Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Necesar vopsea lavabila: cum il calculezi?

Actualizat: 16.05.2023 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h27/ha4/h00/9542790512670.jpg

Vopsirea peretilor cu lavabila are un grad scazut de dificultate. Prin urmare, fie ca ai hotarat sa dai un aer proaspat locuintei cu un strat nou de vopsea alba, fie ca vrei sa schimbi culoarea in interiorul casei sau te afli in proces de renovare, va trebui in primul rand sa te inarmezi cu toate materialele necesare. 

Daca te intrebi de cate cutii de vopsea lavabila ai nevoie, iti spunem in acest articol cum sa calculezi necesarul. Tine cont si de sfaturile de buna practica pentru ca rezultatul final sa fie ca al unui profesionist.

Cuprins

De cata vopsea lavabila am nevoie?

Cu siguranta nu vrei sa constati in timpul lucrului ca nu ai suficienta lavabila pentru a termina de vopsit si ultimul perete. De aceea, este important ca pe lista de cumparaturi sa treci necesarul corect de produse pentru proiectul tau de amenajare. 

Iata cum calculezi de cata vopsea lavabila ai nevoie!

1. Masoara lungimea, latimea si inaltimea camerei. Foloseste o ruleta si noteaza intr-un carnetel fiecare dintre aceste dimensiuni (in metri).De asemenea, pentru acest pas, dar si pentru urmatorii poti folosi diverse aplicatii pentru smartphone, care calculeaza suprafetele sau chiar necesarul de materiale de constructii.

Masoara lungimea, latimea si inaltimea camerei2. Afla perimetrul camerei:

  • daca incaperea este sub forma de patrat, atunci Perimetrul = 4 x Lungime;
  • daca incaperea este sub forma de dreptunghi, atunci Perimetrul = 2 x (Lungime + latime);
  • daca incaperea nu are forma unui dreptunghi sau patrat, masoara toate laturile camerei si aduna-l.

3. Calculeaza suprafata totala a peretilor. Inmulteste perimetrul cu inaltimea camerei si vei obtine suprafata totala a peretilor in metri patrati.

  • P x h = suprafata totala a peretilor (m²)

4. Calculeaza aria usilor si ferestrelor:

  • Aria ferestrei (m²) = Lungime x latime;
  • Aria usii (m²) = Lungime x latime.

5. Afla suprafata finala de zugravit. Scade din suprafata totala a peretilor, aria usilor si a ferestrelor.

  • Suprafata totala - Aria ferestrei - Aria usii = Suprafata finala de zugravit

Simulare: cata lavabila intra pe mp? 

Sa presupunem ca rezultatul final pe care l-ai obtinut, adica suprafata finala de zugravit, este de 62 m². Va trebui apoi sa vezi indicatiile producatorului de pe cutia de vopsea. Pe langa cantitate, presupunem 9 litri, ti se specifica si consumul, ca de exemplu 300 ml/m² (pentru doua straturi). Ce ai de facut mai departe:

  • vezi pe ambalaj sau in fisa tehnica a produsului  consumul in litri pentru un metru patrat, 300 : 1000 = 0,3 l/m² (consumul pentru doua straturi);
  • calculeaza de cati litri ai nevoie pentru a acoperi 62 m²:

1 m²………………………..0,3 l

62 m² ………………………....X l

X = (62 x 0,3) : 1 = 18.6 l

  • calculeaza de cate galeti ai nevoie pentru a vopsi suprafata ta finala de zugravit, de 62 m²:

18.6 : 9 = 2.06 > rezulta ca vei avea nevoie de 2 galeti a cate 9 l pentru proiectul tau de zugravit, insa trebuie sa tii cont si de un surplus de necesar.

Astfel, poti afla cati litri de vopsea intra la o camera de 62 de m² (pereti + tavan). Urmeaza pasii de mai sus pentru a afla necesarul pentru proiectul tau sau foloseste o aplicatie smart. Totodata, nu uita sa tii cont de consumul lavabilei pe mp, care poate fi diferit in functie de producator si de gama de produs. 

Nota: Producatorul specifica pe ambalajul produsului consumul pe m², dar si pentru cate straturi (unul, doua, trei). Daca este consumul pentru un singur strat, atunci pentru a afla de cate galeti ai nevoie pentru vopsirea in strat dublu, il vei inmulti cu 2.

In exemplul de mai sus nu a fost cazul, deoarece consumul specificat de producator era pentru doua straturi.

Citeste si: Cum alegi cea mai buna vopsea lavabila pentru proiectul tau?

De ce este necesar un surplus de vopsea lavabila?

Este foarte important sa ai o rezerva de cantitate, un surplus de vopsea lavabila, deoarece sunt mai multi factori care vor determina un consum mai mare decat cel specificat de producator pe ambalajul cutiei. 

Altfel spus, exista sanse foarte mari ca testele de laborator ale producatorului sa difere de conditiile propriu-zise din apartamentul sau casei tale, lucru datorat unor factori precum:

  • gradul de absorbtie al peretilor (este mai mare daca sunt proaspat gletuiti);
  • tipul de amorsa folosita (se recomanda sa folosesti de la acelasi producator cu al vopselei lavabile);
  • timpul pe care l-ai alocat pentru uscarea amorsei (este important sa nu se scurteze durata de asteptare);
  • modul in care s-a facut diluarea vopselei (este necesar sa se respecte procentajul);
  • calitatea uneltelor de lucru (trafalet, pensula);
  • temperatura din incapere (temperaturile scazute si gradul de umezeala nu permit o uscare corespunzatoare a suprafetei de lucru);
  • aerisirea corespunzatoare a spatiului de lucru;
  • aplicarea unui strat de vopsea deschisa peste o culoare inchisa (necesita mai multa vopsea);

vopsea in tava si trafalet

Recomandare:

Acorda atentie procesului de achizitie al vopselei lavabile, citind cu atentie informatiile tehnice. Pe langa faptul ca unele sunt vopsele de interior, altele de exterior, acestea pot avea si diferite proprietati, ca de exemplu vopsea anti-mucegai de baie-bucatarie  (impiedica formarea sporilor de mucegai) sau vopsea antibacteriana (pentru un mediu sanatos).

De asemenea, nu te grabi sa compari pretul, fara a verifica inainte gradul de acoperire (cati litri/m², cate straturi sunt necesare) sau rezistenta in timp.

Cata apa se pune in lavabila?

Inainte de a raspunde la intrebarea de mai sus, trebuie sa lamurim daca se pune apa in lavabila sau nu. Vei observa in indicatiile producatorului ca este mentionat un anumit procent cu care se va dilua primul strat, de exemplu, 10% sau 15% apa si un procent mai mic pentru diluarea celui de-al doilea strat de vopsea, cu 5%, 7% sau 8% apa.

De stiut


●    In functie de producator, dilutia este raportata:
      ○    la volumul vopselei, de exemplu 1 litru se dilueaza cu 150 ml apa (de regula primul strat se dilueaza in acest caz cu 15% apa, iar al doilea cu 8%);
       ○    la masa vopselei, de exemplu 1 kg se dilueaza cu 100 ml apa (de regula primul strat se dilueaza cu 10% apa, iar al doilea cu 5%).
●    Foloseste apa potabila pentru diluarea vopselei lavabile.
●    Nu dilua mai mult decat scrie pe eticheta, fiindca vei diminua proprietatile vopselei.
●    Omogenizeaza continutul cu ajutorul unui malaxor.
●    Testeaza pe o suprafata mica inainte de aplicare.
●    Nu dilua vopseaua cu amorsa in loc de apa.

Sfaturi de buna practica pentru vopsirea cu lavabila

Sfaturi de buna practica pentru vopsirea cu lavabila

  • Aplica amorsa inainte de a da cu vopsea lavabila de exterior sau de interior si respecta timpul de uscare. Aceasta are un rol important de consolidare a stratului suport, asigura aderenta si uniformitatea vopselei pe perete, in plus reduce consumul de lavabila (prin diminuarea absorbtiei peretelui).
  • Foloseste banda adeziva lata de mascare pentru tocurile ferestrelor, ale usilor, intrerupatoare, prize. Protejeaza podeaua, mobilierul cu folie.
  • Utilizeaza o pensula de retus pentru unghiurile camerei, marginile tavanului, in apropierea intrerupatoarelor sau a prizelor.
  • Poti folosi un trafalet sau un pistol electric de vopsit, pentru a finaliza proiectul intr-un timp mai scurt.
  • Prima data se vopseste tavanul si ulterior peretii.
  • Fiecare perete se vopseste incepand cu marginile, colturile, contururile prizelor.
  • Aplica vopseaua de jos in sus, cu miscari ample, apasand usor pe trafalet, in mod uniform si fara intreruperi pana la finalizarea peretelui.
  • Nu scufunda rola in cutia de vopsea, foloseste tavita de plastic pentru a utiliza strict cantitatea necesara si pentru a elimina surplusul de pe trafalet.

Afla tot ce trebuie sa stii despre Zugravirea locuintei - Cum sa aplici vopseaua lavabila pas cu pas, dintr-un alt articol de blog.

Tu cati metri patrati ai de acoperit cu vopsea lavabila? Calculeaza necesarul de materiale fie prin metodele prezentate in articol, fie cu o aplicatie instalata pe telefonul mobil (calculator vopsea lavabila). Mai mult, consultantii MatHaus te pot ajuta sa faci calculele corecte si sa alegi cele mai bune produse pentru proiectele tale. 

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii cu adezivi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare, vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti aranja de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.