Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Flori de apartament - Ghid util de ingrijire, poze si denumiri, plante exotice sau rezistente

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 17.05.2020 / Timp lectură: 8 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/05/al6ejpdyt7bxt5y5hvwosch0fcbdauhgjhxbwqgnt8jz4fk0juqe2asisyrwlxqwxjahkdzvdoehbq-ailbfvx_dzjsk7hwnuot6bcy2bd393sl9wmc4jmacykazupmge4niwx9j-jpeg-4.jpg

Florile de apartament ofera o atmosfera placuta, reusesc sa aduca culoare, textura si armonie in camerele in care se afla. Pe langa factorul estetic, ele imbunatatesc calitatea aerului (elibereaza oxigen si absorb dioxidul de carbon). Ingrijirea plantelor de apartament inseamna cantitatea adecvata de apa si lumina potrivita. Un rol important il mai au umiditatea si temperatura. Un truc este acela de a incerca sa imiti climatul de provenienta al respectivei flori. Plantele tropicale (precum orhideea) se dezvolta in medii calde si umede, in timp ce cactusii si plantele suculente (aloe vera) prefera un climat cald si uscat.

Alege-ti plantele de apartament dorite, fie ca iti doresti unele exotice, precum Anthurium sau unele foarte rezistente ca Bambusul norocos, cunoscut de altfel si in decorarea Feng Shui. Inspira-te din acest articol!Cuprins:Flori de apartament - Sfaturi de ingrijireFlori de apartament - Poze si denumiriFlori de apartament exoticeFlori de apartament rezistente

Cuprins

Flori de apartament - Sfaturi de ingrijire

De diferite dimensiuni, forme si culori, florile de apartament necesita un mediu propice, cantitatea corecta de apa si nutrienti. Sfaturile de ingrijire pentru un incepator sunt:

  • solul trebuie sa fie usor umed, asadar nici prea uscat, dar nici cu prea multa apa - in caz contrar planta poate sa moara; exista si exceptii, ca de exemplu plantele suculente (aloe vera) care se comporta bine atunci cand solul devine uscat intre udari; pentru a testa umiditatea solului, pune degetul pe pamantul ghiveciului; in cazul plantelor mari, este ideal un ghiveci cu indicator, care arata umiditatea de la nivelul radacinii;
  • calitatea apei pe care o pui la flori este importanta - apa de la robinet poate fi folosita, chiar daca aceasta prezinta clor; indicat ar fi sa o pui intr-un recipient deschis (ca de exemplu un borcan fara capac) si sa o lasi la temperatura camerei timp de o zi, astfel incat clorul sa se poata dispersa in aer; florile iubesc cel mai mult apa de ploaie sau cea provenita de la zapada topita; o varianta foarte benefica florilor si in acelasi timp la indemana este udarea lor cu apa plata, achizitionata din comert;
  • exista doua metode principale de a uda florile de apartament - o poti face prin partea de sus a plantei, prin stropire, ai grija sa nu uzi frunzele si asigura-te ca intreaga suprafata a solului este umeda; apa ar trebui sa iasa din orificiile de scurgere ale ghiveciului; o a doua metoda este cea de udare a plantei prin partea de jos, numita udare prin imersie; in acest caz, vei lua ghiveciul si il vei scufunda intr-un recipient mare cu apa, pana la nivelul solului, unde il vei lasa aproximativ 15 minute;
  • un bun drenaj este esential pentru a avea flori sanatoase - primul lucru este alegerea unui pamant de calitate, dedicat florilor de apartament; apoi un ghiveci cu orificii de scurgere previne umiditatea excesiva; apa care se scurge in castron/farfurioara trebuie aruncata pentru a nu cauza putrezirea radacinii; in cazul unui ghiveci fara orificii de scurgere, asaza-l peste o tavita cu pietris pentru a colecta surplusul de apa din ghiveci;  
  • fiecare planta are cerinte diferite de lumina - deci a le aseza pe toate la fereastra in bataia razelor soarelui poate sa nu fie alegerea cea mai buna; multe plante iubesc lumina directa a soarelui, altele lumina indirecta (filtrata) sau chiar penumbra; este important asadar sa cunosti ce fel de lumina este necesara pentru florile de apartament pe care le-ai ales;
  • temperatura este un alt factor de luat in considerare - in functie de speciile de flori, variaza si preferintele de temperatura, insa multe dintre ele se comporta foarte bine daca au in timpul zilei o temperatura cuprinsa intre 18 si 23 de grade Celsius, iar pe timp de noapte intre 12 - 15 grade Celsius; evita sa tii florile in apropierea surselor de caldura (calorifere) si fereste-le iarna de aerul rece venit de afara, cand deschizi geamurile sa aerisesti;
  • multe flori de apartament se dezvolta bine in incaperi cu umiditate ridicata - din pacate, in apartamente de cele mai multe ori aerul este uscat, in special in timpul iernii cand casa este incalzita; o solutie o reprezinta umidificatorul sau poti stimula umiditatea din camera cu ajutorul unei tavite in care sa pui pietris si apa; in cazul anumitor plante, cum ar fi Gardenia sau Orhideea, le poti pastra in incaperile cu umiditate mai mare, adica in bucatarie sau baie; de asemenea, pulverizarea apei pe frunze este si ea o metoda de a creste umiditatea;
  • fertilizarea plantelor de ghiveci asigura o nutritie optima - plantele care au fost recent achizitionate au fost fertilizate in sera, prin urmare poti astepta cateva saptamani pana sa le pui ingrasamant; procesul de fertilizare poate avea loc o data pe luna, atunci cand plantele sunt inflorite sau se afla in proces de crestere; in timpul iernii, cand florile au o perioada redusa de crestere, procesul de fertilizare se poate opri;
  • modificarea locului plantelor nu este indicata - chiar daca simti nevoia sa rearanjezi lucrurile prin casa, sa faci mici schimbari, nu va trebui sa umbli la ghivece; odata ce ai gasit locul propice lor, lumina adecvata, pastreaza-le locul; in caz contrar, daca le vei muta prea des, le vei dauna, vor incepe sa se ofileasca;

Flori de apartament

Daca iti doresti sa te bucuri de farmecul plantelor in propria locuinta, tipurile de flori de apartament din care poti alege sunt variate. De diferite culori si dimensiuni, fiecare are farmecul ei si reuseste sa anime atmosfera din casa.

Violeta de Parma-Africana

Violeta de Parma-Africana este cunoscuta pentru florile sale delicate, in nuante de violet, care pot inflori pe tot parcursul anului. Este o planta de dimensiuni mici, perfecta pentru a fi asezata pe pervazul ferestrelor.

Violeta de Parma-Africana

Craciunita (Steaua Craciunului)

Craciunita (Steaua Craciunului), cu frunzele sale rosii stralucitoare, aduce un plus de culoare in perioada sarbatorilor de iarna. Aceasta necesita o ingrijire specifica pentru a-si pastra frumusetea de-a lungul anilor.

Craciunita (Steaua Craciunului)

Begonie

Begonia este o alta floare populara, apreciata pentru varietatea sa de culori si forme. Begoniile pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, oferind un spectacol floral deosebit.

Begonie

Cactusi

Cactusii si Kalanchoe sunt ideale pentru cei care prefera plantele cu intretinere redusa. Acestea sunt rezistente si pot supravietui in conditii de uscaciune, fiind perfecte pentru persoanele ocupate.

Cactusi

Kalanchoe

Kalanchoe

Amaryllis (Crinul de camera)

Amaryllis (Crinul de camera) impresioneaza prin florile sale mari si spectaculoase, care pot inflori in timpul iernii, aducand un strop de primavara in casa.

Amaryllis (Crinul de camera)

Hibiscus

Hibiscus si Lavanda sunt perfecte pentru a aduce un colt de natura in interior. Hibiscusul are flori mari si colorate, in timp ce lavanda nu numai ca infrumuseteaza, dar si parfumeaza incaperile.

Hibiscus

Lavanda

Lavanda

Ficus Ginseng

Ficus Ginseng, Ficus lyrata si Ficus plangator sunt plante de camera care pot creste destul de mari, devenind piese centrale in decorul interior. Acestea sunt apreciate pentru frunzele lor bogate si pentru capacitatea de a purifica aerul.

Ficus Ginseng

Ficus lyrata

Ficus lyrata

Ficus plangator

Ficus plangator

Flori de apartament exotice

Florile de apartament exotice ofera culoare si o nota indrazneata interiorului tau. Poti alege sa le asezi in living, in baie sau dormitor. Florile de apartament exotice ofera o nota deosebita si indrazneata interiorului tau. De la frunzele sculpturale ale Alocasia si Anthurium, pana la florile spectaculoase ale Pasarii Paradisului si Bromeliei, aceste plante sunt adevarate opere de arta. Cordyline, Ficus, Palmierii si Orhideele aduc un aer tropical in locuinta, fiind ideale pentru a crea o atmosfera relaxanta si exotica.

Alocasia

Alocasia este recunoscuta pentru frunzele sale mari si sculpturale, care adauga o nota de dramatism si eleganta decorului interior.

Alocasia

Anthurium

Anthurium este apreciata pentru florile sale stralucitoare, care pot fi rosii, roz, albe sau verzi, aducand o pata de culoare vie si vesela in orice incapere.

Anthurium

Pasarea Paradisului

Pasarea Paradisului, cu florile sale spectaculoase si colorate, aminteste de un peisaj tropical, fiind o adevarata opera de arta naturala.

Pasarea Paradisului

Bromelia 

Bromelia impresioneaza prin frunzele sale rigide si florile spectaculoase, care aduc un strop de exotism si originalitate in decorul casei.

Bromelia

Cordyline

Cordyline adauga textura si culoare prin frunzele sale lungi si inguste, disponibile in diverse nuante de verde, rosu si purpuriu, fiind perfecta pentru a crea un punct focal in incapere.

Cordyline

Ficus

Ficusul este o planta versatila, care se poate adapta diferitelor conditii de iluminare, oferind un frunzis bogat si purificand aerul din casa.

Ficus

Palmier

Palmierii sunt ideali pentru a aduce un aer tropical si relaxant in locuinta. Cu frunzele lor elegante, pot transforma orice colt al casei intr-un mic paradis.

Palmier

Orhidee

Orhideele sunt plante exotice delicate, cu flori deosebit de frumoase si variate in culori. Ele aduc eleganta si rafinament, fiind potrivite atat pentru decorarea livingului, cat si a dormitorului sau baii.

Orhidee

Flori de apartament rezistente

Daca crezi ca nu ai suficient timp pentru a acorda atentie florilor, opteaza pentru unele rezistente, pe care oricine poate sa le aiba, care nu necesita conditii speciale si nu sunt pretentioase. Aceste plante sunt ideale pentru cei care doresc sa aduca un strop de verdeata in locuinta fara a necesita prea mult efort sau cunostinte avansate de gradinarit.

Aloe Vera

Aloe Vera este o planta suculenta cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, fiind usor de intretinut si avand nevoie de foarte putina apa.

Aloe Vera

Aglaonema

Aglaonema este apreciata pentru frunzele sale variegate si capacitatea de a se adapta la lumina slaba, fiind perfecta pentru apartamente.

Aglaonema

Craciunelul

Craciunelul este o planta rezistenta, cu flori colorate care infloresc in perioada sarbatorilor, aducand bucurie si culoare in casa.

Craciunelul

Dieffenbachia

Dieffenbachia are frunze mari si decorative, fiind o planta robusta care se dezvolta bine in conditii de lumina indirecta.

Dieffenbachia

Arbore de jad

Arborele de jad este o planta suculenta cu frunze carnoase, care necesita foarte putina apa si este considerata aducatoare de noroc.

Arbore de jad

Bambus norocos

Bambusul norocos este cunoscut pentru rezistenta sa si pentru faptul ca poate creste in apa sau sol, fiind des utilizat in decoratiunile Feng Shui.

Bambus norocos

Sansevieria

Sansevieria (Limba soacrei) este una dintre cele mai rezistente plante de apartament, tolerand bine atat lumina scazuta, cat si perioadele de seceta.

Sansevieria

Crinul pacii

Crinul pacii este o planta eleganta, cunoscuta pentru capacitatea sa de a purifica aerul si pentru florile sale albe delicate.

Crinul pacii

Epipremnum (Iedera Diavolului)

Epipremnum (Iedera Diavolului) este o planta cataratoare care se dezvolta rapid si este foarte usor de ingrijit, adaptandu-se bine la diferite conditii de lumina.

Epipremnum (Iedera Diavolului)

Maranta

Maranta este apreciata pentru frunzele sale decorative, care au un model unic, si pentru faptul ca se dezvolta bine in conditii de umiditate ridicata.

Maranta

Planta paianjen

Planta paianjen este rezistenta si usor de intretinut, avand frunze lungi si inguste care adauga un aspect interesant oricarui decor.

Planta paianjen

Filodendronul

Filodendronul este o planta cu frunzis bogat, care se adapteaza bine in diferite conditii de iluminare si nu necesita ingrijire speciala.

Filodendronul

Schefflera  

Schefflera este o planta robusta, cu frunze lucioase si stralucitoare, care poate creste destul de mare, fiind potrivita pentru spatii largi.

Schefflera

Cu ajutorul florilor de apartament aduci natura in interior, fiind o modalitate excelenta de purificare a aerului. De asemenea, constituie o solutie de amenajare pentru colturile sau peretii goi si oferi culoare camerei. Exista o varietate de plante din care poti alege pentru a se potrivi locuintei tale, chiar daca apartamentul este unul mic. Realizeaza o lista cu plantele care ti-ar placea si tine cont de regulile de ingrijire.  

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - transport oriunde

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.