Setări personalizate Accept toate cookie-urile

Găsește repede ce ai nevoie

Sfaturi pentru aplicarea tapetului fara ajutor

Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.

Cum te pregatesti pentru montarea tapetului

Primul pas il reprezinta demontarea intrerupatoarelor si a prizelor, dupa care ne putem ocupa de pregatirea suprafetei peretilor, in asa fel incat sa nu existe denivelari, urme de praf sau grasime. Tapetul se aplica pe un perete curat, uscat si neted.
Nu doar peretii merita atentie, ci si suprafata de lucru pe care vom derula si decupa tapetul in mai multe fasii. Poate fi vorba despre o masa libera, curata si suficient de incapatoare, dar putem la fel de bine sa desfasuram rola de tapet pe podea si sa lucram aici.

tapet
Importanta este si alegerea adezivului, care trebuie sa fie compatibil cu tipul de tapet pe care il vom monta pe perete. Alternativ, tapetul poate fi lipit cu aracet. Tot acum vom pregati instrumentele necesare: cutter, pensula, rigla, trafalet si o scara, utila daca peretii sunt inalti.

Etapele aplicarii tapetului

1. Primul pas il reprezinta masurarea peretilor, de jos in sus, de la nivelul podelei pana la plafon.
2. Dupa ce am realizat acest lucru, putem trece la decuparea tapetului in fasii verticale, cu ajutorul unei rigle si al unui cutter, adaugand 10 centimetri fata de ceea ce ne arata masuratorile.
3. In cazul unui tapet cu diverse modele, vom urmari forma desenului atunci cand desprindem fasiile.
4. Adezivul se aplica atat pe tapet, cat si pe perete, cu ajutorul pensulei si al trafaletului. Dar, va recomandam sa parcurgeti si instructiunile oferite de fiecare producator in parte.
5. Pentru a face tapetul cat mai maleabil, inainte de montaj, va trebuie sa indoim capetele fasiilor, dupa ce am aplicat adezivul. Acelasi rezultat poate fi obtinut insa si daca lasam adezivul sa actioneze timp de 10 minute.
6. Fixarea foliilor de tapet se realizeaza in ordinea in care fasiile au fost taiate, de obicei, de sus in jos, asta daca indicatiile producatorului nu sunt altele. In paralel, vom urmari eliminarea aerului care se poate forma la interior, netezind tapetul cu o perie sau cu o rola de cauciuc.
7. Daca ne-a ramas material in zona tavanului si pardoselii, putem taia surplusul folosindu-ne de rigla si cutter.
8. Este recomandat ca, la imbinarea fasiilor, sa nu suprapunem marginile acestora, ci doar sa le aducem cat mai aproape, in asa fel incat sa nu avem spatii libere.
9. Excesul de adeziv poate fi indepartat cu ajutorului a unei carpe moi sau al unui burete.

Galerie

Sfaturi utile

  • Pentru rezultate cat mai bune, aplica adezivul pe mai multe fasii, simultan (2-3 fasii) si fixeaza-le pe perete aproximativ in acelasi timp.
  • Cele mai multe greseli apar la montaj si in alegerea tapetului. In ambele cazuri, este esentiala respectarea instructiunilor inscrise pe rola de catre producator.
  • Temperatura optima din incapere este de 15-25 grade Celsius, iar umiditatea trebuie mentinuta la un nivel constant, in timpul montarii si uscarii.
  • Atentie ca toate rolele achizitionate sa faca parte din acelasi lot, in asa fel incat sa nu apara diferente la montaj.
  • Sensul montarii fasiilor (de la podea la tavan, sau invers) este adesea indicat pe eticheta produsului, sub forma unor sageti.


Sursa foto: Shutterstock.com

 

Te-ar putea interesa și:

Cum se aplica corect chitul de rosturi pentru gresie si faianta? Aplicarea gresiei si a faiantei este un proiect DIY des intalnit. Amenajarea cu ajutorul placilor ceramice este avantajoasa, atat din punct de vedere al pretului, cat si al aspectului estetic si al procesului de intretinere. Placile de gresie si faianta se gasesc intr-o varietate de forme si culori, iar combinatiile moderne care se pot face reusesc sa faca din orice baie sau bucatarie un spatiu atragator. Montarea gresiei si a faiantei implica ca ultim pas al procesului si aplicarea chitului de rosturi. Acesta este de fapt un praf care se toarna in apa curata, potrivit dozajelor recomandate de producator. Se obtine o pasta uniforma care poate fi aplicata.
Montarea parchetului e mai simpla decat credeai, daca urmezi ghidul potrivit.
O vopsea lavabila foarte buna implica timpi de aplicare foarte mici si costuri de mentenanta minime. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont, in alegerea unei vopsele lavabile de calitate:
Am compilat in acest articol cele mai utile sfaturi pentru renovarea unui apartament. Afla cum sa eviti cele mai intalnite greseli cu ajutoru sfaturilor din partea echipei mathaus..ro .