Informatii generale despre diferite tipuri de sol
Solul este unul dintre cele mai importante elemente ale ecosistemelor, fiind sursa de hrana si apa. Acesta poate fi definit ca stratul superior, superficial al pamantului, in care se dezvolta plantele. Factorii naturali sau actiunea oamenilor, inclusiv poluarea si schimbarile climatice, influenteaza formarea si evolutia diferitelor tipuri de sol.
Pentru a mentine curtea si gradina sanatoase si fertile, este important ca solul sa fie ingrijit cu atentie: evita practicile agricole care pot duce la eroziune sau degradare si, in schimb, imbogateste-l cu ingrasaminte organice. In acelasi timp, rotatia culturilor este o modalitate folosita adesea de agricultori, pentru a asigura echilibrul substantelor nutritive, necesar pentru cultivarea diferitelor plante.
Tipuri de sol
Solul nisipos
Solul nisipos contine o cantitate mare de nisip, este usor, sarac in nutrimente si se incalzeste repede; nu retine apa si are tendinta de a se usca; daca vrei sa cultivi plante, este recomandat sa adaugi materie organica, pentru un plus de substante hranitoare si pentru a imbunatati capacitatea sa de a retine apa.
Exista diferite tipuri de soluri nisipoase, clasificate in functie de originea nisipului si de conditiile climatice ale regiunii. De exemplu, nisipul de tip aluvial, transportat de apa, este mai putin erodat si permite o varietate mai mare de plante sa creasca in el.
Pe de alta parte, nisipul de vant, bogat in cuart sau carbonati, se gaseste in dune si plaje, iar nisipul rezidual provine din eroziunea rocilor bogate in granit, cuart sau gresie. In zonele uscate, solul nisipos este adesea sarac in nutrienti si cu o capacitate redusa de retinere a umiditatii, in timp ce in zonele temperate sau umede, solurile nisipoase pot fi mai tinere si provenite din sedimente aduse de apa sau vant.
Solul argilos
Solul argilos contine peste 25% argila, are o greutate mare si este bogat in nutrimente; retine usor apa si ramane umed in perioada iernii, iar vara are tendinta de a se usca si de a se crapa.
In ciuda provocarilor pe care le poate prezenta, solul argilos poate fi imbunatatit si transformat intr-un mediu propice pentru cresterea plantelor. Prin lucrarea sistematica a solului si adaugarea de ingrasamant organic, cum ar fi compostul sau mucegaiul de frunze, se poate imbunatati structura solului, facilitand astfel drenajul si aerarea.
Utilizarea culturilor de acoperire si evitarea compactarii solului prin trafic excesiv pot contribui la mentinerea unei structuri sanatoase a solului argilos, permitand gradinarilor sa profite de potentialul sau de fertilitate ridicat.
Solul calcaros
Solul calcaros are o granulatie mare (granule sau bulgari albi, de creta sau calcar); foloseste plante care prefera un mediu alcalin sau adauga fertilizanti pentru modificarea pH-ului.
Este un sol care se poate compacta in prezenta umiditatii si tinde sa se usuce rapid, mai ales pe timp de vara. Desi solul calcaros este bogat in nutrimente precum calciu si magneziu, poate fi sarac in fier, zinc, cupru si bor, ceea ce il face nepotrivit pentru plantele care prefera soluri acide, decat daca se modifica pH-ul solului.
Pentru a imbunatati calitatea solului calcaros si a-l face mai prietenos pentru o gama mai larga de plante, este recomandat sa se adauge materie organica, precum compostul, care poate ajuta la imbunatatirea structurii solului si la cresterea continutului de nutrienti disponibili pentru plante. Este important sa se evite supraincarcarea solului cu apa, pentru ca drenajul sau nu este foarte eficient, iar solul poate deveni usor erodat in conditii de ploi torentiale. Prin urmare, gestionarea atenta a irigatiilor si fertilizarii poate contribui la succesul cultivarii in soluri calcaroase.
Solul namolos
Solul namolos are o textura neteda, este plin de substante nutritive si retine cu usurinta apa, insa are tendinta de a se compacta si este predispus la eroziune cand ploua; din aceste motive, este indicat sa il combini cu un sol nisipos si sa cultivi plante sau gazon.
Solul namolos poate prezenta provocari, pentru ca are tendinta de a se compacta, ceea ce poate limita circulatia aerului si poate ingreuna lucrul in sol dupa ploaie.
