Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă - Duminică 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa cu acoperis intr-o apa: Caracteristici de baza

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 30.05.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h75/hf5/h00/9473146028062/Casa-cu-acoperis-intr-o-apa.jpg
Cand alegi tipul de acoperis pentru locuinta, trebuie sa tii cont de aspecte precum zona geografica si conditiile meteo, eficienta energetica, estetica si costuri. Pentru a decide daca acoperisul intr-o apa reprezinta cea mai buna solutie pentru proiectul tau, iti prezentam principalele caracteristici si avantaje ale acestuia.  

Cuprins

Caracteristicile acoperisului intr-o apa

Acoperisul intr-o apa are un singur versant, cu o panta mai mica sau mai mare, stabilita in functie de mai multi factori. Spre deosebire de acoperisul de tip terasa, cel intr-o apa are un grad mult mai mare de inclinatie, care faciliteaza drenajul apei, si poate fi acoperit cu tigla ceramica, tigla beton sau tabla. Iata care sunt cele mai importante elemente componente ale acoperisului intr-o apa. 

Citeste si: Tipuri de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

Structura de rezistenta

In cazul caselor cu acoperis inclinat, trebuie sa iei in calcul structura de rezistenta, care are rolul de a sustine invelitoarea (tigla, tabla s.a.). Sarpanta poate fi realizata din lemn, din metal sau din beton armat. Structurile din lemn sunt utilizate adesea pentru constructia caselor, datorita pretului accesibil si durabilitatii. 

Pentru acoperisul intr-o apa, sarpanta are un singur plan inclinat. Elementele difera intr-o oarecare masura fata de structurile acoperisurilor in mai multe ape:
●    Capriori - barne sau grinzi lungi;
●    Pene - profile din lemn care sustin capriorii, dispuse incrucisat;
●    Cosoroabe - barne care sustin capriorii, asezate orizontal, la nivelul peretilor casei;
●    Popi - barne care sustin structura acoperisului, pozitionate vertical;
●    Talpi - grinzi asezate orizontal, la baza sarpantei, pentru a o sprijini;
●    Contrafise si clesti - bare de lemn care au rolul de a prelua greutatea capriorilor sau a elementelor orizontale din structura acoperisului;
●    Astereala - captuseala de scanduri sau de OSB, peste care se monteaza invelitoarea.

Panta acoperisului intr-o apa

Pentru a stabili inclinatia potrivita a acoperisului intr-o apa, trebuie sa tii cont de: puterea curentilor de aer din locul in care este construita casa, de cantitatea de precipitatii si de tipul de invelitoare. Asadar:
●    Intr-o zona cu vanturi puternice si fenomene meteo extreme, este indicat sa optezi pentru o panta mai mica a acoperisului;
●    Daca locuiesti intr-o zona cu multe ploi si ninsori, inclinatia acoperisului ar trebui sa fie mai mare, astfel incat drenajul apei sa se realizeze in mod corespunzator. O panta prea mica poate duce la aparitia infiltratiilor;
●    In cazul in care alegi o invelitoare de tip tigla (ceramica sau de beton), acoperisul ar trebui sa aiba o panta de cel putin 20 grade. In schimb, tabla tip tigla metalica sau click,poate fi montata pe o sarpanta cu o inclinatie de cel putin 9 grade, iar la o panta sub 9 grade se monteaza tipul de tabla faltuita. Respecta indicatiile producatorului cu referire la montaj si la panta necesara. 

panta acoperisului unei case

Tipuri de invelitori

Acoperisul intr-o panta este stabil si versatil. Acesta permite montarea oricarui tip de invelitoare, indiferent de greutate, atat timp cat se respecta inclinatia recomandata. Iata care sunt principalele optiuni disponibile:
●    Tigla ceramica - reprezinta varianta clasica de invelitoare pentru acoperis, iar aspectul este foarte placut. Are o durabilitate extinsa, de pana la 80-100 de ani si nu se decoloreaza. Prezinta calitati termice si fonice excelente. Mai mult, permite o ventilatie naturala foarte buna. Dezavantaje ar putea fi pretul mai mare decat al altor tipuri de invelitori si greutatea;
●    Tigla de beton - este asemanatoare tiglei ceramice. Are calitati termice si fonice foarte bune. Este disponibila in mai multe variante de culoare, iar pigmentul rezista impecabil in timp. De asemenea, are o rezistenta buna la soc. Aceasta, insa, este mai grea decat tigla ceramica;
●    Tigla metalica - pretul de achizitie este avantajos si aceasta se monteaza usor, intr-un timp scurt. Are o greutate redusa, iar durata de viata este, in medie, de 30 de ani. In plus, ai la dispozitie numeroase modele si culori;
●    Tabla - aceasta poate fi faltuita, lisa sau cutata. Are un aspect placut si este usor de instalat. Este, de asemenea, rezistenta la intemperii si la rugina. Procesul de intretinere si de vopsire este unul simplu;
●    Sindrila bituminoasa - este o varianta accesibila, insa durabilitatea este de pana la 15-20 de ani. Protejeaza eficient locuinta fonic, termic si de infiltratii. Modelele si culorile disponibile sunt numeroase, iar pigmentii rezista perfect in timp. In schimb, nu este un material ecologic, precum tigla ceramica sau cea din beton, si pot aparea fisuri sau decolorari daca este supusa repetat unor fluctuatii de temperatura si unor fenomene meteo extreme. 

invelitoare acoperis​​​​​​​

Casa cu acoperis intr-o apa: Avantaje

Acoperisul intr-o apa este o alegere frecventa pentru acoperirea anexelor, garajelor, teraselor sau halelor, insa reprezinta o solutie eficienta si pentru casele mici sau de dimensiuni medii. Iti vom prezenta, in continuare, cele mai importante avantaje ale acestui tip de acoperis.

Costuri reduse 

Datorita structurii simple, acoperisul intr-o apa are un cost redus pentru manopera si se poate realiza intr-un timp mai scurt. Astfel, daca vrei sa ridici o constructie rapid si cu un buget redus, poti opta pentru un acoperis cu un singur versant. 

De asemenea, o casa cu mansarda cu acoperis intr-o apa poate avea o eficienta energetica foarte buna. Daca locuinta este cu etaj si pod, s-ar putea sa fie necesar un strat suplimentar de termoizolatie, pentru o protectie termica mai buna. Descopera in acest articol indicatii pentru izolarea acoperisului. 

Iti recomandam si: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare

Aspect modern

Un model sau un proiect de casa cu acoperis intr-o apa poate fi realizat cu un aspect contemporan. Locuinta poate avea o inaltime mai mare a peretelui din fata, ceea ce permite amplasarea unor ferestre ample, moderne. In plus, pe acoperisul cu un versant ai suficient spatiu pentru un panou solar pentru apa calda sau fotovoltaic.

acoperis intr-o apa​​​​​​​

Structura durabila

Sarpanta intr-o apa este simpla, cu un centru de greutate stabil, iar structura poate rezista, in medie, 50 de ani. Panta acoperisului asigura atat drenajul eficient al apei, cat si o rezistenta buna la vant si fenomene meteo extreme, ceea ce contribuie la durabilitatea acestuia. 

Pe de alta parte, acoperisul intr-o apa are si cateva dezavantaje: nu are o rezistenta la fel de buna la vant ca acoperisul in mai multe ape sau ca cel de tip terasa; spatiul suplimentar de care beneficiezi (pod sau mansarda) este mai mic si nu ai multe variante pentru design. 

Daca te-ai hotarat asupra modelului de acoperis potrivit pentru proiectul tau, cauta online materialele de constructii si echipamentele necesare. Comanda simplu si rapid tot ce iti trebuie, direct pe santier. 

Te-ar putea interesa și:

Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezistent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale, pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Un acoperis trebuie sa ofere rezistenta la incendii si precipitatii puternice, sa asigure o buna izolare fonica si termica, si sa fie compatibil cu structura casei, tinand cont de greutatea acestuia in raport cu sarpanta existenta. De asemenea, trebuie sa se integreze armonios in stilul arhitectural ales, iar costurile manoperei si materialelor sa fie bine evaluate. Alegerea materialelor pentru acoperis depinde de factori precum zona geografica in care se realizeaza constructia, forma si utilitatea imobilului, recomandarile arhitectului sau inginerului-constructor, dar si de preferintele personale si traditiile locale.