul unor cleme sau surburi de lemn.

Cum alegi si cum montezi lambriurile din PVC

Lambriurile din PVC pot fi montate fara o pregatire a suprafetelor, de ajutor fiind si faptul ca vin cu o serie de accesorii care simplifica mult lucrurile si iti ofera posibilitatea sa alegi intre diferite moduri de amenajare. Sunt disponibile in diverse culori si pot fi instalate pe verticala, pe orizontala sau pe diagonala, prima varianta fiind cea mai utilizata.

Montarea lambriurilor din PVC

Daca ai ales montajul pe verticala, iata care sunt pasii:
1. Mai intai, vom fixa orizontal cateva sipci din lemn, cu ajutorul unor dibluri, la o distanta de 50 centimetri, nu inainte de a verifica cu ajutorul nivelei daca acestea sunt asezate perfect orizontal.
2.  Peste sipci vom monta lambriul, in pozitie verticala, incepand de la extremitati, spre interior. Folosim din nou nivela pentru a ne asigura ca lambriul este asezat perfect vertical.
3. Fixarea lambriului de sipci se face cu ajutorul unui pistol de capsat.
4. Imbinarile pot fi mascate cu ajutorul unor coltare fixate cu ajutorul unor adezivi speciali pentru PVC.
5. Nu uita sa creezi spatii pentru prize si intrerupatoare, folosindu-te de o freza metalica.

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Iti doresti ca locuinta ta sa arate impecabil? Este important ca toate finisajele sa fie executate corect. Fie ca alegi sa-ti vopsesti singur peretii, fie ca apelezi la un mester, este bine sa cunosti dinainte in ce consta procesul aplicarii lavabilei pe peretii tencuiti.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.