Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 55 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa montezi acoperisul din sindrila bituminoasa. Materiale necesare si instructiuni pas cu pas

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
Sindrila bituminoasa este o optiune la indemana pentru a proteja acoperisul si are o serie de avantaje demne de luat in considerare. O sa le descoperi in acest articol, alaturi de aspectele care tin de montaj si materiale necesare.

Cuprins

Ce este sindrila bituminoasa

Utilizata de decenii intregi in SUA si Canada, sindrila bituminoasa este una dintre cele mai practice si economice modalitati de a inveli si proteja acoperisul unei constructii. Este cel mai utilizat si raspandit material pentru invelirea locuintelor din Statele Unite, iar asta se datoreaza unui raport calitate pret, foarte bun.
Sindrila bituminoasa se gaseste sub forma de placi, este flexibila si este fabricata din bitum oxidat, fibra de sticla, nisip, polietilena si ardezie sau piatra vulcanica.
Tipuri de sindrila bituminoasa:

  • Dreptunghiulara
  • Hexagonala
  • Solzi

Avantaje si dezavantaje ale sindrilei bituminoase
Sindrila bituminoasa a devenit tot mai utilizata in ultimii ani, iar asta se datoreaza unor avantaje importante cu care ea vine la pachet. Merita, deci, luate in calcul urmatoarele aspecte:

  • Sindrila bituminoasa este flexibila si usor de instalat.
  • Este potrivita pentru orice forma de acoperis: lucarne, acoperisuri rotunde, dar si pentru coame, creste, jgheaburi, acoperisuri cu multe unghiuri.
  • Protejeaza acoperisul de umezeala, inghet, caldura. Se poate monta in orce zona climatica. Are o rezistenta mare la UV, la intemperii si conditii meteo extreme.
  • Datorita compozitiei bituminoase este perfect impermeabila.
  • Izoleaza bine locuinta, astfel incat nu se pierde caldura la nivelul acoperisului.
  • Este economica si nu are nevoie de o intretinere speciala.
  • Este usoara si nu pune presiune mare pe acoperis.
  • Trece testul timpului, rezistand cu brio chiar si cateva decenii

acoperisuri si hidroizolatii

Desigur, exista si aspecte ce pot fi considerate dezavantaje. Printre ele se numara:

  • Este mai putin atragatoare din punct de vedere estetic
  • Este usor inflamabila
  • Are o durata de viata mai mica decat tigla metalica
  • Nu este un material prietenos cu mediul inconjurator

Pregatiri pentru montarea sindrilei bituminoase

Primul pas este sa stabilesti cantitatea de sindrila necesara pentru intreaga suprafata a acoperisului. Acorda o atentie deosebita pantei acoperisului. Este de preferat sa achizitionezi o cantitate putin mai mare de sindrila (cu 10 - 15% in plus) decat cea calculata, ca sa te asiguri ca ai o rezerva in cazul in care faci o greseala la taierea sindrilei.
Scule necesare pentru montarea sindrilei
Pentru montarea sindrilei bituminoase ai nevoie de:

  • Ciocan (preferabil ciocan care are si un element pentru scoaterea cuielor)
  • Cuie galvanizate cu striatii 25 mm si diametru cap de 10 mm (1kg cuie pentru 15 mp sindrila)
  • Cutter
  • Ruleta
  • Creion - ca sa schitezi locurile in care vor fi asezate placile
  • Creta - ca sa trazezi linii pe placile de sindrila pentru a taia placile drept

Alte materiale necesare pentru montarea sindrilei
Pe langa sindrila, vei mai avea nevoie si de:

Etapele montarii sindrilei bituminoase

Odata ce ai achizitionat toate cele necesare pentru montarea sindrilei bituminoase, poti sa incepi procesul de instalare. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi:

  1. Pregatirea suportului pentru montarea sindrilei - Astereala trebuie sa fie uscata, neteda si bine fixata. Ea ar trebui confectionata din placi de OSB, scanduri drepte (cu latime de cel mult 15 cm) sau un placaj de calitate superioara. Astereala se instaleaza in zig-zag si trebuie sa aiba o sustinere buna pe capriori, iar lemnul trebuie tratat astfel incat sa nu se deterioreze la diversi factori de mediu (caldura, frig, umezeala etc).

  2. Instalarea foliei hidroizolante - Membrana izolanta se instaleaza cu mare atentie, astfel incat sa nu existe denivelari.

  3. Hidroizolatia doliilor - Dolia reprezinta spatiul dintre cele doua muchii ale acoperisului si poate fi inchisa sau deschisa. Pentru a hidroizola aceasta zona, aplicam o membrana izolanta, care se va suprapune cu membrana de pe astereala pe circa 15 cm.

  4. Protejarea stresinilor - Se face printr-o hidroizolatie suplimentara si prin montarea unui profil metalic pentru stresini (sort streasina) si a unei benzi de pornire. Aceasta banda se poate face din sindrila, taindu-se partea acoperita cu ardezie.

  5. Fixarea sindrilei bituminoase - Se incepe cu baza de montare, de jos, si se merge in sus cu fixarea sindrilei. Pentru montare se foloseste adeziv pentru sindrila bituminoasa si cuie. Sindrilele se taie cu cutterul, apoi se fixeaza de la baza acoperisului spre capete. Ultima etapa este fixarea sindrilei in dolii. In clipul de mai jos iti explica un profesionist, pas cu pas, cum se instaleaza sindrila bituminoasa:

Recomandari la montarea sindrilei

Pentru o montare corecta a sindrilei bituminoase, dar si pentru ca ea sa reziste cat mai multa vreme, asigura-te ca tii cont de aceste aspecte:

  • Temperatura optima pentru montarea sindrilei este de circa 200 C, in caz contrar, bitumul se va incalzi, va deveni mai moale si se poate deteriora in timpul instalarii.

  • Inainte de montare, sindrila trebuie sa fie depozitata la temperaturi de sub 200 C ca sa nu se lipeasca placile intre ele.

  • Ventilarea acoperisului cu sindrila bituminoasa este un factor de luat in calcul ca sa asiguri o durata de viata mai mare a acestui invelis al acoperisului. Se poate face prin instalarea unei piese de ventilatie pe varful acoperisului.

  • ATENTIE! - Una dintre cele mai importante recomandari tine de siguranta. Pentru a te asigura ca nu se vor produce accidente, e nevoie de chingi de siguranta si pantofi speciali, prevazuti cu burete, care sa impiedice alunecarea.

Urmareste si clipul de mai jos, in care un profesionist explica cele mai comune cinci greseli ale montarii sindrilei bituminoase:
Acoperisul din sindrila bituminoasa este o alegere potrivita pentru locuinte si constructii adiacente din gospodarie si este o optiune rezistenta, ce va trece testul timpului atata vreme cat este corect instalat.
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: