Cum te pregatesti pentru montarea tapetului
Primul pas il reprezinta demontarea intrerupatoarelor si a prizelor, dupa care ne putem ocupa de pregatirea suprafetei peretilor, in asa fel incat sa nu existe denivelari, urme de praf sau grasime. Tapetul se aplica pe un perete curat, uscat si neted.
Nu doar peretii merita atentie, ci si suprafata de lucru pe care vom derula si decupa tapetul in mai multe fasii. Poate fi vorba despre o masa libera, curata si suficient de incapatoare, dar putem la fel de bine sa desfasuram rola de tapet pe podea si sa lucram aici.
Importanta este si alegerea adezivului, care trebuie sa fie compatibil cu tipul de tapet pe care il vom monta pe perete. Alternativ, tapetul poate fi lipit cu aracet. Tot acum vom pregati instrumentele necesare: cutter, pensula, rigla, trafalet si o scara, utila daca peretii sunt inalti.
Etapele aplicarii tapetului
1. Primul pas il reprezinta masurarea peretilor, de jos in sus, de la nivelul podelei pana la plafon.2. Dupa ce am realizat acest lucru, putem trece la decuparea tapetului in fasii verticale, cu ajutorul unei rigle si al unui cutter, adaugand 10 centimetri fata de ceea ce ne arata masuratorile.
3. In cazul unui tapet cu diverse modele, vom urmari forma desenului atunci cand desprindem fasiile.
4. Adezivul se aplica atat pe tapet, cat si pe perete, cu ajutorul pensulei si al trafaletului. Dar, va recomandam sa parcurgeti si instructiunile oferite de fiecare producator in parte.
5. Pentru a face tapetul cat mai maleabil, inainte de montaj, va trebuie sa indoim capetele fasiilor, dupa ce am aplicat adezivul. Acelasi rezultat poate fi obtinut insa si daca lasam adezivul sa actioneze timp de 10 minute.
6. Fixarea foliilor de tapet se realizeaza in ordinea in care fasiile au fost taiate, de obicei, de sus in jos, asta daca indicatiile producatorului nu sunt altele. In paralel, vom urmari eliminarea aerului care se poate forma la interior, netezind tapetul cu o perie sau cu o rola de cauciuc.
7. Daca ne-a ramas material in zona tavanului si pardoselii, putem taia surplusul folosindu-ne de rigla si cutter.
8. Este recomandat ca, la imbinarea fasiilor, sa nu suprapunem marginile acestora, ci doar sa le aducem cat mai aproape, in asa fel incat sa nu avem spatii libere.
9. Excesul de adeziv poate fi indepartat cu ajutorului a unei carpe moi sau al unui burete.
Galerie
Sfaturi utile
- Pentru rezultate cat mai bune, aplica adezivul pe mai multe fasii, simultan (2-3 fasii) si fixeaza-le pe perete aproximativ in acelasi timp.
- Cele mai multe greseli apar la montaj si in alegerea tapetului. In ambele cazuri, este esentiala respectarea instructiunilor inscrise pe rola de catre producator.
- Temperatura optima din incapere este de 15-25 grade Celsius, iar umiditatea trebuie mentinuta la un nivel constant, in timpul montarii si uscarii.
- Atentie ca toate rolele achizitionate sa faca parte din acelasi lot, in asa fel incat sa nu apara diferente la montaj.
- Sensul montarii fasiilor (de la podea la tavan, sau invers) este adesea indicat pe eticheta produsului, sub forma unor sageti.