Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tot ce trebuie sa stii despre montarea tiglei

Actualizat: 03.05.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 11 min
Structura de rezistenta a acoperisului este unul dintre elementele esentiale ale unei case. Ca sa nu faci greseli in alegerea tiglei, trebuie sa stii ce rol are fiecare grinda, caprior si surub care intra in constructia acoperisului. Odată ce te-ai hotarat sa montezi tigla pe acoperisul tau, o idee buna este sa te informezi mai intai care sunt elementele componente ale structurii de rezistenta si sa-ti faci o idee despre cum se construieste acoperisul. Dupa ce stii aceste detalii, iti va fi mult mai usor sa intelegi care sunt criteriile care te vor ajuta sa alegi cea mai potrivita tigla pentru invelirea acoperisului tau.

Cuprins

Care sunt elementele principale ale acoperisului si ce rol are fiecare

Sunt doar doua tipuri principale de acoperis: inclinate si terasa. Cele inclinate sunt singurele care permit amplasarea tiglelor si sunt de mai multe feluri, in functie de numarul de “ape” si de complexitatea proiectului.

Citeste si: Ghid practic pentru alegerea modelului de acoperis potrivit locuintei tale

elementele principale ale acoperisului

Alegerea materialului din care e fabricata tigla este direct legata de structura de rezistenta a acoperisului, pentru ca tigla metalica sau ceramica incarca in mod diferit structura de rezistenta, iar diferenta este considerabila, de zeci de kilograme pe metru patrat.
Sarpanta - sau structura de rezistenta - trebuie sa suporte o presiune de pana la cateva tone, echivalentul a doua autoturisme care ar sta pe acoperisul tau.

Poate fi realizata din lemn uscat de foarte buna calitate, din metal sau chiar din beton, desi aceste cazuri sunt mai rare. Iata principalele elemente componente ale sarpantei din lemn:

  • Grinzile: pot fi din lemn (preferat e cel de rasinoase, foarte bine uscat si fara crapaturi), dar in functie de proiect si de tipul constructiei se fabrica si din beton sau din metal. Se monteaza orizontal si sunt principalul element de rezistenta al acoperisului: trebuie sa fie suficient de solide pentru a sustine greutatea capriorilor, a tiglelor si a celorlalte elemente care alcatuiesc acoperisul.
  • Coama acoperisului: este o grinda care marcheaza creasta propriu-zisa a acoperisului si in care se prind capriorii. In functie de complexitate, o cladire poate avea o singura coama (in cazul acoperisurilor in doua ape) sau mai multe.
  • Penele sau talpile: sunt primele elemente ale acoperisului cu sarpanta care se monteaza. Sunt fabricate din lemn si se prind de structura cu ajutorul unor asa-numite “mustati” din fier-beton lasate in afara inca din timpul constructiei. Se mai pot fixa si cu ajutorul unor tije filetate, infipte direct in beton cu ancore chimice.
  • Popii: sunt stalpi verticali din lemn care sustin penele si transmit incarcarea catre plansee si catre grinzi.
  • Astereala: este o captuseala de scanduri care se prinde pe capriori si are ca rol principal intarirea structura sarpantei si rigidizarea acoperisului.
  • Clestii: sunt dulapi, sipci sau rigle de lemn dispuse in perechi, cu rolul de a intari sarpanta, si se fixeaza transversal, intre capriori, dar si in lungul lor.

acoperis tigla in sectiune

Pe langa sarpanta sau structura de rezistenta, iata care sunt celelalte elemente generale ale unui acoperis construit dupa toate regulile:

Termoizolatia: are un rol extrem de important, mai ales la cladirile unde imediat sub acoperis exista un spatiu de locuit, cum este cazul mansardelor. Materialele cele mai utilizate sunt vata de sticla si polistirenul expandat sau extrudat, insa pe piata exista mai multe solutii viabile.

Pentru o termoizolare corespunzatoare, o etapa premergatoare este ignifugarea lemnului cu substante inhibatoare, care au rolul de a incetini viteza de aprindere si de ardere in caz de incendiu.

  • Invelitoarea: este stratul exterior al acoperisului si poate fi din tigla (metalica, ceramica, beton), din tabla ondulata sau cutata, din sindrila sau chiar din materiale naturale cum ar fi paiele sau fanul. Tot aici intra si elementele de racordare a invelitorii pe sarpanta.
  • Alte accesorii: in aceasta categorie intra sistemele pluviale (jgheaburi, burlane si accesorii), parazapezile si chiar pasarele destinate circulatiei in siguranta pe acoperis. La acestea se adauga si elemente care permit strapungerea etansa a acoperisului, cum ar fi cosurile de fum, ferestrele de mansarda sau luminatoarele.

Ordinea in care sunt amplasate elementele de protectie si invelitoarea pe acoperis este aceasta, de la interior catre exterior:

  • Folia impermeabila numita si bariera de vapori
  • Termoizolatia
  • Invelitoare

Folia de protectie: in functie de rolul pe care il indeplineste, folia poate fi de doua feluri:

  • Anticondens - se instaleaza direct pe astereala. Are rolul de a permite transferul vaporilor din spatiul incalzit in exterior. Picaturile de condens care se formeaza pe interiorul invelitorii se aduna pe aceasta folie si vor fi eliminate la jgheab.
  • Impermeabila (bariera de vapori) - este folosita intotdeauna la interior. Se monteaza peste termoizolatie si se fixeaza de capriori.

Constructia structurii de rezistenta a acoperisului

Structura de rezistenta a acoperisului poate fi din lemn, din metal sau din beton, in functie de tipul constructiei. Un alt element important este existenta sau nu a unui spatiu mansardat, destinat locuirii, dar si daca podul casei este separat de restul cladirii printr-o placa de beton.

tigla ceramica si de beton
Citeste si: 30 de idei ingenioase de amenajare a mansardei

Uite, pe scurt, principalele etape ale constructiei unei sarpante din lemn pentru o casa de locuit:

  • In centura de beton care inchide zidurile se fixeaza din loc in loc asa-numitele “mustati” din fier-beton. In functie de proiect, e posibil ca acestea sa fi fost prevazute inca din constructia zidurilor.
  • De-a lungul peretilor se instaleaza grinzi de lemn, care se prind in “mustatile” mentionate mai sus. Intre ele, grinzile se prind cu ajutorul unor scoabe de fier. Trebuie sa fii atent, insa, ca acestea sa nu crape lemnul.
  • Pe grinzi se fixeaza popii verticali, care vor sustine coama centrala si pe cele laterale. Popii trebuie sa fie bine dimensionati pentru greutatea pe care o vor sustine, iar inaltimea lor va decide panta pe care o va avea acoperisul.
  • De o parte si de alta a coamelor se prind capriorii care vor sustine acoperisul propriu-zis.
  • Astereala este ultimul pas major al constructiei unei sarpante. Scandura se monteaza perpendicular pe planul capriorilor si va oferi suportul pe care vor fi instalate folia anticondens si, la final, invelitoarea.

Cum alegi cel mai potrivit sistem de invelitoare

Ca sa fii sigur ca vei face alegerea potrivita pentru structura de rezistenta a acoperisului tau, ia legatura cu un diriginte de santier, un inginer sau chiar un arhitect. Verificati impreuna structura de rezistenta a acoperisului, mai ales distanta la care sunt amplasati capriorii, vedeti daca este cazul inlocuirii unora dintre elementele de rezistenta si, la final, lasa specialistul sa te sfatuiasca.
Pe piata din Romania exista trei tipuri de tigla pentru acoperis, in functie de materialul folosit: ceramica, metalica sau din beton.

Mai sunt si alte solutii pentru invelirea acoperisului, cum ar fi sindrila bituminoasa dar, daca vrei o lucrare de durata, tigla este cea mai buna varianta.

montaj tigla metalica pentru acoperis

Tigla ceramica

Fabricata din argila, tigla ceramica este una dintre cele mai vechi si mai des intalnite solutii pentru acoperisuri, in Romania. Are durata de viata ridicata (pana la 100 de ani), calitati termice foarte bune, pastreaza caldura in casa si este un bun izolant fonic: nu vei mai auzi picaturile de ploaie batand in acoperis.

Toate aceste calitati fac din tigla ceramica acoperisul perfect pentru casele de locuit, mai ales pentru cele dotate cu mansarde. Iata Ce trebuie sa stii daca alegi tigla ceramica pentru proiectul casei tale.
​​​​​​​​​​​
Greutatea crescuta (in jur de 45 de kilograme pe metru patrat) si montajul de durata sunt printre principalele dezavantaje. Un acoperis de acest tip trebuie verificat periodic, ca sa te asiguri ca tiglele sunt bine fixate si intregi. In plus, asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pentru montarea tiglei ceramice.

tigla ceramica montata

Tigla metalica

Este considerata mult mai rezistenta decat alte tipuri de tigle si este ideala pentru acoperisurile cladirilor fara mansarda locuibila sau cu pod neincalzit. Printre calitatile tiglei metalice se numara faptul ca e mai usor de instalat pe acoperis si este o solutie foarte versatila, care se pliaza pe orice tip de constructie.

Produsul are o greutate mult mai redusa (in jur de 7-8 kilograme pe metru patrat), nu pune presiune pe grinzi, este mult mai rezistenta la intemperii montarea tiglei metalice este usor de realizat.

montaj tigla metalica

Tigla din beton

Are, in principal, aceleasi calitati ca si tigla ceramica. Poate veni in mai multe nuante de culoare. E fabricata din ciment si pigmentul se adauga chiar la fabricare.
Este si mai grea decat celelalte solutii pentru acoperis (aproape 46 kilograme pe metru patrat).

Tigla de beton este impermeabila, rezista la decolorare datorita vopsirii in masa, nu doar la suprafata, si are o rezistenta mare la conditii meteo nefavorabile, cum ar fi grindina sau caderile mari de zapada.

montaj tigla beton​​​​​​​

Etapele premergatoare montarii tiglei pe un acoperis cu sarpanta din lemn

Inainte de a incepe montarea propriu-zisa a tiglei, trebuie sa iei in considerare o serie de etape importante, precum pregatirea materialelor si a uneltelor necesare, indepartarea tiglei vechi, daca este cazul, si instalarea foliilor anticodens si barierelor de vapori.​​​​​​​

​​​​​​​Pasul 1: Stabileste necesarul de tigla

Pentru inceput, inainte de montajul propriu-zis al tiglei trebuie sa stabilesti necesarul de tigla pentru tot acoperisul.

Calculeaza tinand cont de dimensiunile tiglei, ale acoperisului, dar si de eventualele pierderi: tigla sparta în cazul invelitorii din ceramica sau beton, sau pierderile tehnologice provenite in urma taieturilor la montaj.

Ca sa-ti faci o idee despre importanta acestui pas, pentru invelirea a 10 metri patrati de acoperis ai putea avea nevoie de cateva zeci sau cateva sute de bucati de tigla.

tigla ceramica asezata pe acoperis

Pasul 2: Materiale si echipamente necesare pentru montajul tiglei

Pe langa materialele principale pentru finisarea acoperisului - tiglele - si ustensilele necesare - ca de exemplu o scara -, mai ai nevoie de cateva lucruri ca totul sa decurga ca la carte: materiale de protectie pentru acoperis si echipament de protectie pentru tine si cei care te ajuta sa montezi tigla.

Pasul 3: Tine cont de conditiile atmosferice
Daca vrei sa inlocuiesti acoperisul unei case deja construite si locuite, trebuie sa iti iei toate masurile de precautie atunci cand vine vorba de vreme. Cea mai buna perioada in care poti schimba acoperisul este la sfarsitul primaverii - inceputul verii. Pentru ca schimbarea acoperisului va dura cel putin cateva zile, nu risca sa te prinda o ploaie cu casa descoperita. Urmareste prognoza meteo si apuca-te de lucrari atunci cand se anunta vreme frumoasa pe o perioada mai lunga de timp.

meserias montand tigla pe acoperis​​​​​​​

Pasul 4: Indeparteaza tigla veche

In cazul in care vrei sa inlocuiesti acoperisuli cu unul nou, mai eficient sau pur si simplu mai aratos, ultimul pas inainte sa te apuci de lucru este sa-ti pregatesti terenul: elimina tigla veche.

Operatiunea este una de durata, asa ca asigura-te intai ca vremea tine cu tine, apoi ca structura de rezistenta a acoperisului este solida. Consulta-te mereu cu un specialist si ai grija ca, in timpul lucrului, sa nu deteriorezi partile componente ale sarpantei.

Pasul 5: Reparatii locale ale sarpantei

Sarpanta este extrem de importanta pentru un acoperis sigur si stabil, asa ca inainte sa ajungi la montarea unei invelitori noi, trebuie sa verifici daca piesele componente ale sarpantei sunt inca in stare buna.
Dupa verificare, trebuie sa inlocuiesti tot ce inseamna sarpanta deteriorata, de la capriori la astereala, astfel incat sarpanta sa aiba o structura cat mai solida si fara denivelari sau imperfectiuni.

Pasul 6: Instalarea foliei anticondens 
Folia anticondens este o membrana obtinuta prin laminarea fibrelor de polipropilena de inalta densitate. Este stabilizata din punct de vedere al razelor ultraviolete si are o rezistenta foarte buna la factori mecanici. De asemenea, rezista la mucegai, cari, ciuperci si nu favorizeaza atacul acestora.

Folia anticondens are o singura fata cu dublu rol: permite vaporilor de apa din spatiul locuit sa treaca prin ea, in timp ce picatura de condens creata la intradosul invelitorii nu trece de aceasta folie si este evacuata la jgheab.

Folia se intinde orizontal, paralel cu streasina. Montajul acesteia se face de la streasina catre coama, perpendicular pe capriori. Riglele pentru prinderea foliei se monteaza pe fiecare caprior si se fixeaza in cuie sau cu holzsuruburi prinse direct in capriori.

Pentru o eficienta mai buna, nu uita sa suprapui cel putin 10 centimetri rolele de folie anticondens.

Pasul 7: Instalarea foliei bariera de vapori

Un alt tip de folie care se instaleaza sub stratul de termoizolatie este bariera de vapori. Principalul rol al acesteia este de a impiedica vaporii creati la interior sa ajunga la stratul de termoizolatie. Umezeala l-ar putea deteriora, prin aparitia picaturii de condens cauzata de diferentele de temperatura interior-exterior.

Instalarea foliei anticondens pe acoperis

Pasul 8: Ultimele verificari inainte de montajul tiglei
Inainte sa te apuci de lucru, trebuie sa faci cateva verificari necesare pentru a te asigura ca invelitoarea acoperisului va fi instalata corect. Astfel, verifica daca:

  • verifica daca rezistenta capriorilor corespunde cu greutatea tiglei (kg/mp)
  • verifica daca distantele dintre capriori se potrivesc cu tigla
  • verifica daca unghiul sarpantei este potrivit pentru sistemul de tigla pe care vrei sa-l montezi. Unghiul minim pentru tigla ceramica si cea din beton este de 15 grade (35%), in timp ce pentru tigla metalica e nevoie de o panta de 3 grade (7%).
  • in plus, verifica aliniamentul penelor si al capriorilor: orice abatere de la distantele indicate in planul de constructie poate duce la nealinierea corespunzatoare a tiglelor.​​​​​​​

Montarea tiglelor pe un acoperis cu sarpanta din lemn

In functie de materialele din care sunt facute si de model, tiglele fabricate de producatori renumiti vin cu instructiuni de utilizare care iti explica pas cu pas cum se asaza fiecare, la ce distanta si in ce ordine. Cu toate astea, e indicat sa lasi mereu un specialist sa finalizeze lucrarea.

  • Carligul pentru sustinerea jgheabului este primul care va fi montat, urmat de jgheab si de sortul de streasina.
  • Urmeaza sipcile verticale, care se monteaza peste folia de protectie la apa, apoi sipcile orizontale, care se amplaseaza peste ele, la distanta prevazuta in datele tehnice ale tiglei.
  • Montajul propriu-zis al tiglei se face de la baza acoperisului din dreapta catre coama. Tiglele de pe primul rand, dar si mai sus - din loc in loc - trebuie prinse in cuie zincate sau in holzsuruburi, care nu ruginesc.
  • Randurile de tigla trebuie verificate pentru a te asigura ca sunt asezate in linie dreapta, de jos in sus.
  • Tigla de parazapada se monteaza intotdeauna pe al doilea rand de tigla.
  • Tigla de aerisire se monteaza in partea opusa parazapezilor: pe al doilea rand de tigla de la coama in jos.
  • Tigla de coama se monteaza pe sipca de coama, care la randul ei se fixeaza cu ajutorul unor bride de prindere, importante pentru ca nu permit deplasarea tiglei.

​​​​​​​Citeste si: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare

Montarea tiglelor pe un acoperis cu sarpanta din lemn​​​​​​​

Fixarea termoizolatiei

Termoizolatia nu mai este de multa vreme un lux, ci o necesitate pentru orice locuinta. Cu atat mai mult, o casa are nevoie de un acoperis termoizolat. Chiar daca ai optat pentru vata de sticla sau polistiren, locul cel mai potrivit pentru termoizolatie este sub astereala, intre capriori.

In mod ideal, daca folosesti polistiren, grosimea placii trebuie sa fie cel putin aceeasi cu grosimea capriorilor. In functie de specificatiile producatorilor de termoizolatie, aceasta poate fi mai mare decat grosimea capriorilor, pentru a pastra un confort termic ridicat la interior.

Odata ce ai terminat cu montarea invelitorii, urmeaza montarea la interior a termoizolatiei si a foliei impermeabile - bariera de vapori.

Instalarea accesoriilor pentru acoperis

Ultima etapa a montarii tiglelor implica amplasarea burlanelor, a jgheaburilor si a celorlalte piese care formeaza sistemul de acumulare a apei pluviale si a celei rezultate in urma topirii zapezilor. 

De asemenea, nu uita sa-ti dotezi acoperisul cu parazapezi care au rolul sa pastreze zapada pe acoperis in timpul dezghetului, altfel risti sa se prabuseasca din senin in curte si, in cel mai rau caz, sa raneasca pe cineva.

In aceasta etapa trebuie sa iei in calcul si hidroizolatia elementelor care strapung acoperisul, cum ar fi cosurile de fum sau spatiile de trecere a cablurilor sau a antenelor de orice fel.

​​​​​​​Vezi video pentru Cum se monteaza jgheaburile si burlanele sistemului pluvial 

Realizarea sarpantei, verificarea acoperisului si montarea tiglelor sunt proiecte solicitante si trebuie realizate cu maxima atentie, atat pentru a asigura masurile de protectie necesare, cat si calitatea lucrarilor. Mai mult, pregateste din timp toate materialele si echipamentele de care ai nevoie. 
​​​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: