Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Acoperisul in 4 ape: Ce este, tipuri de invelitori

Actualizat: 02.08.2022 / Publicat: 02.06.2022 / Timp lectură: 9 min
Acoperisul in 4 ape reprezinta o alegere populara pentru foisoare, garaje, anexe, dar si pentru case, constructii rezidentiale sau industriale. Iata ce presupune un astfel de acoperis si care sunt avantajele acestuia. De asemenea, descopera care sunt invelitorile recomandate si etapele de montaj

Cuprins

Ce este acoperisul in 4 ape?

Un acoperis in 4 ape este format din 4 versanti/planuri inclinate, care se unesc in partea de sus printr-o coama orizontala. Se potriveste atat constructiilor din zonele urbane sau rurale, cat si din regiunile montane sau de ses. Baza acestuia poate fi patrata sau dreptunghiulara, iar aspectul final al acoperisului este fie de piramida, fie de plic.

In cazul acoperisului de tip piramida, versantii au forma de triunghi si se unesc intr-un punct central. Sarpanta are aspectul unui cort si este formata din 4 capriori de coama inclinati. 

Acoperisul de tip plic este format din 2 ape laterale in forma de triunghi si 2 ape in forma de trapez, asezate in fata si in spate, asa cum poti observa in imaginea de mai jos. Structura de rezistenta este formata dintr-o coama centrala si 4 capriori inclinati.

acoperis tip plic

Cel mai important avantaj al acoperisului in 4 ape este stabilitatea si rezistenta buna la vant. Datorita structurii cu 4 versanti, poate face fata unor vanturi mai puternice decat in cazul acoperisului in 2, 3 sau 5 ape. In plus, drenajul apei este foarte bun, daca panta sarpantei este adaptata zonei si conditiilor meteo. 

Tot un beneficiu este posibilitatea de a construi acoperisul in 4 ape cu lucarna sau cu fereastra pentru mansarda. Totodata, acest tip de acoperis poate fi mai dificil de construit si spatiul suplimentar pentru depozitat sau locuit este mai mic decat in cazul acoperisului in 2 ape, de pilda.

Citeste si: Tipuri de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

acoperisuri in 4 ape invelitori​​​​​​​

Acoperisul in 4 ape: Tipuri de invelitori

Pentru a alege un tip de invelitoare potrivit pentru acoperisul in 4 ape, trebuie sa tii cont de inclinatia versantilor, de greutatea totala, de gradul de hidroizolare, termoizolare si izolare fonica, costul materialelor si manoperei etc. Iata care sunt principalele tipuri de invelitori recomandate pentru acoperisul in 4 ape. 

Tigla metalica

Pentru invelirea unei constructii, tigla metalica reprezinta o varianta moderna si eficienta. Greutatea acesteia este redusa si nu pune presiune pe structura de rezistenta a casei. Rezista foarte bine in timp, pana la 20-30 de ani, si este potrivita pentru toate conditiile climatice.

Imita tigla ceramica, ceea ce ii ofera un aspect clasic si placut. De asemenea, tigla ceramica este disponibila in multe culori, astfel incat sa satisfaca toate preferintele si nevoile. Montajul se realizeaza usor si rapid, insa produsul are o termorezistenta scazuta si necesita izolare termica temeinica. 

Vezi video aici: https://www.youtube.com/watch?v=e6KOt3P6OsM&t=18s 

Tigla ceramica

Aspectul tiglei ceramice este unul deosebit si aceasta poate avea finisaje naturale, mate, satinate si lucioase, in functie de preferinte. Gama de culori nu este atat de variata precum in cazul tiglei metalice, insa sunt disponibile atat nuante clasice, de teracota sau maro, cat si moderne: antracit, gri, granit etc. 

Tigla ceramica prezinta o rezistenta mare la foc si are proprietati termorezistente foarte bune. De asemenea, culoarea se pastreaza foarte bine in timp si durata de viata a produsului poate fi de 40 de ani sau, in unele cazuri, depaseste 100 de ani. 