De asemenea, este predispus la eroziune in timpul ploilor torentiale, ceea ce necesita masuri de precautie pentru a preveni pierderea stratului fertil de sol. Pentru a imbunatati structura si drenajul, este recomandat sa se amestece solul namolos cu materie organica sau sa se combine cu un sol nisipos, pentru a facilita aerarea si a reduce compactarea.
Solul negru
Solul negru abunda de substante hranitoare si are o textura care permite retinerea apei, fara a deveni compact. El este tipic pentru regiunile cu clima temperata, unde precipitatiile moderate si vegetatia bogata contribuie la acumularea substantelor nutritive. Solul negru retine bine apa si ofera un mediu excelent pentru radacinile plantelor, facilitand astfel agricultura intensiva si productia de culturi bogate.
Datorita structurii sale, este usor de lucrat si se incalzeste rapid in primavara, ceea ce permite o perioada mai lunga de crestere a plantelor. Desi este natural foarte fertil, solul negru poate beneficia de rotatia culturilor si de aplicarea ingrasamintelor organice pentru a mentine nivelurile de nutrienti si pentru a preveni epuizarea solului.
Adapteaza procesul de ingrijire a curtii si a gradinii in functie de tipul de sol existent sau adauga un nou strat de pamant si ingrasaminte, in functie de plantele pe care vrei sa le cultivi.
Proprietati si caracteristici ale solului
Solurile au diferite proprietati, care influenteaza alegerea practicilor potrivite de gradinarit sau de agricultura. Iata care sunt principalele caracteristici de care sa tii cont:
- textura - este esentiala in procese precum retinerea apei si a aerului, drenarea si stabilitatea sau eroziunea (vezi diferentele dintre solul nisipos si cel namolos);
- porozitatea - volumul spatiilor din sol ocupate de aer si apa este foarte important pentru dezvoltarea plantelor; spre exemplu, un sol calcaros poate avea o granulatie prea mare pentru cresterea gazonului, in timp ce unul namolos se poate compacta si necesita aerare;
- pH-ul - majoritatea plantelor prefera un sol usor acid sau slab alcalin; pH-ul poate fi reglat cu ajutorul unor substante fertilizatoare sau prin amestecarea cu alt tip de sol;
- materia organica - influenteaza fertilitatea solului, cresterea si dezvoltarea plantelor.
Citeste si: Cum scapam de cartite
De ce este important sa cunosti tipul de sol?
Daca vrei sa te apuci de gradinarit sau de agricultura, este esential sa cunosti tipul de sol si sa alegi metodele potrivite de lucrare si de ingrijire a acestuia. Totodata, daca iti doresti o curte sau o gradina cu gazon si flori bogate, trebuie sa tii cont de caracteristicile specifice ale pamantului.
Cand plantezi seminte, bulbi si rasaduri, solul are rolul de a sustine cresterea si dezvoltarea sanatoasa a acestora: furnizeaza substante nutritive, retine apa sau dreneaza surplusul si ofera sprijin pentru radacinile plantelor.
Sfaturi pentru ingrijire
Pentru ingrijirea corecta a solului, este important sa tii cont de tipul si de proprietatile lui specifice. In cele ce urmeaza, descopera o serie de sfaturi generale:
- adauga ingrasamant sau compost - contribuie la dezvoltarea plantelor, prin fixarea radacinii in sol si prin extragerea de nutrimente; opteaza pentru produse organice, sigure pentru animale;
- creste cantitatea de materie organica din sol - printre metodele folosite se afla cultivarea redusa si incorporarea plantelor in sol (acestea nu sunt recoltate), precum si pasunatul de turma pe terenul respectiv (pentru culcarea plantelor la pamant si incorporarea lor in sol);
- previne compactarea solului - daca pamantul este compact, radacinile nu se pot dezvolta, iar aerul si apa nu pot patrunde; adauga materie organica pentru a imbunatati structura solului si aereaza terenul; poti folosi un aerator sau chiar o sapa;
- previne eroziunea solului - in cazul unui pamant namolos, cultivarea plantelor reprezinta o solutie care impiedica alunecarile si eroziunea in perioadele ploioase;
- roteste culturile - soiurile de plante au nevoie de diferite tipuri de substante nutritive, astfel incat rotatia culturilor protejeaza solul pe termen lung si contribuie la o recolta bogata; de asemenea, este evitata acumularea de daunatori.
Iti recomandam si: Cum se realizeaza irigarea prin picurare si care sunt avantajele unui astfel de sistem
Este important sa identifici tipul sau tipurile de sol de pe proprietatea ta si sa le ingrijesti corespunzator. Iti venim in ajutor cu o gama varianta de produse pentru curte si gradina, disponibila atat pe mathaus.ro, cat si in magazinele fizice.