Ce este hortensia?
Hydrangea Macrophylla, cunoscuta simplu ca hortensia, are o mireasma puternica si face parte din familia arbustilor decorativi. Se presupune ca este o specie originara din Japonia, fiind chiar comparata ca frumusete cu ciresii japonezi infloriti. Floarea a fost descoperita si pe teritoriul altor tari si continente, motiv pentru care nu exista siguranta in ceea ce priveste traiectoria istorica a hortensiei.
Numele acesteia este de origine greaca: „hydro” - apa si „angos” - vas. Aceasta alaturare de cuvinte reprezinta hortensia, pentru ca planta are nevoie de o cantitate semnificativa de apa pentru a se dezvolta si a se mentine in viata. Hortensia are un aspect robust, cu multe flori mici, in nuante de roz, albastru, galben, mov, alb si combinatii intre acestea.
Hortensia are un aspect aproape regal si aduce aminte de romantism, cu un aer vintage. Se potriveste in mod special locuintelor cu aspect rustic, in apropierea unor constructii de lemn. Totodata, arbustii pot fi usor incorporati in cadrul unei amenajari si arhitecturi moderne.
Citeste si: Amenajare curte si gradina: idei, modele si sfaturi de design exterior
Cand infloreste hortensia?
Floarea hortensiei isi face aparitia inca de la jumatatea primaverii si rezista pana la sfarsitul verii sau chiar pana la inceputul toamnei. In cazul soiurilor precum hydrangea macrophylla, inflorescetele pot avea diferite nuante, in functie de pH-ul solului:
- un sol acid, cu un pH mai mic de 6.0, favorizeaza formarea unor flori albastre sau mov deschis;
- daca solul are un pH cuprins intre 6.0 si 7.0, florile hortensiei pot deveni mov sau roz-albastrii;
- intr-un sol alcalin, cu un pH de peste 7.0, hortensia capata nuante de roz si rosu.
Citeste si: Tipuri de sol: caracteristici, importanta, ingrijire
Hortensia de gradina: sol, lumina si apa
In ceea ce priveste necesitatile hortensiei, este important de notat ca in prezent exista specii ale acestei plante mult mai rezistente la diferite tipuri de sol, lumina si temperaturi.
In general, planta are nevoie de un sol fertil, bine drenat, imbogatit cu ingrasamant. Este indicat sa alegi un loc in care soarele bate doar in prima parte a zilei. Daca nu sunt precipitatii, cel mai bun moment pentru udarea hortensiei este dimineata, o data pe saptamana.
Un lucru important de tinut minte daca ai animale de companie sau copii este ca hortensia face parte din categoria plantelor toxice, iar contactul direct cu aceasta poate cauza reactii grave.
Tipuri de hortensie
Exista peste 100 de specii de hortensie, insa nu toate se gasesc si pe teritoriul tarii noastre. Ceea ce face acest arbust ideal pentru curte si gradina este tocmai diversitatea culorilor si a modului in care poate fi plantat. Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de hortensie:
Hydrangea paniculata
Acest tip de hortensie are florile intr-o forma asemanatoare cu liliacul, conica sau piramidala, prin care se diferentiaza de soiurile cu inflorescente rotunde. De regula, hortensia paniculata are flori albe sau roz, dar de multe ori aceste culori se pot combina, creand un efect de tip ombre.
Ca inaltime, arbustii pot ajunge la 2 metri, iar inflorescentele au dimensiuni de aproape 40 de centimetri. Florile acestei specii nu cad nici in timpul iernii, deoarece rezista la temperaturi scazute si pot infrumuseta gradina pe o perioada nelimitata de timp.
Taierile lastarilor vechi pot fi aplicate pentru a incuraja cresterea si inaltarea celor sanatosi, primavara sau toamna. Mai mult, pH-ul ideal al solului pentru aceasta specie de hortensie este 6,5-7,5, dar are nevoie de doua fertilizari pe an cu ingrasamant de calitate, care sustine bogatia florala a plantei.
Hydrangea macrophylla
Acesta este un alt soi de hortensie raspandit si in tara noastra, care, spre deosebire de Paniculata, are o inflorescenta globulara. Culoarea florii este direct influentata de pH-ul solului. Albastrul si movul apar in cazul solurilor acide, iar daca solul este bazic, hortensia va inflori in culoarea roz.
Inflorescentele ajung la 10-30 de centimetri ca diametru. Acest tip de hortensie este mai putin rezistenta la temperaturi scazute, iar in timpul iernii este recomandat sa fie protejat prin elemente de curte si gradina, precum structuri din lemn sau materiale cu care pot fi acoperite plantele din exterior.
Hydrangea arborescens
Cunoscuta si sub numele de hortensia de padure, aceasta specie este puternic ramificata, arbustiva perena si poate ajunge la o inaltime de 2 metri. Inflorescenta este sferica si prezinta culori precum alb sau roz, fara a fi modificate in functie de pH-ul solului.
Totodata, pH-ul de care are nevoie este unul neutru spre slab ca aciditate, iar solul trebuie sa fie bine drenat si fertilizat moderat. Fertilizarea se realizeaza primavara si vara, prin administrarea ingrasamantului lichid, o data sau de doua ori pe luna.