Totusi, costul de achizitie al tiglei ceramice poate fi mai mare, iar montajul este mai dificil si dureaza mai mult. In plus, greutatea acesteia este ridicata. Pe de alta parte, ofera izolare fonica si termica, permite o ventilatie naturala foarte buna si nu necesita intretinere speciala.

Citeste si: Ce trebuie sa stii daca alegi tigla ceramica pentru proiectul casei tale 

acoperis cu tigla ceramica

Tigla de beton

Proprietatile tiglei de beton sunt asemanatoare cu cele ale tiglei ceramice. Aceasta este impermeabila si nu absoarbe apa, ceea ce inseamna ca acoperisul nu isi modifica greutatea in timp. Rezista la decolorare si la radiatiile UV.

De asemenea, tigla de beton are o durata de viata lunga, rezista bine la spargere sau la impact si izoleaza termic si fonic. Montajul este unul relativ simplu si corectarile se pot face cu usurinta, insa greutatea produsului este mai mare.

Iti recomandam si: Tot ce trebuie sa stii despre montarea tiglei
 

Tipuri de acoperis in 4 ape

Acoperis in 4 ape tip “plic”

Forma acoperisului in 4 ape este data de cele mai multe ori de amprenta la sol a cladirii, in cele mai multe situatii aceasta este dreptunghiulara sau patrata. 

In cazul ambelor forme, tine cont sa adaugi la aceste cote si streasina acoperisului care poate varia intre 50 si 80 mm. 

Daca streasina depaseste 80 mm va fi necesara adaugarea unui “caprior” mai solid pentru a “nu se lasa”,  atunci cand se vor adauga restul elementelor care compun sarpanta acoperisului.  

Principalul tip de acoperis pe care il intalnim cel mai des la noi in tara este cel cunoscut sub numele de “acoperis plic”.  Forma sa este data de doua ape triunghi si doua ape trapez care se unesc intr-o coama orizontala. 

Pentru a obtine un acoperis simetric, dimensiunea acestei coame se poate calcula din diferenta celor doua baze (in cazul nostru streasina), una a apei trapez si una a apei triunghi.
  
Exemplu: 
Coama orizontala “f” poate fi calculate ca diferenta dintre latura “e” si latura “a”

Restul cotelor se vor dimensiona in functie de caracteristicile tipului de invelitoare si in majoritatea cazurilor de panta. 

Pentru invelitorile metalice panta trebuie sa aiba un minim de 9 – 14 grade, iar pentru invelitorile ceramice sau din beton minimul trebuie sa fie cuprinsa intre 16-25 grade (minimul si maximul este dat de fiecare model din gama de produs in parte metallic, ceramic sau beton)

Pentru stabilirea cotelor unui acoperis in 4 ape, ia in calcul si urmatoarele aspecte: 

  • Tipul de arhitectura al acoperisului. Acoperis cu sarpanta joasa tip mediteran sau sarpanta inalta potrivita pentru zonele de munte?
  • Sse doreste mansardare podului in acest caz se pot folosii ferestre de mansarda pentru a avea lumina naturala.


Acoperis in 4 ape tip “piramida”

Pentru a fi simetric, acoperisul in 4 ape tip “piramida” are toate laturile amprentei la sol egale. Similar cu acoperisul “plic”, pentru un plus de siguranta, se adauga capriori, in aceleasi conditii de dimensionare, in functie de lungimea streasinii.  

 
Detaliile legate de gradul de inclinare al pantei, arhitectura si tipul sau modelul de invelitoare se aplica la fel ca la acoperisul “tip plic”. 

In privinta realizarii sarpantei si a dimensionarii capriorilor sunt cateva particularitati pe care trebuie sa le ai in vedere la inceputul lucrarii: 

  1. Tipul invelitorii - metalica (mai usoara) & ceramica sau beton (mai grea)
  2. Panta acoperisului in functie de modelul de invelitoare ales, plus valoarea minima ce trebuie luata in calcul.
  3. Conditiile meteo din zona in care se afla constructia. In functie de zona se stabilesc incarcarile la vant si zapada.
  4. Arhitectura dorita. Acoperis inalt sau acoperis cu panta minima in functie de modelul de invelitoare ales. 
  5. Pod mansardabil. In acest caz, se pot monta ferestre de mansarda.
  6. Nu in ultimul rand amprenta la sol si compartimentarea interioara a locuintei.

