Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ignifugarea structurilor metalice: ghid complet

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 15.12.2020 / Timp lectură: 3 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/09/xjr_tuwgiemcwp87rc7bvzfoml9ryplcdjavttkxuqprwqrevyzcyf-kpktzwnpkpbvbie4ztfeekmltnjqzxg3qvcjzlz3zqyqxkbbsozqglmjrubtov4d1z72imvfdhkav88aj-jpeg-2.jpg

Tendința globală modernă în construcția tuturor tipurilor de clădiri este aceea de a utiliza structurile din oțel. În comparație cu alte materiale, oțelul are multe avantaje în toate etapele ciclului de viață al clădirii, putând de asemenea fi în totalitate reciclat. Cu toate acestea, oțelul are o capacitate portantă redusă în caz de incendiu. Deși este clasificat drept un material incombustibil, temperaturile crescute pot cauza pierderea unor proprietăți, ceea ce poate determina deformarea și prăbușirea structurii într-un timp scurt. Așadar, pentru a proteja structurile de oțel împotriva incendiilor, temperatura materialului trebuie menținută sub o anumită limită. În conformitate cu reglementările europene, structura metalică trebuie să aibă o anumită capacitate portantă, de exemplu R30, R60, R90, R120, R180 sau R240. Clasificarea R arată faptul că structura are o capacitate portantă pentru numărul de minute indicat de cifra alăturată. În prezent, există mai multe soluții pentru protecția structurilor de oțel împotriva incendiilor: spray-urile anti-incendiu, vopselele intumescente, izolarea cu BCA, plăcile anti-incendiu, învelitorile flexibile, izolarea cu ciment și sistemul de răcire cu convecție lichidă. Spray-uri anti-incendiu Vopsele intumescente Izolarea cu BCA Plăcile anti-incendiu Izolarea cu ciment Care sunt avantajele ignifugării structurilor metalice?

Cuprins

Spray-uri anti-incendiu

Spray-urile anti-incendiu sunt făcute din fibrociment, vermiculită și ipsos. Aplicarea acestora este recomandată în special pe structurile a căror aspect estetic nu este foarte important, chiar dacă această problemă se poate corecta ulterior cu un strat de fațadă. Înainte de folosirea spray-ului, oțelul trebuie acoperit cu un strat de legătură de copolimer acrilic. Opțional, pe structură poate fi aplicat și un strat de grund.

Pulverizarea de spray se realizează pe șantier, grosimea stratului variind între 10 și 70 mm. Dacă este nevoie de un strat mai gros, o plasă de armare suplimentară va fi necesară. Pe lângă protecția anti-incendiu (rezistența la foc a acestor produse poate ajunge de până la R240), spray-ul asigura și o bună absorbție a sunetului.

Ignifugarea structurilor metalice: ghid complet

Vopsele intumescente

Unul dintre beneficiile principale ale acestei metode este posibilitatea aplicării în strat subțire: vopseaua intumescentă se poate extinde de până la 100 de ori față de volumul său inițial, asigurând un strat eficient de protecție prin crearea unui tampon între foc și elementele de oțel.

O reacție chimică va avea loc la nivelul stratului de vopsea, acesta mărindu-și volumul atunci când este supus la temperaturi extreme, dar înainte ca temperaturile să devină suficient de mari pentru a afecta integritatea oțelului. În urma acestui proces, se formează spuma de carbon, ce se expandează în raport de 1:50, un strat obișnuit de 1 mm grosime ajungând astfel la 50 mm grosime. Spuma de carbon fiind un bun izolator, viteza transferului de căldură către oțel este redusă, așadar timpul în care o supraîncălzire periculoasă se poate produce este extins considerabil. În plus, vopseaua intumescentă păstrează aspectul original al structurii de oțel.

Produsul se aplică la fel ca vopseaua normală, pe șantier sau în atelier, în funcție de condițiile meteorologice. Profilele de oțel se sablează până la gradul Sa 2.5, după care se aplică un strat de grund anticoroziv, urmat de vopseaua intumescentă și de un strat protector, ce poate fi o vopsea obișnuită pentru oțel.

Izolarea cu BCA

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) poate asigura și îmbunătăți protecția împotriva focului în special atunci când este aplicat în jurul coloanelor metalice. Mai precis, pentru a ignifuga structura, BCA-ul trebuie montat între flanșe și de-a lungul fiecărei componente.

Paleti BCA

Plăcile anti-incendiu

De regulă, este vorba despre plăci minerale, fabricate din silicat de calciu, armate cu materiale de umplutură și fibre. Unul dintre beneficiile acestei metode este că poate fi pusă în practică pe măsură ce structura de oțel este instalată. Plăcile asigură protecție împotriva incendiilor, precum și izolație termică și fonică.

Acest sistem de ignifugare poate fi fixat mecanic și poate preveni dăunătorii și invaziile de termite. Plăcile sunt disponibile în diferite dimensiuni și pot rezista la umezeală și îngheț fără a-și pierde caracteristicile ignifuge. În plus, ele se pot realiza conform unor măsurători specifice și pot fi vopsite sau avea finisaje decorative.

Plăcile anti-incendiu se montează la fața locului, simplu și rapid, prin placare directă sau prin realizarea unei membrane. Sunt adecvate de la R30 la R180, iar pentru că nu există limite de temperatură și timp, se pot aplica pe toată durata sezonului.

Izolarea cu ciment

Această variantă nu mai este atât de populară precum era în trecut, însă pentru anumite proiecte îmbrăcarea unor secțiuni ale structurii metalice în ciment poate fi soluția potrivită. Din cauza volumului cimentului folosit, va fi nevoie de spațiu pentru realizarea lucrării, iar aspectul final va fi mai puțin plăcut decât în cazul celorlalte metode de ignifugare.

Care sunt avantajele ignifugării structurilor metalice?

Dacă lucrarea de ignifugare a structurii metalice este realizată corect, aceasta poate crește semnificativ gradul de rezistență a construcției în caz de incendiu. Printre avantajele ignifugarii metalelor se numără:

  • salvarea de vieți omenești;
  • împiedicarea propagării incendiilor;
  • reducerea costurilor la încheierea polițelor de asigurare;
  • limitarea pagubelor materiale.

"

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

"

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.