Cum se planteaza hortensia?
Plantarea hortensiei include cativa pasi esentiali. Aceasta planta poate fi tinuta si in ghiveci in interior, dar durata de viata va fi mai scurta, de aproximativ 3 ani. Daca esti in cautare de seminte si bulbi pentru plantele si florile din curtea casei, opteaza pentru efectul puternic decorativ al hortensiei. Iata ce trebuie sa stii despre plantarea acesteia:
Sapa pamantul in zona potrivita
Daca ai cumparat o hortensie la ghiveci, sapa o groapa de aceeasi adancime precum recipientul hortensiei si de doua ori mai lata. Foloseste unelte potrivite pentru plantarea hortensiei in gradina! Este recomandat sa ridici o movila mica de pamant in jurul tulpinii, de o inaltime de aproximativ 6 centimetri.
Uda cat mai des si cu atentie pamantul
In special dupa plantare, trebuie sa pastrezi o umiditate permanenta a pamantului, insa fara ca apa sa „balteasca” la radacina hortensiei. Verifica zilnic pamantul si ajuta planta sa se dezvolte corespunzator!
Cand se planteaza hortensia din ghiveci in gradina?
Hortensia se planteaza in timpul toamnei sau primaverii, pentru ca aceste perioade ii favorizeaza cresterea si dezvoltarea armonioasa. Pentru inceput, au nevoie de cat mai multa lumina. In timpul verii, hortensiile nu tolereaza razele directe ale soarelui, asa ca va trebui sa gasesti solutii potrivite.
Daca vrei sa le plantezi la baza unui copac pentru a le tine umbra, exista multe sanse ca acesta sa absoarba toate substantele nutritive de la radacina hortensiilor. Poti instala piese de mobilier de gradina care ofera florilor protectia necesara fata de soare in sezonul cald.
Ingrijirea hortensiei: sfaturi practice
Descopera de ce trebuie sa faci pentru ca hortensia sa fie cat mai prospera:
Ocupa-te de fertilizare
In perioada februarie-martie, aplica ingrasamant pentru a stimula inflorirea hortensiei. Fertililizarea la sfarsitul sezonului de inflorire este contraindicata, pentru ca poate favoriza cresterea plantei, iar noii vlastari vor fi afectati cand temperaturile scad.
Atentie la boli si daunatori
Petele albe de la nivelul frunzelor pot indica prezenta unor ciuperci, paduchi de frunze sau acarieni. Daca observi astfel de schimbari la hortensii, cauta substante insecticide in magazinele de specialitate si cere ajutorul specialistilor.
Tine departe planta de copii si animale
Nu uita ca hortensia este toxica, asa ca nu o lasa la indemana copiilor sau a animalelor de companie. De asemenea, asigura-te ca aceasta este asezata intr-o zona cat mai aerisita, deoarece florile emana un parfum puternic.
Taierea si formarea hortensiei
Poti taia crengile hortensiei in perioada de repaus vegetativ (la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii), pentru stimularea cresterii sau pentru modificarea formei.
Ingrijirea hortensiei in ghiveci, in interior
Daca vrei sa plantezi hortensia in ghiveci, acest lucru este posibil, dar trebuie sa te asiguri ca pamantul este irigat corespunzator si ca pastrezi nivelul ideal de umezeala fara a inunda planta. Alege ghivece si jardiniere care iti permit sa drenezi apa ori de cate ori uzi hortensia!
Cum poti inmulti hortensia?
Inmultirea hortensiei se face in timpul toamnei, prin butasi:
- alege o ramura tanara, verde, fara flori; taie aproximativ 10-15 cm din varful acesteia cu o foarfeca horticola;
- cu o foarfeca de uz general, taie frunzele butasului si lasa doar doua dintre acestea; evita smulgerea lor, pentru ca poti face rani pe suprafata ramurii;
- cele doua frunze se taie pe jumatate, lasand doar jumatatea dinspre ramura;
- umple ghiveciul in care vei planta butasul cu turba si uda pana cand pamantul este umed; asigura-te ca apa se dreneaza corespunzator;
- planteaza butasul pana la jumatate;
- acopera butasul cu un pahar de plastic suficient de inalt;
- asaza ghiveciul intr-o zona cu multa lumina, precum pervazul geamului!
Butasul are nevoie de aproximativ 4-6 saptamani pentru inradacinarea completa, iar solul trebuie sa fie in permanenta umed.
Afla mai multe despre florile de apartament care iti pot infrumuseta casa in fiecare zi!
De ce se usuca hortensia?
Ofilirea hortensiei poate avea mai multe cauze: seceta, sol care nu retine apa suficient de mult sau lipsa udarii. De asemenea, aceasta planta are nevoie de multa lumina, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui.
Daca hortensia este expusa la prea multa lumina directa, frunzele se pot ingalbeni sau capata o nuanta maronie. Nici excesul de apa nu este benefic pentru aceasta planta.
Hortensia este o planta potrivita pentru decorul deosebit al curtii interioare si a gradinii. Alege-o daca ii poti oferi atentia necesara pentru a se dezvolta cat mai frumos si pentru a se inmulti cu usurinta!