Dupa stabilirea tuturor detaliilor de mai sus, proiectantul dimensioneaza sarpanta pe grosimi de capriori si intocmeste un necesar de cherestea. 

Cum se stabileste necesarul de necesarul de material pentru acoperis

Necesarul de material pentru tipul de invelitoare ales se stabileste in felul urmator:

  • A - Invelitoare din tigla metalica 

Avantajul tiglei metalice este ca poate fi produsa intr-o gama variata de lungimi. Dimensiunea se stabilieste tinand cont de pasul sau modulul tiglei (in general 350 mm) la care se adauga capetele foilor care sunt diferite in functie de fiecare model.

Latimea este diferita la fiecare model de tigla metalica. De exemplu:

  • latimea totala poate varia de la 1150 mm si pana la 1200 mm, cu o latima utila (trebuie luata in calcul la dimensionare) de la 1050 mm si pana la 1120 sau mai mult. 

Pentru dimensionarea corecta a tiglei metalice poti apela la echipele noastre de specialisti. Utilizam softuri special de calcul si iti putem face oferta finala in functie de proiect. 

Accesoriile metalice aferente tiglei metalice sunt:

  • coama;
  • sortul de streasina;
  • opritorul de zapada.

Calculul pentru accesorii este urmatorul: 

  • ml de accesoriu x coeficient petreceri (1,05)/2m (lungimea standard a acesoriilor) rotunjit in plus la numar fix de bucati

Accesoriile pentru fixare si etansare a tiglei metalice sunt:  

  • banda bituminoasa 10mx100mm: ml coama/10ml(lungime banda) rotunjit in plus la numar fix de bucati                                                                                    
  • suruburi 4,8x35 : suprafata acoperis x necesar suruburi ( 10 buc/mp)/250 buc/cut— rotunjit in plus la numar fix de cutii

Calcul pentru folia anticondens:

  • mp suprafata acoperis+petreceri(12%)/ 75mp/rola  -- rotunjit in plus la numar fis de role 

Calcul pentru sistemul de jgheaburi si burlane:         

  • carlige jgheab: ml sort streasina /distanta intre carlige(0,7m) rotunjit in plus la numar par de bucati;
  • jgheab lungime 4 m: ml sort streasina / lungimea jgheabului (4m) rotunjit in plus la numar fix de bucati;
  • capac jgheab : la acoperis 4 ape nu avem capace jgheab;
  • coltar exterior: 4 bucati la acest tip de acoperis                
  • imbinare etansa jgheab: regula de calcul se face dupa totalul de jgheaburi si numarul de imbinari.  Calculeaza numarul de jgheaburi ca si cum ar fi puse cap la cap. 
  • racord jgheab burlan: 

                                       Pana in 7 ml          –2 bucati                  
                                       Intre 7 si 14 ml     – 4 bucati
                                       Intre 14 si 30 ml   – 6 bucati
                                       Intre 30 si 50 ml   – 8 bucati

  • cot burlan:  nr racord jgheab burlan x 2; 
  • cot evacuare : nr racord jgheab  burlan = cot evacuare;                           
  • burlan intermediar 1m : nr racord jgheab burlan = burlan 1m;
  • burlan 3 m: (inaltime burlan-0,7 streasina)/lungime burlan(3m)xnr racord jgheab burlan  -   rotunjit la numar fix de bucati;
  • bratari burlan:

                             Pentru inaltime burlan pana in 3 m            – 2 bucati pe fiecare racord jgheab burlan
                             Pentru inaltime burlan intre 3 si 6 m         – 3 bucati
                             Pentru inaltime burlan intre 6 si 10 m       – 4 bucati
                             Pentru inaltime burlan intre 10m si 15m   – 5 bucati

  • B - Invelitoare din tigla ceramica sau beton

Calculul se face in functie de dimensiunile acoperisului si forma suprafetelor, triunghi si trapez in cazul unui acoperis in 4 ape. Aria suprafetelor se calculeaza folosind formulele de calcul al suprafetelor:

Triunghi = baza x inaltimea impartit la 2
Trapez = (baza mare + baza mica)x inaltimea impartit la 2
In functie de suprafata stabilita se calculeaza numarul de bucati de tigla ceramic sau tigla din beton. Fiecare model in parte are stabilit de catre producator necesarul pe mp de bucati.

Exempli:  suprafata X nr. buc/mp 

Accesoriile ceramice se calculeaza in functie de modelul ales. Necesarul accesoriilor se stabilleste ca: metru liniar de acesoriu X  numarul de bucati pe metro liniar (in functie de model)

Acoperisul in 4 ape: Sfaturi de montaj

In continuare, ti-am pregatit cateva sfaturi practice pentru constructia acoperisului in 4 ape. Fie ca vrei sa montezi un acoperis in 4 ape pe foisor sau pe o anexa, fie ca vrei sa invelesti o constructie ampla, trebuie respectati aceleasi etape.

Pasul 1. Realizarea sarpantei  

Pentru constructiile noi este nevoie de realizarea sarpantei sau structurii de rezistenta. Aceasta poate fi din metal sau beton, insa adesea este din lemn. Dupa turnarea placii de beton, se monteaza penele sau talpile fie cu ajutorul mustatilor de legatura din fier beton, fie cu tije filetate. 

Grinzile trebuie sa fie solide, pentru ca acestea reprezinta principalul element de rezistenta al sarpantei. Acestea se monteaza orizontal. In schimb, popii se instaleaza vertical si au rolul de a sustine penele. Structura acoperisului in 4 ape are o singra grinda centrala, numita coama, unde se intalnesc capriorii dispusi in plan inclinat. 

Intarirea structurii de rezistenta se poate face cu ajutorul perechilor de clesti, asezate atat de-a lungul capriorilor, cat si transversal. Ultimul pas este reprezentat de montarea asterelii, captuseala de scanduri a structurii. Fiecare element trebuie sa respecte amplasarea din planul sau schita acoperisului in 4 ape.

Citeste si: Astereala cu OSB: Care sunt avantajele inchiderii acoperisului cu OSB?

structura de lemn acoperis in 4 ape​​​​​​​

Pasul 2: Montarea foliei anticondens

Inainte de a instala tigla sau tabla, trebuie sa adaugi o folie sub acoperis, de la streasina catre coama. Aceasta se monteaza direct pe astreala, cu fata impermeabila orientata spre exterior. Astfel, structura din lemn este protejata de infiltratiile de apa. Deasupra foliei se adauga sipcile, peste care se instaleaza invelitoarea acoperisului. 

De asemenea, se poate monta la interior o bariera de vapori, care sa impiedice patrunderea umezelii in stratul de termoizolatie de sub acoperis.  

folie anticondens pe acoperis

Pasul 3: Montarea invelitorii

Invelitoarea se monteaza peste sipcile din lemn, in functie de specificatiile din fisa tehnica a fiecarui tip de produs. Tigla metalica sau tabla se instaleaza mai simplu si intr-un timp mai scurt, iar tiglele ceramice sau de beton necesita o perioada mai indelungata si o procedura mai anevoioasa de montaj. 

Cu toate acestea, proprietatile tiglelor ceramice sau de beton sunt superioare celor metalice, atat din punct de vedere a durabilitatii, cat si a izolarii termice si fonice. De asemenea, tine cont ca trebuie sa instalezi un sistem de jgheaburi si burlane, pentru a asigura un drenaj eficient al apei. 

Afla mai multe despre: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare

Pune in balanta avantajele si dezavantajele fiecarui tip de acoperis, inainte de a alege modelul pentru casa ta. In plus, achizitioneaza o invelitoare potrivita nevoilor si asteptarilor tale referitoare la rezistenta, durabilitate, montaj si aspect. 

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: